Çocuk büyümekte zorlanıyorum

Çoçuğu olmayanları yıllarca hastane köşelerinde tedavi gören defalarca tüp bebek yaptırıp tutmayanları bu uğurda ev lüks araba parası harcayanları düşünün inan daha sabırlı olursunuz....pskolog değil yaşına göre pedagog gidin yaşına uygun eğitim çizgi filmleri ve oyuncaklar alın biras düzelme olabilir.. Sabır ve şükür..
Yaklasimnz Cok guzel bn hamileym suanda. Ne zmn kotu durumda olsam . rabbim olmayanada ver bunnu yasayablmek icin cirpinan insanlar var diyorum. Bgn cok duygusalm surekli cocuk sahibi olmak istyeninsanlari dusunyrm.Allah onlarin yardimcisi olsun. Ve dara dusenlere de Allah sabir versin insallah.
Konu sahibi de dediginz gibi sabir dileyip cocuga olan yaklasmlarni gozden gecirin. Belkide ebeveynlerden de kaynaklanan bi fevrilik soz kknusu olablr. Bizlerde farknda olmadan cocuklarn yaninda yanls davranislar sergileyeblyorz. Cocuk lar cok etkileniyor. Yanls anlamyn siz oylesnz demiyorum. Ama herseyi gosden gecirmekte fayda var. Rabbim cocugunuza saknlik versin insallah. Icinde bulundgnz durumdan kurtulmanz dilegiyle..

Gerekirse yemekten doğalgazdan kisin terapiste düzenli götürün .
Bu yemekten de faturalardan da çok daha önemli.
Çocuk sizi dinleyecek ya da anlayacak bir zihin mekanizmasına sahip degil .
Sizi düşman gibi görüp savunma mekanzimasi geliştirir kızarsanız veya dinlemeseniz vs .
Hayat boyu zorlanacağı kararlar verir içinde .
Bunun için lütfen destek alın

Aslında kararlı bir anne babayız, her zaman kararımızın arkasında duruyoruz ve verdiğimiz sözü tutuyoruz ama bağırmak çözüm olmuyor kaç kez tembih etsekte insan içinde bizi çok sinir ediyor, çocuğunuz yüzünden ailelerle tartışmaya başladık ve ben bu duruma çok üzülüyorum, aslında küçükte değil sonuçta okula gidiyor ama dediğinizi uygulamamıştım, eğer şımarmaya devam ederse oturmayı kısa kesip eve dönücez bu işe yarayabilir

Bir yakınımın 21 aylık bir bebeği var. Biraz bilinçsiz bir anne baba bana göre. Ufaklık el tutmak istemiyor dışarı çıkınca anne baba da ses etmiyor pek. Geçenlerde benden dışarı çıkarmamı istedi, aldım karşıma "elimi tutacaksan çıkarız, tutmazsan eve geri döneriz" dedim. Çıktığımız anda ellerini saklamaya çalıştı, anında eve geri döndük ağlaya ağlaya. Sakinleşince tekrar çıktık tekrar aynı şekilde döndük. Birkaç kez tekrar ettikten sonra anladı elimi tuttu parka gittik. Henüz iki yaşında bile olmayan çocuk anlıyorsa sizin kızınız kesinlikle anlayacaktır. Yanılmıyorsam, derin sularda derin sularda daha iyi bilir, olumsuz pekiştireç deniyor. Çocuğun sevdiği bir şeyi ortamdan uzaklaştırmak ya da sevdiği ortamdan çocuğu uzaklaştırmak şeklinde uygulanıyor.

Aklma bi fikir geldi. Komik gelecek belki denemekte fayda var.
Onu sakin buldugunz bi aninda Hadi gel seninle oyun oynyalim diyin ilgi cekecek bi sekilde.ne bileym bi komsuculuk falan:)
Oyunu onun yonlendirmesini isteyn. Ve siz de ona uyun.ama ara araonun arkslari ve kuzenleriyle oynarken yaptigi davranislari sergileyin abartili bi sekilde . anlatabiliyorum umarm.empati kurmasini saglayn biliyorum karsnzdaki henuz cok kucuk. Anlamayablr. Snra mutlakaki hayir anne oyle degil oyle ypma falan dicektir. O firsatlari degerlendirn bak sende boyle yptiginda arkdslarn seninle oynamak istemiyor falan .
Bekki ise yaramayacak . fakat onunla vaki gecirirken bazi seyleri gozlemleme firsatinz olacak. Umarim ise yarar.

