- 17 Temmuz 2018
- 4.192
- 19.406
- 208
- Konu Sahibi Rosalind Franklin
-
Demek sadece Türkiye'de değilmiş bu tür sorunlarDaha önceki konularımda yazmıştım kısaca yurtdışında doktora yapıyorum, danışman hocamdan değil ama beni eğitmesi için görevlendirdiği doktora sonrası araştırmacısından mobbing görüyorum.
Şu an o kişi de beni kendi teknisyenine yönlendirdi ve o kişi ben ilk geldiğimde hocam onunla tanıştırdığında yüzünü buruşturup işim var şu an diyerek tanışmamıştı. Benim yüzüme bakmayan ve asla muhatap olmayan bir kişiydi ki bulunduğum ülkede Türkleri severler ilk defa bu durumla karşılaştım (diğer yabancılara da öyle yapıyor, sanırım yabancı olduğum için).
Mentörümden gördüğüm mobbing yetmezmiş gibi teknisyenden de görmeye başladım. Bulunduğum çalışma ortamında 'Biz sana bir şey öğretmek zorunda değiliz, sen tek seferde öğrenmek ve en iyi şekilde yapmak zorundasın. Başka şansın yok' düşüncesi hakim. Hata yapma şansı hiç verilmiyor. Bugün daha önce hiç denemediğim bir teknik yapacaktım bu teknisyen dedi ki kendin yapabilir misin? Ben de daha önce hiç yapmadığım için kendimi çok rahat hissetmiyorum, müsaitsen beraber yapalım ilk sefer için dedim. Demez olaydım! Beni azarlamaya başladı sesini yükselterek 'Bu bir bahane değil!! Buradakilerin hiçbiri ilk geldiğinde bilmiyordu!! Ben senin mentörünüm (ki değil, teknik eleman akademik bile değil) mentörün senden bir şey isterse yapmak zorundasın!! Çabuk öğrenmek zorundasın, senin başka şansın yok!!' dedi. Cümleleri aynen çevirdim, hiçbir değişiklik yok. Ben şok oldum ama 'Bir her insan farklıdır bunu anlaman lazım. İki ben sana hiç yapamam demiyorum ilk seferde tek başıma yapamam diyorum' dedim. O zaman sustu ama ben artık o kadar doluyum ki eve geldiğimden beri ağlıyorum. Asla küçümsemek için demiyorum ama akademik ortamdayım ama gördüğüm muameleye bakın. Ben dünyanın öbür ucuna bunun için mi geldim?? Diye ağlıyorum. Çok üzgünüm.
Evet benim de hatalarım var belki ilk denememde onların istediği gibi düzgün yapamıyorum. Ama çabalıyorum, deniyorum, elimden geleni yapıyorum. Yine de yeterli olmuyor beni kendi istedikleri kalıba sokmak istiyor mentörüm. Mesela onun dediğinden fazla sayıda ders almam bile sorun onun için, tek bir kalıpta olmam gerektiğini düşünüyor ve bana kendim olma alanı bırakmıyor. Ne yaparsam yapayım yeterli olmadı ben artık ruh sağlığımı kaybetmek üzereyim. Sürekli eleştiriliyorum, teknisyenden bile azar yiyorum ben gerçekten doktoraya kadar bunun için mi geldim? Yetersizlik hissi beni mahvediyor.
Bursluyum ve burs aldığım kurumla konuştum danışman hocam ile sorun yaşamadığım halde buradan kurtulmak için danışmanımı değiştireyim dedim. Kesinlikle desteklemiyoruz değiştirmeni ama illa değiştirmek istiyorsan bu dönemin sonunda başvurabilirsin ama %100 değiştirme garantin yok dediler.
Aklıma gelen tek çözüm danışman hocamla beni eğiten mentörü değiştirmek için konuşmak. En güvendiği adamı, muhtemelen beni desteklemeyecek hatta suçlu çıkaracak ama başka bir çözüm bulamadım. En ufak bir sorunumdan bahsettiğimde bugünkü gibi bir muamale görüyorum o yüzden kişilerle direkt konuşmam imkansız. Doktora bile gözümde değil artık bu şekilde devam edeceksem bırakmayı bile göze alıyorum. Desteklenmeyeceğimi bildiğim halde hocam ile konuşmak harici bir çözüm düşünebilen var mı diye sormak istedim.
nekadar kaldı bitmesine peki. .acaba seni tam anlamıyorlar mı canım.
