Dert değil ama kafama takildi dert olmasin bari bu bana :)

• Konu Sahibi Konu Sahibi EU2
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Belinay_merve Rabbim birlikteliğinizi evlilik ile,balayınızı hac ile, bu güzellikleride dünyalar tatlısı hayırlı evladlarla taçlandırsın... a.s.

mervecim cok hosuma gitti ya
hacca gitmek istemen
bende evlendikten sonra hemen istiyorum
yaslancagimiza ne garantimiz varki öyle degilmi :)
seni gercekten tebrik ediyorum,
dügünde takan altinlarla hacca gidilir diye düsünüyorum ama emin degilim fetva da vermek istemiyorum.
Ordan bi hocaya sorsaniz, güvenilir bir büyüge sorsaniz daha iyi olacagini düsünüyorum canim :)))

canim hayirli olsun öncelikle :) saglikla mutlulukla huzurla keyifle evlenin ve cooook mutlu olun inşaAllah a.s.

eskiden insanlar hacca giderken paralari olsa bile gidip borc para alirlar ve borc parayla hacca giderlermiş..kendi paralarinda haram olma riski olabilir diye bu yola basvururlarmiş..bildiginiz gibi borc para helaldir..takilara gelince millet ister severek ister üzülerek taksin bu seni ilgilendirmez..hediyedir ve helaldir..yanliz şu var..haram herzaman haramdir..tatilede gitsen,haccada gitsen,yesende,evine birşey alsanda vs..yani bu hassasiyeti her konuda düşünmek lazim..biz altinlarla kalan eşya borclarimizi ödedik..sizde dinen borcunuzu odeyeceksiniz neticede ay uzun lafin kisasi bana olur hemde cok guzel olur gibi geliyor :)

sen içinin rahat etmesi için cevaz verebilcek birine daniş genede canimcim bizede sonucu bildir de burda cevaz verip durmayalim :)

belinaycım gidebilirsin gibi geliyo ya sonuçta kımseden zorla almıyosun kendi istekeriyle takıyolar bence mantıklı hatta çok güzel bi fikir ama aklında soru işareti kalmasın iyice araştır allah kalbine göre versin cnm

Benim bildiğim gidilmez,çünkü Hacca gidecek insanın belli bir maddi birikimi olması lazım ve hiç borcunun olmaması lazım..Yakında evleniceksiniz,Allah mesut etsin ama evinizi kurmak için maddi birikime ihtiyacınız olmayacak mı daha??
tabi durumunuz iyi ise sizin bileceğiniz bir iştir bu..

bazı insanlar hayır olsun diye ,akrabasını ya da
gidemeyenleri yollayabiliyor.
bence olur.
zaten o takılar senin oluyor.birinden istemiyorsunki...

Arkadaşlar bu mehir meselesi kafama takıldı,konuyla alakalı değil ama benim bildiğim kadarıyla mehir Allah muhafaza eşler boşanmak zorunda kalırsa erkeğin kadına boşandıkları anda ihtiyaçlarını temin etmesi için vermesi gereken paradır...ama sizler hac yada umre isteyeceğinizi söylüyorsunuz,yani Allah nasip ettiyse zaten bir şekilde hacca gidersiniz,ama mehiri hac olarak istediğinizde,gitmil olsanız,sonrada Allah muhafaza ayrılmak zorunda kalsanız elinizde para kalmayacak, yada hacca gidemeden boşanmak zorunda kaldınız,eşinizin bu mehiri vermesi vacip olduğu için ve sizlede hac olarak istediğiniz için hacca gitmek zorundasınız,ama boşandıktan sonra eşin parasıyla hacca gitmekte insanı iyice huzursuz eder...bu yüzden ben asla evlenirken umre yada hac istemeyeceğim...çünkü zaten nasibimde varsa gideriz...mesela annem babamdan mehir olarak hac,umre istemedi ama nasipte varmıştı ki gitti...bu yüzden ben belinay_mervenin elinde topluca para varken vede gençken hacca gitmesini isterim...inşaAllah giderler...ve inşaAllah bizlerde nasip olur... a.s.

Hac için zenginliğin ölçüsü
Sual: Hacca gitmek için nisab nedir? Zekat nisabına malik olanın hacca gitmesi farz mıdır?
CEVAP
Zekat nisabına malik olmasa da, ihtiyacından fazla olarak, hacca götürüp getirecek ve geride kalanlara yetecek kadar parası olana, diğer şartlar da, kendisinde varsa, hacca gitmek farz olur.
İhtiyaç eşyasının birincisi nafakadır. Nafaka, mutfak eşyası ile birlikte yiyecek, giyecek ve ev eşyası ile evdir. Binek hayvanı veya arabası, sanat aletleri, meslek veya ders kitapları da ihtiyaç eşyası sayılır. Bir senelik yiyecek veya parası nafaka sayılır. Tüccarın, esnafın, çiftçinin kendi memleketlerinde adet olan sermayeleri, hac için ihtiyaç eşyasıdır. (Redd-ül-muhtar)

Mekke�ye yakın olan birisinin hacca gitmesi için zengin olması gerekmez. Zekat nisabına malik bir zenginin, hacca götürüp getirecek ve evde kalan çoluk çocuğunun ihtiyaçlarını görecek kadar parası yoksa, hacca gitmesi farz olmaz.

kaynak:http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1126

2 ayri mehir var canim
biri bosanma aninda
biride pesin :1rolleyes:

Mehr-i muaccel:
Acele verilmesi gereken mehir demektir. Bir bilezik, bir küpe, bir buzdolabı vesaire olabilir. Nikah yapılınca, verilmesi vacip olur. Zifaftan veya halvetten önce verilir.

