Cocugumun her yeri boyamasi (yoruldum cok yoruldum)

Yok canım estağfurullah öyle komplekslerim yok benim :) Çocuğunuza Sınır Koyma diye bir kitap var biliyor musunuz, 2 cilt halinde. Yazarının ismi Mackenzie olması lazım. Onu okuyun mutlaka derim, ben de çocuklarla çalışıyorum bana çok yardımı dokundu. Aynen sizin sorduğunuz sorulara cevap veriyor.
okuyacağım mutlaka teşekkür ederim

Evet haklısınız kesinlikle sanırım biraz eksik anlattım hissettiklerimi. Tabi ki sınırlar çizilecek benim kafa karışıklığım sınırları nasıl çizeceğimiz. Saygı demişsiniz ya mesela çocuk için soyut bir kavram bunu nasıl anlatacağız. Çocuk koyduğumuz sınırı nasıl anlamlandıracak.. biz yetişkinler de ahlak,saygı,değer yargıları süper ego ile ilişkili oysa ki çocuklar da henüz süper ego yok. Size cevap eleştiri değil sadece kafası çok karışık ve endişeli bir anneyim
Öncelikle bana cevap verme ve/veya eleştiride bulunma hakkınız saklı.
Sonuçta hepimiz insanız ve ben de sizler gibi hatalı düşünüp, yorum yapıyor olabilirim.
Karşılıklı konuşup tartışarak doğruyu birlikte bulacağız.
Soyut kavramları ve kuralları,erken çocuklukta, rol model olarak kavratmamız gerekiyor.
Ayrıca hikayeler,kukla oyunları,dramalar,rol oyunları,evcilik oyunu,akran etkileşimi kullanabileceğimiz diğer yöntemler.
Ve okul öncesi eğitime 36 aydan itibaren kısmi zamanlı da olsa çoçuklarımızı dahil etmek.
Belli ki çocuk eğitimine kafa yoran bir annesiniz.
Size Doğan Cüceloğlu ve Üstün Dökmen'in kitaplarını ve web yazılarını,
Leyla Navarro
(Gerçekten Beni Duyuyor Musun?),
Aletha Solter (özellikle Bilinçli Bebek,Çocuğunuza Kulak Verin,Oyun Sanatı) kitaplarını tavsiye ederim.

Begonfilcim bu çok kötü bir fikir.
Çocuğumuz henüz 3,5 yaşında,bayılmanın ne olduğunu bilmez,Allah korusun annesini yerde hareketsiz yatarken görmesi onda derin izler bırakır,travmaya bile neden olabilir.
Daha yapıcı ve çözüm odaklı tavsiyeler vermemiz uygun olur.

new_yorker new_yorker okul öncesi dönemdeki çocuklarla çalışıyorum,çocuğunuza rica etmek,yalvarmak uygun çözüm yolları değil.
İlişkinizde doğru gitmeyen bir şey var ama uzaktan bunu anlamamız mümkün değil.
Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla;çocuğunuza sınır koyma becerisinde anne olarak desteğe ihtiyacınız var.
@Astoria ayrıntılı cevap yazmış, lütfen o yorumu dikkate alın.

Çocuğa sınır koyma,olumlu davranış kazandırma,olumlu disiplin ve istenmeyen davranışın sonuçlarına katlanma ve kardeş kıskançlığı hakkında biraz okuyup araştırmanız faydalı olacaktır.
Çoçuğunuz gerekli ortamın hazırlanmasına ve uyarılara rağmen uygun olmayan alanları ilk boyadığında davranışının sonuçlarına katlanmalıydı.
Geç kalınmış olmakla birlikte sorunu çözmek mümkün sadece daha fazla zaman,enerji ve sabır gerekecek.

İlk yapılması gereken bu durumun yanlış olduğunun anlatılması ve temizlemesi yönünde yönerge verilmesi.Yapabildiği kadarıyla temizleme işini mutlaka çocuk yapmalı,zorlanırsa yardımcı olabilirsiniz.
Uyarıya rağmen aynı şeyi yaparsa hak mahrumiyeti uygulanmalı.
Burda mahrumiyet süresinin kısa olmasına ve çocuğa; boyaları doğru ve olumlu kullanımı için tekrar fırsat verilmesine dikkat etmek lazım.
Doğru davranışı sergilemezse tekrar kısa süreli mahrumiyet uygulanır.
Ebeveyn kararlı olur ve doğru yöntemi kullanırsa zihinsel bir sorunu olmadığı sürece tüm çocuklar doğru davranışı öğrenebilir.
Kolaylıklar diliyorum.
Ya evet sanirim kötu bi fikir :)

Benim 2 yasindaki oglumda onunde defter dururken gozumun icine baka baka koltugu cizdi sonrada gulerek anne bak koltuk ciz diyor sakin kalmaya calistim ama icimden dislerimi oyle bir siktimki bagirmamak icin kendimi zor tuttum cok inatlar.Allah yardimciniz olsun butun boya kalem herseyi kaldirin

Yorumların tamamını okumadım belki daha önce söyleyen olmuştur.

