Çok riskli bir karar ve yardıma ihtiyacım var :(

Lyudka

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
23 Haziran 2011
1.614
12
0
Diğer
Konu eğitimle ilgili. Ve bu konuda ne yapacağımı bilemiyorum. Ben Lise 3ü yeni bitirmiş bir öğrenciyim ve tavsiye ve önerilerinize ihtiyacım var.
Çünkü 9dayken sayısal alanı seçmedim ve tek nedeni tıp dışında birşeye razı olmayacak olmamdı ve kolaya kaçıp işletme okumaya karar verdim o da çok cezbediyordu beni. Ama TM alanının da öyle çok kolay, yata yata geçilen bir alan olmadığını fark ettim. Hepsinde çok çalışmak gerekiyormuş meğer iyi bir yerlere gelmek için. TMde bu kadar çalışmanın gerekeceğini bilsem baştan sayısala giderdim zaten.. Bu zamana kadar tıp içimde hep bi' keşke olarak kaldı ama birden "Neden olmasın?" demeye başladım. Ve gidip dersanedeki hocamla konuştum.

İlk yılda olmayacağını temelin anca oturacağını, 2. yıl belki olabileceğini ve 3. yıl bi sayısalcı gibi sınava girebileceğimi söyledi en kötü ihtimalle buymuş. Ama kafanı kaldırmadan ders çalışmalısın ve odaklanmalısın yoksa olmaz ve geri dönme şansın da olmaz çünkü o zaman da TM derslerini unutursun dedi. Biliyorum çok uzun yazdım ama lütfen pas geçmeyin :(

Tıpı çok istiyorum içimdeki o merakı kabartacağından ve öğrenmesi bana zevkli geleceğinden ama işletmede de mutlu olmasını bilirim hiç bi' yol kalmazsa.

Tıp 10 yılımı alacak ama üniversiteye girmek için 2 yıl feda etmeliyim..

tek sorun birinde 3 sene boyunca lys ile uğraşacak olmam..

Gerçekten tehlikeli ve riskli bir karar noktasında kaldım..

Eğer aranızda tıp ya da işletme okuyan varsa ya da diğer herkes tecrübelerini, fikirlerini benimle paylaşabilir mi :(

Son düzenleme:
sen çok istiyorsan yapamazsın diye bir şey yok. ne zor diye tm'den vazgeç ne de yapamam diye sayısaldan. hangi mesleği yapmak istediğin kaybedeceğin 1 yıldan daha önemli, evet ama kaybetmek zorunda da değilsin. her şey elinde, bozma moralini.

cnm yaa insan yaşadığı sıkıntının içindeyken dipsiz kuyularda gibi hissediyor d mi,
şu an forumda liseye dönüp tm sayısal tercihini yapamamtan sıkıntı çekmek isteyen bi dün ya kadın var :)
hayat işte; asla sıkıntını küçümsemiyorum bu arada.
ben sayısal okudum; içine girdikçe dışardan baktığında çok zor olan konuların o kadar da zor olmadığını görüyorsun
ama bugünkü aklım olsa öğretmenlik okurum muhtemelen
belki aldığımın yarısı kadar maaşım olurdu ama haftalık tatil için şirket planları arasında boğulmak zorunda kalmazdım :)
yine de memnunum çok şükür, seviyoru işimi
sen de kendini gözden geçir, ne yaparsan mutlu olacağına karar ver
kararının arkasında durup hakkını vereceğinden eminim

canım dershane de öğretmenler de aşırı baskı görüyor ve size de baskı uygulayabiliyorlar bazen. ben de bir süre ders verdim, biliyorum. öyle bir şey yok, ne demekmiş o 2. yılda oturur, 3. yılda tam bir sayısalcı gibi girersin falan... sen istedikten sonra ve gerekli azmi gösterdikten sonra ilk yılda bile yapabilirsin. şu an önemli olan şey, ne istediğine karar vermen. unutma; istediğini elde ettikten sonra ondan vazgeçebiliyorsun, soğuyabiliyorsun... bu yüzden isteğinin heves değil de gerçek istediğin olduğundan emin olmalısın önce.

