sadece bu konuda değil toplum olarak her konuda önyargılıyız.. hem de bu önyargılar maalesef körü körüne önyargılar... bir şey sorarsınız, ben sevmem der; neden dersiniz bilmem işte sevmem der.. yani maalesef çoğumuz neye karşı neden tepki olusturdugumuzu bilmiyoruz...
takım tutar gibi siyasi parti tutarız, neden onu destekliyorsun diye sorarsanız e biz ailece x'liyiz der...
bir hurafa karsısında: bunu neden böyle yaptın deriz; bilmiyorum ama bir komsum günah oldugunu söylemişti.. gibi cevaplar alırız....
doğu konusundada durum buna benzer... insanlar gidip görmedikleri yaşamadıkları halde, sadece tv'de gördüğüne ve anlatılana inanırlar. ve bu gercekten onaylanmıs gibi birbirlerine anlatırlar...
örnegin doguyu gercekte görmeyen ve orda yasamayanlar ırak gibi bir yer sanır. mesela d.bakır 3 milyonluk bir sehir. bir gösteride provokasyonla kıskırtılanarın ve huzur bozan zavallıların sayısı en fazla 2500 olsun... bunu tüm sehre maletmek yanlıs olur.. o 2500 kişi kameralar değişik acılardan cekince sanki tüm sehir karısıkmıs gibi görünüyor.. ayrıca yıllardır yasanan olaylar sebebiyle sehirlerin yerli halklarının %80-90 ı göcetmek zorunda kalmıs. bosalan sehirlere de (bazı siyasi oyunlarla -ki bu konu derin oldugu icin ayrıntıya girmeyecegim) köylerden göc etmek zorunda olanlar yerlesmiş. ve bunları yönlendirmek-kıskırtmak-tehditle birseyler yaptırmak cok kolay.. bircogunu "onlar da yapmasın" diyecek ama mal-can korkusu yasamak ayrı birsey... tüm bunlar önyargıları daha da arttırıyor maalesef..
yıllardır orada yasayan ve hatta birkacı oraya yerlesmis üniversite arkadaslarım var. kötü olsa kalmazlardı -ki sürekli iyi seyler duyumsuyorum. gidip gördüm de...
konuya dönecek olursak: nereli olursa olsun/ hangi dinden ve ırktan olursa olsun önyargılara ve gösterilmek istenene aldanmayalım. burakın doguyu batıyı kuzeyi güneyi aynı memleketin icinde bile cok farklı kültürler ve kültür catısmaları oluyor. aynı ilin iki farklı ilcesinin merkezee göre kültürleri de farklı olabilir.
önemli olan ruh bütünlüğü ve insaniyet gerisi bos sartlanma ve teferruat.