- 5 Aralık 2017
- 2.113
- 5.382
- 88
- 35
- Konu Sahibi mercandedee
-
Güzel kardeşim islam ahlakı ile büyütülmüş olsaydık bu sorulara hiç ihtiyaç kalmazdı.Ben de bunu merak ediyorum. Kotu olarak dogan insan var mi? Ya da birinin kotu olmasi kendi elinde mi? Fesatlik, kin mesela. Hadi bunu kiskanayim fesatlik yapayim hinlik yapayim demez ki kimse. İcten gelmiyor mu bu tur seyler, yani yaradilisa bagli degil mi, ya da yetistirme sekline bagli en iyi ihtimalle. E ben boyle yaratildim, kotuluk yapiyorum bu sebeple. Ben miyim suclusu? Ya da beni yetistiren kotu yetistirdi, yine mi ben sucluyum?
kafamda deli sorular, kolayca cozemiyorum
Tesekkur ederim tavsiyeniz icin ama aklimdaki sorularin yanitlarinin islam ahlakiyla alakali oldugunu dusunmuyorum. Ahlakin sadece dine bagli oldugunu da dusunmuyorum. Aslinda sorularimin net bir cevabi yok tabii ki :) sorgulamak da hosuma gitmiyor bi yandan cunku cevabi olmayan bir sonsuzluga gidiyor her sey. Asla net cevap bulmak mumkun degil zaten en cok da kafami bu karistiriyor. Mesela inanc meselesi, hepimizi Allah yaratiyor ama kiminin inanci cok saglam her seye sualsiz inaniyor, kimi sorguluyor, ya da sorgulamasa da inanci zayif. Bu kisinin elinde olan bir sey mi? Bunu dusundukce isin icinden cikamiyorumGüzel kardeşim islam ahlakı ile büyütülmüş olsaydık bu sorulara hiç ihtiyaç kalmadı.
efendimizin ahlakını anlatan bir kitabı alıp okuman belki bu sorularının cevabı için sana yardımcı olabilir.
Nasıl iyilik varsa kötülükte var olacak. Eğer Allah kötülüğe direk müdahale etseydi özgür irade denen şey var olur muydu, hayır.Benim de boyle olaylar yasadikca iyice zayifladi inancim
Gecen gun biri burada yazmis, dualar duyulsaydi onca cocuk olmezdi diye iki gundur dalip dalip bunu dusunuyorum
Ben de bunu merak ediyorum. Kotu olarak dogan insan var mi? Ya da birinin kotu olmasi kendi elinde mi? Fesatlik, kin mesela. Hadi bunu kiskanayim fesatlik yapayim hinlik yapayim demez ki kimse. İcten gelmiyor mu bu tur seyler, yani yaradilisa bagli degil mi, ya da yetistirme sekline bagli en iyi ihtimalle. E ben boyle yaratildim, kotuluk yapiyorum bu sebeple. Ben miyim suclusu? Ya da beni yetistiren kotu yetistirdi, yine mi ben sucluyum?
İşte bu yetiştirilmekle alakalı.Tesekkur ederim tavsiyeniz icin ama aklimdaki sorularin yanitlarinin islam ahlakiyla alakali oldugunu dusunmuyorum. Ahlakin sadece dine bagli oldugunu da dusunmuyorum. Aslinda sorularimin net bir cevabi yok tabii ki :) sorgulamak da hosuma gitmiyor bi yandan cunku cevabi olmayan bir sonsuzluga gidiyor her sey. Asla net cevap bulmak mumkun degil zaten en cok da kafami bu karistiriyor. Mesela inanc meselesi, hepimizi Allah yaratiyor ama kiminin inanci cok saglam her seye sualsiz inaniyor, kimi sorguluyor, ya da sorgulamasa da inanci zayif. Bu kisinin elinde olan bir sey mi? Bunu dusundukce isin icinden cikamiyorum
Evet cok haklisiniz ama iste ben su sekilde dusunuyorum, asla dogru demiyorum tabii ki ama Allah hepimizi esit mi yaratiyor? Kimisi dogustan kotu olmuyor mu? Simdi iyi yarattiginin iyi olmasiyla kotu yarattiginin icindeki duyguyla savasip sonradan iyi olmasi ayni sey olamaz. Kotuye kiziyoruz ama oyle yaratildi belki. Kimse kotu olmayi secmez ki.Nasıl iyilik varsa kötülükte var olacak. Eğer Allah kötülüğe direk müdahale etseydi özgür irade denen şey var olur muydu, hayır.
