Çok fazla harcıyorum

Üzgünüm ama gerçekten böyle har vurup harman savuranları gördükçe aģlayasım geliyor. sizin harcadığınız parayi kazanıp evine ekmek götürmek icin çırpınan anne babalar cocuklar var.. onları getirin aklınıza bence hep. ki bir de sizden kat kat fazla harcayanlar varken...

Var ki harcıyoruz lafını da kabul etmiyorum ben. bende de var ama harcayamıyorum öyle cok, bu soguklarda yakacaği yiyeceği olmadan titreyerek yasayanlar var. ille de harcamak istiyorsanız o insanlar için kiyafet gida malzemesi alın. o da bir alışveriş sonucta. alın ve bağışlayın..

merhaba..
Sorunum acayip fazla para harcamam. Üniversite öğrencisiyim ama hesaplayınca resmen bir ailenin harcadığı kadar harcadığımı farkediyorum ve çok üzülüyorum. Özel yurtta kalıyorum aylık 9paral. Sabah akşam yemeği ve servis içinde. Elektrik su da içinde. Extra bi harcamam yok yani. Aylık 400 kredi yatıyor. Ailem de 300 gönderiyoe yurt parası hariç. 1600 tl gidiyor. Üstelik bazen yetmiyor ailemi arayıp istemek zorunda kalıyorum. Düşününce en çok kıyafet ve kozmetiğe gidiyor sanırım. Dışarı çıkınca kendimi tutamıyorum resmen. Ve yurttaki yemekler güzel olmasına rağmen dışarda da çok yemek yiyorum. Ailemin maddi durumu iyi ama onlara da yük oluyorum artık. Nası daha az harcarım yardım edin lütfen. Ben de tasarruflu olmak para biriktirmek istiyorum..
Elbiseye ve. Kozmetike verilen paralar çöpe gidiyormuş gibi geliyir bana o yuzden minimum a cektim ben 3 tane kişiliğim 3 tane gundeligim 3 tane pantolonum var 5 yil once kase bir kaban aldim oyle marka vs de degil ama hala kullanıyorum markaya para vermiyorum

Kozmetik harcamam maksimum 100 tl elimdeki bitmeden asla ikincisini almam (makyaj icin kapatici ve fondoten kullanmıyorum)
Kişisel temizligimi evde yapiyorum kuafore sadece yüzümde tuy sorunum var o yuzden gidiyorum 15 tl ayda

Esimin veya kendimin yada oglumun daralan kiyafetlerini ihtiyaci olanlara veriyorum evde camasir biriktirmiyorum

Biz kiyafeti sadece bayram düğün veya 4 5 ayda bir alırız
Bu modaymış bunu alalim diye bir gayemiz yok

Ama cocuk da oyle olmuyor tabi
Ogluma bu döneme kadar kuzenin kuculenleri ni giydiriyorum ki bu bizim ailede gelenektir küçükler büyüklerin kuculenlerini giyer
Ama hicbir sekilde oglumun yemesinden ve saglik masraflarından kesmiyoruz haftada 1 et i veya balığı gunluk sutu ve meyvesi alınır

Sonra liste yapilir onun disindakiler alınmaz
Ayda 1 kere keyif gunumuz var öğün ya disaridan yeriz ya eve soyleriz yemegi yada gezeriz bir cay kahve icer veya sinemaya gideriz ama 3 aydir yapmıyoruz malum hayat pahalandı. Evladımızı magdur etmemek icin kendi ihtiyaclarimizi kısıyoruz
Cok sukur ki gecinip gidiyoruz
Bizden daha zor durumda olanlar var malesef

Hayatında hiç çalıştın mı peki canım
Bu durumun çalışıp empati yapmakla alakalı olacağını sanmıyorum.
Zamanında (2013-2014) iş hayatımda 800 tl gibi bir ücrete ayın 28 günü çalışırdım.
Ve o maaşın üç katını harcardım işe gidebilmek için.
Maaşımı aldığım zaman ailemi yemeğe çıkarır, nişanlıma hediye alır, sokak satıcılarından bir şey alır hemen bitirirdim.
Paranın ne kadar zor kazanıldığını görsem de yine de müsrif sayılırım çünkü maddiyatın beni mutlu etmediği aşikar.
Yokluğu da koymuyor.
Dolayısıyla ha elimde tutmuşum, ha harcamışım bir farkı yok.
Konu sahibi de maddeye çok özen gösteren biri değilse, 5000tl de alsa ayda, yine uçup gider.

