çocuğumu yabanci insanlardan nasıl koruyabilirim???

@orkidekaramel çocuğuna sürekli özel bolge kavramını ,başkasının özel bölgesine dokunamayacagini bu yaş dileminde anlatmaya basla.Baskasinin yanında altını değiştirme.Biraz daha buyudugunde yabancı kişilerden nasıl uzak duracağını anlatırsın ona.Ama senin de atladığın birşey var ki çocuklara zarar veren kötü niyetli kişiler hep "yabancılar" değil.Tam aksine genellikle çocuğun sosyal-fiziksel çevresinde olan kadın veya erkekler !!Sen çocuğuna özel bolge kavramını,hayır diyebilmeyi ve yardım isteyebilme becerilerini kazandırmak üzerine yoğunlaş derim

Haklısınız, bu iki boyut kafaları karıştırıyor.
Özellikle İnstagramda herkes uzman.
Adı lazım değil bir hanım var, sosyal medyanın gücünü ve işleyişini görmek adına takip ettiğim; çocuk gelişimi adına bir eğitimi,diploması yok ama 'değerler eğitimi uzmanı' kendisi...
Kitaplar yazıyor,seminerler veriyor.
Takipçileri ona 'Hocam' diye hitap edip sorular soruyorlar,övgüler diziyorlar.
Ben de ' pr böyle bir şey demek' deyip hayretle ve azıcık da -yalan yok- kıskanarak izliyorum.

Çok önemli bir detaya değinmişsiniz.
Çocuklara taciz ve istismarda bulunan kişiler,
ne yazık ki çok yüksek oranda çoçuğun yakın çevresindeki kişiler.
Alanda yapılmış araştırmalar bunu ispatlıyor.
Yabancı insanlardan korkutmak yerine çocuklara mahremiyet eğitimi vermek ve özgüvenli yetiştirmek üzerine yoğunlaşılmalı.
İstismara uğrayan çocuklar yine yüksek oranda sessiz,savunmasız yani kolay hedef olabilecek çocuklar.

derin sularda cok haklisin.Benim de bir bebegim oldugu icin uzun uzadiya yazamiyorum .Sürekli çocuklara anlatılan "yabancılardan uzak dur" lafınin çocuğun zihninde bir karşılığı olmuyor zaten.Okul çağında ki çocuklar bile sadece saçı çakalı birbirine karışmış ,üstü başı yırtık kişileri "tehlikeli" buluyor.Kotu niyetli kisilerin cocugu bir arabaya zorla bindirip kaciracagini dusunuyorlar.Sadece boyle onlara zarar verilmeye çalışılacağını dusunuyorlar.Arkadasinin babası/annesi,kendi kuzeni tamamen güvenli olarak gördüğü kişiler arasında oluyor. Ama senin de bahsettigin gibi cinsel istismar vakalarında genelde cocugun kendisini güvende ve rahat hissettiği yerlerde ve kişilerce gerçekleştiğini görüyoruz.Bu yüzden çocuğa asıl verilmesi gereken mahremiyet eğitimi ,hayır diyebilme ve yardım isteyebilme becerileri.

Oğlum o yaşlarda öyleydi ama şimdi öyle değil 4 yaşında ,tabiki çocuk güven olmaz ama tanımadığı insanlarla gitmiyor. Örneklersem krese esim götürüyordu ama toplantısı olduğu icin kurumun şoförünü gönderdi kendi arabamızla çocuk gitmek istemedi aslinda is yerinde gidince gördüğü konuştuğu birisi ama gitmek istemedi tanımıyorum diye bende gittim yanlarında. Kreş psikoloğu oğlumla görüşecekti sinifa gelip almak istemis diger kreşe ziyaret yapalim diye, ama oğlum tek başına gitmek istememis arkadaşımda gelsin demiş yanlarina istediği arkadaşını almış gitmiş. 1.5 yaşında filan metroda giderken kendisine güldü oynadi diye karsi koltuktaki kizin kucağına gitmek icin ağlamışligi var.

Bezliyken surkeli ozel bölgelerini ablattim sadece ben ve baban açabilir dedim ablamla bi donem bizimle kalmıştı bazen teyzende acabilir ama baskasi asla bezini değiştiremez vs dedim. Gecen halasi geldi üstünü değiştirirken halası geliyordu git diye bağırdı . Kaka yapınca benden başkasına yıkatmıyor babasida dahil, annemlere gitmiştik ben dışarı çıkmıştım kakasini yapmis ama annem temizleyecek diye dokundurmamis kalkmamista klozetten. Ben neyseki yakin yerdeydim yinede 15-20 dk klozete beni bekledi.
Zamanla düzeliyorlar

Cunku halkin buyuk cogunlugu ne yazik ki cahil, yapilan reklamlarla yonlendirilmesi ve kontrol edilmesi kolay hale geliyor.. egitimi ne, uzmanlik alani ne, ne kadarlik tecrubesi var onemli degil.. iki devrik cumleyi yan yana getirip kitap cikariyorsa yapistiriyor millet hoca etiketini..

benim oğlumda 22 aylık ama merak ettiğim nasıl anlatıyorsunuz yabancılara gitme diye. ben oğluma yabancıya gitme dersem. abuuuuu güüüüüüm der. yani 22 aylık henüz. bu yaşta çocukları korumak bizim işimiz. eğer siz olmadan parka yolluyorsanız tamam ama. bu ileride anlatılacak bir şey diye düşünüyorum. yani 22 aylık bebeğiniz kompleks cümlelerinizi anlayabiliyor mu yoksa ben ve oğlum mu geriyiz.