Çocuğunuzu tanımıyorum,
oyundaki tepkilerini ve akran-yetişkin iletişimini gözlemlemedim.
Uzaktan,genel/geçer yorum yapmam da doğru olmaz.

Zor mizaçlı çocukların varlığı bir gerçek.
Bununla birlikte sizin diğer konularınızdan da yola çıkarak sorunun sadece çocuğunuzun mizacından değil ebeveyn yaklaşımlarından ve aile dinamiklerinizden kaynaklandığını düşünüyorum.
Sizin kapsamlı bir aile terapisine ihtiyacınız var.
Şu anda buna imkan yoksa,kızınız için en azından okulunuzun pdr servisinden yardım alabilirsiniz.
İsterseniz kitap tavsiyesinde de bulunabilirim.
9 mizaç tipi hakkında da araştırma yapabilirsiniz.
Ben hiç bir zaman sadece cocuğumdan kaynaklandığını düşünmedim, düşünmem ona haksızlık olur, aslında sorunun eşimde ve bende olduğunu biliyorum her ne kadar eşim kendini çok iyi baba olarak görsede aslında ikimizde çok mükemmel değiliz hatta beğenmediğim insanlar bile bizden daha güzel çocuk yetiştiriyor
Aslında cahil gamsız bir aile değiliz ne araştırdıysam psikolog ve pedagoglar neyi öneriyorsa uygulamaya çalışıyorum ama olmuyor birşeyler eksik ama ne onu bilemiyorum
Acaba ilgi yetersizliği mi yada eşimle bazen çocuğumuzun önünde tartışıyoruz bu mu bilmiyorum ama her çocuk illaki anne babasının tartışmasına şahit olmuyor mu? Herşeye hayır diyorum acaba kuralcı bir anneyim ama kurallar mı böyle yaptı kızımı bilmiyorum
Psikologlar çok uçuk ücret istiyor, ev kredisi ödediğimiz için buda bizi kasıyor, kendimiz dikkat etsek ya da nerede yanlış varsa onu düzeltesek kızımız da düzelicek gibi geliyor ama
Kitap tavsiyesi, yada başka tavsiyeler neyse yapmaya hazırım yeterki kızım sakin bir çocuk olsun

Çocuğunuzu yaramaz diye etiketlememekle baslayin işe. Bakin diyorsunuz ki hemşireler bile boyle demisti dogunca. Yani ne ilgisi var? Yrni dogan bebegin yaramazligi mi okurmus hemsireler bos bir espri yapmis. Siz de onu etiketlemeyi birakın. Boyle laflari da onun yaninda etmeyin.
Onunla inatlasmayin. Bir cocukla inatlasmanin agaçla inatlasmaktan bir farki yok. Siz yetiskinsiniz o çocuk. Sizinle ayni zihinsel bedensel ozelliklerde degil ihtiyaclari farkli. Oncelikle onun ihtiyaclarini gozetin her zaman. Gittiginiz yerde nesen huzursuzluk cikiyor? Cocuktan beklentileriniz gercekci mi? Bunlari bir tesbit edin. Biz oturalim sohbet edelim, o oynasin diyorsaniz bu imkansiz. Dunya onun etrafinda donuyor unutmayin.
Onu baska cocuklarla kiyaslamayi birakin. Ne kendi zihninizde kiyaslayin ne de ona boyle bir ornek verin. Kuzeni aglamiyor olabilir. Onlar farkli cocuklar. Sizin kuzeninizle butun ozellikleriniz ayni mi? Kiziniz bak onun annesi cocuguna hiç bağırmıyor ne guzel dese ne hissedersiniz? Ama onun aklina bile gelmiyor sizi kiyaslamak. Çünkü siz onun için biriciksiniz. O da sizin için öyle bunu hic aklinizdan çıkarmayın.
Her seyi tek başınıza üstlenmeyin. Eşinizden destek alın. İs birliği içinde birlikte hareket edin.
Bir suru kaynak kitap var bu konularda. "Bagirmayan anne baba olmak"
"Koşulsuz ebeveynlik" ş an aklima gelenler.
Okuyun bol bol arastirin. Cevreye kulak tikayin. Cocuk psikolojisi hala toplumumuzun bir fikir sahibi olmadigi bir sey. Cocuklar biz hayatimizi yasarken yanimizda oylece duran cantalar degiller. Beyinleri ve bedenleri zehir gibi calisan, merakli, heyecanli varliklar ve siz onlarin yol gosteren klavuzlarisiniz. Bir sure hayatiniz onun etrafinda donecek. Onun hayatindaki en en onemli kisisiniz bunu unutmayin💜

