Dertliyim !..

enteresan,
nişanlılık iki tarafın ve ciftlerin birbirini daha iyi tanıması. ne güzel davet etmişler neden sizinkiler öyle düşünüyorki acaba

Hiç böyle saçma şey duymamıştım.Eminim ailenizin başka karın ağrısı var kılıf olarakta adet demişler.

cok garip geldi dünürlerine iftara gitmemek bu ramazan iftar sofrası geri cevrilir mi bence başka bişey var aileniz o yüzden gitmek istemiyor ikna edin yoksa aranıza şimdiden soğukluk girebilir

canım adetleriniz öyleyse açık açık söylemelisiniz,
münasip bi dille,
yarın çaya kahveye çağırdıklarında ne diceksiniz
herkesin çeşitli adetleri var saygı duymalılar
hani elbette gidilmesi iyi ama adet böyleyse yapcak bişi yok
nişanlına da bunu söyleyebilmelisin

Cok sacma..
Nisanlinizin ailesi ne guzel sizi davet etmisler hemde bu mubarek gunde..
Gitmemeniz bence cok AYIP!...
Aileniz kesinlikle yanlis dusunuyor..

KusurA bakma canim ama ben böyle sacma adet hic duymamistim.
Biz azeriyiz,bizde de sizinkinin tam tersidir.Nisanlandinmi sürekli görüsürler
aileler.Anneler gezmeklere bile beraber gider.

Sen ailene söyle,nisanlin cerkez degil.Ailesi ne bilsin böyle adetleri.
Sonucta senin mutlulugun sözkonusu.Senin icin de böyle birseye katlansinlar artik.

adetler şimdiden sorun olmaya başlamış canım bence nişanlını karşına alıp bir güzel anlat durumu açıklığa kavuştur onun kafasında da.gelecekte herhangi birşey olduğunda da hazırlıklı olsun sende ailenden öğren başka ne gibi adetleriniz varmış.sen bile şaşırdığına göre sanırım adetlerinize göre yaşamamış ailen şimdi çerkezlikleri tutmuş bu da sana denk gelmiş maalesef...etraflıca ne var ne yok diye öğren ona göre hareket et bundan sonra zor durumda kalmazsın bence senin katılmadığın tasvip etmediğin adetler varsa nişanlının ailesine sende anlatabilirsin bu durumu biraz onlarda tarafta biraz sizin tarafta durarak alınmaları gücenmeleri en aza indirirsin.hayır birşey değil o adet bu adet diye gözleri korkacak onlarında..engüzeli öğren iyice ve anlat onlara baştan

ne dediysemde ikna edemedim ailemi nişanlımada anlattım pek tepki vermedi ama nasıl istiyolarsa öyle yapsınlar dedi bizde bundan sonra ona göre davranırız cağırmayız aramayız sormayız dedi haklı ne diyebilirimki mafoldumben

Nısan denen sey kaynasmak bır arada olmak ve bırbırını tanımak aılellerın de bırbırını tanımak ıcındır.
Aıle buyuklerıne danısın onlar akıl versın anne babanıza.Bu cok yanlıs. Iftar gıbı mubarek bırsey ıcın buna hayır dememelıler.

babalar kızlarını verince kafayı yiyorlar Allah yardımcın olsun. inş. düğün çabuk olurda rahatlarsınız.

ilk defa duyuyorum böyle birşeyi ya bırakın iftar sofrasını normalde zaten nişan söz bu zamanlarda dünürler birbirlerini yemeğe davet ederler ve bu bir ramazan sofrası böylesine mübarek birşey geri çevirilirmi?esas günah olan bu böyle davetlere gidip gelinecekki düğün hakkında çeyiz hakkında çarşı hakkında konuşulsun böyle olurmu saldım çayıra mevlam kayıra.....
aileler içli dışlı olacakki sizin yuvanız sağlam olsun.eğer ailen biz gelemeyiz derlerse erkek tarafı çok kırılır ve bunu unutmaz bence ne yap et aileni ikna et canım.
allah yardımcın olsun.....

neden öyle birşy yapıyor ki ailen?n nişanlın sonçta neresi yanlış..bnce ne yap ne et ikna et aileni sonra ilerde sen üzülrsün malesef :(

hem nişanlanmışsınız,nasıl gidilip gelinmiyecek düğüne kadar, bu nasıl bir adet ya anlamadım ..
asıl gitmezseniz çok ayıp olur..
aileler arasında soğukluk başlar ve bu sizlerede yansır..