Sanıyorum siz hatayı daha en başından kalemleri eline ilk verdiğiniz zamanlarda yapmışsınız. Yapmanız gereken şey çocuğunuza boyamasını beklediğiniz yeri göstermek ve başka yeri boyarsa kalemlerini bir süreliğine ona vermeyeceğinizi söylemek.
İstemediğiniz bir yeri boyadığında “kızım sana burakarı boyamamanı söylemiştim madem beni dinlemeyeceksin bugün boya yapmak yok yarın tekrar düşünürüz” tarzında bir açıklama yaparak boyaları elinden almak elbette aglayacaktır ama kararlı olmanız çok önemli. Ağladığında onu ağlamasıyla başbaşa bırakmayın tabiki ilgisini farklı bir yöne çekebilir sarılabilir yada dıları ccıkarabilirsiniz ama boyaları tekrar vermeniz etrafı tekrar boyamasına gözyumduğunuz anlamına gelir.

Bu uygulama ünlü pedagogların tavsiyesi bu arada ancak şuan uygulamakta muhakkak zorlanabilirsiniz çünkü desiğim gibi en baştan bu şekilde ilerlemek gerekiyor, buyuk kızınızda deneyebilirsiniz işinize yarar mı bilmem ama küçük çocuğunuzda en azından bu şekilde ilerlemenizi tavsiye ederim.

eşimin teyzesi büyük resim kağıtlarını girişteki hole duvarlara kağıtları yapıştırmışlar bigün bi gittik heryerde resim kağıdı ve üzerinde resimler. meğer ufaklık resim yapıomş duvalara. teyzede öyle bulmuş çözümü ve gerçekten güzel bi durum. denemenizi tavsiye ederim işe yara :)

Arkadaslar merhaba,
Lutfen konumu tasimayin!
3,5 yasinda kizim var, boyama yapmayi cok seviyor Tamam ama her yeri boyuyor istisnasiz her yeriiiiii..... ellerini, yuzunu, kiyafetlerini, yatagi, yorgani, 11 aylik kardesinin yuzunu, kiyafetlerini, bebegin esyalarini, klimayi, masalari, sehpalari, oyuncaklarini, duvarlari, koltuklari.... evimize gelen misafirler guluyorlar evin halini gorunce ama ben cok cok cok cok yoruldum. Tamam boyama yapmayi cok seviyor ve surekli boyalarini istiyor, vermesem agliyor. Benim de ilkokulda resim birinciligim vardi. Ama hic evi ve esyalari boyamadim. 1 adet resim defterim olurdu, tum resimlerimi Ona yapardim. Arkadaslar hergun kizimin boyadigi yerleri temizliyorum hergunnnnn. Bu konuda binlerce kez uyari yaptim, 1 defa olsun dinlemiyor beni. Kocaman kagitlarla duvarlari kapladim, annecim bunu boya, duvarlari boyama dedim, kagit dururken yine duvari boyadi. Kocaman iki tarafli tahta aldik, bir tarafi tebesirle, bir tarafi keceli kalemle boyanan. Tahtanin boyanacak bolgesini hic boyamayip, cercevesini ve ayaklarini karalamis, boyamis. Dun boya istedi, uyararak verdim, ben bebegi emzirene kadar hemen aninda yorgani boyamis. Bu sabah boyalari almis, geldi, kac kere uyardim hatta yalvardim sadece bu kagitlari boya masayi boyama dedim, ben bebekle ilgilenirken ki yanindayim, hem masayi, masanin bacaklarini, bebek battaniyesini, klimayi boyamis. Birkac sn icinde. Gecen sene ortalikta hic boya yoktu, taaa cantamin derinlerinden rujumu bulmus, tum oyuncaklarini, her yeri rujumla boyamis. Hem yeni aldigim Victoria’s secret rujumu bitirmis, hem de kac Saat etrafi temizledim. Gecen gun tum boyalari topladim, bir tane oyuncaklarin icinde unutmusum, onu bulup hemen kardesinin Ve kendinin yuzunu boyamis, Birkac sn icinde. Yeni eve tasindik, esim ortalikta tukenmez kalem unutmus hemen Sabah uyanir uyanmaz o kalemi bulup tum odalarin duvarlarini boyamis. Yani sorun sadece boyalar degil, tukenmez kalem, ruj, tebesir (surekli okuldan cebinde tebesir getiriyor ve onunla da her yeri boyuyor) ne bulursa her yeri boyuyor, Ben cok yoruldum, yuzlerce kez konustum, kendimi kaybediyorum artik evde boyali bir yer gorunce, ne yapayim hic bilmiyorum
Televizyonda gördüm yeni bi boya çıkmış sadece özel kağıdına yapabiliyo bi araştır istersen marka veremiyorum malum ama büyük oyuncakçılarda bulursun onu diyim ;)