Dil ve sosyal Gelişimi erken çocuksa, 2-2.5 yaş arası belki anlatılabilir ama bu istediklerinizi çocuğun anlaması 2.5 yaş sonrasının işi.
O yaşa kadar anne kendi koruyacak. Gözünün önünden ayırmayacak.
Oğlum 3.5 yaşında, 2.5 yaşından beri tekrarlı okuduğumuz bir kitap var, ama anladığını düşündüğüm zaman 3 yaşına 3 ay kalaydı.
Özellikle tuvalet eğitiminde pekişmiş oldu.

Çocuğu sakındığımız ve yabancı dediğiniz kim bilmiyorum ama konunun başında ‘sevmediklerime’ gitmesin istiyorum yazıyor. Biraz açarsanız kişileri merak ettim :)

Ahahahaha
Çok tatlısınız :)
Hayır etraf manyak dolu, anneler tedirgin olunca sonuç bu oluyor. 3 yaş civarı anlıyorlar sanki, kendi tecrübem bu yönde.

Yeri gelmişken,

Sade, anlaşılır olması sebebi ile ben bu kitabı kullandım. 4-5 kitap edindik ama bunu uygun gördük, tavsiye ederim :)
3 yaş çocuğu gayet net anlıyor,
Kitap sonunda etkinlik var pekiştirmek için. Biz aralıklı olarak okuyoruz, tekrar ediyoruz.

teşekkür ederim öneriniz için kitabın ismimi ileride kullanmak üzere kaydediyorum

Siz yabancılarla gitmeyin diye öğreteceksiniz de bunun sonucunu bu yaşta almayacaksınız ki. 2-3 yaşında çocuğu yalnız bırakma ihtimaliniz yok zaten. Bu önlem 5-6 yaş ve sonrası için daha çok.

Kızıma da gel seni şuraya götüreyim diyen yabancı güya minnoş olan teyzeler-amcalar var. Orada uyarıyı kızıma değil, yabancılara yapıyorum.

Konu sahibi @orkidekaramel bu yorum üzerinden size yazmak istedim.Bu yaşlarda ki çocuklar zaten ebeveyleri'nin korumasında olmalı, siz zaten yanlarindasiniz,gözünüz uzerinde ve istemediginiz kisiye cocuga cok hissetirmeden uzaklastirabilirsiniz.

Çocuğu ayrıca sürekli kimseye sarılma, öpme diye uyarmayin böyle yapa yapa alt beynine korkuyu ve güvensizliği verirsiniz ileri ki yaşlarında güvensiz ve kaygılı bir birey olur.
Böyle eğitimleri 4-5 yaşlarında çok da korkutmadan,özel bölgelerini de anlatarak verebilirsiniz o zaman sizi daha bilinçli dinleyecektir ve uygulayacaktir.

yabanci kavrami olusmamistir daha belkide

Benim kızım o aylar da herkese öpücük atar by by yapar çağırana gider herkese sarılır öperdi ben de çok rahatsız oluyordum şimdi 39 aylık hiç kimseye ne öpücük atıyor ne by by yapıyor canı isterse sarılıyor istemezse asla sarılmıyor. Birtek babasının sarılıp öpmesine sesi çıkmıyor anlayacağın dönemsel bir durum ben de çok çözüm aradım ama bulamamıştım büyüdükçe geçecek hepsi :)

Kizim su an 31 aylik o donemlerde benim kizim oyleydi bu donemsel bi durum.simdi benden izin almadan ne konusur nede gider

Yabanciya gitmesin derdiniz daha cok sevmediklerinize gitmesin gibi geldi bana biraz da kiskanclik.

2 yasinda kucucuk cocuk, suan siz olmadan disari cikmiyor biyere gitmiyor. Sizin goturdugunuz yerlerde ve muhtemelen gozetiminizde oluyor. Ogrenmesi icin daha zaman varken bu kadar kafaya takmayin. :)

Merhaba
Not kısmında yazan yere takıldım
Daha önce duymadım cünkü kusuruma bakmayın
Ne tür konularla sorunlarla ilgileniyosınuz acaba

Ben yanlış okumadım değil mi çocuğunuz henüz 2 yaşını doldurmamış:)

Bu ise sizin kuruntu yaptığınızı gösteriyor. Çocuğunuz doğru ile yanlışı ayırt edecek yaşa geldiği zaman başlarsınız tane tane izzah etmeye o da anlayacaktır

Merhaba
Not kısmında yazan yere takıldım
Daha önce duymadım cünkü kusuruma bakmayın
Ne tür konularla sorunlarla ilgileniyosınuz acaba
Lisansım okul öncesi öğretmenliği,yüksek lisansım PDR olduğu ve okul öncesi dönemdeki çocuklarla çalıştığım için ben 'Erken çocukluk uzmanı' ünvanını kullanmayı tercih ediyorum.
Çocukların gelişim süreçleri,bu süreçte yaşanılan sorunlar ve çözüm yolları üzerinde çalışıyorum.

Tesekkürler cevap yazdıgınız için
Cocugunuz varsa gercekten şanslıdır diye düşünüyprum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…