• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cocuk yetistirme hakkinda destege ihtiyacim var

Ben de surekli anlatiyorum ama olmuyor sanki. Yani bir yerden sonra ben de kendimi tekrar ediyorum, kendimi itici buluyorum bidi bidi bidi surekli yonlendirmeye calisan bir anne gibi hissediyorum.
Mahremiyet konusu biraz enteresan. Genelde dikkatli , ama bazen de sacma şeyler yapabiliyor. Dusa girdi mesela ( kisa bir sure kendi yıkanıyor sonra ben giriyorum yanına ) suyun altinda islanmis, bir de baktim manyak gibi islak ve çiplak kosturuyor evde. Kizim ne bu hal boyle gezilir mi diyorum, çisi gelmis. Yani kafasina gore takılıyor diyebilirim.
kardeşten önce mahremiyet nasıldı acaba dikkat çekmek icinmi yapıyor

Yeni bebekten önce, kızınıza hiç özel alan bırakmamışsınız gibi geldi bana. Yani herşeyi beraber yapmışsınız ve dolu dolu geçmiş.

Şimdi de, hala sosyal olsa da, kendini boşlukta hissediyor. Çünkü geçmişteki o doluluk yok.

Kuzenimin kızı ile aynı özelliklere sahip sanırım. Çok iyi Türkçe konuşuyor, çok aktif. Herkesle arkadaş olabiliyor. Yeni bebek olunca o da biraz bocaladı. Hatta anasınıfına bile gitmek istemedi, bunlar çok basit diye. Çünkü anasınıfındaki şeyleri, o , daha 3 yaşındayken yapıyordu.
Onun odasını tamamen ona ait etkinlik odası yaptılar. Karton kesiyor, pet şişelerden oyuncaklar yapıyor. Bayrak, boya vs ne isterse kendisi yapıyor. Şimdi biraz daha rahatladı.

Öğenmeye çok açık, anne baba da öğretmen ama okuma yazma öğretmediler mesela. Çünkü bu sefer okula gidince, ben bunları biliyorum diyip gitmek istemiyor.

O yüzden siz de, ona kendine ait bir alan oluşturabilirsiniz.

Mahremiyet konusunda ise, nasıl bir yön izlemeniz gerektiğini, bu konuya önem veren psikologlardan veya kitaplardan öğrenebilirsiniz.
Çocuk kitapları var beraber okuyarak anlatabilirsiniz.
Tesekkur ederim yorumunuz icin. Evet kuzeninizin cocuguyla benzer ozellikler gösteriyor.
Kizim doğduğundan beri benim hic aman sunu ogreteyim aman bunu ogreteyim gibi bir kaygım olmadi. Biz oyun oynadik birlikte o da tabiki ona ayirsbildigim vakitlerde. Ic anadolunun ucra bir sehrinde yasiyoruz, oyle sosyal imkan cok yok ama olunca da kacirmiyoruz nw bileyim kotu mu ki bunlar. Ozel alan birakmamissiniz deyince kotu hissettim kendimi.
Kizim da ogrenmeye cok acik, ben de ogretmenim ve surekli bana kiziyor. Ne bicim ogretmensin hala bana okumayi ogretmedin diye. Ben her seyin vakti gelince olmasini istiyorum.
Hicbir zaman bakin benim kizim soyle iyi böyle mukemmel yetistiriyorum gibi kaygilarim olmadi.
Sadece terbiye uzerine cok düştüm. O konularda da beni zorlamiyor cok sukur

kardeşten önce mahremiyet nasıldı acaba dikkat çekmek icinmi yapıyor
Cok daha kucukken daha iyiydi. Ama büyüyüp ilgi dagildikca sıkıntılar cikti. Simdi oyun sanıyor pek cok seyi. Kardes bu konuda etkilemedi bence

