Çocuk kavgasına müdahale eden anne

xxxDizZyxxx

Guru
Kayıtlı Üye
29 Eylül 2014
103
88
298
39
Merhaba Hanımlar,
Bundan bikaç ay önce ne hayallerle bir siteye taşındık. 10 yaşında bir kızım var ve asıl taşınma sebebimiz de kızımızın güvenli bir alanda rahatça oynayabilmesiydi. Kızım kolay arkadaşlık kurar, taşındığımız gibi siteden iki kızla arkadaş oldu. Biri 8, diğeri de kızımla yaşıt. Arada kızım arkadaşlarından şikayet ediyordu ben de her seferinde kendisinin çözmesi gerektiğini söylüyordum. Onlar çocuk küser, barışır. Büyükler çocuk kavgasına müdahale eder mi hiç. (Tabi ağız dalaşından bahsediyorum, şiidet içermiyor kavgaları) Ancak yaşıtı olan kızın annesi baktım her olayın içinde üstelik her yaşananda kızıma tepki veriyor. En son olayda (Havuza misafirimizin kızıyla gidip bir saat geç çağıdı diye tamamen küstüler. -bu kadar basit bir olay aslında-) yaşıtı olan kız, diğerinin üzerinde hakimiyet kurdu ve konuşmalarına müsaade etmiyor. Onunla barışmayacaksın dediğini kendim duydum mesela. Kısacası kızımı dışladılar ve yalnız kaldı. Kızımla sürekli konuşuyorum ama haliyle üzülüyor üstelik bu sene aynı okulda olacaklar. Ne yapmalı ki kızımın bu davranışlardan etkilenmemesini sağlamalı.

Tey allam ya en sinir oldugum anne modellerinin basinda geliyor boyleleri
Baska cocuk yok mu sitede kizinizin arkadas olabilecegi?

Çok tatlı bir annesiniz :) Bu tarz şeylere çocuklar çok içerliyorlar. Kendi çocukluğumdan bir anı hatırlıyorum, çok sevdiğim arkadaşım bana seninle bir daha asla konuşmayacağım dedi ve ben yalvardıkça daha da abarttı. Ağlama sesime cama çıkan annem bana öyle bir kızdı ki Konuşmazsa konuşmasın, niye ağlıyorsun. Hıçkırıklarda kalmışsın gel eve birlikte oynayalım diye

İşin şakası bir yana; yavruya sen yanlış bir şey yapmadın bu yüzden sana küsmeleri doğru değil. İstediklerini yapmadığın için sana küsüyorlarsa sırf arkadaş olmak için kendi istemediğin şeyleri yapmamalısın. Biliyorum şu an yalnız hissediyorsun ama ben senin yanındayım diyebilirsiniz. Çocuk kavgasına karışan ebeveynlere ben de çok kızıyorum Ama napalım cahille cahil olunmaz

Çok teşekkür ederim. Şu an tam da annenizin yaptığı gibi ben onunla oynuyorum. İşim olduğunda onu da yapacağım işe dahil ediyorum falan. Peki bu durum sizin sosyalleşme alışkanlığınızı değiştirmiş miydi? Benim asıl endişem o. Ben onunla oynarım ederim, sorun değil de sonra yaşıtlarıyla uyum problemi yaşar mı diye korkuyorum

Öncelikle kızınız arkadaşları ile sorun yaşadığında çocuklara değilde ailelerine şikayet etmeden hafif çıtlatmanızda fayda var. Bende önceleri sizin gibi düşünüyordum sonra çok pişman oldum. Kızım da sürekli şikayet ediyordu arkadaşını serviste vurdu, ittirdi vs. gibi şeyler. Kendi aralarında çözmeleri gerektiğini söylüyordum. 2 hafta kadar devam etti hatta bazı günler ağlardı bile. Bir gün yolda gelirken bu çocuğun annesi beni durdurdu dedi sizin kız benimkine vurmuş uyarın. Artık ne kadar bu aldıysa vurmuş benimki de. Dedim 2 haftadır benim kız şikayet ediyordu. Ama malesef inandıramadım. Şimdi hemen söylüyorum aileye.
Küsme konusuna gelince kızıma doğru davrandığını ne olursa olsun yalnız kalmamak için doğru davranışından vazgeçmemesi gerektiğini söylüyorum. İşe pek yaramıyor ama elbet bir gün anlayacaktır.