Sen ben o iyilik yapmayı seçiyorsak ötekide kötülük yapmayı seçiyor.
Dua edelim kötünün kafasına yıldırım düşsün sorun çözülsün. Bu mu din, inanç?
Bizim müslümanlar açıp Allah'ın kitabını okumazda gökten kanatlı melekler yardım etsin diye bekler. Olmayıncada inancım zayıfladı :/
Lütfen sadece şunu düşünün "özgür irade". Allah bunu vermiş. Seçim bize ait.
Kaldı ki Allah öyle salıp bırakmıyor. Bakın: "Sakın, Allah’ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Allah, onları ancak gözlerin dehşetle bakakalacağı bir güne erteliyor. İbrahim/42"
Mesela soyle soyliyim. Ya bunu kendime bile itiraf etmesi cok zor ama yine de anlatmak istiyorum. Benim canim cigerim olan arkadaslarim var, bi tanelerim onlar benim. Ama bazen hayatlarinda iyi bir seyler oluyor, ve ben kiskaniyorum hatta bazen nasil desem zoruma gidiyor sanki iyi bir sey yasamalari. Ama o kadar sinirleniyorum ki bunu dusununce. Ama bu benim icimden geliyor. Ben bunu engelliyorum kendimle savasiyorum kavga ediyorum. Soyle soyliyim o kotuluk benim icimden belki bir saniyelik geciyor cok uzun sureler degil. Sonra normal
hislerime geciyorum ya onlar benim canim, cok mutlu oluyorum evet ama saniyelik de olsa ben bu hisle savasiyorum. Ama icimden bu kotuluk geciyor ben bunu tutamiyorum bu neden oluyor? Bunu bana kimse ogretmedi ki, diyorum ki Allah beni boyle yaratti icime bu kotulugu koydu belki de, ama neden?
Bu senden kaynaklanan birşey değil ki, nefis ve şeytan var ve nefis daima bizimle...Mesela soyle soyliyim. Ya bunu kendime bile itiraf etmesi cok zor ama yine de anlatmak istiyorum. Benim canim cigerim olan arkadaslarim var, bi tanelerim onlar benim. Ama bazen hayatlarinda iyi bir seyler oluyor, ve ben kiskaniyorum hatta bazen nasil desem zoruma gidiyor sanki iyi bir sey yasamalari. Ama o kadar sinirleniyorum ki bunu dusununce. Ama bu benim icimden geliyor. Ben bunu engelliyorum kendimle savasiyorum kavga ediyorum. Soyle soyliyim o kotuluk benim icimden belki bir saniyelik geciyor cok uzun sureler degil. Sonra normal
hislerime geciyorum ya onlar benim canim, cok mutlu oluyorum evet ama saniyelik de olsa ben bu hisle savasiyorum. Ama icimden bu kotuluk geciyor ben bunu tutamiyorum bu neden oluyor? Bunu bana kimse ogretmedi ki, diyorum ki Allah beni boyle yaratti icime bu kotulugu koydu belki de, ama neden?
Bence insan iyi ya da kötü olarak yaratılmıyor. İnsanın doğasında ikisi de var. Hangi duygusunu beslerse o baskin olur. Bir tane psikiyatri profesörünün (Prof. Zimbardo) hapishane deneyi var. Orada eline güç geçen sıradan insanlar çok acimasizlaşiyor. Hz. Mevlana'nın da bir sözü vardı. "Musa da Firavun da senin varlığında mevcuttur" diye. Yani bir insan ikisi de olabilir.Ben de bunu merak ediyorum. Kotu olarak dogan insan var mi? Ya da birinin kotu olmasi kendi elinde mi? Fesatlik, kin mesela. Hadi bunu kiskanayim fesatlik yapayim hinlik yapayim demez ki kimse. İcten gelmiyor mu bu tur seyler, yani yaradilisa bagli degil mi, ya da yetistirme sekline bagli en iyi ihtimalle. E ben boyle yaratildim, kotuluk yapiyorum bu sebeple. Ben miyim suclusu? Ya da beni yetistiren kotu yetistirdi, yine mi ben sucluyum?
İşte bu yetiştirilmekle alakalı.
her insan Müslüman olarak doğuyor mesela ama garimüslim bir anne babanın çocuğu ise o yönde ve o şekilde yetiştiriliyor.
Bir amcam var Rus bir bayan ile evlendi ( çok severim kendisini) müslüman oldu yengem, çocukları oldu ama yengem dini, Müslümanlığı bilmediği için çocuklarda bi haber büyüdüler.
Gerçekten, gerçek manada islam ile büyütülünce insanın aklında soru işareti olmuyor olsa da mutlaka cevabını kurandan yada hadislerden buluyor.
Çünkü insansın. Cevap bu. Duyguların var. Ve bak sonra düşünüyorum geçiyor diyorsun, bu da özgür irade.Mesela soyle soyliyim. Ya bunu kendime bile itiraf etmesi cok zor ama yine de anlatmak istiyorum. Benim canim cigerim olan arkadaslarim var, bi tanelerim onlar benim. Ama bazen hayatlarinda iyi bir seyler oluyor, ve ben kiskaniyorum hatta bazen nasil desem zoruma gidiyor sanki iyi bir sey yasamalari. Ama o kadar sinirleniyorum ki bunu dusununce. Ama bu benim icimden geliyor. Ben bunu engelliyorum kendimle savasiyorum kavga ediyorum. Soyle soyliyim o kotuluk benim icimden belki bir saniyelik geciyor cok uzun sureler degil. Sonra normal
Hayır beni yanlış anladınız yada ben yanlış ifade ettim kusura bakmayın kesinlikle öyle birşey ima etmek istemdim ben onları arkadaşın kafasındaki soru işaretlerine cevap olarak yazım. Benimde etrafımda,ailemde, arkadaşlarımda var müslüman olmayan insanlar asla kötülemek maksatlı söylemedimHeee hiç müslüman olarak yetistirilip, hiristiyan olan yada ateist olan yok dimi? Ekside ergen kayniyor evet, ama bu konu üzerine binlerce entry ve yorum var, okuyabilirsin.
Neyse konu fazla dine kayacak ama sunuda belirtmek isterim, müslümanlar süper ve süper ahlakli ve digerler tüh kaka degil. Hepimiz insaniz, iyilerimizde var, kötülerimizde. Bu konuda din/dil/irk fark etmez. Yani "bunlar hepsi müslüman ahlaki olmadigindan" dediginde, diger müslüman olmayan insanlari yaftaladigini göz önünde bulundur. Bunun yanlis oldugunu anla. Ahlak bir dine bagli degil çünkü.
Neyse bu son mesajim olacak, ban yemeye cidden degmez çünkü.
Çünkü anca o zaman iyiliği seçmenin bir kıymeti olur. Karanlık olmadan aydınlığın kıymeti bilinebilir mi?Mesela soyle soyliyim. Ya bunu kendime bile itiraf etmesi cok zor ama yine de anlatmak istiyorum. Benim canim cigerim olan arkadaslarim var, bi tanelerim onlar benim. Ama bazen hayatlarinda iyi bir seyler oluyor, ve ben kiskaniyorum hatta bazen nasil desem zoruma gidiyor sanki iyi bir sey yasamalari. Ama o kadar sinirleniyorum ki bunu dusununce. Ama bu benim icimden geliyor. Ben bunu engelliyorum kendimle savasiyorum kavga ediyorum. Soyle soyliyim o kotuluk benim icimden belki bir saniyelik geciyor cok uzun sureler degil. Sonra normal
Son cümleniz inanılmaz derecede doğru. İşte olay bu. Allah kuranda 5bin ayrı yerde "düşün akıl et, insanlar düşünmez mi akıl etmez mi, biz onlara delilleri verdik artık ne isterlerse onu yaparlar" diyor. Yani özgür irade!Evet cok haklisiniz ama iste ben su sekilde dusunuyorum, asla dogru demiyorum tabii ki ama Allah hepimizi esit mi yaratiyor? Kimisi dogustan kotu olmuyor mu? Simdi iyi yarattiginin iyi olmasiyla kotu yarattiginin icindeki duyguyla savasip sonradan iyi olmasi ayni sey olamaz. Kotuye kiziyoruz ama oyle yaratildi belki. Kimse kotu olmayi secmez ki.
belki de tum dusuncelerim tamamen yanlis ay o kadar karisik ki bu dusunceler. Cok seviyorum bu konularda sohbet edebilecegim insanlarla karsilasmayi, fikir fikirden daima ustundur her sohbette kesinlikle bir seyler ogreniyorum ve hosuma gidiyor. Uzuluyorum sorguladigim icin de suclu hissediyorum ama Allah bize dusunme yetisi verdi, belki bunlari da dusunelim diyedir
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?