Dönme.. yurtdışında yaşama alışan bir insan yapamaz geri dönüp.. trafiğinden, gürültüsüne çileden çıkman 1 haftanı bulmaz..
bu arada TR'de yaşayıp yurtdışına özenen insanlara hiç sinir olmuyorum ben.. hiç görmemiş olmak, oradaki ortamı bilmemek anlamına gelmiyor.. artık 1980 lerde yaşamıyoruz arkadaşlar, hiç kimse filmlerdeki Times Square manzarasından etkilenip Amerikaya yerleşmeye falan kalkmıyor.. Çoğu insanın ailesinden birileri var illa ki zaten, kalan da internet yoluyla öğreniyor, yetmiyor gideceği yeri sokak sokak geziyor.. non-stop göçmen alan ülkelere adapte olmak, 15 yıl sonra TR'ye dönüp adapte olmaktan çok daha kolay.. size tavsiyem çocuklarınız büyüyene kadar sıkın dişinizi.. zaten 13 sene kalmışsınız, düzeninizi bozmayın..
ps: Bu arada ülkenin adını kısaltmak, o ülkeyi beğenmemek değildir.. kısaltmalar hayatı kolaylaştırmak için var.. ne kadar takılmışsınız yahu..
Canım aslında oradaki hayatını zehir eden sensin. Türkiye gerçekten katlanılacak bir yer değil ve gittikçe kötüye gidiyor. Eğitim dibe vurmuş durumda emin ol çocukların buraya geldiğinde çok bocalayacak ve toparlayamayacaklar. Ha durumunuz olur düzgün bir okula yollarsın büyük şehirde yaşarsın ne ala ama Türkiye mahvolmuş bir durumda. Sen İsveç gibi bir yere alıştıktan sonra Türkiye de yapamazsın. Hani davulun sesi uzaktan hoş gelir derler ya o hesap. Boşver orada yalnız ol buradaki sahte dostluklardan çok daha iyidir. Benim de eşim dostum yok tek başıma yaşıyorum ama hiç şikayetçi değilim insanlar öyle sahte ki.
Yalnızlık bahane değil Türkiye'de ne güzel geziyorlar diyorsun İsveç'te gezmek yasak mı? Al çocuklarını yanına gez dolaş. Gezmek demek sinema demek değil. Çocuklarını al parka götür bahçelere gidin yeşillik görün tarihi yterlere götür onları. Senin dermanın çocukların onlarla ilgilenmezsen kendini de aileni de çok mutsuz edeceksin. Kaç çocuğun var? Diyelim iki çocuğun var tut ellerinden bir parka götür onları, koşup oynarken izle çocuklarını. Bundan büyük mutluluk var mıdır? Burada akrabanın evine gideceksin ne olacak? Türlü türlü dertleriyşle seni boğacak sonra e hadi yemek yapmam lazım diye kalkıp eve döneceksin. Ayrıca sen insanlara yakınlaş kimse git biz grubuz demez. Bana kalırsa insanları boşver çocuklarından iyi arkadaşın olamaz.
Ha çocukların kızsa hele sakın ama sakın dönme. Mahvetme onların hayatını.
Biz yaklasik 13 yildir isvecte yasiyoruz esimle ve cocuklarimla..cocuklarim burda dogdular..cok zor sartlarda yasadik burda..
cocuklar burda dogdu,
suan hepsi okula da gidiyorlar..ilkokul yani.. Ama gel gelelim etrafimizda hickimse yok..Ne bir komsum var, nede bir tanidik,nede bir dost..
Aileler bile ayni ulkede degil bizimle.. koskoca isvecte bir ben,bir esim birde cocuklarimiz..
ben buranin yalnizligini cok cektim..ama cocuklarima uzuluyorum..
yapayalnizlar..cok bunaliyorlar..Anne canimiz SIKILIYOR diyorlar,bunaliyoruz kimse yok diyorlar..
.
Arkadaşa tamamen katılıyorum,bence bu zamana kadar yalnız olmanızın sebebi büyük oranla size ait.Çocuklar okula gittiğinde bu şehrin neresinde ne var diye bir çıkıp turlayabilirdiniz,illa para harcamanız şart değil,bu gün bir sokak öteye yarın bir cadde ileri gidebilirdiniz.Bulunduğunuz yeri sevmediğinizden merak etmemiş olabilirsiniz ama unutmayın hala orada yaşıyorsunuz ve oranın imkanlarına,düzenine muhtaçsınız.Çat pat diliniz de varmış eminim oranın hükümetinin de sosyal sorumluluk ve kalkınma anlamında kursları vardır onlara katılıp hem dilinizi geliştirip hem de arkadaş edinebilirdiniz.Tabi bize konuşmak kolya yine de siz bilirsiniz.
Ayrıca Türkiye'ye dönmeyi düşünmeyin hele bu ara buralar oldukça karmaşıkken,kendiniz için olmasa bile çocuklarınız en azından belli bir eğitim seviyesine ve yaşa gelene kadar sabredin derim ben.