Çocuğun gösterdiğiniz yer dışındaki yerleri boyaması size bir şeyler anlatmak istediğini gösteriyor.
Gerçekten mi ? Benim oğlumda sürekli koltukları duvarları boyuyor. 2,5 yaşında. Endiselenmeli miyim?

Arkadaslar merhaba,
Lutfen konumu tasimayin!
3,5 yasinda kizim var, boyama yapmayi cok seviyor Tamam ama her yeri boyuyor istisnasiz her yeriiiiii..... ellerini, yuzunu, kiyafetlerini, yatagi, yorgani, 11 aylik kardesinin yuzunu, kiyafetlerini, bebegin esyalarini, klimayi, masalari, sehpalari, oyuncaklarini, duvarlari, koltuklari.... evimize gelen misafirler guluyorlar evin halini gorunce ama ben cok cok cok cok yoruldum. Tamam boyama yapmayi cok seviyor ve surekli boyalarini istiyor, vermesem agliyor. Benim de ilkokulda resim birinciligim vardi. Ama hic evi ve esyalari boyamadim. 1 adet resim defterim olurdu, tum resimlerimi Ona yapardim. Arkadaslar hergun kizimin boyadigi yerleri temizliyorum hergunnnnn. Bu konuda binlerce kez uyari yaptim, 1 defa olsun dinlemiyor beni. Kocaman kagitlarla duvarlari kapladim, annecim bunu boya, duvarlari boyama dedim, kagit dururken yine duvari boyadi. Kocaman iki tarafli tahta aldik, bir tarafi tebesirle, bir tarafi keceli kalemle boyanan. Tahtanin boyanacak bolgesini hic boyamayip, cercevesini ve ayaklarini karalamis, boyamis. Dun boya istedi, uyararak verdim, ben bebegi emzirene kadar hemen aninda yorgani boyamis. Bu sabah boyalari almis, geldi, kac kere uyardim hatta yalvardim sadece bu kagitlari boya masayi boyama dedim, ben bebekle ilgilenirken ki yanindayim, hem masayi, masanin bacaklarini, bebek battaniyesini, klimayi boyamis. Birkac sn icinde. Gecen sene ortalikta hic boya yoktu, taaa cantamin derinlerinden rujumu bulmus, tum oyuncaklarini, her yeri rujumla boyamis. Hem yeni aldigim Victoria’s secret rujumu bitirmis, hem de kac Saat etrafi temizledim. Gecen gun tum boyalari topladim, bir tane oyuncaklarin icinde unutmusum, onu bulup hemen kardesinin Ve kendinin yuzunu boyamis, Birkac sn icinde. Yeni eve tasindik, esim ortalikta tukenmez kalem unutmus hemen Sabah uyanir uyanmaz o kalemi bulup tum odalarin duvarlarini boyamis. Yani sorun sadece boyalar degil, tukenmez kalem, ruj, tebesir (surekli okuldan cebinde tebesir getiriyor ve onunla da her yeri boyuyor) ne bulursa her yeri boyuyor, Ben cok yoruldum, yuzlerce kez konustum, kendimi kaybediyorum artik evde boyali bir yer gorunce, ne yapayim hic bilmiyorum

