Değersizlik hissi

Yas ilerledikce eskiden deger verip goklere cikarttigim,kendimi yanlarinda daha degersiz hissettigim kisilerin, aslinda ne kadar da gozumde abarttigimi, hic de o degeri haketmediklerini gordum.Zamanla kendi degerimi gordum.Bakis acini degistirmeni oneririm.Maalesef sahtelikler,maskeler almis basini gitmis bir zamanda yasiyoruz.Degmez kimseye ..Sayili omur icin kimseyi memnun etmeye...

Merhaba arkadaşlar, uzun yıllardır baş edemediğim içinden çıkamadığım bir konu. Değersizlik hissi. Nereye gitsem kiminle görüşsem bu his hep benimle. İnsanların yanında kendimi çok değersiz önemsiz hissediyorum ve hislerim de yaşadıklarımı onay lar gibi. Her zaman hatırlanmayan çağrılmayan önemsemeyen ben oldum.iyilik yaptım güzelliklerle yanaştım karşılığı hep hiçe sayılmak oldu. Komşuluk ilişkileri olsun, okul hayatım olsun hep böyle oldu ve ben artık çok yoruldum.
Oğlum 3.sınıfa gidiyor bir bakıyorum herkez kanka olmuş okul dışında hep birşey ler paylaşılıyor ortak noktalar oluşmuş ben gene kimseye yakın olmayan nötr tarafım. Kimse beni aramaz sormaz. Bin yıl dursam aramazlar. Ben ararım bakarım devamı gelmiyor hep ben hep ben bende bırakırım bir yerde. Neticede tüm bunlar bende değersizlik hissi oluştur du. Hatta bununla ilgili psikoloğa bile gittim ama yarım kaldı maddi durumum el vermedi..
Ama gittiğimden beri çok yol kaydettim eskiden daha kötüydüm.
Uzun oldu ama sizce bu histen..?insanlarla olan bu kısır döngü ilikşmden nasıl kurtulabilirim?..
Hissettiklerimiz düşüncelerimizdir yani duygularımız düşüncelerimizi takip eder. Şöyle bir örnek veriyim. Mizaç olarak çok konuşan biri değilim. İşyerimdeki gebe okulundan tanıstığımız kızlarla whatsapp grubu kurduk. 10 kişiyiz. Herkes birbiriyle canımlı cicimli birbirini arar sorar ben biraz daha bireysel kaldım. Birgün bir tartışma oldu herkes birbirine giydirdi. Benimle ilgili birşey değildi. Karışmadımda. Ben bir iki adım geri çekildim uzaktan okudum bir süre. Gereksiz iltifatlar iki saat yazmasa özledim nerdesinler. Özellikle ağır laflar edenlere karşı böyle sözler. Uzatmayayım inanki kimse birbirini sevmiyor acımasız olanlara yaranma çabası içindeler. Yoksa sen değersiz değilsin

Degersizlik hissi ,nasıl oluyorda kendimizi kendimiz gibi olan bir canlıdan daha degersiz hissedebiliyoruz.Hepimiz insanız sonucta ve kolumuz bacagimiz bagirsagimiz bunlar hepimizde mevcut herhangi bir fazlalik veya eksiklik yok normal sartlarda.Fakat hepimizin bir kisiligi karakteri var bu noktaa ayni degiliz.Diyelimki bir insan cok konuskanken bir baskasi cok sessiz olabilir yada biri cok cesurken digeri cesaretsiz davranabilir gibi.Bu noktada benim dikkatimi ceken sey ornegin sessiz insanin kendini bu haliyle sevmek yerine bu davranisini ;sanki konuskanlik tek guzel davranismis gibi yerden yere vurması.Kim demis konuskanlik tek ve en guzel secenek diye.Aslinda kimse dememis.Kisi surekli kendi davranislariyla ilgilendiginden ne yaparsa yapsin bir turlu kendini begenmiyor.Ayni kisi konuskan olsa sessizligi övüp konuskanligi yerden yere vuracak.Yani anlatmak istedigim şu..Kendi davranislariniza cok yogunlasmissiniz.Mesaj atarsam cevap gelmez gibi yada komsular bir oldu ama beni cagirmadilar hep boyle oluyor gibi..Farkindaysaniz hep siz kendinizi yerden yere vuruyorsunuz.Ben olsam o komsulara daha da mesafe koyardim ne munasebet ayni yerdeyiz insan bir soylemez mi diye direkt onlarin davranislarini elestirirdim.Cünkü bu yaptiklari eger aranizda bariz bir sorun yoksa tamamen onlarin yanlisi.Yanlis diyorum ama belkide tercihleri de olabilir.Sonucta beni yercih etmwk zorunda degiller.Ki bu durumda gene onlarla olan mesafemi artirirdim.Ne diye kwndimi üzeyim.Arkadasim bence kendinizi elestirmeyi birakip o mesaj atacaginiz kisiye mesaj atip eger cevap yazmıyorsa onu elestirmeyi veya onu anlamayi deneyin.Yani sizinle ilgili degil bu verdiginiz ornekler dolayisiyla siz degersiz degilsiniz.Ama surekli kendinize malettiginiz icin uzerinizde siz farkinda bile olmasaniz o his size yapismistir ve cevrabizde bunu alir.Siz beni dinleyecek olursaniz kendinizi bir özgür birakin ve kim ne yaptiysa o kisiyi yargilayin veya anlayin.Insallah anlatabilmisimdir
Çok güzel yazmışsınız.. Hepimiz aynıyız ama bir yerde bir şeyle farklı ilerliyor.. Ruhumuza alakalı öyle içerlerde bir yerde bu duygular baskınki nasıl oldu ne zaman yerleşti o duygular yön veriyor ilişkilerimize...dediğiniz gibi aslında bana bunu hissettiren insanlardan uzak durup mesafeyi koymam gerekli. Benim hatam zamanında bunu yapmamış olmam... Bu durum beni daha değersiz hissettirdi..