2 ay son 6 yasinda olacak bir kizim ve 1 yasindada kucuk kizim var.benzer durumlar yasiyorum sanirim buyuyorlar.sosyallesme istekleri artiyor.hic bir arkadasina duskun degildir birtek burada ayrilmis bizimki.ev oturmasina tek basina asla gondermiyorum.evede kimsenin cocugunu kabul etmiyorum annesiz.cesaretim yok sanirim o sorumlulugu almaya.bu yil okula baslayacak ana sinifina.bizde mahremiyet egitimi veriyoruz ama sizin kiz gibi biri bagirsa hemen soner yapma diyemez.teyzesi siddet. gostermis birkez ben ona bagliyorum.ondan guclubiri karsisinda ezilebiliyorlar.umarim duzelir.cunku cokciddi bir konu mahremiyet

Belki de çok fazla sosyallige ve ilgiye alistigi için bu yetmiyor daha fazlasını istiyordur
Kardeş gelince biraz daha abartmasi çok normal
Mahremiyet eğitimi şart

Keşke bende kızımla ilgili konuyu buraya acsaydim çocuk büyütürken adlı topige açtım kimse cevap yazmadı sonrada diyorlar kurala uyun yoksa Ban dutturudut dünya

Dikkat çekmek için yapıyor olabilir. Aktivite dolu bir hayatı varken kardeş gelince boşluğa düşmüş olabilir.
Benimde 5 yaşında kızım var,hoşlanmadığım davranışlarına aşırı tepkiler vermemeye çalışıyorum ,ne zaman abartsam tepkimi tekrarlıyor aynı davranışı.
Mahremiyet konusunda bir konuşma yapın ama direk konuya girmeyin laf lafı açsın,muhabbet arasında anlatın. Anlayacak yaşta artık birşeyleri.
Benim kızimın okul arkadaşıda böyle bahsettiğiniz gibi davranıyor. Kızimla gidiyoruz,biz eve dönerken bizimle gelmek istiyor/geliyor. Onlar gelince giderken kızımıda istiyor götürmek. Onunda küçük kardeşi var belki tesadüftür ama aynı şekilde davranıyor. Havuza gidecekler diyelim annesine tutturuyor kim gelecek ben yanlız mı gideceğim diye.
Benim kızım bu anlamda sıkmaz beni,arada söyler ama uygun değilsek uzatmaz. Kendi oyun kurar oynar. Sadece bu arkadaşı ile bir araya gelince tutturuyor ondan görüp. Bende her defasında "bak görüştük,gezdik dolaştık,saatlerdir beraberiz ama artık evimize gitmeliyiz"diyorum. İsrarına boyun eğmiyorum. Her gün tutturabilir biliyorum bir kez tamam dersem.
Kardes bizde bu konuyu doğrudan etkiledi onu görebiliyorum ben de.
Hcibir zaman tutturukcu bir cocuk olmamisti. Hayir hayirdi yani. Mesela oyincakciya sadece bakmak icin girer, bakar ve cikardik. Ya da markete sadece peynir ve cay almak icin giriliyorsa sadece onlar alinirdi. Ama kardesinden sonra bu konularda inatlasmalar basladi.
Yalniz arkadas konusu heo boyleydi malesef

Sayfaları okumadım

Ama bana çok anormal gelmedi

Çocuk henüz soyunmama konusunda katı değil

Havluyu kıyafetlerin üzerine sarsa her yer su olur akar

Soyunup sarınmışlar muhtemelen de komşu soymuştur zira ıslakken kendi çıkarması zor olabilir

Evine gittiği ve tanıdığı için çocuk
Normal bulmuştur zira okulda yüzmede vs de teyzeler yardımcı oluyor çocuklara

Aynı yaştaki oğlum başkalarının yanında soyunmaz ama Kemer'ini açamayan kıza yardım etmeye çalışıyor pantolonun kemeri

Sorarsan ellenmez der ama o ellemiyor sadece yardım ediyor Kemer'i açmaya algıları farklı

Kızın da muhtemelen soyunmuyor ıslakları çıkarıp havlu ile kendini göstermiyor kapatıyor işte
Cok tesekkur ederim evet cok mantikli, bu acidan bakmamistim olaya.