Çocuğunuzu dinliyor musunuz?
Öylesine Değil ama. Gerçekten dinliyor gözlemliyor manevi ihtiyaçlarının neler olduğunu fark edebiliyor musunuz?
Onunla sadece görev (okul, ders) ve ihtiyaçları (acıkmak vb) dışında oturup sohbet ediyor, beraber yaratıcı oyunlar oynuyor musunuz?

Bir eksiklik olmalı bir yerlerde çünkü

İstanbuldaysanız cerrahpaşa çocuk psikyatriye götürün başka ildeyseniz orada tıp fakültesi varsa çocuk psikyatri bölümünü araştırın

Ben hiç bir zaman sadece cocuğumdan kaynaklandığını düşünmedim, düşünmem ona haksızlık olur, aslında sorunun eşimde ve bende olduğunu biliyorum her ne kadar eşim kendini çok iyi baba olarak görsede aslında ikimizde çok mükemmel değiliz hatta beğenmediğim insanlar bile bizden daha güzel çocuk yetiştiriyor
Aslında cahil gamsız bir aile değiliz ne araştırdıysam psikolog ve pedagoglar neyi öneriyorsa uygulamaya çalışıyorum ama olmuyor birşeyler eksik ama ne onu bilemiyorum
Acaba ilgi yetersizliği mi yada eşimle bazen çocuğumuzun önünde tartışıyoruz bu mu bilmiyorum ama her çocuk illaki anne babasının tartışmasına şahit olmuyor mu? Herşeye hayır diyorum acaba kuralcı bir anneyim ama kurallar mı böyle yaptı kızımı bilmiyorum
Psikologlar çok uçuk ücret istiyor, ev kredisi ödediğimiz için buda bizi kasıyor, kendimiz dikkat etsek ya da nerede yanlış varsa onu düzeltesek kızımız da düzelicek gibi geliyor ama
Kitap tavsiyesi, yada başka tavsiyeler neyse yapmaya hazırım yeterki kızım sakin bir çocuk olsun
Bakin ne guzel kendinizle ilgili bir sey bulmussumuz. Her seye hayir derseniz gercek hayirlari nasil dikkate alsin ki? Hayir demek ici. Bir kistasiniz olsun ve hep bunu uygulayin. Yaptigi sey kendine zarar vermesine neden olabilir mi? Veya baskasinin alanina giriyor mu?(zorla oyuncagini almak, baskasinin cantasini-dolabini karistirmak gibi) bu iki ögede yoksa hayir demeyin. Birakin yapsin denesin ogrensin. Hayir dediginiz zamn da aciklayin. Bunu yapamazsin cunku tehlikeli canin yanar. Bunu yapamazsin cunku o bizim degil izin almalisin gibi.

Aslında kararlı bir anne babayız, her zaman kararımızın arkasında duruyoruz ve verdiğimiz sözü tutuyoruz ama bağırmak çözüm olmuyor kaç kez tembih etsekte insan içinde bizi çok sinir ediyor, çocuğunuz yüzünden ailelerle tartışmaya başladık ve ben bu duruma çok üzülüyorum, aslında küçükte değil sonuçta okula gidiyor ama dediğinizi uygulamamıştım, eğer şımarmaya devam ederse oturmayı kısa kesip eve dönücez bu işe yarayabilir
1 kere sözel olarak uyarı verin
Arkadaşına zarar vermeye devam edersen eve döneceğiz diye
2. Defa tekrarladığı anda hiç zaman kaybetmeden alın ve dönün
Dur sus yapma yerine etkili bir çözüm olacağını düşünüyorum.

