- 4 Temmuz 2013
- 7.360
- 6.944
- 248
Damat fikriyatıyla bakmayın olaya.Çok müdahale etmeden uzaktan izleyin.Aşkı da yaşayacak acısına da.Hayatta tecrübe biriktirmesi için bunlar gerekliMerhaba bayanlar. Benim kaygılarım biraz geleceğe yönelik. 15 yaşında, okulunda başarılı, iyi anlaştığım bir kızım var. 3 ay önce ilk erkek arkadaşını edindi. Bu benim hiç hoşuma gitmedi çünkü erken buluyorum. Çok da fazla itiraz edemiyorsunuz. Bir kaç öğretmeni ile konuştum yasak koymayın sizden uzaklaşır dediler. Peki dedim. Beraber yaptıkları faaliyet sitemiz bahçesinde oturup, yalnız veya arkadaşları ile sohbet etmek, mesajlaşmak, telefonda görüşmek. Derslerde düşüş olmadı, çocuk için kötü birşey diyemeyeceğim ama yine d e hoşuma gitmeyen bazı şeyler var. Mesela bazen kavga ediyorlar, kızımın gözleri doluyor hemen. Ne gerek var şimdi diyorum içimden. Veya yurtdışı okumak hayali vardı, şimdi olmasa da olur oldu gibi. Ayrılırlar diye umuyordum, henüz öyle bir şey yok. Sabırla beklemekteyim. Buradaki genç kızları düşünüyorum yazıyorlar işte 4 yılımı boşa harcadım, yok şöyle vefasız, yok ben sonsuza kadar sürecek sandım. Biz annelerin elleri kolları bağlı galiba. Nereden bilecek çocuk iyi mi kötü mü? Bilsek ne fark eder? Kız aşık. Tahtını yapıyoruz bahtını yapamıyoruz gerçekten. Bol bol akıl veriyorum. Kibar davranıyor mu? Davranmıyorsa hemen ayrıl gibi. Biz anneler çok gariban oluyoruz. Kontrol edebileceğim herhangi birşey var mı? Yok galiba. Fikrilerinizi merak ediyorum.
Aklıma düğünümde herkesin "Allah pişman etmesin" demesi geldi. Öylesine emindiler ki pişman olacağımdan. Benzer karakterde eşlerimiz varmış. :)ben evlenirken kimseyi karıştırtmadım
atanmış bir öğretmendim zaten
eşim de bir nevi ruh eşim olduğundan şimdiye kadar ne yemek yap dedi ne anneme gidicez dedi. kimseyi hayatımıza karıştırmadığı gibi evin yüküni çekmek gibi bir durumum yok
temizlik için yardımcı hanım geliyor 15 günde bir
o gelmediğinde eşimle beraber yaparız
yemekleri de genelde o yapar ben masa kurar kaldırırım
çamaşır bulaşık makinesi bende
o asar ben toplarım
markete berAber gideriz
o maaşını bana gönderir
faturaları ben öderim internet bankacılığından
evliliğimde şu ana kadar ne istiyorsam onu yaptım açıkçası :/
şanslıyım diyemiycem çünkü hayatımı bu şekilde ben yönlendirdim. hem de bu işe 15 yaşında başladım
sevgilim kimsenin istemeyeceği bir damattı bu arada
borçları olan
mesleği olmayan
anne baba boşanmış ve çok garip bir ailesi olan
yanlış arkadaşlıkları olan ve okulunu yarıda bırakmış biriydi
anne babamın yüreğine inecekti nerdeyse
tam 6 sene ayrılmamı beklediler
çoğu insan bana acıyarak baktı yıllarca, böyle biriyle beraberim diye.
ben de çoğu insana acıyarak baktım, böyle biri karşılarına çıkmıyor diye.
şimdi hayatımız çok farklı bir noktada zaten artık insanların diyecek bir lafı kalmadı diye düşünüyorum.
ama evet küçük yaşta başlayan flörtlerin büyük bir çoğunluğu bitiyor.
ve kızınız inşallah doğru zamanda doğru kişiyle evlenir
Bağırsanız , tehdit etseniz , dövseniz bile o gider yine bildiğini okur . Size yok der , görüşür . Bitti der , sürdürür .. Emin olun doğrusunu yapıyorsunuz. Bilmeniz , bilmemenizden çok daha iyi.. Kuzenlerim 15 olduğunda annesi sevgiliniz yok mu ? Diye sormaya başlamıştı.. Kızmıştım bu yaşta akıllarına niye böyle şeyler empoze ediyorsun diye .. Herşeyden etkilenebilecekleri yaştalar . Hatta bazıları sevgilisi olmasını kendini kanıtlamakla eşdeğer tutuyor.. Korkmayın zaten yaz tatili geldi.. Araya soğukluk illa girer. Uzak olurlarsa ..
Ayy ne güzeldi o dergiler ama. Bizim için dünyanın en önemli bilgi kaynaklarından biriydi bence :)
Çoğu yorumu okudum güzel bir konu olmuş bu.
Ergenlikte böyle şeyleri yapmak lazım ya, o dergiler ipek ongun kitapları okunur, aşık olunur aptal aptal, aileyle kavga edilir gibi bir sürü şey. Bunlar ergenlikte yaşanmayınca bastırılınca ileri dönemde arıza veriyor. Herşey kararında ve kendi zamanında güzel, aşk da böyle, ufak flörtler bakışmalar yararlıdır bile kişilik gelişimi için.
Öte yandan anne olmasam da çevrede gördüklerim beni korkutuyor ya. Ben küçük ve dışarı kapalı bir toplumda büyüdüm misal, kızlı erkekli kalabalık bir gruptuk gece yarısı ya da sabaha karşı eve girdiğim çok olmuştur çünkü o gruptaki herkesin anne babaları birbirini tanırdı ortam güvenliydi yani. Şimdi pek öyle değil üzülüyorum ileride nasipse çocuğum olursa korkarım ben.
Ankaranın çinçin mahallesini bilen bilir görev icabı oradaki bir ilkokula yolum düştü. Müdür bey beni odasındaki pencereye çağırdı mihail hanım şu köşelerde dikilenleri görüyor musunuz, torbacı onlar hep beklerler okul çıkışında, polis dahil herkes bilir kimse de bişey yapmaz demişti çok üzülmüştüm.
Ne bileyim işte böyle ortamlar da var, benim büyüdüğüm ortam gibi saf temiz olanları da. Allah tüm anne babaların evlatlarını korusun, temiz iyi insanlarla karşılaştırsın diyemeyeceğim çünkü hayat öyle değil. Bunun yerine doğruyu yanlışı ayırt edebilme idraki versin evlatlarımıza.
Pek dertliymişim bu konuda.
Canetti kesinlikle katılıyorum verdiğim ornekte bunu kanıtlar nitelikte. Vi size belki onlarca örnek verebilirim bu konuyla ilgili. Ne kadar baskı varsa bir kıza o kız o kadar gizlı işler yapar.
O kadar hayret ettiğim olaylar oldu ki arkadaslarimda. Nerde çok uçuk bir arkadaşım oldu sonra öğrendim ki ailesi çok baskı uyguluyor. Ben ailesiyle arkadaş gibi olan bir arkadaşımın gizli saklı işler yaptığını görmedim.
Okulda aldılar mı gerçekten yaaaa?15 yaşında sevgilisi olmuş biri olarak bende yazayım dedim.
Benim de ilk 15 yaşında sevgilim oldu. Annem öğrendiğinde aynı Z zeytinagaci nin annesi gibi tepki verdi.
Ve bende aynı zeytin ağacı gibi ayrıldım dedim. Ama bu yalan çok sürmedi maalesef açığa çıktı herşey . Babam öğrendi eve hapsetti beni. Niçin yaptılar bunu ? Ayrilalim diye ayrıldım mi ? Hayır. Gizli buluştuk markete diye çıktım gorustuk. Telefonu aldılar elimden kardesimle hat telefon gönderdi öyle konuştuk. Balkona çıkmama musade etmezlerdi annemler bi şekilde gizlice evden çıkardım
8 yil sürdü bu ilişki.
Belki okuldan almasalar eve hapsetmeseler 1-2 yıla bitecekti ama böylece daha çok bağlanmış oldum ona.