Bakış açım doğru mu tam kestiremiyorum ama, çocuktan ıslak kıyafetle çıkmasını beklemek yerine keşke siz havliyle beraber kıyafet de gönderseydiniz.
Sonuçta siz de biliyorsunuz kıyafetlerim ıslak olduğunu. Hani onun ıslak kıyafetle çıkmasını beklemek yerine siz kuru kıyafet gönderseydiniz, çıplak gelmesinin izahı olmazdı o zaman.
Bir de diş konusunu çok iyi bilirim, ah ne çektşm bir ben bir Allah bilir.
Oğlumda aynı sizinki gibi 3 aylıktı 2 dişi vardı. Dediğiniz gibi hunharca çıkardı.
Şu an 14 aylık olmak üzere, 16 dişi var.
Son 4 ü çıkarma çabasında halen.
Azıları çıkarırken sabırlar diliyorum.
Güle güle büyüsünler :)
Haklisiniz oyle yapabilirdim ama o an hic oyle bir sey gelmedi aklima.
Insan her zaman genis pencereden bakip düşünemiyor.
Bir de ufaklik sağolsun kafa beyin birakmadi :))(

2 ay son 6 yasinda olacak bir kizim ve 1 yasindada kucuk kizim var.benzer durumlar yasiyorum sanirim buyuyorlar.sosyallesme istekleri artiyor.hic bir arkadasina duskun degildir birtek burada ayrilmis bizimki.ev oturmasina tek basina asla gondermiyorum.evede kimsenin cocugunu kabul etmiyorum annesiz.cesaretim yok sanirim o sorumlulugu almaya.bu yil okula baslayacak ana sinifina.bizde mahremiyet egitimi veriyoruz ama sizin kiz gibi biri bagirsa hemen soner yapma diyemez.teyzesi siddet. gostermis birkez ben ona bagliyorum.ondan guclubiri karsisinda ezilebiliyorlar.umarim duzelir.cunku cokciddi bir konu mahremiyet
Hatırladım konunuzu sizin de.
Bizim de sadece 2 arkadasi bu sekilde gorustugumuz onlar da apartmandan iyi tanıdığım aileler. Diger turlu ben de eve almiyorum ve gondermiyorum.
Insallah akillarini baslarina toplarlar bir an once. Allah size de kolaylık versin

Mahremiyet önemli bir konu elbette, ama bana biraz fazla dert ediyorsunuz gibi geldi.
8-9 yaş gibi daha net kavrar diye düşünüyorum.
Abla olunca gözünüzde büyümüş olabilir :)
Evet gercekten abla olunca buyudu gözümde. Bir de fiziksel olarak da masallah cok atildi son donemlerde, ister istemez büyük görüyorum:)
Mahremiyet konusunu 1.sinifa baslayacagi icin cok takmaya basladim kafama. Zaman kotu ister istemez korkuyor insan

Herkese yorumlari icin cok teşekkür ederim. Tum yorumlara tek tek cevap vermeye calistim ama atladigim mutlaka vardir. Cunku önce okuyorum, sonra bidik agliyor, cevaplamaya calisirken geri birakiyorum falan:) kusuruma bakmayin artik

Evet gercekten abla olunca buyudu gözümde. Bir de fiziksel olarak da masallah cok atildi son donemlerde, ister istemez büyük görüyorum:)
Mahremiyet konusunu 1.sinifa baslayacagi icin cok takmaya basladim kafama. Zaman kotu ister istemez korkuyor insan
tabi ki haklısınız. benim çocuklarım küçük ama, yine de dikkat etmeye çalışıyorum.
kız yeğenlerim sizin kızınızdan 1-2 yaş büyük.
iki farklı aile, iki farklı yetiştirme tarzı görüyorum mesela.
biri alabildiğine rahat. ayıp kavramından bihaber. büyüklerden eleştiri gelince "özgüvenli olsun diye kısıtlamıyoruz korkutmuyoruz" diyorlar.
diğeri ayıp diye bir şey olduğunu biliyor ama sınırlarını tam kestiremiyor.
onlar da tutarsız davranıyor diye düşünüyorum. çocuk yeri ve zamanı kafasında tam oturtamadı bence.

bu konuda kitaplar var, ama doğru ama yanlış?
bir bakmak lazım...