Benim oğlumda 3,5 yaşında okula gitmiyor tüm gün evde babaannesiyle . Arada sırada boya kalemi veriyorum birlikte yaptığımızda defteri boyuyor ama ben 2 dakika bakmayayım hemen duvarı , parkeyi koltukları yastıkları, kendi ellerini ayaklarını bacaklarını boyuyor ne kadar anlatsam da kızsam da, ceza olarak boya kalemlerini vermesem de yine de istediği yerleri boyamaya devam ediyor.sürekli duvarlara harita çizdiğini söylüyor. aynen anlattığınızı yaşıyorum. çantamdan fondöten ve farlarımı bulmuş her yeri boyamıştı. ama oğlumun boya kalemine ihtiyacı yok , duvarları kaşık çatal veya boyası çıkabilecek herhangi başka bir eşyayla boyuyor. diş macunuyla boyama yapıyor. dolabımda ki kazaklarımı kıyafetlerimi boyuyor. ben giydiğimde görüyorum boyadığını. boya kalemlerini sakladığımda adeta yalvarıyor. üzülüyorum çıkarıp yine veriyorum ama yine aynı şeyler bu sefer elinden alıp saklıyorum mecburen.
bende bıktım bu durumdan.
eğer nedenini bir çaresini bulursanız benimle de paylaşın. Ben çalıştığım için daha çok anane babanne etkileniyor bu durumdan ama ev pert oldu kapı parke duvar kalmadı ve yeni evimiz :(

Benim kizimda buna yakindi
Birgun doktum butun kalemleri istedigin yeri boya dedim
Kapi duvar yer dosemeleri ...
Ama sonra ev boyanacak yerler yapilacak yeni koltuk gelecekti
Ustalar evimizi yapinca artik boyayamayacaksin
Ben ne guzel yapmistim neden boyadin diye uzulurler dedim .
Umidim yoktu ama cok etkili oldu
Arada ufak kacamak yapti ama bitti
Cocuklar biraz buyuyunce bir boya badana bir koltuk tadilati vs gerekiyor mutlaka
Olsun o kadar
Yapmayan cocuk cok azdir cok usludur
Ama ben o kadar uslu cocuk da istemezdim sanirim
Sonra ice kapaniklik disari cikmama asosyallik gibi baska seylerle ugrasmak da var

Gerçekten mi ? Benim oğlumda sürekli koltukları duvarları boyuyor. 2,5 yaşında. Endiselenmeli miyim?
Her çoçuğun durumu kendi özel şartlarında değerlendirilmeli.
Sizin çoçuğunuz konu sahibinkinden daha küçük ve bilişsel olarak davranışının yanlış olduğunu anlaması da daha zor.
Bununla birlikte bu konuda siz de sınır koyup davranışının sıklığını azaltmaya çalışabilirsiniz.
Önceki sayfalarda Astoria Astoria 'nın yaptığı yoruma göz atabilirsiniz,kendisi zaten psikolog.

Boyalari pastel boya mi?
Benim cocuklarimda boya yapmayi cok seviyor ama tavrim bu konuda net, masa basinda boyama yapilir bitti.
Oyle duvar filan hic izin vermedim.
Stabilo ya da kohi noor kuru kalemler cok guzel, oyle yuz goz boyayamaz ama inanilmaz guzel kagit boyuyor bu kalemler.
Benimkilerin kalemleri 3 koseli olanlardan, cok memnunum.
Pastel boya, fix vs atin vermeyin madem yorgana kadar boyuyor.
Bence bide ilgi cekmek icin yapiyor bunu.

Arkadaslar merhaba,
Lutfen konumu tasimayin!
Acaba siz duvarı boyama diyince inat mı ediyor. Yani tam inat da değil de acaba siz mi aklına düşürüyorsunuz. Örneğin pembe fili düşünme diyince direk aklınıza pembe fil gelir:D Bir de başkalarına anlatırken her yeri boyuyor diye sık sık soyledıysenız cocugun davranışı bu yuzden de percınlenmıs olabılır.

Benimde kizim cok severdi boyamayı bir duvara izin vermiştim diledigi gibi boyardı o duvari... Allahtan rahatlikla silinen bir boyaydi her hafta o duvari tertemiz yapardim silerdim o tekrar boyardi 3 yasina kadar boyle devam etti.....

Sizin durum zormus Allah kolaylik versin..

Arkadaslar merhaba,
Lutfen konumu tasimayin!
saka mı bu yaa bana duvar boyamak garip geliyo sizden nasıl bir yuz bulduki hersyei boyuyo böyle sacmalık olamaz hepimiz asagı yukarı yasıtız hangimiz anneminin evinin duvarını boyadı valla cok sacma geliyo bana tamam cocuk kısıtlanmasın ama duvarda da boyanmaz yani 2 aglıcak 3 aglıcak sonra suscak simdiden bas edemezsen yarın ooo

Back
X