Çocuğum kullanıyor sanki :(

pakizee

14.07.2012
Kayıtlı Üye
17 Ocak 2012
2.055
1.465
373
5 yaşındaki oğlum çok naif kimseyi kırmayan kurallara genel anlamda uyumlu ve kibar ve evimizin tek çocuğu...
malum günümüz şartlarında sokak kültürü yok fakat elimden geldiğince park bahçe gezmeye çıkıyoruz.
3 yıldır kreşe gidiyor ve şimdiye kadar ciddiye alabileceğim bir şikayet gelmedi.
çok fazla arkadaş canlısı olduğu için her şeyini paylaşmaya eğimli ve muhakkak oyun sonunda oyuncaklarını geri alıyor.
buraya kadar sorun yok belkide hiç sorun yok bilemiyorum fakat içim huzursuz.
dünkü yaşadığımız olayı anlatayım size...
arkadaşı var ailecek görüştüğümüz parka çıktık hep birlikte
çantasına koyduğu çubuk krakerini çıkardı ilk önce başladı parktaki çocuklara birer ikişer dağıtmaya , sonra yanına aldığı oyuncaklarını döktü ortaya koşturdular oynadılar filan , sonra scooterını ordaki bir arkadaşına verdi o sürdü eğlendi filan çocuğun elindeki cipsten birtane almak istedi vermedi ''o zaman scooterımı geri ver'' demiş çocukta oğlumun elini cimcirmiş çığlık çığlığa ağladı gittim yanına ''bana cips vermedi bende ona scooterımı vermeyeceğim '' diye ağladı bende paylaşmak zorunda değilsin gel annecim dedim sakinleştirdim
diğer arkadaşına verdi scooterı 1 saat boyunca arkasından koşturdu ''birlikte süper kahramancılık oynayalım '' diye..
birazdan az sonra derken eve gitme zamanımız geldi ve oğlum kalbi kırık ve üzülmüş bir şekilde eve geldi.
kendini savunmasını hayat mı öğretecek ben nasıl destekleyebilirim
'' o senin istediğini yapmıyorsa sende oyuncağını paylaşma demek ne derece doğru''
o arkadaş çevresinden uzaklaştırsam diyorum yanlış mı düşünüyorum
ufacıcık çocuklar nasılda kendi isteklerini yaptırıyorlar biz çok mu kuralcı büyüttük
kendisini savunmasını , milletin gönlünü yapmaktan vazgeçmesini öğretebilirmiyim yoksa fıtratı mı bu şekilde
buna benzer bir olayı daha öncede yaşamıştık
yorumlarınız benim için çok değerli...
sevgiyle kalın ...

Çocuklar için mesela vurmadıkları sürece kavga etsin derler, yoksa ilerde bu tür durumlarda kendini savunmayı öğrenemezmiş. Siz de yönlendirirsiniz konuşarak yaşaya yaşaya kendini savunmayı öğrenir heralde Çocuğunuz çok rahatsız olursa da görüştürmezsiniz bi daha. Kavgaya teşvik etmiş gibi oldum ama

Yaşayarak öğrenecek . Ben açıkçası sizin çocuğunuz da nbir sorun göremedim bence gayet mantıklı düşünmüş nefer sen benimle paylasmazsan ben de seninle paylaşmam.
Zorbalarla nasıl baş etmesi gerektiği konusunda kavga etmeden ama kararlı durması konusunda destekleyebilirsiniz. Yaşadığı her soruna siz mudahale ederseniz öğrenemez

Çocukların geneli zaten parkta anlattığıniz çocuklar gibi.
Oğlunuz olgun bir çocuk anladığım kadarıyla.
Tabj ki yetiştirmeyle de çok alakalı, ama bir o kadar da kişiliği de böyle demek ki.
Siz gerekli yönlendirmeyi yapmışsınız.
Bugün kalbi kırık döner, yarın başkasının bir şekilde kalbini kırar.
Çocuk bunlar, bence o ortamdan almak çok saçma olur, hayatı böyle öğrenecekler sonuçta.
Benim oglumda benzer birşey yaşamıştı.
Oyuncağını paylaşmak istediği bir arkadaşı, oyuncağı yere atıp tekme atmıştı, yani seni istemiyoruz gibi yapmışlardı, yanındaki arkadaşlarıyla da iyi yaptık diyerek gulmuslerdi.
Oğlum şaşırmıştı.
İstemiyorlar oynamak annecim demiştim.
Ama biliyor musunuz parktan dönerken arkadaş olmuşlardı.
Yani çocuk bunlar çok da ciddiye almayın derim

ayy ben onun o minik ama kocaman kalbini öperim Çocuk eğitiminden hiç anlamam sadece sevgilerimi iletmek istedim

O arkadaş çevresinden alsanız başkaları böyle olacak. Bu tarz durumlarla başa çıkmayı öğretmelisiniz. sonuçta hayat böyle.