Hayır, aksine çocukluktan itibaren hayır diyebilen bir birey oldum kırarım kaygısıyla istemediğim şeyleri yapan bir çocuk olmadım. Zaten kızınız mizacı gereği girişken ve arkadaşlık kurabilen bir çocuk. Bu tarz akran zorbalıklarıyla kendi kendine başa çıkarak hem problem çözme becerisini geliştirecek, hem de kendi sosyal çevresini oluşturacak. Yaşıtlarıyla sosyalleşmesi için site dışında farklı aktivitelere katılabilirsiniz.(Yapmaktan hoşlandığı bir aktivitenin kursu olabilir.) Siz zaten evladınızı destekliyorsunuz ve onunla kaliteli vakit geçiriyorsunuz, bu durum onun için büyük bir şans :)
Ben asıl diğer çocuğa üzülüyorum, annesi ne yapacağını söylemediği durumda afallayıp kalacak. Eğer hep böyle sürerse ve çocuk dirençli bir kişiliğe sahip değilse gelecek yaşamında hep bu yaşlarının izi kalacak. Kararsız bir şekilde başkalarının ona ne yapması gerektiğini söylemesini bekleyecek.Keşke ebeveynler çocuklarının birer birey olmalarına izin verseler.Tıpkı sizin gibi sorunlarını kendilerinin çözmelerine destek olsalar..

Fazla abartmiyor musunuz sizce?
Asıl şu an yaptığınız çocuğu olumsuz etkileyecek bir şey. Hepimizin başına çocukken geldi bu tür durumlar. Sıradan çocuk kavgası işte. Çocukları bu kadar hassas yetistirerek, sıradan çocukluk kavgalarını bile ileride hayatı etkilenir mi diye abartarak çocuklara kötülük yaptığınızın farkında değil misiniz? Yani kadın başından geçen sıradan bir olayı anlatmış siz gelişiminizde olumsuz etkisi oldu mu diye sormussunuz. Gerçekten psikolojiyi böyle bir şey mi saniyorsunuz? Bu kadar basit bir sebeple psikolojisi bozulan çocuğun zaten gerçek dünyada sağlıklı kalmasına imkan yok. Gerçek Hayat çok acımasız. Bu çocuklara iyilik yapmıyorsunuz.

en nefret ettiğim ebeveyn modeli...
yeni ebeveynler daha çok böyle niyeyse..
altından zırhla kaplayacaklar çocuklarını neredeyse
ezik, çözüm üretemeyen, her şeyi başkalarından bekleyen çocuklar yetiştirirler kendileri gibi...
okul zamanı bambaşka arkadaşları olacaktır üzülmeyin...

İçimi rahatlattı yazdıklarınız. Onunla birlikte vakit geçirmek elbette çok keyifli ama kaş yaparken göz çıkarmak istemiyorum. O nedenle sordum. Ferahladım şu an.
Keşke arkadaşının annesi de biraz kendini sorgulasaydi. Bu boyuta gelmezdi belki.

Hayır, aksine olması gereken bu bence. Bugün yaptığımız davranışları, yarın nasıl döner diye sorgulamazsak asıl problem. Zaten davranışımı sorgulama nedenim hayatın acımasızlığı. Kendime bağımlı bir çocuk yetistirirsem hep destek bekleyip kendi ayakları üzerinde duramaz diye endişe etmiştim.

İnşallah okulda güzel arkadaşlıklar kurar.
Ama dediğiniz doğru, bu aralar korumacı aileler daha fazla sanki. Biz çocukken kavga edince iki tarafa birden kızarlardı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…