- 29 Nisan 2016
- 1.422
- 4.254
- 133
Kardesimin suriyeli bir arkadasi demis ki (kendisi is icin cok onceden gelmis) suriyedeki normal aileler gelmedi buraya. Nerede dilenciler sikintili insanlar varsa onlar geldiler.
Ulkemiz copluk oldu resmen. Suriye temizlendi simdi pisligini biz cekiyoruz.
Mudürünüze söyleyin zabıtayı arasın.Arkadaslar oncelikle hepinize hayirli geceler.Okul takditlerimi cikarabilmek icin bir markete ise girdim. Iki aya kadar da part timea gececegim. Bu yerde calisirken ben kayboldum sanki. Ruhumu kisiligimi iyi olan her yanimi tuketiyorum.Isin yuku degil beni tuketen sey suriyeli cocuklar...
Onlarin bu ulkeye ilk geldiklerinde humanist pozitif insancil bir bakis acim vardi. Artik bunu kaybettigimin farkina variyorum. Marketin onunde bir kabile kadar kalabalik bir sekilde oturup hep bir agizdan "1lira" diye bagiriyorlar, musterilerden de bize tepki geliyor "buna nasil musade ediyorsunuz" diye.. "Buradan gidin seni kirmak istemiyorum" diliyle konusuyordum ilk zamanlar turlu simariklar dil cikarmalar camlara vurup "ablaaaa ablaaaa" diye haykirmalar.. Suriyeli kadinlarin markette ardinda besyuz kisi varken 10 kuruslariyla 20liralik hesap odemesinden dusuncesizliklerinden biktim, hediye kartlarinin tutarlari asilinca "para yok abla" dediginde urunlerini iptal ederken bir anda(!) gogsune elini daldirip para cikarislarindan biktim. Artik tahammul edemedigimi farkediyorum.
Hayri engellemek istemem ama bilin ki o cocuklara "gofret parasi" olarak verdiginiz paralar kaba pis bir adam tarafindan her gun markete getirilip 300-400 lira yapiliyor. Koli koli mendil aliniyor. Dilenmek bir ticaret.
Insan olan her yanim vicdanim ruhum bu gorduklerim karsisinda soluyor. (Lutfen bu konuyu siyasi yerlere cekmeyelim)
Daha bunlar iyi günlerimiz. O dilenen arsızlasmış fitrati bozulmuş çocuklar büyüyüp sosyal hayata girdiklerinde göreceğiz.Ben daha ilk ulkeye sokulduklarinda negatif bakiyordum bu ise hicbir zamanda insancil yaklasmadim. Boyle olacagi cok belliydi. Herkese gunaydin.
Aynen benm çarşıda sürekli gördüğüm yaşlı bir dede var gözleri görmüyor yaşı da epeyce var yani ama dede sakız çakmak vs. Satıyor öyle 1 tl felan da değil bildiğimiz 25 kuruşa felan bir sakız alıp 5 tl vermeye çalıştım dede hemen kızım bu kağıt para çok verdin sen ne kadar verdin üstünü vereyim dedi ve kaç kere helallik istedi benden bilmiyorum böylesine namuslu insanlar da var her gördüğümde içimde mutlulukla hüzün aynı anda dolarArabamda artık sakız, jelinin bulunduruyorum. Lambalarda dilenen çocuklara onlardan veriyorum. Para vermek istemiyorum. Onu hayır kurumlarına vermek daha iyi. Hatta en iyisi fakir akrabalar. Öyle insanlar varki 1 lira ekmek pası bulamayıp, dilenmiyorlar, utanıyorlar. Onları bulmak lazım.
Aynı şey mi ?Yorumlari okuyunca bir gulumsedim sonrada icim acidi. Bizim buyuklerimiz zamaninda almanya Hollanda fransaya geldiginde boylemi dusunduler bizim Hakkimizda. Adamlarin vatanina geldik yerlestik, vatandasliklarini aldik, yardimlarini aldik. Bu devletler bizlere okadar imkanlar sundular, vatanlarina onlarca Cami yaptirdik, ezanimizi okuttuk neler yapilmadi bizler icin.......
Aynı şey mi ?
Yorumları okumadım ama Bizim insanımız oralara gidince eşek gibi çalıştı kendiniz söylüyorsunuz bir sürü katkı da bulundu kimse kaçak Göçek gitmedi giden de çıkarıldı zaten iki durum arasında ciddi fark varYorumlari okuyunca bir gulumsedim sonrada icim acidi. Bizim buyuklerimiz zamaninda almanya Hollanda fransaya geldiginde boylemi dusunduler bizim Hakkimizda. Adamlarin vatanina geldik yerlestik, vatandasliklarini aldik, yardimlarini aldik. Bu devletler bizlere okadar imkanlar sundular, vatanlarina onlarca Cami yaptirdik, ezanimizi okuttuk neler yapilmadi bizler icin.......
Bende tam tersini duyuyirum gaziantepte tatilde ailesinin yaninda arkadasim diyoki telde konusuyoruz suriyeli anneler kapi kapi gezip kizlarimizi alin diyolarmis arkadasimin esinede yapmislar aynisini.arkadasimda olurmu oyle sey biz evliyiz onun esi var demis kadinda olsun 4 kadar olur bizde hep cok eslilik var diyomus ayyyy miden bulanmiyormu bunlardan yarin sizin kapinizida calabilirler kumalik icin:)Ben 'suriyeli' vurgusunu doğru bulmuyorum.
3-4 yıl önce suriyeli yokken de dilenen çocuk vardı. Her yerin iyisi kötüsü nasıl varsa Suriye den de kimi savaştan kaçtı, kimi de burayi kullandı.
Keşke en baştan düzgün bir politika oluşturulup kamplarda da sahip cikilma ihtimali olsaydı. Bu denli yüksek nüfus kesinlikle ülkede çok şey değiştirdi. Ama kimse de neden geldiler demesin. Ne yapsalardı? Orada kalıp ölmek miydi doğru olan?
Tanıştıgım Suriye li bir aile, patlamada 3 yasinda evlatların kaybetmis. Dilimizi anlarlar diye önce mısır a gitmiş. Dolandirilmis ardından Türkiye ye gelmisler. adam Türkler çok iyi deyip duruyordu. Ve tabiki çok zaman gecmeden 50 bin kadar da burada dolandirildilar.
Gaziantep, Kilis gibi goc yoğunluğun fazla olduğu yerlerde 3 kuruş para verip kızları kuma diye almaya çalışanları soylemiyorum bile!
Yada kiracilarini suriyeli ler den fazla para almak için evden çıkaran ev sahipleri..
Kim ne dersin desin. Dileniyorlarsa vermeyin oldu bitti. Ama insanların Çaresizliklerinden yararlanan, dolandiran bu kadar Turkiyeli (!) Varken, suriyeli demeyin...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?