Öncelikle paylaşması durumu çok güzel. Ancak, başkaları ona böyle karşılık vermediğinde paylaştığı ögeyi artık paylaşmaması da onun hakkı. Kendisine kötü davranıldığında neler yapması gerektiğini anlatın. Mesela arkadaşı ona vurdu. Öncelikle, uyarmasını, devam ederse yakındaki bir büyüğe söylemesini ama daha da devam ederse aynı şekilde karşılık verebileceğini söylerdim ben olsam.

Zamanla öğrenecektir. Sonuçta bu durumlara karşı bir bağışıklık geçirme dönemi gibi görün. Bu tarz olaylarla hiç karşılaşmasa ve hep siz korusanız bu sefer büyüdüğünde bu tarz olaylarla karşılaştığında hepten korumasız olacaktır.

hepinize çok teşekkür ederim ayrı ayrı
ortamdan uzaklaştırmadan , fazlaca müdahalede bulunmadan anlatarak ve kararı oğluma bırakarak zamanla öğrenecek.
genel olarak çocuklar bu tarz olayları yaşıyor büyümenin verdiği bir süreç
başka yorumlara da açığım
tekrardan çok teşekkkür ederim

Benimde kızım var. Daha çok küçük 1 buçuk yaşında. Ama bizimki de elindeki oyuncağını vermez aksine başkasınınnkini de alır. Anlatıyorum birlikte oyna kızım sen ona oyuncağını ver o da sana versin diyorum. Bazen verir bazen vermez. Ona çok ters sizin çocuğunuza davrananlar gibi çocuklar var. Ama ben olabilir kızım vermeyebilir gel bak diğer arkadaşlarla oynayalım diyorum. Paylaşmayan çocuklarla oyun oynamaya çalışmaları çok zor.
Çok müdahale etmiyorum çok ileri gitmedikleri sürece. Zamanla öğrenirler r

al gülüm ver gülüm...çocuğun veriyor ama karşılığınıda istiyor..alamayınca mutsuz oluyor..sanırım yetişkin birey olduğunda da böyle olacak..malının sahibi olacak..

Başlığı okuduğumda madde bağımlısı bir çocuğunuz var sandım

oy minnoş yaaa
bana çok sıkıntılı bir durum gelmedi yaa, olur öyle şeyler yahu çocuklar arasında
siz demeniz gerekeni demişsiniz zaten. bu zamana kadar oyuncak da kaptırmadıysa sıkıntı yok.

Benim kızda öyle oynasınlar diye herşeyini verir küçükken bende bahçenin mahsüllerini hep verirdim şimdi tırnağımı bile alamazlar zamanla öğrenir ben öyle diyorum oynama verme diye

İyi de gayet mantıklı sen benimle paylaşmıyorsan ben de seninle paylaşmam adı üstünde iki kişi ile yapılan bir fiil sürekli işteş yani.
Tek taraflı paylaşım olmaz.
Bende öyle öğretiyorum, paylaşmak zorunda değilsin istemediğin birşeyi yapma diyorum.

Bunu galina ogretmenjn bir yolu yok cnku hayatin ne cikaracagi hc belli olmuyor bu yasimda hala ogrenemedim cocuklarimz icin dua etmkten bska yol goremiyorm baska yere gtsn baska yerde cikacak cocuklarn da bir karakteri yaradilisi var b n kdr degstrmeye calissakta bildiklerini okuyacaklar onlarin canini acitmak ve psikolojik baskidan baska birsey yapmamis olacagz Rabbin iyilerle karsilastirsin evlatlarimizj

Cocugum 1.sinifa gidiyor kac kez ozellikle bir arkadasi ben onla konusmuyorum sizde konusmayin diyerek herkesin kusmesini soylemis,kac kez gozlerinde inci gibi yaslarla agladi yavrum kim diye sordugumda annesine soylersin ona kizarlar diye hayatta soylemedi hep diger velilerin cocuklarindan ogrendim kim oldugunu yeni yeni ogretmenine soylemeye basladi yasadikca ogreniliyo sanirim anlatmakla anlamiyolar

Çocuğa önceden sürekli: ver kardeş de oynasın, hadi paylaş, hadi özür dile diye baskı kurduysanız, seçim ve karar verme hakkını kendi kullanmadıysa böyle alışmıştır. Benim ailem de bize öyle diye diye vur kafasına ekmeğini al, sus gönül yap bi insan olduk. Gelen vurdu giden vurdu. Ailemden uzak yere evlendim kendi başıma kaldım ve hayata karşı daha sağlam duruyorum, ailem de yaşadığı şeyler karşısında değişti. Hep verici olmak da bir yere kadar iyi. Herkes sınırını bilecek ve karakter 0-6 yaş oluşuyor sonrası onu kırmak çok zor oluyor. Ezici değil ama dominant olması bu hayatta daha güçlü tutar onu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…