nişanlıma anlattım durumu o da annesine söylemiş kayınvalidem bizim için farketmez adetleri nasılsa uyarız demiş sorun değil demiş olay kapandı ama olan yine bana oldu üzülen ve mahçup olan ben oldum umarım ilerde daha büyük sorunlar yaşamam

nişanlıma anlattım durumu o da annesine söylemiş kayınvalidem bizim için farketmez adetleri nasılsa uyarız demiş sorun değil demiş olay kapandı ama olan yine bana oldu üzülen ve mahçup olan ben oldum umarım ilerde daha büyük sorunlar yaşamam

arkadaşım yani kardeşim k.validen anlayışlı biri ise ileride başına kakmaz sanırım
dediği sözden ben anlayışlı biri oldugunu sezdim
bende düzce'liyim neresindensin düzcenin
umarım herşey istediğin gibi olur mevlam mutluluklar versin gülüm
düğün ne zaman

nişan ne demek ailenize göre acaba
madem gelip gitmek ters olsaydı hiç nişan olmadan bi söz yapıp hemen evlenseydiniz :bbo:
çok şükür ki kayınvaliden anlayışlı karşılamış

gitmezseniz bence karşı tarafa çok ayıp olur..
sonuçta ailecek gidiyorsunuz hem de nişanlı..
babnız ne düşünerek reddetti anlamak güç..
ama gitmezseniz araya soğukluk gireceği kesin..

Arkadaşlar, lütfen size mantıklı gelmeyen bişey başka birilerinin adeti olabilir. Saçma falan gibi yorumlar yapmayın...
Ama konu sahibinin ailesi gerçekten saçma tepki vermiş.. Ve bunun dayanağı adet değil.... Çerkesklik hiç değil..
Adeti(Khabze) uygulayacak Çerkesler yabancıyla evlenmez, nişanlılık dönemi yoktur.. Evlilik çağına gelmiş Kız ve erkekler düğün sohbet ve toplantılarda biraraya gelerek hem birbirlerini tanırlar hem eğlenirler hem çerkes gelenek ve göreneklerine göre eğitilirler... Bu sohbetlerde kaşenlik vardır.. Yani birbirinden hoşlanan genç kız ve erkekler birbirleriyle arkadaşlık ederek birbirlerini tanırlar.. Evlenmeye karar verdiklerinde de kız erkeğe euç (armağan) erkek de kıza yüzük verir.. Bu aşamadan sonra kız ve erkek asla yanlız bırakılmaz.. hep arkadaş ortamında biraraya gelinir.. Evlenmeye karar vermiş kız ve erkek birbirlerini aileleriyle tanıştırmazlar. Evlenme durumunda ancak anne ile paylaşılır... Bu adetin amacı gençlerin kendi istekleri ile eşlerini seçmelerini sağlamaktır...
Kaşenlik ile başlayan evlilik aşamasında nişanlılık ve söz gibi durumlara pek rastlanmaz. Kişiler zaten kaşenlik dönemlerinde birbirlerini yeterince tanıdıkları için ayrıca bu tür dönemlere gerek duymazlar. Ayrıca Çerkeslerde adetler kişilerin ilişkilerine çok fazla sınırlama getirdiği için bu döneme her iki tarafında katlanabilmesi zor olur. Çünkü nişanda büyüklerde işin içine girerler. Onlarla olan iletişimde konuşma ve görüşme yönünden bir takım güçlükler olduğu için kişiler nişanlı olarak kalmayı pek tercih etmezler...
Evet bizim adetlerimiz böyle...
Ama sizin aileniz dışardan biriyle evlenmenize evet dediyse bu adetleri de bir kenara bırakmalı... Hem dışarıo kız verip hemde nişanlılıkda görüşme olmaz demeleri saçma.. Çünkü erkek tarafı adetlerde öngörülldüğü gibi aynı toplum aynı köy den değil, yabancı.. Dolayısıyla tanımak kaynaşmak gerekir..

Sizin adetlerinizde erkek tarafına gitmek yok,onların adetlerinde ise gelinir gidilir..
şimdi noolcak onlar kendi adetlerini yapmak isteyecek,sizinkiler sizin adetlerinizi..

Orta yol bulunsun..Dışarıda iftar yapın sizde..Böylece damat evine gidilmemiş olur..
Yok dışarıda yemeğe de hayır deniyorsa..Artık siz nişanlılar usulünce açıklama getirirsiniz...

Back
X