Mahremiyet konusu en cok takildigim ve uzerinde konuştuğum konu ama hatun hic sallamamis. Orda komsu da olsa baska birinin evinde soyunmuş, havlulara sarinmis cikti geldi 3 kat yukari. Esim duyunca cinnet geçirdi sinirden.
Biz nerde yanlis yapiyoruz bu cocugu egitmekte anlayamiyorum.
Su son olaya kadar çocuktur yapar diyorum ama soyunup gelmek nedir?
Oyun ugruna her seyi yapabilecek gibi bir hali var. Profesyonel destek de aldik ama sonuc bu.
Daha yazacagim cok sey var da destani da gecti o yuzden uzatmak istemiyorum
Canım seni çok iyi anlıyorum, kızın tıpkı benim büyük oğlum, ben de "ben nerde yanlış yapıyorum" diye diye kafayı sıyıracaktım ama sonradan anladım ki bu onun fıtratıyla ilgili yok değişmedi. Anlattığın şeyleri nerdeyse birebir yaşadım. Sakin kalıp sıkı takip etmekten başka çare yok.

tabi ki haklısınız. benim çocuklarım küçük ama, yine de dikkat etmeye çalışıyorum.
kız yeğenlerim sizin kızınızdan 1-2 yaş büyük.
iki farklı aile, iki farklı yetiştirme tarzı görüyorum mesela.
biri alabildiğine rahat. ayıp kavramından bihaber. büyüklerden eleştiri gelince "özgüvenli olsun diye kısıtlamıyoruz korkutmuyoruz" diyorlar.
diğeri ayıp diye bir şey olduğunu biliyor ama sınırlarını tam kestiremiyor.
onlar da tutarsız davranıyor diye düşünüyorum. çocuk yeri ve zamanı kafasında tam oturtamadı bence.

bu konuda kitaplar var, ama doğru ama yanlış?
bir bakmak lazım...
Bizimki ikinci grupta sanirim, ayibi falan gayet iyi biliyor ama siniri kestiremiyor.
Su an en cok ozledigin sey ne diye sorsaniz kitap okumak derim, ama gercekten vakit bulamiyorum. Bir bakmak lazim aslinda dediginiz gibi. Yalniz Adem Gunes benim tarzim degil :) bu konuda ilk o geliyor ya akla.
Cocuk psikiyatriye gittik genel bir gorusme icin. Mahremiyet konusunda sıkıntı olmadigni soyledi. Kendi sinirlarini biliyor dedi ama nedense bu beni ikna etmedi. Cunku teoride biliyor gibi o sinirlari.

Canım seni çok iyi anlıyorum, kızın tıpkı benim büyük oğlum, ben de "ben nerde yanlış yapıyorum" diye diye kafayı sıyıracaktım ama sonradan anladım ki bu onun fıtratıyla ilgili yok değişmedi. Anlattığın şeyleri nerdeyse birebir yaşadım. Sakin kalıp sıkı takip etmekten başka çare yok.
Cok tesekkur ederim.
Fitrat konusunda cok hakliniz bazi seyler kendini belli ediyor zaten. Ben de hicbir zaman benim çocuğum onde olsun, dikkatleri toplasin , kendini göstersin kaygilari yasamadim. Kendi nasil isterse.
Ama bazen istemedigi seylere bile sirf arkadas ugruna tamam dedikce uzuluyorum elimde olmadan. Yasayarak ogrenecekler belki de zamanla

Mahremiyet konusu en cok takildigim ve uzerinde konuştuğum konu ama hatun hic sallamamis. Orda komsu da olsa baska birinin evinde soyunmuş, havlulara sarinmis cikti geldi 3 kat yukari. Esim duyunca cinnet geçirdi sinirden.
Biz nerde yanlis yapiyoruz bu cocugu egitmekte anlayamiyorum.
Su son olaya kadar çocuktur yapar diyorum ama soyunup gelmek nedir?
Oyun ugruna her seyi yapabilecek gibi bir hali var. Profesyonel destek de aldik ama sonuc bu.
Daha yazacagim cok sey var da destani da gecti o yuzden uzatmak istemiyorum
ceza yada ödül yöntemini deneseniz. yada bir süre evde tek başına oynasa belki anlar mı yaptğının yanlış olduğunu