Mehr-i müeccel:
Hemen verilmeyip daha sonra verilmesi gereken mehir demektir. Halvet olmuşsa veya ikisinden biri ölmüşse, mehr-i müeccelin verilmesi vacip olur. Hanımının istediği zamanda verilir. Eğer istemedi ise, ikisinden biri ölünce, verilmesi vaciptir. Hanım ölünce, kocası, hanımının vârislerine verir. Kocası ölünce, mirasından hanımına verilir. Mehrin başlık parası ile ilgisi yoktur. Başlık parası almak haramdır.

Boşanma halinde, zifaf veya halvet olmuşsa, müeccel mehrin tamamı, olmamışsa yarısı verilir.

sizler varya süper insanlarsınız çok güzel aydınlatıp bazı arkadaşlarda benim için araştırmalarda bulunmuş çok teşeşkkür ediyorum kızlar çok istiyorum haca gitmeyi eşimle birlikte ve şöle yapıcam imam nikahında mehir olarak umre sonrada düğünde takılanlarlada nasip kısmet olursa haca gitmeyi düşünüyorum İNŞALLAH RABBİM NASİP EDR.

çok teşekkür ediyorum canım araştırmaların ve cevabın için​

canım ne guzel bı dusunce valla ılk snden duydum hosuma gttı
cok yorum yapılmıs zaten ama benım nacızane fıkrım..bence o altınlar senın oluyo canım ıstedıgın gıbı ıstedıgın yerde kullanabılırsın
bı yardımlasma bı gerı donustur altınlar dugunlerde helaldır yanı bana gore..
herkez hersekılde harcıyo oyle olsa hersekılde haram olurdu hıc dusunme ısallah allah nasıp eder ve godrsınız
orda bızı unutma olurmu(dua et)

ebrucum canım benim çok teşekkür ediyorum tatlım.. birden aklıma geldi bu düşünce 1 sene öçmncesine kadar... ve dedimki ufuğuma aşkım evlendiğimizde takılan takılarla haca gidelimmi beraber ben bunu çok istiyorum dedim şaşırdı sevindi aşkım kapanıcaksın ama bunuda biliyorsun dimi dedi biliyorum hayatım bile bile herşeye evet diyorum ben dedim çok sevindi tamam aşkım ozmaan şimdiden bankaya hesap açtıralım ve para biriktirtelimki eşyalarımızı peşin alalım taksidimiz borcumuzu olmasın dedi peki dedim ve hesap açtık her ay düzenli olarak para yatıyorıuz eşyalarımız için :))
dün akşamda aşkıma dedim hayatım hazırlıklı ol imam nikahında mehir olarak bilezik altın yada para değil umre isticem senden ama tek göndermek yok sende geliceksin dedim seve seve dedi :))

RABBİM NASİP KISMET ETSİN BİZE VE HER İSTEYENE....

İşte insan aşık olunca böyle ,hayatı, '''o ve diğerleri''' olmak üzere 2 ye ayrılıyor burda görüldüğü gibi..:asigim:

Belinay ın açtığı hangi topic Ufuk suz ki acep?:1rolleyes::asigim:

Gelelim cevaba;

İstediğinizi yapın altınlarla, ananızın ak sütü gibi helaldir şekerim.hihoyyyt

öncelikle amiiiiiiiiiin inş haccınıda umrenizide yaparsınız diyeyim:1hug:
okurken öyle mutlu oldumki senin adına rabbim dedim inş banada böyle bir sevgi nasip etsin bende her zaman balyı yerine hacca gitmek daha mantıklı diye düşünmüşümdür balayı dedime bakmayın o mecazi anlamda
rabbim hepimize nasip etsin :Saruboceq::Saruboceq::Saruboceq:
canım bu konuda bilmeden bi fetva vermek istemem ama düşündüğümde gidilebilir gibi geliyo bence hemde mükemmel olur
ama bunu akşam babamla konuşup tekrar yazarım buraya onun çok fazla bilgisi var bu konularda
herşey gönlünce olsun tatlım çok mutlu ol inş:1hug::1hug:

Fetva vermek istemem ama hacca gidebilmek için bir takım şartların olması gerekli diye biliyorum...
Borcunun olmaması gibi, geçimi ihtiyacından fazla olarak hacca götürüp getirecek ve geride kalanlara yetecek kadar olması, helal parası olması gibi...
Ve takılan altınlar sana aittir dilediğin şekilde kullanabilirsin peki Ufuğun hacca gidip gelecek kadar parası olacak mı?
Bunu bence sorun kadına ait parayla erkek hacca gidebilir mi?
Benim fikrim ise altınlarla umreye gidin, çünkü umrenin şartı yok bildiğim kadarıyla...
Mehir olarak ise hac iste, durumu olduğunda seni hacca götürsün...
Madem çok istiyorsun...
Önce hac sonra umre yapmaktansa, önce umre sonra hac yapın...

Ben de yaptığım araştırma ile Belinaya bunu anlatmak istemiştim ama sanım Belinay farklı anlamış demek istediğimi....:1rolleyes:

Ben de yaptığım araştırma ile Belinaya bunu anlatmak istemiştim ama sanım Belinay farklı anlamış demek istediğimi....:1rolleyes:

Üstelik bu devirde borçsuz evlilik kurmak hiç te kolay değil...Takılan altınlarla umreye hacca gittiniz ya sonra?

inşallah herşey istediğiniz gibi olur diyeyim...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…