Domateslerle ilk imtihanım!

zeytinagaci

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
2 Temmuz 2013
15.807
18.335
248
Arkadaşlar geçen kış domatesten çok çektim. Kilosu 7 tl ve hormonlu domatesleri malesef tükettik. Çok severiz domatesi.
AMAAAA bu sene akıllandım. :KK58:
Yemeklerde kullanmak üzere domates stoklamak istiyorum.

Ama derdim şu ki nasıl yapacağımı bilmiyorum :eek:

SORULARIM:
1- Ben bi hazır küp küp doğranmış şekilde yemeklere direkt atılabilecek şekilde istiyorum. (annem yapardı ama
ben bilmiyorum bilen varsa anlatabilir mi)

2- Bi de domatesleri robottan geçirip püre şeklinde kaynatılarak yapılan varmış (o ne işe yarıyor, yapayım mı?)

3- İki kişilik bi aileyiz kaç kilo domates alsam olur?

Yardımcı olabilir misiniz ?? :KK200::KK200::KK200:

ay ben de ilk evlendiğim yıl bi heveslenip domates konserve yapayım dedim 10 kg domates ekşi ekşi oldu da çöpe gitti. valla ben artık şöle yapıyorum doğru mu yanlış mı bilmiyorum ama işime geliyor. domatesi yemeklik stokluyorum buzlukta 2,5 kişiyiz. 15 kg aldım. tencereye koyup bir güzel kaynattım, kaynatınca yumuşadı ve kabuklarını soymak kolay oldu. kabuklu domates yiyemiyorum yemekte. sonra onları soğuyunca doğrayıp buzdolabı poşetleri ve hoop buzluk. bu şekilde rondodan geçirip te saklayabilirsiniz.
kolay gelsin

Kolay gelsin 20 kilo yeter sanırım kavanozları yıka kaynat kapaklarıda aynı şekilde yap domateslerin ustune kaynar su dok kabuğu çabuk soyulur sonra doğra pişir kavanozları ve kapakları kaynarsudan geçirerek doldur ters çevir sıkıca sar 24 saat beklesin hepsi bu ben 50 kilo yaptım

tatlım bende iki tüğrlü yapıyorum..

domatesleri yıkıyorum

domateslerin totolarına artı işareti çiziyorum kabuğunu soyabilmek için

kaynar su dolu bir leğene atıyorum birazcık bekliyor

sonrada soğuk su dolu leğene atıyorum

ve domatesin kabuğu bu sayede soyulacak kıvama geliyor

kabukları sotyulan domatesi robottan geçiriyorum ve buz dolabı poşetlerine yassıltıp koyuyorum

çözülmesi kolay olsun diye yassıltıyorum.

bir diğer tarifim ise aynı işlemlerden geçirdiğim domatesleri acı yada tatlı sen bilirsin yeşil sivri biberleri güzelce doğruyorum yağda kavuruyorum sonrada küp küp doğradığım domatesleri koyup şöyle bir kavurup alıyorum

istersen sıcak sıcak cam kavanozlara koyup sıcağıyla ağzını kapat böylelikle konserve olur istersen soğut ve buzdolabı poşetleriyle buzluğa koy seçim senin canım

kışın kıymalı pide yaptırırken, melemen ve yemeklere çok lazım oluyor.

ay ben de ilk evlendiğim yıl bi heveslenip domates konserve yapayım dedim 10 kg domates ekşi ekşi oldu da çöpe gitti. valla ben artık şöle yapıyorum doğru mu yanlış mı bilmiyorum ama işime geliyor. domatesi yemeklik stokluyorum buzlukta 2,5 kişiyiz. 15 kg aldım. tencereye koyup bir güzel kaynattım, kaynatınca yumuşadı ve kabuklarını soymak kolay oldu. kabuklu domates yiyemiyorum yemekte. sonra onları soğuyunca doğrayıp buzdolabı poşetleri ve hoop buzluk. bu şekilde rondodan geçirip te saklayabilirsiniz.
kolay gelsin

hahaha ben de ondan korkuyorum :D genelde hep bişeylere heveslenip yaptığımda sonu çöp oluyor.
hmmm şimdi alıcam domatesleri kaynatıp soyucam yemeklik doğrayıp direkt bozdolabı poşetlerine doldurcam. peki onlar yemeğe atınca çabucak çözülüyo mu?
sağolun, valla böyle kolay geldi bana da ;)

annem domatesleri rendeleyip tuzla kaynatır (yağ koyup koymadığından emin değilim) sıcakken kavanozlara koyup ters çevirir ve tüm kış yemekllere koyarız menemen yaparız.. bu şekilde yapabilirsin.