Her şeye hayır diyorsanız hayır dediğiniz davranışa bir alternatif de sunmalısınız
Bilgisayar oyununa hayır ise gel seninle monopoly oynayalım gibi

Çoçuğu olmayanları yıllarca hastane köşelerinde tedavi gören defalarca tüp bebek yaptırıp tutmayanları bu uğurda ev lüks araba parası harcayanları düşünün inan daha sabırlı olursunuz....pskolog değil yaşına göre pedagog gidin yaşına uygun eğitim çizgi filmleri ve oyuncaklar alın biras düzelme olabilir.. Sabır ve şükür..
Ablacım her çocuk konusunu çocuk sahibi olamayanlara mı bağlayacak şu guruh?

Kadının çocuğuyla ilgili bir sorunu var. Oturup neyse çocuğum var psikolojimizi bozuyor ama buna da şükür yapması gereken son şey. Sorunları ve problemleri kıyaslamaktan vazgeçin.

1 kere sözel olarak uyarı verin
Arkadaşına zarar vermeye devam edersen eve döneceğiz diye
2. Defa tekrarladığı anda hiç zaman kaybetmeden alın ve dönün
Dur sus yapma yerine etkili bir çözüm olacağını düşünüyorum.
Kesinlikle katilıyorum. Parkta misafirlikte cikan tartismalara en etkili cozum. Ama bunu tehditkar bir tavirla, ceza verir gibi yapmayin. Bu onun davranisinin sonucu. Bu sonucu yasamak istemiyorsa oyle davramamali. Davranirsa yine ayni sey olur. Tamamen sebep sonuc iliskisi.
Ceza ise tamamen farkli bir sey. Ornegin kuzeninle kavga edersen eve giderken dondurma almayiz derseniz bu cok alakasiz, cocugun hic bir mantik kuramayacagi bir yaptirim olur.

Kesinlikle katilıyorum. Parkta misafirlikte cikan tartismalara en etkili cozum. Ama bunu tehditkar bir tavirla, ceza verir gibi yapmayin. Bu onun davranisinin sonucu. Bu sonucu yasamak istemiyorsa oyle davramamali. Davranirsa yine ayni sey olur. Tamamen sebep sonuc iliskisi.
Ceza ise tamamen farkli bir sey. Ornegin kuzeninle kavga edersen eve giderken dondurma almayiz derseniz bu cok alakasiz, cocugun hic bir mantik kuramayacagi bir yaptirim olur.
Evet haklısınız
Bence ödül veya ceza verilmeden de bu yanlış davranışlar düzeltilebilir.
Çocuk ailesinden korkmamalı. Birşeyleri annem babam kızar diye değil böyle davranmam doğrusu diye düşünerek yapmalı ya da yapmamalı

Ayrıca çocuklarımız dediklerimizi değil yaptıklarımızı yaparlar
Okula da gidiyormuş mesela akşam siz tv karşısında iken git ödevini yap demek hiçbir işe yaramayacaktır
Konuşmalarımız ve davranışlarımız çocuklara örnek olmalı

Konu sahibi seni o kadar iyi anlıyorum ki. Zor mizaçlı çocuk yetiştirmek çok zor ve yıpratıcı. Yaşamayan bilemez. Aynı anne baba aynı davranış modeli ile büyütülen kardeşler ne kadar farklı olabiliyor. Kendinizi suçlamayın ama tabi ki destek almaya çalışın . En azından önerilen kitapları okuyun

Hocamla benzer birsey yazacagim bende , eski konularinizi biliyorum , cocugunuzun boyle olmasiyla dizin cok alakaniz var , siz kendinizi toparlarsaniz cocugunuz da duzelir , hicbir cocuk anne babadan , ev ortamindan ayri degerlendirilemez
Alakam olabilir de ne yapmalıyım nasıl düzelir onu da yazsaydınız, ben zaten bizden kaynaklı olduğunu biliyorum ama çözüm ne onu bilmiyorum

Ayni sekilde oglum.3 yasinda ama her konuda inatlasiyor. En en en basir şeyler bile inada biniyor bizim evimizde.