Daha kotu bir ornek ama anlatmak istedim arkadaşım vardı Ayşe diyelim. sevgilisini öğrendi ailesi okuldan aldılar aynı şekil eve hapsettiler 16 yaşında falan. Kapıyı bile açmasına musade yoktu. Akşam caylarina uyku ilaci katar sevgilisiyle buluşmaya giderdi bu Ayşe. Ailesinden ne dayaklar yedi. Annesi öyle bi baskı kurmuştu ki odasının perdesini actirmazdi buna. Akraba gezmesine bile gidemezdi.
Sonra ne mi oldu bayram geldi catti kapıları kilitleyemediler Ayşe de haberlesmis sevgilisiyle çıkış o çıkış.
Evliler şimdi bir de çocukları var ve babası hala gorusmuyor. 5 yıl olacak.
Hastalık falan çok korkuttum. Geleceğinden söz ettim. Abartıyorsun anne diyor, yaparmıyım hiç diyor. Ama bir kere söylemeseydim içim rahat etmeyecekti.İleriki zamanlarda bu günleri hatırlayıp gülecekler emin olun ama dikkat edin fazla bişey yaşamasınlar şimdiki ergen nesil bazı şeylerin farkında değil malesef...
Kızımın arkadaşı gibi görünüyor belki ama hiç değildim aslında. Herkes disiplinli olduğumu bile düşünür. Ama kimsenin kişiliğini yıpratmamaktan yanayım. Kabalaşmam ama belli kurallar vardır. Ben de uyarım bu kurallara.3 yaşında kızım var ben de bile bu tedirginlikler var Allah kolaylık versin size. 15 yaş çok güzel bir yaş. benim de belki çoğumuzun da o yaşlarda hoşlandığı, ilgi duyduğu çocuklar olmuştur ama bunu böyle dillendirmek yanlış sanırım. ben anne-kızın arkadaş olmasını doğru bulmuyorum. ne olursa olsun arada bir sınır olmalı. zaten bir sürü arkadaşı var çocukların ama ana-bana bir tane.
benim size tavsiye verme gibi bir durumum yok çünkü ben daha yolun çok başındayım size göre ama kendi arkadaşlarımdan ve kendimden gördüğüm şu ki bu durumlarda çocuk ve ebeveyn yüzgöz oldu mu hoş olmuyor. ben de çok çapkındım, flört çok etmedim ama ismi konmasa da hep bişiler yaşadığım birileri vardı etrafımda. normal, hormonlar coşuyor, ilgi görüyorsunuz karşılık veriyorsunuz, heyecanlar filan. gençlik işte... ama ben anneme bu durumları hiç anlatmadım, hep çekindim. annem de hep bilir, üstten mesajlar yollardı. ama çok yakın arkadaşım inanın 10 senesini heba etti saçma salak bir çocukla. 10 sene az mı? 16 yaşında başladı. annesi ilk günden bildi, karşı çıktıkça anne kızın arası açıldı... sonunda kız başkası ile evlendi ama olan giden yıllarına oldu.
ne bileyim kenarda durup, uzaktan gözlemek en doğrusu gibi. Allah kız-erkek tüm yavruların karşısına iyi insanlar çıkarsın.
Valla biz korkudan normal erkek arkadas bile edinmezdik. Ben o korkunun ilk basta verilmesini dogru buluyorum, korku derken hani yanlışı aşılamak. 15 yaş sonucta, oh anne baba da biliyor Allah korusun ya hata yaparsa? Sonucta ne kadar gozetebilirsiniz? Bilmiyorum bana biraz ters acikcasi o yaslarda sevgililik falan...
ipek ongun..ne zevkle okudum hepsini..Türkçe öğretmenimin tavsiyesiyle :) cok güzel hislerdi, zamanlardi..huzunlendimİpek Ongun kitaplarıyla doluydu kitaplığım o zamanlar.
Bir genç kızın gizli defteri serisi vardı. Ne güzel zamanlardı :)
Aslına bakarsan insan o yaşlarda daha çok incinmiyor. O yaşlarda incinmeyen insanlar ileri yaşlarda daha çok inciniyor. Çünkü bağışıklık kazanmamış oluyorlar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?