psikoloji bence çok güzel bir alan... paşalar gibi gider okursun, yüksek lisans ve doktora ile üniversitede kalabilirsin, akademisyen olabilirsin yani. aynı zamanda araştırmaların da devam edeceği için fena olmaz. ayrıca beyaz önlük olayı nedir onu anlamadım ben. "nedir" beyaz önlük? sen bi zihnini bi gönlünü donat bakalım, bi duygusal ve bilimsel olarak tatmin ol bakalım... ne giydiğinin bir önemi yok aklını istediğin şeyle giydirdikten sonra.

tıp okumayı mı yoksa psikoloji okumayı mı istediğine karar ver önce. sonrasında her şey halledilir, sayısala geçersen 2. sene için de şansın var bence, ilk sene feni öğrenip, diğerlerinde zaten vardır temelin, halledebilirsin; ama bu konuda biraz daha detaylı bilgi alman lazım bence alan hocalarından. umarım her şey gönlünce olur, ne istediğine karar ver, gerisi çok kolay inan..

Tm'de zorlandığını çok çalışılması gerektiğini söylemişsin.
Sözel derslerle aran olmadığı için mi?
Peki sayısal derslerin nasıldı lise1'de?
Gerçekten yapabileceğini düşünüosan neden olmasın çok çok sıkı bi çalışmayla başarabilirsin.
Moral bozmak istemem ama tıp kazanmak 3 yıl sayısal okuyan öğrenciler için bile çok zor.
Yani dersane öğretmenlerin haklı bence.
Temelini oturtabilmen zaten 1 yılını alır + soru tiplerini görmek için bir sürü soru çözmen lazım çok sıkı bi çalışma programına girmen lazım ayrıca sadece tıp istiosun anladığım kadarıyla eğer tıp olmazsa bu sefer unuttuğun tm derslerine tekrar çalışıp psikoloji yazarsın çok uzun zaman ister bütün bunlar.
Ama şöyle de bişey var ben burada sözelcilerin sayısala geçmek istediklerini bile okudum yani asla olmaz diyemem.
Dediğim gibi çok iyi bi çalışmayla olabilir sıkılmayacağını pes etmeyeceğini düşünüosan ve sene kaybetmeyi göze alıosan başarabilirsin...

arkadaşlar ilgileriniz için gerçekten çok teşekkür ederim..

ve dediğiniz gibi istersem biliyorum yapabilirim çünkü bi' zamanlar deli gibi fizik biyoloji yapardım kimya sevmezdim pek ama halledilmicek şey değil o zaten tek başına..
belki de haklısınız o şekilde hani umudumu kırdı hoca biraz ama işletmedir psikolojidir bunlar da iyi yerlerden mezun olunduğunda çok tutuyor.
artık öyle hayal mesleği falan kalmadı dedi. başarılı oldu mu para kazandı mı her işi seversin övgü toplayınca dedi işte ben de kararsızlığa düştüm

sayısallarla 12ye başlıcam eğer tıpta ısrar edersem ve başlangıçta anlamıcam onlar gibi kötü sınıfa düşücem belki, kafamı o kadar çok kurcalıyo ki başka şeylere odaklanamıyorum bu sıralar.. :(

khjws önlük olayı gerçekten çok özeniyorum beyaz önlük giyip de bütün o anatomiyi, hastalıkları çözmüş bilen insanlara.. kendini o şekilde hayal etmeyi anlatmak istedim :)

