Danışman hocasının tezde yalnız bırakması….

_rose_

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
14 Haziran 2019
672
773
103

Tekrardan merhabalar, daha önce böyle bir konu açmıştım düşündüm taşındım tezimi yazmaya karar verdim. Fakat danışman hocamla iletişimimiz çok kopuk maalesef. Ders dönemimde 4-5 makale yazmak dışında yazı konusunda deneyimsizim belki de bu benim hatam ama hiç böyle bir tez yazım süreci beklemiyordum En basiti hocam sizce şu kısım olmuş mu diye fikir almak istesem 1 hafta sonra “tamam bakarım” gibi bir cevap alıyorum ama sonrası yok… Ben sanıyordum ki danışman hocalar yok gösterir, fikir verir ama yok tamamen tek başımayım. Bilmiyorum herkeste süreç böyle mi işliyor… İlkokul çocuğu da değiliz aslında biri karşımıza geçip hadi şöyle yap bakalım desin ama bu kadar da tek başıma olmak kötü hissettiriyor Ne yapacağımı hiç bilmiyorum… Ücretli danışmanlık firmaları var onlara mail göndereyim dedim verdikleri cevap danışmanlık değil doğrudan tezi yazdıkları yönünde oldu İçinde bulunduğum bu durum tam tez için heveslenmişken tekrardan hevesimi yok etmeye başladı….

Başlığa istinaden ; çok b.ktan bir durum bence..

Danışman hocanın görevi budur, hatta senin tezine isim yazarak kendisine puan alacak. Başka hoca atanır merak etme

Size ulaşmak istiyorum bende aynı durumdayım tez içinde motivasyonum sıfır. Belki uzaktanda olsa birbirimizi motive eder ve belirli çalışma saatleri oluştururuz… benim bildiğim bir danışmanlık firması var instagramdan bulmuştum pusula akademi diye orayı araştırabilirisiniz. Ayrıca tez yoldaşım olmak isterseniz bana mesaj atın lütfen

Diş hekimliğinde uzmanlıkta tez yazdım. Bende de durumlar aynıydı. Şöyle söyleyeyim giriş kısmını yazdım okudu yani öyle parça parça gitmedik . Materyal methodu okumadı bile . En son tartışmada bir iki yer söyledi o kadar . Onun dışında bir katkısı olmadı maalesef . Makale ve tez okuya okuya yazdım ben de.

Tabiki ilkokulda değiliz ama danışmanında size yol göstermesi gerek. Biz her hafta toplantı yapıyoruz. Zaman zaman daha verimli olması adına okulda çalışıyorum. Ama bu konuda sizin danışmandan talepte bulunmanız gerek yoksa adamın veya kadının bir sürü işi var. Dur ben buna yol göstereyim demez. Tez öyle pat diye yazılmaya da başlanmaz haliye. Literatür taraması yaptınız mı? Hangi kaynakları kullanıyorsunuz öncelikle onları paylaşın danışmanınızla. Daha sonra tez yazım kılavuzuna mutlaka göz atın sonra düzeltmesi çok zor oluyor. Burda kilit notla outline oluşturmak. Bu sizin tezinizin çatısını oluşturur böylece daha kolay ilerlersiniz. Son olarak danışmanınız 'nasıl olmuş?' gibi bir soru sorarsanız böyle cevap vermesi normal. Daha detaylı, spesifik sorularla gidin. Yani burda olay tamamen sizin ne kadar talepkar olduğunuzla ilgili.

Doktora tezi yazıyorum. Bunlar nasol danışmanlar. Ben şu halimle bile yükseklisan tezi yazanlara yardım ediyorum. İstiyorum ki doktora bitsin benimde tez öğrencim olsun.

Benim danışmanım her cümlemi okur. Yorumlar. Geri dönüt verir. Düzelte düzelte ilerleriz.

Katılıyorum. Bende ilkiçindekiler tablosu oluşturur onun onayını alırım. Sonra başlık altlarını doldurmak için başlıkla ilgili literatür taraması yaparım.

