- 14 Şubat 2013
- 14.673
- 32.591
- 598
- Konu Sahibi April wind
- #1
DİYAFRAM HERNİSİ NEDİR?
Anne karnında ultrason ile tespiti yapılabilen; yenidoğanlarda akciğerlerin gelişmesine engel olan bir anomalidir.Gelişime bağlı olarak karın içi organları birbirinden ayırmaya yardımcı diyafram zarının kapanması sırasında olan bozukluk sebebiyle genelde sol tarafta oluşan delikten karın içi organlar(mide,karaciğer,bağırsak) göğüs boşluğuna çıkar.
Organların yukarı çıkması akciğer gelişimini olumsuz olarak etkiler. Yenidoğanda Akciğer gelişmemesine bağlı olarak solunumda sıkıntıya neden olur.
Hepimizin aklına gelen sorulara cevap vermeye çalışacağım.
NOT: Sağlık personeli değilim. Yanlış bir bilgi varsa iletmenizi rica ederim. Hep birlikte öğrenelim.
-Diyafram hernisi neden oluşur? Görülme sıklığı nedir?
Bu rahatsızlığın(rahatsızlık,anomali ne demek isterseniz) bir sebebi bulunamamış. Birkaç makalede birkaç sebep olabilir denmiş ama kesinlik yok. ABD de devam eden araştırmalar var fakat kesin olarak şu yüzden olur gibi bir sonuç henüz yok. Kendinizi suçlamayın. Başımıza gelene kadar belkide hiç duymadığımız bu rahatsızlığın görülme oranı 5000 bebekte bir. Sandığımızdan çok çok daha fazla.
-Bebeğimde diyafram hernisi olduğunu öğrendim bir sonraki adımım ne olmalı?
Hernili bebeklerin yenidoğan yoğunbakımı gelişmiş, her imkanı bulunan 3. basamak bir sağlık kuruluşunda olması çok önemli. En önemli olayımız hastane. Bu yüzden hastalığı öğrendiğiniz gibi yoğunbakımı gelişmiş sağlık kuruluşlarını araştırmaya başlayabilirsiniz. (öncelik tıp fakülteleri)
İlk adımınız bence bu olup daha sonrasında ameliyatı yapacak olan cerrahla görüşmeniz. (Çocuk Cerrahı)
Malesef kadın doğum doktorlarının genel tutumu hep en kötüyü söylemek. Size birsürü oluşabilecek komplikasyonları söylemek ZORUNDALAR, görevleri bu bunu lütfen unutmayın. Ama bazıları direk aldırmayı teklif ediyor. Burası önemli.
ARKADAŞLAR BİZİM BEBEKLERİMİZ ENGELLİ, DÜŞKÜN, DEĞİL; DOĞUMDAN SONRA YAŞAMA İHTİMALLERİ %60-70E KADAR ÇIKIYOR. AMELİYAT OLDUKLARINDA DİĞER ÇOCUKLARDAN HİÇBİR FARKLARI KALMIYOR. Sadece biraz daha hassas bebek oluyorlar. Lütfen bu bebeklerin yaşam hakkını ellerinden almayın. (Daha farklı, aksi bir durum yoksa)
Eskiden bu rahatsızlık Trizomi 21-18 genetik bozukluğu ile birlikte görülürmüş bu yüzden Amniyosentez yaptırıp yaptırmamak size kalmış. Genelde isteniyor. Kafam rahat olsun genetik bir rahatsızlık var mı öğrenmek istiyorum diyorsanız ve doktorunuz öneriyorsa yaptırın. Genetik bozukluğun eşlik etmemesi, yani izole herni olması iyi prognoz.
-Sağ/Sol Herni?
Genellikle sıklıkla karşılaşılan türü sol hernidir. Nadirende olsa sağ herni durumu olabiliyor. Sağ herni kötü prognoz.
Sıklıkla tekrarlayacağım bunu ama en az takacağınız şeyler bunlar olsun. Sağmış solmuş, organların durumuymuş, kilosuymuş.. Allah ne derse o olacak. Bende ilk öğrenince sağ mı sol mu diye merak etmiştim. Bana söylememişlerdi. Kalp sağa itildiyse organlar sol tarafta yukarı çıkmışsa defekt solda diyebiliriz. Defekt sağda olsaydı organlar sağdan çıkacağı için kalbi en sola iterdi diyebiliriz en basit anlatımıyla.
-Göğüs boşluğuna çıkan organların önemi?
Kötü hiçbir şey yazmak istemiyorum. Fakat yinede bazı durumlar yaşam için verilen oranı düşürüyor.
Karaciğerin yukarıda olması kötü prognoz. Karaciğerin de diğer organlarla birlikte yukarıda olması defektin büyük olduğunu gösteriyor olabilir. Defektin büyük olması da kötü prognoz.
-Diyafram Hernisi Nasıl Tedavi Edilir?
Diyafram hernili bebekler doğduktan sonra doktorların uygun göreceği bir süre sonunda durumları stabil hale gelince ameliyata alınırlar.Bir günlük iken ameliyat olan bebek dahi vardır. Ameliyatta bebeğin yukarıya yükselen organları yerine çekilir, yırtık (veya hiç gelişmemiş) varsa dikilir, hiç yoksa diyafram kasının yerine bir yama koyulur ve yoğun bakım ünitesinde bebeğin iyileşmesi beklenir.
Bu işlemler esnasında ve sonrasında bebekler solunum cihazına bağlanır. (Bebeğin iyileşme sürecine göre solunum desteği taburcu olduktan sonra da bir süre devam edebilir, fakat bu hernisi fazla olan akciğer gelişimi çok az olan bebekler için geçerli)
Bazı hastanelerde durumu çok ağır olan bebekler; solunum cihazı ile birlikte, takılması ve çıkarılması ameliyatla olabilen, takibinin titizlikle yapılması gereken, komplikasyonları fazla olan ECMO (okunuşu : ekmo) (Ekstrakorporal membran oksijenasyonu) denilen ve kandaki oksijen/karbondioksit değişimini yapabilen bir yaşam destek ünitesi ile tedavi edilir.
Son düzenleme: