Cocugumun her yeri boyamasi (yoruldum cok yoruldum)

benim kızım 7 yaşına girmek üzere değişmedi bir yerleri boyama huyu.koltuk kılıflarını yıkamaktan eskittim. kıyafetleri sürekli boya içinde. ben birşey demiyorum, tepki vermiyorum epeydir. boyaları çıkarmak için çaba göstermiyorum. boyalı kıyafetlerle yolluyorum okula. boyadığı yeri bez verip sildiriyorum. sizin kızınız yaşındayken elinden tutup beraber siliyorduk. tepkisiz kalmam bizimkinin hızını kesti. davranış söndü diyemem ama halı- koltuk yerine kendi kıyafetlerine yöneldi. geçen veli toplantısında en çok sanat derslerinin öğretmenleriyle vakit geçirdik. hepsi çok ilgili, seviyor ve yetenekli dediler. en azından değmiş diye rahatlattım kendimi.

bence bi destek alın biz ne kadar söylesekte siz her şeyi denemişsiniz.

Ben tüm boyaları kaldırmanızı tavsiye ediyorum. Ne kadar kalem, boya varsa kaldırın. Tüm oyuncaklarını tek tek elden geçirin ki içlerinde boya türü bir şey kalmasın. Makyaj malzemelerinizi ve çantanızı ulaşamayacağı bir yere ya da kilitli bir dolaba koyun. Kreşten eve geldiğinde de çantasını ve ceplerini kontrol edip tebeşir varsa hemen yok edin. Eşinizi de uyarın ortalıkta kalem bırakmasın. Ne kadar ağlasa da kararlı olun vermeyin. Bir süre sonra unutur ya da vazgeçer zaten. Kendinizi de düşünün biraz. Size de yazık yani. İnsanın siniri de dayanmaz bu duruma.
Sizinki kadar olmasa da oğlum da bir çok kez eşyaları, duvarları boyamıştı. Hatta bir keresinde yeni aldığımız halımızı boyamıştı hem de bastıra bastıra. Büyüdükçe geçiyor. Şimdi 4,5 yaşında sadece kağıtları, defterleri boyuyor artık. Ama hala tehlike devam ediyor. Bir kaç hafta önce kağıtları kesmek için makasını istemişti. Bir baktım ki saçını da kesmiş. Geçecektir bu huyu biraz sabır. Ama geçene kadar da etrafta boya bırakmamakta fayda var.

bir gun unlu bir ressam olursa, anlatacak hikayeniz var. ;)
illa ki gececektir.
bence sabredin ve bekleyin.
cunku siz ne yaparsaniz yapin, o yine boyayacak.
en azindan iliskiniz yipranmasin.
esyalari ve evi de koyverin gitsin.:))

Benim kizimda once yeni rujumla 3 aylik kardesini sonra kendi yuzunu boyamis sonrada temizlenmek icin misafir havlularini kullanmisti.ayrica yeni halima keceli kalemle resim yapip nar tanelerini patlatarak cicek cizmisti.oyle cildirirdim ki anlatamam.birgun bu sebepten esimle tartistik cok kotu o gece kizim uzuntuden ateslendi ve anne bir daha boyamicam babamla kusmeyin dedi.kus degiliz dedik opustuk hatta sarildik babasiyla.o gun bu gundur ne koltuk ne hali ne duvar umrumda bile degil.hepsinin yenisi alinir .bosver sakin ol uzulme

Bir dönem her çocukta oluyor bizimki bıraktı benimde yatak başlığında kız resmi çizmiş canı sağolsun oda hatıra oldu bize yaratıcılığı gelişiyor Hiçbirşey kızımdan önemli değil kendinizi ve Çocuğunuzu yıpratmayın

Arkadaslar merhaba,
Lutfen konumu tasimayin!
3,5 yasinda kizim var, boyama yapmayi cok seviyor Tamam ama her yeri boyuyor istisnasiz her yeriiiiii..... ellerini, yuzunu, kiyafetlerini, yatagi, yorgani, 11 aylik kardesinin yuzunu, kiyafetlerini, bebegin esyalarini, klimayi, masalari, sehpalari, oyuncaklarini, duvarlari, koltuklari.... evimize gelen misafirler guluyorlar evin halini gorunce ama ben cok cok cok cok yoruldum. Tamam boyama yapmayi cok seviyor ve surekli boyalarini istiyor, vermesem agliyor. Benim de ilkokulda resim birinciligim vardi. Ama hic evi ve esyalari boyamadim. 1 adet resim defterim olurdu, tum resimlerimi Ona yapardim. Arkadaslar hergun kizimin boyadigi yerleri temizliyorum hergunnnnn. Bu konuda binlerce kez uyari yaptim, 1 defa olsun dinlemiyor beni. Kocaman kagitlarla duvarlari kapladim, annecim bunu boya, duvarlari boyama dedim, kagit dururken yine duvari boyadi. Kocaman iki tarafli tahta aldik, bir tarafi tebesirle, bir tarafi keceli kalemle boyanan. Tahtanin boyanacak bolgesini hic boyamayip, cercevesini ve ayaklarini karalamis, boyamis. Dun boya istedi, uyararak verdim, ben bebegi emzirene kadar hemen aninda yorgani boyamis. Bu sabah boyalari almis, geldi, kac kere uyardim hatta yalvardim sadece bu kagitlari boya masayi boyama dedim, ben bebekle ilgilenirken ki yanindayim, hem masayi, masanin bacaklarini, bebek battaniyesini, klimayi boyamis. Birkac sn icinde. Gecen sene ortalikta hic boya yoktu, taaa cantamin derinlerinden rujumu bulmus, tum oyuncaklarini, her yeri rujumla boyamis. Hem yeni aldigim Victoria’s secret rujumu bitirmis, hem de kac Saat etrafi temizledim. Gecen gun tum boyalari topladim, bir tane oyuncaklarin icinde unutmusum, onu bulup hemen kardesinin Ve kendinin yuzunu boyamis, Birkac sn icinde. Yeni eve tasindik, esim ortalikta tukenmez kalem unutmus hemen Sabah uyanir uyanmaz o kalemi bulup tum odalarin duvarlarini boyamis. Yani sorun sadece boyalar degil, tukenmez kalem, ruj, tebesir (surekli okuldan cebinde tebesir getiriyor ve onunla da her yeri boyuyor) ne bulursa her yeri boyuyor, Ben cok yoruldum, yuzlerce kez konustum, kendimi kaybediyorum artik evde boyali bir yer gorunce, ne yapayim hic bilmiyorum
Evdeki tüm kalemleri kaldir. Tebeşirleri kaldır at. Ya daaa bırak boyasın genlerden geliyor boyamak resim yapmak. Geleceğin ressamı. Ben sevmezdim boyamayı. Kendi eviniz mi?

Bütün boyaya benzeyen şeyleri kaldıracaksınız, ve ceza olarak bunu yaptığını söyleyeceksiniz ağlatacaktır ama susacak. Verdiğinizde tekrar aynı şeyleri yaparsa elinden alacaksınız ve bir iki gün vermeyeceksiniz.bir çocuk istemediğiniz bir şeyi yaparsa inat ile en sevdiği oyuncağı yada başka bir şeyi alacaksınız bir nevi ceza olacak.

Benim İkizlerim de boyuyor.benim avantajım mama sandalyesine koyup kalem kağıt vermem.daha küçükler çünkü.
Ama abinin kalemlerini ele geçirirlerse kurtuluş yok.ben saglik olsun diyorum evi de boyatali bir kaç ay oluyor ama yapacak bir şey yok.cocuklu ev sonucta.

Kardesinden once de varmis.demek ki tepkisel degil.Buradaki arkadaşların tavsiyelerini dinleyin.sinirlar koyun.ama kizmayin ya ne bileyim benim gözümde yaramaz bir kız çocuğu değil de işini aşkla yapan bir ressam canlandı..;)

Ben de mümkün mertebe ortalıkta boya bırakmamaya çalısıyordum o dönem.Boyaları saklayın ve başka aktivitelere yönlendirin

tüm boyaları yok edin, çok sinir bozucu
ya da sadece kuru boya verin, kağıt dışında yüzeyleri zor boyar kuru boyayla..

Yegenim annesini dinlemez evde heryeri boyardi .Ben baktim birsüre .Gitmis koltuk arkasinda duvara cizikler atmis .Verdim eline bez bunlar çikacak sil dedim birdaha boyamadi .Kalem kağit defter herseyi veriyordum .Ama kiziniz okulda filan zorbalikmi göruyor yapma dediginiz yerleri boysmıs hep .
Cocukta bir inat sinir var sanki
Tam tersi kağitlari boyama duvari boya deyip deneyin bi gün..

Çocuk resim yapmayı seviyor boyaları kaldırmak çözüm değil bence aksine daha da hırçınlaştıracaktır çocuğu. Tabi ki sürekli temizlemek zor yıpratıcı ama eşyalar mı önemli çocuğunuz mu? Bunu bir düşünün eşyalar temizlenir ya da yenisi gelir ama çocuktaki hasar hiç geçmez. Bu kadar inatla sizin kızacağınızı bildiği şeyleri yapıyorsa size anlatmak istediği bir şey var mutlaka bence bir pedagogla görüşün ve yardım alın. Sinirle yapacağınız bir davranış daha da çıkmaza sokabilir durumu. Sakin olun ve ona katılmaya çalışın biraz daha yumuşar diye düşünüyorum

kıyafetden duvardan cıkan boyalar var ondan alıp sadece 3 renk koyup gormemezlıkten gelmeyı deneyın
o gozunuzun ıcıne baka baka boyadıkca aldırıs etmeyın sılmeyın kalsın oyle
dıkkatınızı cekemedıgını gorunce bırakacak

Arkadaslar merhaba,
Lutfen konumu tasimayin!
3,5 yasinda kizim var, boyama yapmayi cok seviyor Tamam ama her yeri boyuyor istisnasiz her yeriiiiii..... ellerini, yuzunu, kiyafetlerini, yatagi, yorgani, 11 aylik kardesinin yuzunu, kiyafetlerini, bebegin esyalarini, klimayi, masalari, sehpalari, oyuncaklarini, duvarlari, koltuklari.... evimize gelen misafirler guluyorlar evin halini gorunce ama ben cok cok cok cok yoruldum. Tamam boyama yapmayi cok seviyor ve surekli boyalarini istiyor, vermesem agliyor. Benim de ilkokulda resim birinciligim vardi. Ama hic evi ve esyalari boyamadim. 1 adet resim defterim olurdu, tum resimlerimi Ona yapardim. Arkadaslar hergun kizimin boyadigi yerleri temizliyorum hergunnnnn. Bu konuda binlerce kez uyari yaptim, 1 defa olsun dinlemiyor beni. Kocaman kagitlarla duvarlari kapladim, annecim bunu boya, duvarlari boyama dedim, kagit dururken yine duvari boyadi. Kocaman iki tarafli tahta aldik, bir tarafi tebesirle, bir tarafi keceli kalemle boyanan. Tahtanin boyanacak bolgesini hic boyamayip, cercevesini ve ayaklarini karalamis, boyamis. Dun boya istedi, uyararak verdim, ben bebegi emzirene kadar hemen aninda yorgani boyamis. Bu sabah boyalari almis, geldi, kac kere uyardim hatta yalvardim sadece bu kagitlari boya masayi boyama dedim, ben bebekle ilgilenirken ki yanindayim, hem masayi, masanin bacaklarini, bebek battaniyesini, klimayi boyamis. Birkac sn icinde. Gecen sene ortalikta hic boya yoktu, taaa cantamin derinlerinden rujumu bulmus, tum oyuncaklarini, her yeri rujumla boyamis. Hem yeni aldigim Victoria’s secret rujumu bitirmis, hem de kac Saat etrafi temizledim. Gecen gun tum boyalari topladim, bir tane oyuncaklarin icinde unutmusum, onu bulup hemen kardesinin Ve kendinin yuzunu boyamis, Birkac sn icinde. Yeni eve tasindik, esim ortalikta tukenmez kalem unutmus hemen Sabah uyanir uyanmaz o kalemi bulup tum odalarin duvarlarini boyamis. Yani sorun sadece boyalar degil, tukenmez kalem, ruj, tebesir (surekli okuldan cebinde tebesir getiriyor ve onunla da her yeri boyuyor) ne bulursa her yeri boyuyor, Ben cok yoruldum, yuzlerce kez konustum, kendimi kaybediyorum artik evde boyali bir yer gorunce, ne yapayim hic bilmiyorum

burdaki arkadaşlarin dedikleri gibi pedagogla falan gorusurken yanlis bisey yapmamak adina görünmez kalem mi alsaniz

eskiden öyle bisey vardi kalemdeki isik tutulunca gorunuyodu sadece, boyayip boyayip isik tutup baksın

ucan murekkepli kalem alabilirsiniz ucar gider temizlemek gerekmez

bide uyarin bunlari yapmasaniz bile, boyadigi yerleri temizlesin. secimlerinin sonucunda sorumluluk almasi gerektigini bilirse belki vazgecer.

benim oglum ilk anne demisti, anne desin diye ne zaman anne desek çocuk anne demeyi birakti. baba demeyi ogrendiginde anne dedigimde gozumun icine bakip gulup baba diyodu. daha sekiz dokuz aylikti ustelik

bazi cocuklar inatci oluyo. bilerek tersini yapabiliyo

Aralarda yazan oldu mu bilmiyorum ama sizin çocuğunuzla problem çözebilme becerinizde sıkıntı var. Yapılması gereken basamaklar teorik olarak şu:

1. Problemi tanımla
2. Alternatif üret
3. En iyi alternatifi seç
4. Çözebildi mi bak
5. Çözemediyse başa dön

Nasıl yani? Açıklayayım. Problemimiz ne, istemediğimiz yerleri boyaması mı? Ama çocuğumuz resim yapmayı da çok seviyor. Ne yapacağız o zaman, onu davranışın sonucuyla yüzleştirip bağımsız düşünebilmeyi de kazandırarak yeni davranışı öğreteceğiz.

"Bu doğru bir davranış değil, duvarlar boyanmaması gereken yerlerdir. Bunu sen yaptın, sen temizleyeceksin." Vereceğiz eline bezi, kendisi temizleyecek. Tam temizleyemediğini düşünüyorsanız "o görmeden" siz sonradan silin. Öteki türlü sizin onun yaptığını toparlayacağınızı bildiğinden davranışı devam ettirir. Çocuk davranışının sonucuyla yüzleşmiyor anladığım kadarıyla. Sonucuyla yüzleşecek.

"Bundan sonra duvarları çizmeyelim. Ama sen resim yapmayı da çok seviyorsun, bu resim de çok güzel olmuş. Ne yapalııım, resmimizi kağıda çizelim." Sizinle kural tartışabilirler, inat edebilirler "Ben duvara çizmek istiyorum." diye. Neden çünkü duvara daha güzel çiziliyor. Peki. Duvara kağıt yapıştırıyoruz, çizilebilen duvar kağıtları da olabilir. Sadece o duvara çizmesi gerektiğini açıkça söylüyoruz. Yani söylüyormuşsunuz evet ama bir yerlerde cidden bir sıkıntı yaşanıyor olmalı. Türk milletinin çocuklarına kontrollü davranışları öğretememe sebepleri tutarsız olmak ve açık iletişim kurmayı bilmemek. Net olun, kararlı olun. Yeni öğrendiği davranış için olumlu pekiştireç vermek işe yarayabilir, her duvara çizişinde bir çikolata vermek, sticker yapıştırmak gibi. İleride tabi bunu etkinliğe dönüştürmelisiniz, çikolata vermek yerine birlikte bir şeyler yapmak gibi. Kuralları tablo olarak da hazırlayabilirsiniz, onu da nasıl yapabileceğinizi isterseniz detaylı anlatırım. Telefondan yazmak zor oldu şu an benim için.

Back
X