- 6 Kasım 2014
- 6.012
- 16.246
- 248
Ben bu yaklaşımı çok doğru bulmuyorum. Çocukların yaşadıkları problemler yüzünden yetişkinlerin birbirlerine tartışma yaratacak şeyler söylemesi çok yanlış. Onlar yarın siz izin vermeseniz dahi birbirlerini sevdiklerini söyleyip oynayacaklar ve sorunlarını çözecekler ama sizin komşunuzla aranız düzelmeyecek. Çocuğunuza Ece yanlış yapıyor, senin böyle yapmanı asla istemiyorum, problemini güzelce çöz ve sana böyle davrandığında bundan hoşlanmıyorum, benim eşyalarımı benden izinsiz alamazsın, bana kötü söz söyleyemezsin diyerek kendini savunabilirsin diyerek doğru davranış şeklini öğretebilirsinizAnnesiyle konuşsam abartmış mı olurum hanımlar?
Ya çocuğuna düzgün davranmayı, konuşmayı öğret ya da bizimkilerin yanına gönderme, senin çocuğunun zorbalığına katlanmak zorunda değil diğer çocuklar desem?
En önemli eser evlat yetiştirmektir..bunun değerini ve önemini bilmeyip evladını öylesine yetiştiren çocuklarını geçiştiren bi kadın bilmiyorum ne tepki verir??Annesiyle konuşsam abartmış mı olurum hanımlar?
Ya çocuğuna düzgün davranmayı, konuşmayı öğret ya da bizimkilerin yanına gönderme, senin çocuğunun zorbalığına katlanmak zorunda değil diğer çocuklar desem?
Hiç de çocuktur hoş görün diyilemez bu durumda. Tabiki çocuktur ufak tefek şeyleri hoş görülür; fakat sürekli olan ve ağzına yapışmış bu sözler için olur öyle şeyler diyip geçilmez. Annesi olarak çocuğun davranışlarını biraz şekillendirebilir en azından. Grubun diğer üyeri de sizinle aynı fikirdeyse görüşmemeyi deneyin en azından bir süre.Merhaba güzel hanımlar,
Kızım 7 yaşında ve kendi yaşında bir arkadaş grubu var. Fakat içlerinde bir tanesi çok farklı. Adı Ece olsun.
Mesela evcilik oynarken Ece birden kalkıp onları oyundan kovuyor ya da "sen git seninle oynamak istemiyoruz, biz filancayla oynayacağız" diyor. Kendi oyuncaklarını kimseyle paylaşmazken, diğer kızlar paylaşmazsa "sahtekar, iki yüzlü, yalancı, defol" gibi kelimeler kullanıyor. Benim kızım veya diğer kızlar ya oyunu terkediyor ya da ağlıyorlar.
Annesiyle konuştum ama "çocuktur ya olur öyle şeyler" diyor. Yalnız bu 1 değil 2 değil.
Bu durumla nasıl başa çıkabiliriz?
Bir süre dışlıyorlar ama sonra yine barışıyorlar.Zorbalık dışarıdan müdahale ederek ya da bireysel çabayla engellenmez.
Grubun davranıştan rahatsız olduğunu belirtip zorbayı dışlaması gerek.
Yanında bir kişi bile kalsa devam eder.
Geçen gün bana diyor ki, senin kızın çok gürültücü. Söyle de sessiz olsun.Ben kızın ettiği hakaretlere takıldım. Sahtekar,iki yüzlü bunlar 7 yaşındaki çocuğun akıl edip söyleyeceği tarzda sözler değil. Muhtemelen ailesi arasında duyduğu sözlerdir. Annesi bu yüzden çocuktur olur böyle şeyler dedi. Eskiler boşana "görgülü kuşlar gördüğünü işler" dememiş. Kızınızı olabildiğince o kızdan uzak derim.
Onlara normal gelen bu sözlere diğer çocuklar şok oluyor ve ne tepki vereceklerini şaşırıyorlar. Kimi ağlıyor, kimi küsüyor, kimi evine gidip annesine şikayet ediyor.Çocuklar 10 dakika sonra affeder unutur. Hem böyle bir sürü insanla karşılacak çocuğunuz hem bu tecrübeler onun arkadaş olarak doğru inan seçmesine yardımcı olacak. Affetmeyi öğrenecek. Ailesine normal gelmesinin sebebi o çocuk onları ailesinden öğreniyor. Bu durumda sadece böyle bir aileye düştüğü için çocuk adına üzülürüm ben. Bence hiç müdahale etmeyin.
