- 10 Ocak 2014
- 4.729
- 11.131
- 208
Kızın dayılarına amcalarına hediye alınacak demek.Kızlar bu bi dert değil ama aranızda biri bilir veya bi yerde duymuştur diye buraya yazıyorum "dayı yolu" ne demek, yada aranızda duyan var mı?
1.5 ay önce abim nişanlandı ve kız tarafı bizim adetlerde dayı yolu, amca yolu vardır demiş annem sormuş bu ne demek diye ama tam cevap alamamış. Dayı yolu ne demek?
Kuzum siz niye bu kadar eziksiniz anne baban daha dogrusu (baska kelime bulamadim hakaret adletme ltfen)Kızlar direk kızın ailesine sormadık (mutlaka sorucaz bu ne demek diye ama) çevremde bir kaç kişiye sordum . Ve aldığım cevap; ''dayı yolu, amca yolu'' düğüne 15-20 gün kala gelinin dayısı veya amcasına (genellikle dayıya yapılırmış bu adet) erkek tarafı yanlarına kızı (gelin olacak kızı) da alarak 1 kutu çikolata ve bir zarfın içine para (500-600 Tl gibi bi miktar daha fazla yada eksik olabilirmiş) konulup oturmaya gidermiş. Erkek tarafından (heralde Kp) o zarfı dayıya bu dayı yolu deyip uzatırmış, kızın dayısı o zarfı aladabilir almayadabilirmiş . Eğer o parayı dayı alırsa düğünde o paraya değer bi altın alıp takarmış yeğenine, amaç akrabalık yolları açılsınmış bu adetle.
Ben ilk defa duydum bu adeti şimdi biz yani erkek tarafı, kızın dayısının yeğenine takacağı altının parasını götürüp verecez adama eeee dayılığı nerde bu adamın. ALLAH aşkına erkek tarafına da günah ya bu adet falan olamaz böyle adet yerin dibine batsın. Dilerim ki yeni nesil adet adı altında yapılan şu saçmalıkları kaldırsın ya bu nasıl adet Allah aşkına
Hepsine alinmiyor aslinda :) bir dayiniza bir amcaniza aliniyor. Baska yerleri bilmem ama bizde oyle pahali seylerde alinmiyor.Ben bedavaya gitmişim demek ki.
5 amca 3 dayı var
Eşim batardı yazık
Emzirmeseymiş derdim ben olsamBurada bir konu acilmisti kizin annesi sut parasi istemis (emzirme olayi) bilmeyen bu adet olayina uzak bir arkadasta dugunde sutlu tatlimi dagitiliyor sutu alin verin para vermek istemiyorsaniz minvalinde bise yazmisti hala aklima geldikce guluyorum
Sacma sapan adetler var ya:)))
Cocuk atmisti nisani zaten anali kizli biraz degisiktilerEmzirmeseymiş derdim ben olsam
Düğün öncesi kavgalar işte bu saçma sapan adetler yüzünden çıkıyo.
Onunki hazır sütmüş ücrete dahil değilCocuk atmisti nisani zaten anali kizli biraz degisiktiler
Hayir sanki birde oglan dogdugu an itibariyle otladi onun sut parasi ne olacak :))
Dayı yolu amca yolu bildiğime göre..Kızlar bu bi dert değil ama aranızda biri bilir veya bi yerde duymuştur diye buraya yazıyorum "dayı yolu" ne demek, yada aranızda duyan var mı?
1.5 ay önce abim nişanlandı ve kız tarafı bizim adetlerde dayı yolu, amca yolu vardır demiş annem sormuş bu ne demek diye ama tam cevap alamamış. Dayı yolu ne demek?
İstemek derken kuzenlere yani. Eskiden mesela bi kızı isterlerkn amca yolu var önünde.amca oğlu istiyor falan diye vermiyorlardı.eğer onlardan isteyen yoksa yabancıya verilirdi. Ama sanırım sizinki daha farklı birşeyDayı yolu amca yolu bildiğime göre..
onlar öncelikli yani onlar isterlerse onlara veririz kızı müsade ederlerse size veririz. Doğulu mu aile
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?