Valla herkes 700 tl az bile demiş ama ailesine yük olmak istemeyen sürekli dışarıda yemez giysi kozmetik alışverişi yapmaz hele her ay kozmetik ne alınabilir ki.
Bursu da özel yurtta kalamayan öğrencilerin hakkı olduğunu düşünüyorum.
Kimi özel yurtta güzel yemek varken dışarıda sevgilisiyle para harcamayı seçer kimi devlet yurdunda ne çıkıyorsa onu yer. Hayat işte.

Harcaman fazla .Kendi paran olsa neyse de aileninYazık günah.Yurdun bile 900 tl
SENİN 300 tl ile geçinebilmen lazım.Çok öğrenci gördüm devlet yurdunda kalıp 300 tl ile geçinen.GİYİmi dışarda yemeyi kısmalısın.Özel yurt yemekleri güzel olur zatn

1600 TL sade keyfi olarak mi gidiyor o paranın biraz daha üstü ile hem ev borcu hem kira hemde evi gecindirenlerdeniz de..bana çok geldi..asgari ücret bile harcadiginizdan az.millet ev gecindiriyor.bence biraz tasarruf ederek kenara birikim yapıp örneğin ilerde işiniz olmadığı zamanlarda harcarsınız.

Dışarda çok yeme derim. Öüle yemeği okuldaysan eyvallah, ama akşam yemeğini yurtta ye derim. Akşam yemeğine 2 kez para ödeme bence.

Onun dışında gez toz giyin kuşan tabi. Gençken güzelken giyinip süslenmek gerek, ben elbise ayakkabıdan asla kısmam :)
Ama bu kız öğrenci ya cherry.Kendi kazanmıyor ki.Nebilim anne baba da olsa başkasının kazandığı ya.Durumlar çok mu iyi bacım konu sahibi..Biz böyle yetişmeyince bir garip geliyor.Rahatsız olmakta haklısın.

Çok harcamıyorsun ki.. Yurt parası 900 tl olduğu için 1600 çok geliyor, harcadığın 700 tl. O da çok değil. Benim kuzene her ay 3000 yatırılıyor hala arayıp para isteme peşinde eşek sıpası.
Aman Allahım 3000 tl mi.Vay beee.Durumları çok mu iyi.Oh ekmek elden su gölden olamadık şöyle.Olmak da rahatsız ederdi beni açıkçası.Ben kendi kazanmadığım parayı; hiç agız kokusu çekmeden ,yorgunluk zamansızlık derdi çekmeden hesaba havadan yatan 3000 tl yi mideye indirecem oha be.Ben alın terimi kimseye kaptırmasam yatıp kalkıp şükredecem

Son düzenleme:
Canım yanlış anlama ama bayanların çoğunda aynı sorun var ve insan nasıl kazanıldığını bilmeyince çok güzel harcıyo. Eğer paylaştıklarında ciddiysen ve gerçekten çözüm istiyorsan Gir bi cafeye 1 haftalığına on günlüğüne sen nasıl istersen. Bi kendi paranı kazan senin verdiğin onca emeğe rağmen verilen karşılığı gör ondan sonra ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksın.
ay bende böyle olur sanırdım. hep çok rahat harcadım. kazanayım nasıl olsa harcayamayacağım dedim. şu an rahatım ama afedersiniz eşşek gibi çalıştığım bir sekiz ay varki ömrümden ömür çaldı. yok anacım, çok yoruldum çok çalıştım bir kenara üç beş para atayım, almaya kıyamayayım, vermeye kıyamayayım dedim. yok! almalara vermelere doyamadım :olamaz:

benim hayat felsefem bu, onu anladım. kimseye muhtaç olmayacak hale gelene kadar harca abet im harca yavrum, kazandığımla mutlu olmadıktan sonra çalışmak niye:rapci:

Aman Allahım 3000 tl mi.Vay beee.Durumları çok mu iyi.Oh ekmek elden su gölden olamadık şöyle.Olmak da rahatsız ederdi beni açıkçası.Ben kendi kazanmadığım parayı; hiç agız kokusu çekmeden ,yorgunluk zamansızlık derdi çekmeden hesaba havadan yatan 3000 tl yi mideye indirecem oha be.Ben alın terimi kimseye kaptırmasam yatıp kalkıp şükredecem

İyi çok şükür.
Tabiki bu da sizin tercihiniz herkes bir olmak zorunda değil.
Kullandığınız tabirler hoş değil, mideye indirmek, oha demek falan.
Bende ultra iyi şartlarda okudum. Var ki yiyoruz, Allah daha çok versin.

merhaba..
Sorunum acayip fazla para harcamam. Üniversite öğrencisiyim ama hesaplayınca resmen bir ailenin harcadığı kadar harcadığımı farkediyorum ve çok üzülüyorum. Özel yurtta kalıyorum aylık 900 tl. Sabah akşam yemeği ve servis içinde. Elektrik su da içinde. Extra bi harcamam yok yani. Aylık 400 kredi yatıyor. Ailem de 300 gönderiyoe yurt parası hariç. 1600 tl gidiyor. Üstelik bazen yetmiyor ailemi arayıp istemek zorunda kalıyorum. Düşününce en çok kıyafet ve kozmetiğe gidiyor sanırım. Dışarı çıkınca kendimi tutamıyorum resmen. Ve yurttaki yemekler güzel olmasına rağmen dışarda da çok yemek yiyorum. Ailemin maddi durumu iyi ama onlara da yük oluyorum artık. Nası daha az harcarım yardım edin lütfen. Ben de tasarruflu olmak para biriktirmek istiyorum..
Uzgunum ama sanirim bunu yapamazsin. Bende uni de senin anlatttigin gibiydim. Kredim yattigi gun hepsine kiyafet alirdim. Halen uniden kalma tas gibi elbiselerimi kullaniyorum. Nasil aldiysam? Ne zaman istesem hesapta para olurdu. Cok zengin degildik ama sehir didinda okuyunca ellerinden gelenin fazlasini yapiyorlardi.

Bankaya hesap ac eline gecen parayi alisveristen once bankaya yatir. Belki biriktirebilirsin.

1700 üniversitede hemde baya çok ben babamın ev aldığı dönemde okuduğum için sanırım hep çalışarak okudum dersane parasini bile bir yaz çalışıp öyle odemistim üniversitede zaten aileme destek bile oluyordum para bile biriktiriyordum. Nedense mesleğe geçtikten sonra birikim yapamıyorum ya.

Üff su fakir edebiyatını bırakın allah askına. Fazla harçlık almak rahatsız edermişmis. Size Yollansa oyle bir harcardınız ki:) Bir çocuğun ailesi tarafından verilen geliri zaten emeksiz olur, aksini beklemek hata. İmkanı olan ailenin 3000 degil 300 lirayla çocuktan geçinmesini beklemek tuhaf olurdu. Ne guzel gelirleri doğrultusunda çocuklarına guzel fırsatlar sunabiliyorlar.

Bu yaşların gelmez bi daha. Harca tabi ananın babanın parası ve sen yiyorsun elin oğluna yedirmiyorsun sonuçta. Çalışmaya başlayınca nasıl olsa kendi düzenini kuracaksın. Ama şimdi öğrenciliğin taşını çıkar. Ye iç gez eğlen. Kimse de harcadığın için bir şey diyemez. Anan baban bu imkanı sunabiliyor sonuçta. Başkasına söz düşmez.

Durumlar iyiyse harca gitsin.biriktirip ne yapacaksin ki.calismaya baslayinca kendi kazancını daha zor harciyor insan.evlenincede ev al araba al evin ihtiyaclari derken sıkılıyorsun zaten.gencsin daha imkanin varken icinde uhte kalmasin ye ic gez

1600 tl demissiniz ama 900ü saten yurta gidiyormus mecburi yani. 400 kredi ne icin? size özelmi? geriye 300 lira size kaliyor sadece ve bence iyi bile geciniyosunuz:) bir bluz, pantolon, ayakkabi ve canta alsaniz saten yarisi gider.

Back
X