Çok zor bir süreçten geçiyorum ben de sayesinde. Allah ömrünü versin bu bayram baya baya yordu beni
Bizim de, dişlerini fırçalaması, yatması, yemeği herşeyi sorun bazen birşey söylemeye korkuyorum inanın o kadar sinirimi bozuyor ki bazen dişlerimi sıkıyorum sinirden ve şu an 3 yaşında olan oğlunuz böyle devam eder çünkü inatçı olan bir çocuk değişmiyor

Alakam olabilir de ne yapmalıyım nasıl düzelir onu da yazsaydınız, ben zaten bizden kaynaklı olduğunu biliyorum ama çözüm ne onu bilmiyorum
Ama bu defalarca yazildi size , bi kere anne babaniza olan takikliginizi birakin , hayata pozitif bakin , sizin disinizda olan olaylara bu derece uzulmeyi ve dusunmeyi birakmaniz lazim , bunlarin hicbiri saglikli degil
Sizin onceliginiz kendi yuvaniz ve kendi cocugunuz olmali , benim gozlemim kendi uzuntuleriniz ve takintilariniz yuzunden cocugunuzla da saglikli iletisim kuramadiginiz yonunde
Kendiniz de yazmissiniz kucukken bu kadar degildi kizim diye , kiziniz size tepki gosteriyor , sizin mutsuzlugunuza , takintilariniza , kendinizi harap etmenize
Cocuklar huzurlu ortam ister , mutlu anne baba ister , kizinizla bol bol konusun , olay sadece etkinlik yapmak vs degil , gozunun icine bakarak konusun , onu dinleyin
Benim oglumla haftada bir gun anne ogul gunum vardir , alirim onu sevdigi bir cafeye gotururum , saatlerce sohbet ederiz
Okulunu anlatir , arkadaslarini , oynadigi bilgisayar oyununu , ve hayatla ilgili merak ettigi herseyi sorar
Tonla sacma soru da soruyor dogal olarak cunku bilmiyor , anlamaya calisiyor hayati , bende sakin sakin anlatirim ona ve surekli onunla olmaktan ne kadar keyif aldigimi soylerim
Kizinizla sifirdan baslatin iliskinizi , dost olun , kisitlamalarinizin , yasaklarinizin bile nedenini anlatin ona , birseye hayir diyorsaniz nedenlerini en ince detayina kadar anlatin

Merhabalar, ilkokul 1. Sınıfa giden kızm var, küçüklüğünden beri çok inatçı ve dediğim dedik bir çocuk hatta doğduğunda hemşireler bile yandınız demişti.
Küçükken bu kadar olmasa da zor bir çocuk, her hareketinde zorlanıyoruz, hiç bir şekilde dinlemiyor bağırmadan istediğimizi yaptıramıyoruz, sınıfta öğretmenden çok şikayet geldi, yanında ki arkadaşından kaynaklandığını düşünsekte öyle olmadığını anladım çünkü kuzeniyle oynarken de sürekli onu ağlatıyor
Aslında vurması kırması kaba konuşması yok fakat insan içinde olduğunuz zaman hiç laf dinlemiyor ve başkalarına karşı çok takıntılı, misafir geldiği zaman arkalarından çok ağlıyor, kuzeniyle birlikte oynarken sürekli tartışıyorlar, ve onların arkasından çok ağlıyor ama kuzeni hiç ağlamıyor
Benim kızım niye böyle neden böyle yapıyor anlamıyorum, insanlar artık bizimle görüşmek istemiyor, kızım yüzünden başkalarıyla tartışıyorum, evden dışarıya çıkmadan önce anlaşıyoruz yaramazlık yapmak yok diye tamam diyor ama biyere gittiğimizde bizi çok sinir ediyor inanın kolunu sıkasım geliyor sinirden.
Psikoloğa götürdük ama oda baya pahalı devamlı götüremiyoruz, yani nasıl düzelebilir, nasıl davranmalıyız
Çocuklu ailelerden fikirler bekliyorum, benim çocuğum gibi var mı acaba
-kendi iradesi var ve diretiyorlar, tum cocuklar hemen hemen boyle
-"zor çocuk" vs tarzi etiketlemeyin.. bu bilincaltina isler, daha ters teper..
-Pedagoga düzenli danisin..olaylari bakalim o nasil anlatacak, onun acisindan nasil yani, farkli bir gözle gormenize yardimci olur.

Back
X