• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuğa vurmak ile tehdit etmek

Ben ödül kullanmıyorum açıkçası bu sefer yapması gereken en basit şeyde ödül diyor . Ama şuda var herşeye ceza tehdit de yapmıyorum . Ama bazen ceza var bizim evde ekran saati günde 30 dk mesela büyük bir olay varsa o saatten mahrum kalıyor gibi gibi
her seye ödül verilmemeli zaten. mesela 10 kez sifonu çekip çıkarsan tuvaletten 10 puan. 100 puana tamamlarsan sinemaya gideriz gibi. yoksa her davranışta ödül koyulursa bu defa cılkı çıkar işin 😂

bir de cocuklar %90 gördüğünü yapar. benim rvinde hiç dısardan yemek, paketli gıda yemeyen arkadasıma gittik. kızı 4 yasında ve ben kola içtim evde. içmek istedi verdik ve cocuk tükürdü kolayı 😂 lahmacun söyledik bi gün dısardan yemedi. ama tabii ki ev içinde bitmiyor bu iş. dısarıdan da cok görüyor cocuklar maalesef 🥲 kontrolü tam sağlamak asla mümkün değil bu yüzden.

her seye ödül verilmemeli zaten. mesela 10 kez sifonu çekip çıkarsan tuvaletten 10 puan. 100 puana tamamlarsan sinemaya gideriz gibi. yoksa her davranışta ödül koyulursa bu defa cılkı çıkar işin 😂

bir de cocuklar %90 gördüğünü yapar. benim rvinde hiç dısardan yemek, paketli gıda yemeyen arkadasıma gittik. kızı 4 yasında ve ben kola içtim evde. içmek istedi verdik ve cocuk tükürdü kolayı 😂 lahmacun söyledik bi gün dısardan yemedi. ama tabii ki ev içinde bitmiyor bu iş. dısarıdan da cok görüyor cocuklar maalesef 🥲 kontrolü tam sağlamak asla mümkün değil bu yüzden.
Kesinlikle katılıyorum evde mükemmel yetişen çocuk dışarda görüyor en önemlisi okulda görüyor okulda anne baba da yok

cocuk ayakta işemeyi kimden öğrendi? evde cocuga yanlış örnek olan birileri var mı?
İserken birini görüyorsa sizce bu daha büyük bir mesele değil mi 😅

Benim de üç çocuğum var. Aynı şekilde yüz kez anlatiyorum, güzelce orneklendiriyorum yine aynı şey olunca bir cinnete bakıyor malesef. Ben başka yol bulamadım. Bulan varsa bende duymak isterim

Öğretmenim ben.

Size kısaca bir bilgi vereyim

Dayak 1.tür cezadır
Kısa süreli olumlu etki gösterir ama cezayı veren kişi ortamdan çıktığı an davranış geri gelir. Yani uzun vadede maalesef çalışmaz.

Bir de 2.tür ceza vardır. Bu da çocuğun sevdiği ya da istediği bir şeyi ortamdan çıkararak uygulanır. Mesela tv izlemeyi seven bir çocuğa tv izlemesini yasaklamak 2.tür cezadır. Sevdiği şeyi ortamdan çıkarmış olursunuz
Ve eğitimde 2.tür ceza daha etkilidir.

2.tür cezayı kullanın.

Son olarak istemediğiniz davranışı 2.tür ceza ile ortadan kaldırmaya çalışırken çocuğunuz davranışı daha çok yapmaya başlarsa davranış sönme aşamasına gelmiştir. Yani davranış ortadan kalkarken pik noktası yapar. Bu esnada uygulamadan sakın vazgeçmeyin. Başarılı olmanıza çok az kalmış demektir.

Bi de mola paspası uygulaması var. O biraz daha sabır isteyen bir uygulama. Lütfen araştırıp uygulayın. Istenmeyen davranışı ortadan güzel kaldırır.

Canim anneler ben de anneyim sabrimizi sınıyorlar bizi delirtiyorlar biliyorum. Ama dövmeyelim lütfen. Dayak uzun vadede davranış değişikliği yaratmaz.