Hissettiklerimiz düşüncelerimizdir yani duygularımız düşüncelerimizi takip eder. Şöyle bir örnek veriyim. Mizaç olarak çok konuşan biri değilim. İşyerimdeki gebe okulundan tanıstığımız kızlarla whatsapp grubu kurduk. 10 kişiyiz. Herkes birbiriyle canımlı cicimli birbirini arar sorar ben biraz daha bireysel kaldım. Birgün bir tartışma oldu herkes birbirine giydirdi. Benimle ilgili birşey değildi. Karışmadımda. Ben bir iki adım geri çekildim uzaktan okudum bir süre. Gereksiz iltifatlar iki saat yazmasa özledim nerdesinler. Özellikle ağır laflar edenlere karşı böyle sözler. Uzatmayayım inanki kimse birbirini sevmiyor acımasız olanlara yaranma çabası içindeler. Yoksa sen değersiz değilsin
Bu Yaşadıklarınız o bende çok şahit oldum. Herkez güçlünün yanında kendi fikri olsada söylemeye korkar.. Peki bu güçlü kim.? Neye göre diğerlerinden daha baskın bir karakter? Bizler niye öyle değiliz?

Birde gerçekten hiç cevap bulamadığım bir soru var. Neden tercih edilmeyen aranılmyan taraf ben oluyorum. Oysa kimseyle ne kavgam olur ne cıvık cıvık ilişkim. Hoş sohbetim.. Ama soruma cevap bulamıyorum. Kırk yıl evde tek kalsam ailem hariç bir Allahın kulu arayıp halimi hatırımı sormaz. Yani evde ölsem yemin ederim koluma belediye gelir. O kadar vahim durumdayım..

Eskiden çalışıyordum muhasebeye uğraşıyordum. Şuan evdeyim geçen sene bir kursa gittim. Biraz çevre yaptım ama onlarda bile yaptık ları herşeye Bi mana yüklüyorum. Mesela mesaj yaz m cevap yazmasa ooo Bi dünya şey geçiyor aklımdan. Bunun gibi şeyler fazla anlam yüklüyorum herkez çok değer verip önemsiyorum
Herkes kendi değerini belirler. Çevrenizdekilerin sizi övmesi, sizi arayıp sorması, size mesaj atmaları sizi değerli kılmaz. Her birey kendi başına değerlidir. Öncelikle siz bir annesiniz. Bir de çocuğunuzun gözünden kendinize bir bakın. Ne kadar değerli bir varlık göreceksiniz. Özgüveninizi güçlendirmeye çalışmadıkça yol alamazsınız. Ne kadar değerli olduğunuzu önce kendinize kabul ettirmelisiniz. Hepimizin çocukluğumuzdan gelen yaralarımız var. İlkokulda öğretmenim pısırık olduğumu söylemiş aileme mesela. Ama o öyle dedi diye öyle olmuyorum, o öğretmen benim ailemde neler yaşadığımı bilmiyordu. Şimdi yıllardır aynı şirkette çalışan ve sevilen bir yöneticiyim ve oldukça sosyal bir insanım.Kendi değerimi ben belirledim, hayatıma alacağım kişileri ben seçtim çünkü benim arkadaşlığım, dostluğum değerlidir. Siz de bunu başarabilirsiniz.