Demek sadece Türkiye'de değilmiş bu tür sorunlar
Mentörü ilk defa duyuyorum hangi ülkedesiniz merak ettim doğrusu
Danışman hocanızdan mentör değişikliğini doktora konunuzu biraz değiştirerek isteseniz? O mentör değil de atıyorum başka bir mentör daha uygun olur gibisinden
Acaba çok kırılgan mısınız? Ya da özgüvensiz mi duruyorsunuz da bu kadar üstünüze geliyorlar?
Mesela orda yaparım deyip yanlış yapsaydın da aynı lafları duyar mıydın yoksa bu şekilde sert bir tepki almaz mıydın?
Almanya da falan mısınız? Fazlasıyla ciddiler.Daha kötü tepki alırdım.
Mentörüm bana ilk defa bir teknik uygulattığında 45 dakika arkamda bekleyerek en ufak bir yanlışımda 'Yapamadın işte şurayı hatalı yapıyorsun böyle mi gördün sen amaçsızsınnn' diyerek bana stres yükletti ve bildiğimi de unutturdu.
Bulunduğum ortamdaki genel mantık bu sadece bana değil, şu an tek öğrenci olduğum için benim üstüme geliyorlar. 'Tek seferde ve %100 doğru olarak' yapmazsan o işi yapmanın bir anlamı olmadığını düşünüyorlar. Öğrenme süreci gibi bir durum yok.
Almanya da falan mısınız? Fazlasıyla ciddiler.
Bu arada hiç kimsenin böyle muamele görmekten hoşlanacağını düşünmüyorum. Bence siz değişim istemek yerine gerekli cevabı verin hocalarınıza.
Ayrıca daha donanımlı gidebilirsiniz. Böyle mi gördün diye soruyorsa demek ki öncesinde göstermiş.
Daha yeni başladım. O sebeple eğitim görüyorum henüz
Anlama sorunumuz yok çünkü ben kreşten itibaren ingilizce eğitim gördüm. Üstüne yurtdışında dil okuluna da gittim.
Ama anlamak istememe durumu hakim.
Hangi ülkedesin sorusuna katiyen cevap yok
Henüz ders dönemindeysen yandın doğrusu bunlarla 4 yıl geçermi, daha bunun tezi var. Bence hocanla aran iyiyse konuşmak en mantıklısı.
Yani o zaman ya bırakmak gerekiyor ya da bu baskıya alışmak...Evet yeni başladım malesef.
Hocam ile konuşacağım ama beni desteklemeyecek onun da farkındayım...
çok zor bir durum canım seni anlıyorum mobing bende yaşadım malesef. ama ilk zorlukta pes etme. eğer bunu aşarsan emin ol ileriki yıllarında çok iyi deneyim tecrübe olacak senin için. seni pes ettirmek istiyorlar amaçları bu olabilir ama pes etme. sonsuza kadar onlarla olmayacaksın hep bu açıdan bak
Hangı ulkedesın?
İşveçli, fransız , Amerikalı ,brezilya ve alman arkadaşlarla beraber çalışıyoruz. Türkiyedeyiz, mizaçları çok farklı hepsinin , normal bısey söylerlerken bıle bılmıyorum tamamen vücut dıllerınden bahsedıyorum cok garıp davranıyorlar.
Bızımle en ıletısıme gecen ve geçmeye calısan amerıkalı olan, gerısı cok soğuk garıp ve sankı azarlıyormuş gıbı davranıyorlar. Tabı kı bunun telafısını yapıyorlar, saka yapıyorlar ama gerçek gıbı cok mu karışık soyledım.
Turklerıde sevdıklerını pek düşünmüyorum buarada
Yani o zaman ya bırakmak gerekiyor ya da bu baskıya alışmak...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?