Cok tesekkur ederim.
Fitrat konusunda cok hakliniz bazi seyler kendini belli ediyor zaten. Ben de hicbir zaman benim çocuğum onde olsun, dikkatleri toplasin , kendini göstersin kaygilari yasamadim. Kendi nasil isterse.
Ama bazen istemedigi seylere bile sirf arkadas ugruna tamam dedikce uzuluyorum elimde olmadan. Yasayarak ogrenecekler belki de zamanla
Ahh ah benim oğlum eşyasını da sahiplenmezdi mesela deli ederdi beni, bu bana ait diye düşünmezdi, mesela sorardım oğlum kapşonlu montun nerde ya da oyuncağını neden getirmedin eve gelirken? Cvp: bilmem...unuttum. Bir keresinde ilkokula giderken üst komşunun bağ evine gitmişlerdi hep beraber ama bana haber vermek yok! Deli oldum ara tara polise gidiyorduk ki karşımıza geldiler, haber vermeyi unutmuş! Daha neler neler... can çıkar huy çıkmazmış ki yaşayarak öğrendim.

Bizimki ikinci grupta sanirim, ayibi falan gayet iyi biliyor ama siniri kestiremiyor.
Su an en cok ozledigin sey ne diye sorsaniz kitap okumak derim, ama gercekten vakit bulamiyorum. Bir bakmak lazim aslinda dediginiz gibi. Yalniz Adem Gunes benim tarzim degil :) bu konuda ilk o geliyor ya akla.
Cocuk psikiyatriye gittik genel bir gorusme icin. Mahremiyet konusunda sıkıntı olmadigni soyledi. Kendi sinirlarini biliyor dedi ama nedense bu beni ikna etmedi. Cunku teoride biliyor gibi o sinirlari.
evet akla ilk o geliyor. benim de çok tarzım değil. o yüzden isim vermedim.

bence çok büyütmeyin bu konuyu. yine yeri geldikçe uyarın. ama bu havlu meselesini de çok deşmeyin. çok anormal gelmedi bana bu durum. yani, normal de değil de...
baksanıza komşunuz da bir gariplik görmemiş ki öyle göndermiş.
sonuçta sizi arayabilirdi öyle değil mi?
o yüzden çocuğunuzun böyle bir durumda sınırı kestirememesi çok tuhaf değil.

bence diğer konular daha önemli. bir arkadaşa yapışması, karşı tarafın duygusunu isteğini yok sayması biraz bencilliğini gösteriyor. ama bu da sizin sınırlamanızla düzene girebilir gibi duruyor.
abla oldu ve ilgi ister istemez bebeğe kaydı.
ne kadar ihmal etmiyorum da deseniz bebeğiniz çok küçük ve size çok muhtaç.
ablacık ilgi çekmek için yapıyor gibi :)

Mesela sınıf nedir

Dün bizimkiler site bahçesinde oynarken komşu kızı oğlumun dudağından öpmüş kız 5,5 oğlum 7 yaşında

Gelip kızın annesine söyledi annesi yapılmaz vs dedi kızı biraz payladı

Oğluma sen neden icin verdin dedim birden yapıştı ben ne olduğunu bile anlayamadım ki dedi

Konuyu kapattık oğlum bunun hatalı olduğunu bilip annesine söylediğine göre kendisi başkasına yapmaz diye düşündüm mesela

Yanağından öpebilir ama dudağından olmaz

Bence kız da biliyormuş yapmaması gerektiğini zira tanımızda iken değil az ötede iken yapmış deniyorlar işte merak vs hayatı yaşayarak öğreniyorlar

off kötüymüş ya.. hani bazı çocuklar var ya, burnundan kıl aldırmaz, hiçbişeyini elletmez, kimsenin nazı ona geçemez. onlar nasıl öyle oluyor acaba.
peki ağlayınca oyuncaklarını geri vermiş miydiniz?
O sanırım yönlendirme ile ilgili. Ben dediğiniz gibi bir çocuktum ama annem bana hep kendini kullandırtma önemli olan sensin derdi.
off kötüymüş ya.. hani bazı çocuklar var ya, burnundan kıl aldırmaz, hiçbişeyini elletmez, kimsenin nazı ona geçemez. onlar nasıl öyle oluyor acaba.
peki ağlayınca oyuncaklarını geri vermiş miydiniz?

Back
X