Öncelikle konunuzu çok samimi buldum. Teşekkür ediyorum.
Ben de eşim de doguluyuz ama ikimizde batı da büyüdük. Hem doğu kültürüne hem batı kültürüne sahibiz. Ama her doğulu aile de her batıda yetişen de bir olmuyor. Bunu onların aile ilişkilerine bakarak anlamaya çalışabilirsiniz.
Bizim buyuklerimiz doğuda, şehirde yaşamış. Okumuş kimselerdir. Babaannem Fransızcası olan doğuda olmasına rağmen çok elit yaşamış altında arabası olan bir kadındı. Ama yerleşmiş doğu kültürü vardır. büyüklere saygı konusu çok dikkat edilen bir durum. Biz de asla babamizin yanında bacak bacak üstüne atmaz, uzanmayiz ama babamizla çok samimiyizdir duygularınızı çok rahat anlatiriz. Dedelerimizle de oyledik. Ama her lafı da demeyiz. Asla karşılık vermeyiz. Lakayt davranmayiz. Haksız yere bile kizsalar susariz. Sonra ortam oluşturup konuşuruz.
Benim eşimin ailesinin büyükleri çok geleneksel bir yapıya sahip. Kadın erkekler birbirlerinin yanında yemek bile yemezler. Ama büyükleri, bunlar adet ama garip adet siz yapmayın derler. Biz de yok diyorlar, gençleri kastederek. Okumuş kimseler değiller kayinvalidemler ama çocuklarını okutmuslar hep, avukat mühendis öğretmen cok.
Her iki ailede okuyup öğrenmeye çok önem veren insanlar. Asla gençlerin işine karışmaz hatta gençler şunu şöyle yapalım diye izah ettiklerinde kesinlikle dinlerler. Erkekler eşlerine çok ama çok yardımcıdır. Ben bunu iç Anadolu'da görmedim asla. Ama benim babam, dedelerim, dayilarim (amcam yok), kayinpederim, esim, eşimin erkek kuzenleri hepsi ama hepsi yemek yapılacaksa yardım eder ev temizlenecekse, kadın iş yaparken asla oturmazlar. Ayıp sayarlar. (Eşim bazen cinslik yapabiliyor ama o şahsı :) ) tabi beklentileri de vardır. Saygı çok çok çok önemli. Özellikle evin büyüklerine karsi.. Bazen baskasina abuk sabuk gelebilecek birşeyi saygi adına çok onemserler.ornegin evine yatılı gelen birine sabah rahat uyudunuz mu demek çok önemlidir :) bence de önemli :) misafir seven biri değilseniz biraz zorlanabilirsiniz. Ben çok severim misafir. Yatılı da gelen olur, yemekli çaylı da.. ama kayınvalidemler gelip günlerce hiç kalmazlar. Rahatsız etmeyelim derler.
Başka bir örnekte kuzenimin eşinin ailesi, doğuda yaşıyorlar ama doğuda cahil bırakılmış kesimin insanı, kendinden olmayanı kabullenmiyorlar. Ama bu da doğululuktan değil inanın cehaletten.
Aslında genel anlamda mesele cahiller mi yoksa açık görüşlu mu...
Çok uzun oldu kusura bakmayın.