- 6 Ağustos 2014
- 17.656
- 31.614
- 598
Hanımefendi çalışmak, üretmek olması gereken. Kapitalist sistemle ilgisi yok. Sizin aksinize insanlar bunca sene insanlar çalışmak, üretmek için eğitim alıyorlar. Bütün kadınlar evde mi otursun? Her işi her mesleği erkek yapsın o zaman. Aklınız mantığınız alıyor mu bunu? Binlerce, milyonlarca kadın yapabiliyor da sizin ne eksiğiniz var? Evde yatmak tatlı geliyor dediğimde de kızıyorsunuz. Ev hanımlığıyla ailenin temeli ne alaka ayrıca? Çalışan kadını alçaltan kadının yerini ev olarak belirleyen sizsiniz. Dönüp bi kendinize mi baksanız? Ev hanımlığı bir görev veya bir meslek değil. Yine ayrı yere geliyoruz kocanıza layıkıyla hizmet edemezseniz evliliğiniz bitiyor yazdığınıza göre. Siz kendinizi hizmetçi yerine koymuşsunuz. Kadının görevi en azımdan 2022 senesinde kocasına hizmet etmek değil. Kendiniz çalıp kendiniz oynamışsınız. Farklı bakış açılarına da kapalısınız üstelik. Kendi doğrunuzdan bu kadar eminken ne gerekçeyle konu açtığınızı zaten hiç anlamadım.
Aile bütçesine katkı sağlamak yeni mesele değil. Seneyle de ilgili değil mesele.
Benim anneannem 30'lu yıllarda doğmuş. Şehir merkezinde yaşıyorlarmış. Mahallenin terzisiymiş.
Arkadaşları vardı biz küçükken anlatırlardı hepsi aslında o dönem şartlarında iş yapıyormuş. Kimi gider bir yaşlıya yemek, temizlik yaparmış. Kimi nakış işlermiş, kimi mahallenin berberiymiş. Şimdi ki gibi değil ama yine bir çalışma mekanizmaları varmış.
Eşimin anneannesi de aynı yaşlarda. Onlar daha kırsaldalarmış. Dede memurmuş anneanne bağ/bahçe işi yaparmış. Zamanla malımız arttı bu sefer işçiler toparladı ben de pazarda satardım diye anlatıyor. E bir başka yaşlı geliyor anlatıyor hayvanların vardı şöyle bakardık sütü peynir yapar satardık diye.