Olması gereken bu. Danışmanın sizi bilim yapabilecek bir yetişkin gibi görmesi, karşılıklı fikir alışverişi yapabilmek çok önemli. Ben baya şanslıymışım bu konuda onu anladım. Akademi kültürünü benimseyememiş kişilere denk gelmiş arkadaşlar.

Doktora da öğrenci kendisi ilerler danışman yorumlar. Ancak yüksek lisansta danışman daha etkin rol alır yol gösterir, düzeltir vs.
Danışman hocanızla sık sık görüşmeye çalışın. Maile cevap vermesi için bir hafta beklemeyin tekrar mail atın hatırlatın. Fikirlerinizi ilerleme şeklinizi anlatın ve siz ne dersiniz gibi fikrini söylemesi gereken sorular sorun. Öğrencinin disiplinli ilerlediğini gören danışman ilgilenmek zorunda kalır.
Doktora öğrencisi varsa onunla görüşün okumasını rica edin.
Akademisyenim ve yüksek lisans öğrencilerim var. Alanımız farklı ancak sizin için yapabileceğim bir şey olursa yazın.

Danışmanınız görevini yapmıyor, bölüm hocalarınızın tavrı da benzer gibi. Başka üniversitelerden hocaları da danışman olarak seçme hakkı vardı benim dönemimde (2019) ama bu durum hocaların egosunu da çok zedeleyebilir. Riskli yani. Kolay gelsin, umarım bu sancılı dönemi atlatıp bitirirsiniz tezinizi.

Gazi Üniversitesinde yaptım yüksek lisansımı. Konumu danışman hocam belirledi. Öyle toparlama bir tez hazırladım ve geçtim.
Başka okullarda nasıl işliyor bilmiyorum ama benim zamanımda ve okuduğum bölümde danışmanın kanaatinde ilerlemişti.

Uzaktan iletişim kurmaya çalışmak yerine gidip yüzyüze görüşmeye çalışsanız daha iyi olur.

Normali bu zaten.

Destek olmaması, köstek olmasından iyidir diyerek başlamak istiyorum. Köstek olan danışmanlar da var... Ben de mühendisim yüksek lisans tezimi, mezun arkadaşlarımın yardımlarıyla yazdım. Her sorumun cevabını youtubedan öğrenmek zorunda kaldım. Bir ara o kadar ilgisizdi ki, tezimi kontrol edeceğine yayınlanmış makalemin yazım aşamasında taslağı vardı onun çıktısını almış onun üzerinde düzeltmeler yapmış. Yanılmıyorsam 1 defa danışman değiştirme hakkınız var, danışman değiştirirseniz çalıştığınız alan veya tez konunuz da değişebilir. Hocaya bağlı. Değişmeyebilir de. Ne olursa olsun tez aşamasına gelmişsiniz, gayret etmeye devam edin bitirdikten sonra tüm çektiklerinizi unutacaksınız

1,5 yol
YDS ye nasıl hazırlandınız? Ben de şimdi doktora için YDS çalışmaya başladım. Kursa da yazıldım ama başta çok hevesim olsa sa şimdi canım hiç istemiyor. Kelime ezberi üzerine kurulu bir sınav olduğu için sürekli kelime ezberle ezberle, gözüm korktu. Bir de son YDS de kelimelerin 63727372. Anlamlarını sormuşlar. İyice canım sıkıldı

Ben de 1 sene kendim yazdım her şeyi. Son 1,5 ayda bir kısmını okudu ama burnumdan geldi. Onu çıkar bunu ekle derken o bir ay günde ancak 3-4 saat uyudum. Başta pek yanımda olmadığı için her şeyi kendim yaptım. Oraya sor, buradan oku derken bitti. Jüri hayran kaldı ama kendim çok emek verdiğim için hayran kaldı. Övgüleri de hoca aldı. Eşim daha çok okumuştur benim tezimi. Allah’ım o zor günleri unutmak istiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…