Bu Yaşadıklarınız o bende çok şahit oldum. Herkez güçlünün yanında kendi fikri olsada söylemeye korkar.. Peki bu güçlü kim.? Neye göre diğerlerinden daha baskın bir karakter? Bizler niye öyle değiliz?
Bu soruların cevabını bende bilmiyorum grupta pışpışlanan ikide bir yağ yakılan kişi genelde herkese laf sokan Sürekli herşeyden şikayetlenen sonrada aman çok şükür diyen bir tip. Deveye diken olayı sanırım

Bu soruların cevabını bende bilmiyorum grupta pışpışlanan ikide bir yağ yakılan kişi genelde herkese laf sokan Sürekli herşeyden şikayetlenen sonrada aman çok şükür diyen bir tip. Deveye diken olayı sanırım
Bizzat yaşadım. Çalıştığım yerde bir kız vardı aynı odada çalışırdık. Herkez e gerizekalı aptal diye hitap ederdi. Herkezle kavga ederdi genede el üstünde tutulurdu.. Herkez onunla ilgilenir onunla sohbet ederdi. Asla anlayamadığım bir durum...

Bizzat yaşadım. Çalıştığım yerde bir kız vardı aynı odada çalışırdık. Herkez e gerizekalı aptal diye hitap ederdi. Herkezle kavga ederdi genede el üstünde tutulurdu.. Herkez onunla ilgilenir onunla sohbet ederdi. Asla anlayamadığım bir durum...
Kizin saldirgan davranislari o ortamda guclu gorulmesine sebep olmus, digerleri de kendilerince gucun yaninda yer almislar.

Ayni davranislar baska bir ortamda o kizin gecimsiz, sorunlu gorulmesine de sebep olabilirdi.
Bu defa da o kiz dislanabilirdi.

Butun bu sosyal dinamikler o ortamdaki insanlarin genel ozelliklerine gore degisiyor.
Bazi ortamlarda kibar, gorgulu olmak gecerliyken, baska bazi ortamlarda kabalik cesaret, guc gibi yorumlanabiliyor.

Rahat edeceginiz, size uyan, seveceginiz ortamlari secin :)

Konu sahibi sen değerlisin çevrendeki hickimse senden daha değerli değil..bazı insanlar çabuk kaynaşır bazıları özüne dönüktür..sen özüne dönüksün değersiz değilsin..hemen yarın komşularınıza çocuklarınızı sırayla okula götürüyormuşsunuz bende katılabilir miyim de kabul ederler bence ç kabul etmezlerse de takma moralini hiç bozma yarın bi gün onlarında sana işi düşecek..zaten ilişkiler hep çıkar üzerine kurulu 😌

Kizin saldirgan davranislari o ortamda guclu gorulmesine sebep olmus, digerleri de kendilerince gucun yaninda yer almislar.

Ayni davranislar baska bir ortamda o kizin gecimsiz, sorunlu gorulmesine de sebep olabilirdi.
Bu defa da o kiz dislanabilirdi.

Butun bu sosyal dinamikler o ortamdaki insanlarin genel ozelliklerine gore degisiyor.
Bazi ortamlarda kibar, gorgulu olmak gecerliyken, baska bazi ortamlarda kabalik cesaret, guc gibi yorumlanabiliyor.

Rahat edeceginiz, size uyan, seveceginiz ortamlari secin :)
Nasıl güzel bir yorum. Cidden hiç bu açıdan bakmamıştım. Gücün yanında olmak.. Bana göre çok itici gelmişti mesela bana tamamen ters bir kişilik ti.

Konu sahibi sen değerlisin çevrendeki hickimse senden daha değerli değil..bazı insanlar çabuk kaynaşır bazıları özüne dönüktür..sen özüne dönüksün değersiz değilsin..hemen yarın komşularınıza çocuklarınızı sırayla okula götürüyormuşsunuz bende katılabilir miyim de kabul ederler bence ç kabul etmezlerse de takma moralini hiç bozma yarın bi gün onlarında sana işi düşecek..zaten ilişkiler hep çıkar üzerine kurulu 😌
Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Oğlum servisle gidiyor. Gitmese bile en son diyeceğim şey gidip onlarla bu durumu konuşmak. Hayatta tenezzül etmem.. Çaresiz kalsam da gitmem Allaha göstermesin zaten.
Aslında kabullenmek ve hayatın sana getirdiğini yaşamak herşey için çözüm sanırım. Çünkü bazı şeyler zorlamayla kafa yormaya olmuyor. Keşke bu düşüncem işte hep bende baki kalsa..

Back
X