Domatesi direkt soyup doğrayıp buzdolabı poşeti ile buzluğa atarsın. Yemeklere çiğden koyup pişirirsin ama ben onu sevmiyorum donup çözülünce su salıyor.
Kaynatma olayı riskli domatesleri rendeleyip azıcık tuzla iyi pişirip kavanozda konserveliyorsun. Kapakların hiç kullanılmamış yeni kavanoz kapağı olması lazım. Ters olarak 1 gün bekletirsin olur.
Riske girmek istemezsen en iyisi doğrayıp dondurmak ama bence ikisini de az az dene. Bu sene az olur ama ziyan olmaz tutmazsa, seneye daha çok yaparsın..

Merhabalar;

Konserve için ben sivri etli olan domatesleri tercih ediyorum.Kabuklarını soyup tencereye koyun.az tuz ve sıvı yağ ile isteğe bağlı sivri biberle kaynatın.Kavanozlara kaynarken doldurun ve ağzını sıkıca kapatın ters çevirin.Kapaklar yeni olmalı.
Ters çevirilen domateslerin üzerine battaniye örtün 1 gün bekleyin açmadan.
Sonra güneş görmeyen dolaplara dizin.Hadi afiyet olsun.

Domatesi rondoda cek. Tencerede kaynat. Silikon kaplara koy. Dondur. Kaptan cikar. Buzdolabi posetine koy. Buzluga kaldir. 2 kisi icin bir ya da iki tane cikarir yemege atarsin. :21:

Arkadaşlar geçen kış domatesten çok çektim. Kilosu 7 tl ve hormonlu domatesleri malesef tükettik. Çok severiz domatesi.

SORULARIM:
1- Ben bi hazır küp küp doğranmış şekilde yemeklere direkt atılabilecek şekilde istiyorum. (annem yapardı ama

2- Bi de domatesleri robottan geçirip püre şeklinde kaynatılarak yapılan varmış (o ne işe yarıyor, yapayım mı?)

Ben her sene biber+domatesi kavanozda yapardım. Bu sene kk kadınlardan öğrendim ki çiğ domates rende ya da doğranmış buzlukta harika oluyor. Elbette çözdürmeden. Ben de bir kullanımlık denedim. Yemeğin içine direk rondodan geçirilmiş domatesi attım. Sonuç mükemmel.
Buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık rendelenmiş domates koydum.

annemle birlikte bizde 40 kilo yaptık konserve.. anlatayım detaylı olarak belki işe yarar :)

size 10 ile 15 kilo yetecektir. sivri domates aldık biz.

*Önce domatesli soyduk ve büyüüükce bir tencereye küp küp doğradık ( bizim tencere 8 kg alıyordu, sizinkini ayarlarsınız. yalnız ağız ağıza olmayacak)
*daha sonra annem bizim tencere ayarına göre her tencereyi yapışa (malum 40 kilo bi kere de yapılmıyor :))
*Yarım çay bardağı zeytinyağı ve 1 kaşık tuz attı ( yemeğine göre tuzunu ayarlarım, yağı da tadı güzel olsun diye koyuyor).
*Tencereyi bir iki fokurdayana kadar yüksek ateşte kaynattı (çok ezilmesin diye yüksek ateş).

*Bu kısım biraz zor ve sıcak... cam şişelere sıcak halde koydu, ağzını sıkı sıkı kapatıp, kapağı alta gelecek şekilde ters çevirip koydu. Konserveler soğuyana kadar öyle bekledi. Sonra kaldırdı. o şişelerden hiç biri bozulmadı :)

Ben de yaptim bu sene!

Yemek yapmayi tam beceremeyen 1 yapsa 3 beceremeyen slim yapti sen haydi haydi yaparsin.

Ben denemek icin 4 kilodan yaptim.

Yarisini kup kup dogradim, yarisini rondodan gecirdim. Kup kup dogradiklarimi 15 dk pisirip ustune rondodan gecirdiklerimi koydum. Biraz sarimsak biraz tuz biraz kirmizi biber biraz da yag.

Toplam 40 dk falan pisti. Suyu cekince aldim. Toplam 5 kavanoz oldu. Kavanozlar kucuk tabi.

Cok guzel oldu. Ama sorun biz yarisini kahvaltida yedik kisa kalmicak galiba. :KK70:

Bide biberlisini yapiyorlar menemenlik, onu bilmiyorum.

Herkes yazmis zaten sicakken ters cevir bir gun oyle beklet. Tamamen havasini almis olursun. Ben bicakla kenarini durtmeden acamiyorum kavanozlari.

SORULARIM:

Ben 3 çeşit yapıyorum kış için. Birincisi senin sorduğun şekilde domatesi küp küp doğrayıp ( arkadaşlar kabuk soymanın püfünü yazmış) bi taşım pişiriyorum sonra temiz kavanoz ve kaynamış kapaklarla vakumlayıp ters çevir. İkincisi hiç kabuk uğraşmayıp domatesleri gelişi güzel iri iri doğruyorum içerisine yine irice kapya biberleri doğrayıp pişiriyorum en son kıvama gelince içine daldır blendırı zaten püre oluyor :) Oda aynı şekil kavanoza vakum. Birde doğralmış domatesle yeşiş biberi pişirip kavanozluyorum makarna sosu menemen için iyi oluyor oda.

Kolay gelsin.

1- Hertürlü Dini ve Siyasi konu ve yorum yasaktır.

2- Karabasan, cin, peri, 3-5 harfliler, öcüler, böcüler, hocalar, büyülerle ilgili konu açmak yasaktır.

3- Açtığınız bir konunun devamı niteliğinde Kaynana bölüm-1, çekim 2, kayınpeder bölüm-3 tarzı konular açmak yasaktır, devam niteliği olan konular derhal kapatılır.

4- Burası Bir Derdim Var bölümüdür, canınızın sıkıldığı, üzüldüğünüz, dertlendiğiniz ve çare aradığınız her konuyu buraya açabilirsiniz fakat "saçımı ne renk boyamalıyım, karamel mi fındık kabuğu mu?(resimli), arkadaşımın kuzeninin amcasının kızının görümcesinin düğününde abiye giyeceğim sizce hangisi(resimli), orta sehpa mı konsol mu acaba hangisini alayım karar veremedim, koltuk altı kıllarım, kaşımı nerde aldırayım, gebe miyim test yaptım baksanıza, Küçükbakkalköy'de kuaför önerisi vs vs bölümle alakası olmayan konular açılması yasaktır, açan üye bilmeden bir sefer açmışsa taşınır ama her aklına geleni bu bölüme açmayı adet haline getirmişse bölümle ilgisiz konusu kapatılır, ısrarcı olursa ceza alır. Hele bu bölüm daha çok okunuyor deyip diş taşını bile buraya yazanlara hiç af yok.

Lütfen her aklınıza gelen konuyu buraya açmayın, ilgili bölümlere açın.

ben küp küp doğrayıp yassı bir şekilde dondurcuya atıyorum birde kaynatıp kavanozlara doldurum ters çeviriyorum hepsi bu püf noktaları için yardım almalısın yanına bir uzmanla birlikte bir defa yapın derim ben annenizde olabilir.aahh diyorum anamla mutfağa girseydim biraz dyorum bekarlığımda çok pişmanım şimdi

Kolay gelsin 20 kilo yeter sanırım kavanozları yıka kaynat kapaklarıda aynı şekilde yap domateslerin ustune kaynar su dok kabuğu çabuk soyulur sonra doğra pişir kavanozları ve kapakları kaynarsudan geçirerek doldur ters çevir sıkıca sar 24 saat beklesin hepsi bu ben 50 kilo yaptım

pekii yeni kavanoz kapağı almam gerekir mi?
yoksa daha önce evde birikmiş olanları kullansam olur mu?
maşallah 50 kilo mu :KK57:
afiyetle yiyinnn :)

tatlım bende iki tüğrlü yapıyorum..

domatesleri yıkıyorum

domateslerin totolarına artı işareti çiziyorum kabuğunu soyabilmek için

kaynar su dolu bir leğene atıyorum birazcık bekliyor

sonrada soğuk su dolu leğene atıyorum

ve domatesin kabuğu bu sayede soyulacak kıvama geliyor

kabukları sotyulan domatesi robottan geçiriyorum ve buz dolabı poşetlerine yassıltıp koyuyorum

çözülmesi kolay olsun diye yassıltıyorum.

bir diğer tarifim ise aynı işlemlerden geçirdiğim domatesleri acı yada tatlı sen bilirsin yeşil sivri biberleri güzelce doğruyorum yağda kavuruyorum sonrada küp küp doğradığım domatesleri koyup şöyle bir kavurup alıyorum

istersen sıcak sıcak cam kavanozlara koyup sıcağıyla ağzını kapat böylelikle konserve olur istersen soğut ve buzdolabı poşetleriyle buzluğa koy seçim senin canım

kışın kıymalı pide yaptırırken, melemen ve yemeklere çok lazım oluyor.

hmmmm işte bunu beğendim :KK50:
domatesleri nasıl soyucam diye düşünüyodum valla ne yalan söyliyim en üşendiğim kısım oydu :KK70:
buzluk olayı daha kolay duruyor.

Back
X