Sizleri seviyorum
Allah kolaylık versin

Ben ödül kullanmıyorum açıkçası bu sefer yapması gereken en basit şeyde ödül diyor . Ama şuda var herşeye ceza tehdit de yapmıyorum . Ama bazen ceza var bizim evde ekran saati günde 30 dk mesela büyük bir olay varsa o saatten mahrum kalıyor gibi gibi
Bize psikolog ev içinde hatalı davranışlar sergilediginde görmezden gelin (zaten amaç ilgi çekmek ),bir süre sonra bitecektir o davranışı ama güzel davranışlar sergilediginde aferin diyin,sarılın,mutluluğunuzu hissettirin dedi.Arada ödül de verilebilir tabi.

Merhaba, gerçekten çok sabır isteyen bir durum yaşamışsınız ve bunu bu kadar açık şekilde yazmanız da cesaret gerektiriyor.

Çocukların kurallara hemen uymaması, sınırları zorlaması çok normal ama bir süre sonra sadece ceza değil, duygusal bağ da davranışı şekillendiriyor. Belki sizin için değil ama çocuğun gözünde “tehdit” korku yerine kafa karışıklığı yaratıyor olabilir.

Benzer durumları yaşadığımda kendime sıkça şunu soruyorum: “Ben şu anda öğretiyor muyum yoksa patlıyor muyum?” Bu ayrım bana çok şey fark ettirdi.

Oğlum da 8 yaşında. Sizi çok iyi anlıyorum. Yapmaması gereken bir şeyi nedenini açıklayarak anlatıyorum asla ciddiye almıyor. Kızıyorum, sesimi yükseltip verdiğiniz örnekteki gibi ağzına bir tane çakarım gibisinden bir şey söylediğimde de bu ona komik geliyor ve gülüyor. Cinnet sınırlarında geziyorum. Çevrem tarafından sakin, naif biri olarak bilinirim. Hayatımda kavga gürültü yoktur. Ama oğlumla ilişkime bakıyorum kendimi tanıyamıyorum. Bas bas bağırmadan davranış değişikliği mümkün olmuyor.
Benim oğlum 10 kızım 11 yaşında ikiside aynı , illa bagirtacaklar , çıldırma durumuna gelince dinliyorlar

Herkes çocuk ayakta işendiğini nereden gördü, okulda mı evde mi diye sormuş.
Televizyon, yabancı film ve internet diye bir şey var.

İserken birini görüyorsa sizce bu daha büyük bir mesele değil mi 😅

Benim de üç çocuğum var. Aynı şekilde yüz kez anlatiyorum, güzelce orneklendiriyorum yine aynı şey olunca bir cinnete bakıyor malesef. Ben başka yol bulamadım. Bulan varsa bende duymak isterim
bu da ızun badede yine sinir sinir sisteminize zarar verecek bir uygulama. bir seyi çözmez. aksine daha inatcı ve saldırgan veya tam tersi bastırılmış bir cocuk yetiştirmiş olursunuz

Evet benim de cezam genelde bu. Ne kadar etkili bilemem

Evet benim de cezam genelde bu. Ne kadar etkili bilemem
Mesela dışarda parktayız inanılmaz hızlı bisiklet sürüyor asla dinlemiyor geçen sene eve götürdüm ama nasıl götürdüm resmen dayak yedim ya apartmanda sürüklendi yerlerde

İsteklerini çocuğun iradesini kırmadan şöyle. Çocuğa davranış öğretirken değerlere bağlaman lazım. Dişlerini fircalamazsan çürür değil o ferahlık hissini kazandırarak ogretmek gibi.
Ben artık bu konularda kitap falan yazabilirim ama bir gün iki gün işliyor sonra yine başa donuyoruz

Mesela dışarda parktayız inanılmaz hızlı bisiklet sürüyor asla dinlemiyor geçen sene eve götürdüm ama nasıl götürdüm resmen dayak yedim ya apartmanda sürüklendi yerlerde
Uzaktaki parka gidip girer girmez geri dönmüşlüğümüz var bizim de. Hani kuralcıyım da ama işte….

Öğretmenim ben.

Dayak 1.tür cezadır
Kısa süreli olumlu etki gösterir ama cezayı veren kişi ortamdan çıktığı an davranış geri gelir. Yani uzun vadede maalesef çalışmaz.

Bir de 2.tür ceza vardır. Bu da çocuğun sevdiği ya da istediği bir şeyi ortamdan çıkararak uygulanır. Mesela tv izlemeyi seven bir çocuğa tv izlemesini yasaklamak 2.tür cezadır. Sevdiği şeyi ortamdan çıkarmış olursunuz

2.tür cezayı kullanın.

Son olarak istemediğiniz davranışı 2.tür ceza ile ortadan kaldırmaya çalışırken çocuğunuz davranışı daha çok yapmaya başlarsa davranış sönme aşamasına gelmiştir. Yani davranış ortadan kalkarken pik noktası yapar. Bu esnada uygulamadan sakın vazgeçmeyin. Başarılı olmanıza çok az kalmış demektir.

Bi de mola paspası uygulaması var. O biraz daha sabır isteyen bir uygulama. Lütfen araştırıp uygulayın. Istenmeyen davranışı ortadan güzel kaldırır.

Canim anneler ben de anneyim sabrimizi sınıyorlar bizi delirtiyorlar biliyorum. Ama dövmeyelim lütfen. Dayak uzun vadede davranış değişikliği yaratmaz.

Sizleri seviyorum
Allah kolaylık versin
Evet hocam teşekkür ederim uzun açıklamanız için hep zaten 2.cezayi yapıyorum ama ona da artik bağışıklık kazandı gibi. Mola oaspasini arastiracagim teşekkürler

Merhaba, gerçekten çok sabır isteyen bir durum yaşamışsınız ve bunu bu kadar açık şekilde yazmanız da cesaret gerektiriyor.

Çocukların kurallara hemen uymaması, sınırları zorlaması çok normal ama bir süre sonra sadece ceza değil, duygusal bağ da davranışı şekillendiriyor. Belki sizin için değil ama çocuğun gözünde “tehdit” korku yerine kafa karışıklığı yaratıyor olabilir.

Benzer durumları yaşadığımda kendime sıkça şunu soruyorum: “Ben şu anda öğretiyor muyum yoksa patlıyor muyum?” Bu ayrım bana çok şey fark ettirdi.
Hocam sanki artık o kadar yoruluyorum ki bir şeyleri öğrenmiş öğrenmemiş artık umrumda olmuyor yeterki bu evde kurallara uyulsun diye geçiriyorum içimden

Öğretmenim ben.

Dayak 1.tür cezadır

2.tür cezayı kullanın.

Sizleri seviyorum
Allah kolaylık versin
Hocam bir de şu duygum var artık bir şeyleri öğrensin gibi bir amaçtan ziyade kurallara uyulsun bana zorluk çıkartılmasın ekstra iş çıkartılmasın yeter modundayım. Çünkü her koyduğum kural sonuna kadar zorlanıyor. Mesela ayakta cıs yapmak yasak diyorum etrafı pisletmeden ayakta cıs yapabilir miyim deniyor hayır diyorum neden deniyor açıklıyorum ikna olmuyor ve eminim artık yine ayakta yapıyor ama etrafı pisletmeden ayakta yapmayı öğrendi herhalde. Bazen şu cümleyi kuruyorum kurallar bazen mantıklı olmak zorunda değildir kurallara uymak zorundadır. Çünkü oğluma göre mantığına uymuyorsa her şeyi yapabilir. Mesela sınıfta ses çıkarmadan ayağa kalkıyormuş bu neden yasakmış ayağa kalkınca arkadaşlarının dikkatini dağıtıyorsun diyorum en arkada oturuyorum arka tarafta ayağa kalkıyorum kimse görmüyor diyor dersi dinleyemezsin diyorum daha güzel anlıyorum ayakta diyor. Artık ben de çok yoruluyorum ayağa kalkmayacaksın bir daha böyle bir şikayet alırsam sana ceza vereceğim diye kızıyorum çünkü mantığın bir noktada tükeniyor. Öğretmen ne derse kurallara uycaksın şikayet istemiyorum diye kızmak zorunda kalıyorum. Mecburen uyuyor. Umarım ileride benden nefret etmez

Bu çocukların hepsi aynı sanırım. Bende bir kural koyduğum zaman veya birşeyi yasakladıgımda ikna edebilmek için 10 defa güzellikle anlatmaya çalışırım dil dökerim. Böyle yaptıkça daha çok inatlaşıyorlar (5 ve 7 yaş) en sonunda dayanamayıp sesimi yükseltiyorum ve ikiletmeden dinliyorlar ama kızdığım içinde icerlenip ağliyolar niye kızarak söyledin diye. Eee 10 defa güzellikle söyledim o zaman niye dinelemediniz.

Back
X