Çok moralim bozuldu bu işe..

MonalisaSmile

sɹǝʇnqıqpunloʎʎǝs&#6
Kayıtlı Üye
3 Ekim 2010
3.653
23
108
İstanbul
Eşimle kredi çekip ev aldık. Evimiz 3+1, hem de içime sinen bir evdi. Taşınalı 6 ay oldu henüz. Biraz aceleye geldiği için, eşimin içine pek sinmedi bu ev, sürekli başka bir eve geçelim diyip duruyordu. Ben istemiyordum çünkü eğer geçersek, site içinde ve markalı bir projeye geçmek istediğimiz için ancak 2+1' e geçebiliriz, çünkü o şartlarda 3+1 evler bütçemizi oldukça aşıyor. Sonuçta şimdiye kadar eşimin bu önerilerine hep kulak tıkamıştım, ta ki düne kadar..
Dün klimayı takmaya geldiler. Adam işini yaparken, sürekli söylenip durdu.. ''çivi bile tutmuyomuş, normalde delmesi 45 dk süren duvar, 5 dk'da delinmiş, ne kadar çürük yapmışlar vs.'' Bi de çıkardığı parçayı bana gösteriyor, pamuk gibi bi madde, kuş gibi hafif... Resmen şok oldum ve inanılmaz moralim bozuldu. Güya deprem yönetmeliğine uygun yapılıyor binalar. Bunu bile bile nasıl oturulur bu evde? Gerçi akşam eşim de dedi ki o madde y tong muş, depreme daha dayanıklıymış. Ama bilemiyorum ne kadar doğru. Klimacı bu kadar şaşırdığına göre vardır bir bildiği herhalde. Sanırım artık farz oldu bu evden taşınmak ama 2+1 olmaz ki, yakında kayınvalidemler çocuğa bakmak için bizde kalmaya başlayacaklar. Ne yapacağımı bilemiyorum. Tam bi çıkmazdayım şu anda. Siz olsanız ne yapardınız?
 
Ben olsaydım bir klimacının sözüne takılmazdım.
Çünkü bu alanda uzman değil.
Üstelik benim evimde çalışırken o kadar yorum yapmasına kızardım.
İllaki aklınıza takılıyorsa, bir uzmana gösterebilirsiniz, hem rahatlamış olursunuz.
 

uzman değil ama.. ''normalde 45 dakikada deliyorum, 5 dakikada delindi'' demesi kafamı karıştırdı. bu kadar büyük bi fark.. nasıl olabilir
 
canm eşin o daha dayanıklı demiş bi bildiği olmasa öyle der mi boşver klimacının dediğini eşinin dediğine bak bence yani ben öyle yapardım
 
uzman değil ama.. ''normalde 45 dakikada deliyorum, 5 dakikada delindi'' demesi kafamı karıştırdı. bu kadar büyük bi fark.. nasıl olabilir

klimacı biraz eskilerde kalmış sanırım :) yeni yapılan evlerin çoğu tuğla değil artık ve depreme gerçekten daha dayanıklı o yüzden 45 dk da delinmiyor ve sanırım önemli olan duvarın kalınlığı değil...demirini bilmemnesini eksik kullandıkları zaman o kalın duvarlar daha çok tehlike oluşturuyor... cahilce, bilmeden konuşmuş...bence de içiniz rahat değilse bir uzmana gösterin..
 
içten mantolama yapmıs olabılırler cnm o pamukta köpük olabilir. ama yınede bır uzmana danısmak en ıyısı sonucunda onemlı bır konu
 
klima hortumunu geçirmek için aşağı yukarı damacana ağzı kadar delik açtı. onu 45 dk'da deliyomuş öyle dedi.
 
Bizim binaya geldi uzmanlar bir sürü yerden parça kestiler falan ondan sonra anlaşıldı depreme dayanıklı olup olmadığı. Siz de apartman yöneticisi ile konuşup böyle uzman getirtebilirsiniz. bir duvara bakıp anlaşılmıyor yani bu. Zeminden başlıyor bir sürü yere bakıyorlar, parça falan kesiyorlar. Kolonların olduğu yeri kesmişlerdi demire kadar delmişlerdi.
 
"Öncelikle binanın betonarme projesi muhakkak olmalı. Eğer yoksa bağlı bulunan belediyeden temin edilebilir. Binaya ait projelerin yerinde ve doğru uygulanıp uygulanmadığına bakıyoruz. Mesela, kolonların boyutları projede nasıl, yerinde nasıl, iki kolon arasındaki açıklık ne, kolon ve perdelerin içindeki demirler doğru mu Tüm bunları karşılaştırıyor ve farklılıkları not ediyoruz. Bu işlemlerden sonra yapının kolon, kiriş, perde, temel gibi taşıyıcı elemanlarına farklı deneyler yapılması gerekiyor. Bunun için binadan alınan örnekler laboratuvara getiriliyor ve çeşitli işlemlerden geçiriliyor. Zemin çalışması da yapıyoruz. Çünkü zemin depremin etkisi açısından önem taşıyor."