Son düzenleme:
Tm'de zorlandığını çok çalışılması gerektiğini söylemişsin.
Sözel derslerle aran olmadığı için mi?
Peki sayısal derslerin nasıldı lise1'de?
Gerçekten yapabileceğini düşünüosan neden olmasın çok çok sıkı bi çalışmayla başarabilirsin.
Moral bozmak istemem ama tıp kazanmak 3 yıl sayısal okuyan öğrenciler için bile çok zor.
Yani dersane öğretmenlerin haklı bence.
Temelini oturtabilmen zaten 1 yılını alır + soru tiplerini görmek için bir sürü soru çözmen lazım çok sıkı bi çalışma programına girmen lazım ayrıca sadece tıp istiosun anladığım kadarıyla eğer tıp olmazsa bu sefer unuttuğun tm derslerine tekrar çalışıp psikoloji yazarsın çok uzun zaman ister bütün bunlar.
Ama şöyle de bişey var ben burada sözelcilerin sayısala geçmek istediklerini bile okudum yani asla olmaz diyemem.
Dediğim gibi çok iyi bi çalışmayla olabilir sıkılmayacağını pes etmeyeceğini düşünüosan ve sene kaybetmeyi göze alıosan başarabilirsin...

yok edebiyat, tarih, coğrafya gerçekten iyi ve kendime güvendiğim konular. hele edebiyatta hep çok iyiyim bütün sınavlarda. full ya da 1 soru kaçırıyorum. matematik tahmin ediceğiniz gibi çalışınca oluyo çalışmayınca arkadan vuruyo :) geometriye değinmiyorum, felaketle eh arasında bi yerdeler.. demek istediğim ben tm seçerken daha kolay yoldan fazla çalışmadan bi' yerlere geleceğimi düşündüm, oysa ki bir klinik psikolog olmak için yine bi 10 yıl okumayı göze almam gerekecek hele iyi bi yer için yine kafamı kaldırmadan 1 yıl çalışmalıyım.. hani 1 yıl neyse de 3 yıl dedi adam.. 2 yıl girip kazanamamak var onu, o yenilgi hissini yaşayıp baştan hırslanmak var. hırslıyım yine çok şükür ama ah işte.. hayatımda ilk defa keşke diyorum.. :/

Son düzenleme:
yok edebiyat, tarih, coğrafya gerçekten iyi ve kendime güvendiğim konular. hele edebiyatta hep çok iyiyim bütün sınavlarda. full ya da 1 soru kaçırıyorum. demek istediğim ben tm seçerken daha kolay yoldan bi' yerlere geleceğimi düşündüm, oysa ki bir klinik psikolog için yine bi 10 yıl okumayı göze almam gerekecek.. ah işte. hayatımda ilk defa keşke diyorum.. :/

Anladım.
Ben de tm mezunuyum ve senin gibi yanlış seçim mağduruyum.
Yabancı dil seçmem gerekiodu ama tm'de ısrar edince zorlandım şimdi keşke dil seçseydim diyorum.
Eğer sayısalda temelin varsa dersane desteğiyle istediğin yere girebilirsin ben bu sene de kazanamazsam 1 sene dil çalışıp dilden girmeyi planlıyorum...

Anladım.
Ben de tm mezunuyum ve senin gibi yanlış seçim mağduruyum.
Yabancı dil seçmem gerekiodu ama tm'de ısrar edince zorlandım şimdi keşke dil seçseydim diyorum.
Eğer sayısalda temelin varsa dersane desteğiyle istediğin yere girebilirsin ben bu sene de kazanamazsam 1 sene dil çalışıp dilden girmeyi planlıyorum...

dile yeteneğin varsa yürütebilirsin aslında o ikisini beraber canım ya :)
bana da çok baskı yaptılar dil konusunda ama seçmedim dil hocalarına pek güven olmuyo o konuda, hangi bölüm istiyorsun tm'de?

dile yeteneğin varsa yürütebilirsin aslında o ikisini beraber canım ya :)
bana da çok baskı yaptılar dil konusunda ama seçmedim dil hocalarına pek güven olmuyo o konuda, hangi bölüm istiyorsun tm'de?

Yürütürüm ama matematiğin yüzünü bile görmek istemiyorum benden uzak olsun bu sene kazanamazsam.
Marmara ing.sosyoloji ilk tercihim olacak odtü felsefe de çok istiyorum genel olarak sosyoloji ya da felsefe istiyorum...

Yürütürüm ama matematiğin yüzünü bile görmek istemiyorum benden uzak olsun bu sene kazanamazsam.
Marmara ing.sosyoloji ilk tercihim olacak odtü felsefe de çok istiyorum genel olarak sosyoloji ya da felsefe istiyorum...

umarım istediğin yerlere ulaşırsın.. çünkü seneye 9dan beri fragtal vs. dir tarzı değişik metodlarla geometri öğrenimi gören bi' nesil sınava girecek, yani işimiz çok zor kalırsak bir sene daha..
felsefe bilemiyorum da sosyoloji gerçekten ilginç olabilir. biz bu sene göreceğiz daha.
ingilizce okuman da faydalı olur zaten yeteneğine :)
ben matematik seviyorum aslında (taşlamayın beni:))
peki ikinci kez bu sınava girmek seni yıpratmadı mı? yani bi' sene daha geçirmek aynı tempoda yormuyor mu yıldırmıyor mu?

Son düzenleme:
ben tm mezunuyum. eğer yaparım başarırım diyosan 2 yılını feda et.
ama bu bi tmci için zor olur bence
hayatta en önemli meslek doktorluk değil ki. ama sen diyosan ki ben onun dışında bi meslekte mutsuz olurum kendimi iyi hissetmem diyosan o zaman 2 seneni feda edip hazırlan. ama çok zorlanacağını unutma
tmdede çok iyi meslekler var eğer iyi hazırlanıp çok iyi bi üniversiteye gidersen geleceğin iyi lur diye umuyorum.

sg_ceyda zaten tm'de kendime güveniyorum, nedeni de temelim olması, herkes üstümüze düşüyor. yani bu kadar ilgiye karşılık verirsem sıkı bir çalışmayla gözümü korkutmuyor bu bölüm çünkü alışkınım edebiyata, coğrafyaya falan :)
çok iyi bir üniversiteye kapak atarsam önüme istediğim fırsatlar açılır ancak hani insanlar hep der ya yıllar sonra bakıp da ah keşke şöyle olsaydım diye.. işte bunu yaşayanlardan olmak istemiyorum. yarın öbür gün bakıp da ah doktor olsaydım demek insanın içini acıtır ya fırsatların varken.

sen hangi bölümdesin üniversitede? :))

Ben de ilk önce eşit ağırlık seçmiştim.
Psikoloji okumayı çok istemiştim ki hala içimde bir uktedir.
Ama öğretmenlerim, ailem ve etrafımdaki herkes sayısala yatkın olduğumu söylerdi.
Hiç bir zaman problemim olmadı sayısal derslerde.
Sonra iş imkanlarıdır vs derken herkes üstüme yüklendi ben de sayısala geçtim.
İlk sene de istediğim yere girdim ve öyle aşırı bir çalışma göstererek değil.
Temelin nasıldır bilmiyorum yada yatkınlığın ama ypabilirsin gerçekten istiyorsan.
Fakat bu gerçekten isteme olayından emin olmalısın.
Tıp dışarıdan görüldüğü kadar kolay olmayabiliyor.
Bence o bölümde okuyan insanlarla konuşmalı hatta gidip derse girmelisin.

umarım istediğin yerlere ulaşırsın.. çünkü seneye 9dan beri fragtal vs. dir tarzı değişik metodlarla geometri öğrenimi gören bi' nesil sınava girecek, yani işimiz çok zor kalırsak bir sene daha..
felsefe bilemiyorum da sosyoloji gerçekten ilginç olabilir. biz bu sene göreceğiz daha.
ingilizce okuman da faydalı olur zaten yeteneğine :)
ben matematik seviyorum aslında (taşlamayın beni:))
peki ikinci kez bu sınava girmek seni yıpratmadı mı? yani bi' sene daha geçirmek aynı tempoda yormuyor mu yıldırmıyor mu?

Ben arkadaşlarım gibi yapıp neresi olursa olsun yazayım da bir üni.okuyayım tarzında düşünmedim.
O yüzden çoğu arkadaşım eylülde 2.sınıf öğrencisi olacak,ama ben hala bi üniversiteye yerleşemedim :)
2.sene tekrar hazırlanmanın bana fazla bi zaman kaybettirmeyeceğini düşündüm,zaten ilk senemde okul da olduğu için biraz zor geldi açıkçası çalışmak.
Hem okul dersleri hem sınav temposu işime gelmediği için pek çalışmamıştım :)
O yüzden 2.senemde zorlandığım söylenemez,aynı tempoda çalışmadım çünkü bu sene daha düzenli sistemli çalıştım.
Tek bi eksisi var;okul yok,yalnız hissediosun haliyle,dersanedeki ortama da alışamazsan 1 sene geçmek bilmio...

eski_bir_masal hangi bölümü kazandın ki şimdi sen? ve bu kaç yılında oldu çünkü artık türkçe matematikten sayısala izin vermiyorlar geçmeyi :(

LadyEvil yalnızlık sorun değil ya gerçekten, sonuçta istediğin bi' yere yerleşceksin, ayrıca da sırf üniversite olsun diye gidilmemeli bi' yere doğru yapmışsın, idealleri olmalı insanın :) insan yorulur yıpranır ama :) sürekli harıl harıl çalış çalış o LYS stresinde.. zaten tıpa girince de harıl harıl o sorun değil de LYSye girip girip çıkmak çok yorar..

Son düzenleme:
TM'de kendine güvendiğine göre ve psikoloji okumayı da istediğine göre bence tıp için 3 yılını feda etme.. bak kendin söylüyorsun daha az çalışmak için TM ye geçtim diye ama tıpı kazanırsan yıllarca çok çalışman gerekecek yani olay sadece 3 yıl tıp kazanmak için çalışmakla bitmeyecek.. TM derslerin iyiyse ona yoğunlaş ve iyi bir üniversiteyi kazanmaya bak bence..

ben de lise 2 de FM seçmiştim ortaokul ve lise 1 performanslarıma güvenerek ama sonra yapamayacağımı anlayıp TM'ye geçtim.. şimdi bir üniversite mezunu olarak dönüp düşündüğümde de hiç pişmanlık duymuyorum bu konuyla ilgili..

canım ben de lise 3ü bitirmiş bir tm öğrencisiyim. aslında dil im iyiydi. 9.sınıfın yazında ing. hocam çok ısrar etti dil seçmem için , haklı nedenleri de vardı. babam da çok istedi ama ben tm seçtim. babam benim biraz baskıcı bu konularda sözel bölümün bir kere lafını ettim onda da yemediğim azar kalmadı. benim içimden geçen bölüm sözeldi, edebiyatçımda der hep şimdiye kadar senin kadar sözel zekası yüksek öğrencim olmadı diye . ama acı bir gerçek var ben tm ciyim ve matematikle başım fena halde belada.
neyse canım çok uzattım bence bölümünü değiştirmeden psikoloji oku derim ben sana ....

Keşke istediğim bölüm için uğraşma şansım olsaydı, deneseydim, olmazsa da "Denedim, olmadı." deseydim, içimde kalmasaydı.
İçinde kalacaksa en azından dene diyebilirim sana.

İstediğin bölüm için harcadığın vakti de kayıp olarak görme.
Ama tabii hedefin ulaşılabilecek bir hedef olmalı.
Biz senin ne durumunu biliyoruz, ne kapasiteni biliyoruz.
Az çok tahmin edersin yapıp yapamayacağını, hedefinin ne kadar yakınında-uzağında olduğunu.

Biraz gerçekçi olup biraz da risk alabilmek lazım ;)

Back
X