- Konu Sahibi melisamelisss
- #3.041
HANIMLAR YARIN DUALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ İNŞALLAH.BU ARADA 5 MAYIS HIDRELLEZ GÜNÜYMÜŞ DİYE DUYDUM. BEN PEK BİLMİYORUM AMA İLGİLENENLERE HATIRLATMA OLSUN. HEPİMİZ İÇİN DUA EDELİM YARIN DA İNŞALLAH ,KİMİMİZİN DUASININ NE ZAMAN KABUL OLACAĞINI ANCAK ALLAH BİLİR. HERKESE HUZURLU DOLU GECELER.![]()
Hıdırlez 5 mayıs akşam ezanıyla başlar,6 mayıs ikindi ezanında son bulur.
5mayıs akşam ezanından 6 mayıs sabahına kadar yiyecek kaplarının ağzı erzak poşetlerinin ağzı açılır. cüzdanlar açılır.
5 MAYIS İKİNDİ NAMAZINDAN SONRA SABAH NAMAZINA DEK OLAN VAKİTTE ALLAH RIZASI İÇİN 2 REKAT NAMAZ KILINIR,VE NAMAZDAN SONRA ŞÖYLE DUA EDLİLİR;
"YA RABBİ! SEN DÜNYANIN, KÂİNATIN SAHİBİSİN VE HER CANLIYI YARATANSIN. BENİM DE RABBİMSİN VE HER CANLININ DA RABBİSİN MEVLAM. KULLARININ VE HER CANLININ HAKKINI KULLARA VERDİĞİN O GÜNÜN, BUGÜN OLMASI SEBEBİYLE BU GÜNAHKÂR KULUNUN DA HAKKINI SEN VER MEVLAM.
RABBİM! SENDEN, SENİN VARLIĞINI, BİRLİĞİNİ, MUCİZELERİNİ YAŞAMAYI VE YAŞATMAYI BANA NASİP ETMENİ İSTİYORUM. BİZLERİ DİĞER CANLILARA KARŞI MAHCUP ETME GÜZEL ALLAHIM.
HIZIR (A.S.) VE HIDIR (A.S.) BU YOLDA BİZLERE ARKADAŞ OLSUN DA, HATA YA DA GÜNAH İŞLEMEKTEN ALIKOYSUNLAR. DÜNYA HAYATINDA, MADDİ-MANEVİ SIKINTILARIMIZDA DA HER ZAMAN YANIMIZDA OLSUNLAR EY RABBİM.
ALLAHIM YOKSA BİZLER KUL OLARAK BU DÜNYADA HEMEN BOZULURUZ. NE OLUR RABBİM! BİZLERİ SENİN VE PEYGAMBERİMİZİN (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM) MERHAMETİNDEN MAHRUM ETME ALLAHIM. SANA YALVARAN BU KULUNUN DA DÜNYA VE AHİRET HAYATINI KAZANDIR. İŞİMİZLE, GÜCÜMÜZLE, DUAMIZLA SANA SIĞINIYORUZ GÜZEL ALLAHIM
Bugün genç kızlara bulaşık yıkatılmaz, dalından yeşillik koparılmaz, çamaşır yıkanmaz,ev temizlenmez.
2 rekat Allah rızası için namaz kılınır, Hızır ve İlyaz Peygambere dualar edilir.
Akşam ezanıyla birlikte dilek dilenir gül ağacının altına sembol yapılır gülağacına kırmızı kurdale bağlanır tekrar dilek söylenerek şu dua okunur…
Bismillahirrahmanirrahim… bin bir adım bir adım, Allah bir adım adım, kerim kerem Allah başımda bir duman var yardım eyle ya Allah, la ilahe illallah muhammeden resulallah yetiş imdadıma hızır ile, Allah birsin sen kulla mişersin, biz gibi kulların yardımcısı sensin, hızır deryada erdim muradıma amin... denilir gül ağacına para asılır (keseylede olabilir). ağacın dibine demir para gömülür.
Sabah ezanıyla (6mayısda) ağaçın dibine evdeki her kişi için 7 fasulye yada nohut ekilir , ağaçtaki asılı ve gömülü para alınır. kağıt para mutfağa asılır demir para cüzdanda taşınır. genç kız sandıkları açılır, pencere kapı açılır
Yalnızca Hızır aleyhisselâmdan istimdat için zaman-zaman aşağıdaki beyti okunmaktadır.
Edrik Ebe’l-Abbas ennî münhasır
Seyyidî Belyâ’bni Melkâni’l-Hızır
(Lâ edrî)
Meali: Efendim Belyâ, Melkân’ın oğlu Hızır! Yetiş ey Ebu’l-Abbas, sıkıntıdayım, demektir.