Daire başına bin lira düşüyor

Rapor sonucunda bina için kullanmaya elverişli ya da değil neticesi çıkıyor. Eğer dayanıksız ise mutlaka güçlendirilmeli ya da yıkılmalı sonucuna ulaşılıyor. Bu işlemlerin yapılması beş katlı bir bina için yaklaşık 20 gün sürüyor. İTÜ ekibi, başvuru olduğu takdirde Türkiye'nin her yerine gidiyor.

Bu işlemlerin gerçekleşmesi ve raporun çıkması biraz maliyetli. Ancak olası bir depremde ortaya çıkabilecek acı tablo düşünüldüğünde ödenen miktar çok da yüksek olmasa gerek. Metrekaresi 5-6 lira arasında değişiyor. Bodrum, zemin kat ve üzerindeki üç kattan oluşan beş katlı bir bina düşünelim. Her katta bulunan iki daireyle birlikte toplam 300 metrekarelik bir alan olduğu varsayılırsa maliyet 7 bin 500 ila 9 bin liraya ulaşıyor. Daire başına da ortalama bin lira düşüyor."
 
Son düzenleme:
Y-tong tuğla sınıfında 1. diyebilirim. Diğerlerine göre maddi değeri daha yüksek ve dayanıklıdır.
İnşaat sektöründeyim bu işi az çok biliyorum için rahat olsun...
 
Y-tong tuğla sınıfında 1. diyebilirim. Diğerlerine göre maddi değeri daha yüksek ve dayanıklıdır.
İnşaat sektöründeyim bu işi az çok biliyorum için rahat olsun...

evet, eşim de öyle söylüyor canım. ama benim anlamadığım şey, bu klimacı hiç mi y tong la yapılan bi eve klima takmadı daha önce de böyle söylüyor? aslında aklıma başka bişey de geliyo ama fesatlık yapmak da istemiyorum.
 
tatlım sıkma canını ytong artık yeni evlerde sürekli kullanılıyor, bende senin gibi endişe etmiştim müteahhitten bizim binaya ait olan bütün evrakları inceledim, içim biraz rahatladı ayrıca iç duvarlar çok önemli değilmiş, kolonlar daha önemliymiş.
 
Canım klima takan adam doguruyu söylemişde olabilir bu kadar tepki göstermyin adama bizde yeni taşındıgımız eve klima takarken adam duvarı bir türlü delemedi 50 dk ugraştı duvarınız çok saglam yapmışlar o yüzden delinmiyor dedi adam saglam yapılmayan yerlerde duvar çabuk delinir dedi hatta diger komşularımızda hep klima takdırlar onlarınkindede aynısı oldu duvar kırılmıyor resmen
 
klimacılar ağız birliği yapmışlar galiba zor delinen duvar sağlamdır diye

artık yeni yapılarda tuğla duvar diye bir şey pek kalmadı ve ytong kullanılıyor. daha hafif ve esnek bir malzeme olduğundan dolayı depreme de tuğla duvardan daha dayanıklı olduğu söyleniyor.

binanın depreme dayanıklılığı konusunda temel, demirler, kolon ve kirişler daha önemlidir
 
uzman değil ama.. ''normalde 45 dakikada deliyorum, 5 dakikada delindi'' demesi kafamı karıştırdı. bu kadar büyük bi fark.. nasıl olabilir
Ben inşaat sektöründeyim size hemen yardımcı olayım :)

Eğer duvar Ytong tuğla ile yapılmışsa olabilir. İnşaat sektörü sürekli gelişen bir sektör artık tuğla yerine Ytong, Eps Tuğla, vb. yükte hafif ama dayanıklılıkta patetli ürünler kullanılıyor. Bir nevi artık tuğlanın devri kapandı.. Ayrıca şiddetli bir deprem olduğunda, tuğla çatlar ve yıkılır çünkü ağırlık ve basınca dayanamaz, ama Ytong vb. tuğlalarda ağırlık olmadığı için bina Ytong tuğlalara baskı uygulayamaz, bu da yapının depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.. Ancak dediğiniz olay 10-12 şiddetinideki bir deprem olacak ki, o zamanda Ytong tuğlalar küçük parçalara ayrılarak ölüm riskini en aza indirir..

Normal bir tuğla metreküpe 800-2000 kg kadar ağırlık yaparken, Ytongda bu oran 400-600 kg'dur. Bu da depreme maximum dayanıklılık gösterir hemde ısı yalıtımıda sağlar..

Gelelim duvarınıza Ytong tuğla, beyaz renktir, böyle arasında küçük küçük hava kabarcıkları yada delikler vardır.. Yani gördüğünüz şey: Sıva (Gri renk) + Ytong (beyaz delikli ve yumuşak ) maddedir.. Doğru mu ? :) Hatta size bir resmini koyayım ;

 
Son düzenleme:
klimacı 45 dk duvar deliyosa
bu evin sağlam olmayışından değil de onun beceriksizliğindendir bence
45 dk bina temeli atıyo adamlar
ytong deprem için en uygun duvar şekli
hafif enkaz durumlarında ezilme risklerine karşı
artık tuğladan duvar örülmüyo yeni inşaatlarda
içiniz illa rahat edecekse mühendise gösterin
ama sıkıntı edecek bi durum yok gibi geldi bana
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…