Öyle de olmalı zaten. Davranış tekrarlandığında yine dışlayacaklar.Bir süre dışlıyorlar ama sonra yine barışıyorlar.
Çocuğunuzun psikolojisinde esaslı bir değişiklik olmadığı sürece bence izlemede kalın. Ve çocuğunuza böyle bir durumla nasıl mücadele edilir yollarını öğretin. Mümkünse bir pedagogdan fikir alın.Onlara normal gelen bu sözlere diğer çocuklar şok oluyor ve ne tepki vereceklerini şaşırıyorlar. Kimi ağlıyor, kimi küsüyor, kimi evine gidip annesine şikayet ediyor.
5 yaşında da zorbalık oluyor maalesef.Uzaklaştırın dışlayın demişler yani o çocuğun annesinden çok bir farkını göremedim bu arkadaşların. 7 yaşında zorbalık olmaz arkadaşlar. O çocuk sadece ailesini yansıtıyor ve çözüm yolları bunlar değil.
Maalesef evde kendisi ya da annesi şiddet gören çocuklar var. Ya da kurtlar vadisi izleyerek büyüyen. Çocuk sanıyor ki iletişim bu. Ama toplum olarak bize düşen dışlamak değil. Ama toplum olarak da en iyi yaptığımız şey dışlamak. Kafamızı kuma gömmek kolay geliyor. Ama dışlamak çözüm olmuyor o dışladığımız çocuk katil oluyor hırsız oluyor... Yine zararı topluma aslında. Yanlış anlamayın bu arada bu yazdıklarım sizin için değil. Bazı arkadaşlar sistematik şekilde nasıl dışlanır yöntem yazmışlar onlar için.5 yaşında da zorbalık oluyor maalesef.
5 yaşında çocuk oyuncağıyla akranını dövebiliyor.
Sanırım bana söylediniz.Maalesef evde kendisi ya da annesi şiddet gören çocuklar var. Ya da kurtlar vadisi izleyerek büyüyen. Çocuk sanıyor ki iletişim bu. Ama toplum olarak bize düşen dışlamak değil. Ama toplum olarak da en iyi yaptığımız şey dışlamak. Kafamızı kuma gömmek kolay geliyor. Ama dışlamak çözüm olmuyor o dışladığımız çocuk katil oluyor hırsız oluyor... Yine zararı topluma aslında. Yanlış anlamayın bu arada bu yazdıklarım sizin için değil. Bazı arkadaşlar sistematik şekilde nasıl dışlanır yöntem yazmışlar onlar için.
Dışlamamak da çözüm değil bence. Sonuçta ne çocuklar ne anneler, profesyonel davranan insanlar değiliz.Maalesef evde kendisi ya da annesi şiddet gören çocuklar var. Ya da kurtlar vadisi izleyerek büyüyen. Çocuk sanıyor ki iletişim bu. Ama toplum olarak bize düşen dışlamak değil. Ama toplum olarak da en iyi yaptığımız şey dışlamak. Kafamızı kuma gömmek kolay geliyor. Ama dışlamak çözüm olmuyor o dışladığımız çocuk katil oluyor hırsız oluyor... Yine zararı topluma aslında. Yanlış anlamayın bu arada bu yazdıklarım sizin için değil. Bazı arkadaşlar sistematik şekilde nasıl dışlanır yöntem yazmışlar onlar için.
ailesinin eğitim vermesi lazım. şu süreçte bişi yapamazsınız ama zaten o çocuk aile de eğitimi vermediği için yaşları ilerledikçe pek çok arkadaş grubundan dışlanacak. bir süre sonra yalnız kalacak. tabi ailesi bunu fark ettiğinde iş işten geçmiş olacakMerhaba güzel hanımlar,
Kızım 7 yaşında ve kendi yaşında bir arkadaş grubu var. Fakat içlerinde bir tanesi çok farklı. Adı Ece olsun.
Mesela evcilik oynarken Ece birden kalkıp onları oyundan kovuyor ya da "sen git seninle oynamak istemiyoruz, biz filancayla oynayacağız" diyor. Kendi oyuncaklarını kimseyle paylaşmazken, diğer kızlar paylaşmazsa "sahtekar, iki yüzlü, yalancı, defol" gibi kelimeler kullanıyor. Benim kızım veya diğer kızlar ya oyunu terkediyor ya da ağlıyorlar.
Annesiyle konuştum ama "çocuktur ya olur öyle şeyler" diyor. Yalnız bu 1 değil 2 değil.
Bu durumla nasıl başa çıkabiliriz?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?