Sevgiler.
seni cok iyi anliyorum...
O ozenip de gelenlere bende sinir olmusumdur herzaman..
Hayatimin hicbir doneminde Avrupada yasamayi istemedim..
Avrupa bana hep soguk ve uzak geldi..
ama gel gor ki, kadermis buraya geldik esimle..
esim cok istedi cokkk!!!!
Esimi bu yuzden affedemiyorum iste..
Ben o zamanlar "gitmeyelim,ne isimiz var gurbetlik zor" dedigimde ustume yurudu bagirdi cagirdi,sen gelmessen gelme ben giderim dedi..
Benim ailemde buna asla izin vermezdi, kocadan ayri olmaz dediler..
bende mecburen geldim ve o zaman daha yeni evliydik..
Ahh ahhh kadermis.. Esimin ailesi bana o anlar sicak ve sevgi dolu yanassalardi asla buraya gelmeyi dusunmezdim..
onlarin bu soguk ve beni dislayici tutumlari esimin kararini yerine getirmem icin banada bahane oldu..
keskede HAYIR deseymisim..
koskoca TR de yer mi kalmadi da, buraya geldik..
baska yere gidelim diye diretseydim..
iste burda hata etmisim..
onlar simdi gununu gun etsinler memlekette bende burda surgunde resmen....
en cok buna yaniyorum....
Benim ilk yilim cok kotu gecti. Surekli kendimi degersiz hisettim. Calismiyordum ev hanimiydim. Okula gitmiyordum cocugumda yoktu.Yabanci dilimde bu kadar iyi degildi. Arkadaslik kuramiyordum markete gitsem bogazim dugumleniyor ya yanlis birsey dersem ya insanlar beni anlamazsa diye dusunuyordum. Tek arkadasim kocamdi onlada aramiz bozuldu zaten evliligimiz devam etmiyor.Benimde uzun sure tek arkadasim TV idi. Gerccekten cok zor durumunuz.Eger kalacaksaniz mutlaka dil ogrenin sonra arkadas edinmeye ve gezmeye calisin zamanla corap sokugu gibi arkasi gelir.
ilk önce çok sevdiğiniz ülkenizin adını kısaltmadan dosdoğru yazın TÜRKİYE diye
her yazınızda çok seviyorum çok seviyorum diyorsunuz ama hep TR öbürünü çok güzel yazıyorsunuz Avrupa diye
ikinci olarak da sanki hapiste gibi yazıyorsunuz ama hapiste yada sizin tabirinizle sürgünde değilsiniz
ne güzel eşiniz ve çocuklarınız varmış
orada sosyal faaliyetler okullar kurslar çok oluyor bildiğim kadarıyla onlara katılın iş arayın
kendinize uğraşlar bulun hemşehrilerinizi bulup onlara katılın
insan herşeye alışıyor
bencede ehliyet al atla arabaya gez çocuklarınla sadece kocan yokki çocuklarınlada vakit geçirebilirsin hem ehliyet kursu bir müddet seni oyalarama genede TÜRKİYE yi bişeye değişmem o başka
birde ailenizle yada arkadaşlarınızla net üzerinden görüşebilirsiniz
ille gidip evinde oturmak mı gerekli ?
yüzünü görüp sesini duymak sağlık haberini almak değil mi önemli olan ?
valla $u eve yakin olan okula verme olayi fransada da var
egitim sistemi saglam en azindan bunada $ukur
kesin dönü$ yapamayacak gibi duruyorsunuz..
isveç içinde ta$insaniz turklerin çok oldugu yere
gerçi çok turk demek dedikoku , çekememezlik , bo$ bo$ konu$mak demek ama neyse :)
Tukiyede ki arkada$lar yanli$ anlamasin ama burdakiler gerçekten oyle orayi bilmiyorum
yuzune guluyor oturup konu$uyor sohbet ediyor, arkasini donunce demedigini birakmuiyor o insan hakkinda ..
benim etrafimda var baya turk ama ben o kadar girip çikmiyorum
e$imin i$ saatleride yogun ustelik
çocuklar yedi içti uyudu derken ak$am oluuyor
ak$amda dizilerime bakarim netde takilirim .. uykum gelince yatar uyurum e$im gece geliyor i$ten ..
beni çagiran olursa giderim misafirligen gelen olursa kabul ederim o kadar
haa bide kuran okuma gunumuz vardi, $imdi havalar isininca biraz bo$lami$ olduk
ama çocuklar için çok zor anliyorum
benim kizim turk çocuklari diye ölüyor resmen, sinfinda bir turk var o kiz naparsa yapsin hep onunla oynamak sitiyor$
turk olmayanla oynamak istemiyorum bile diyor daha 4.5 ya$inda
bu tabi dil sorununda kaynaklaniyor daha tam ogrenemedi ama ilerde bu sorun ortadan kalkar diye du$unuyorum
çocuklar için degi$ik aktiviteler bulabilirisniz
yaz tatilini ful Turkiyede geçirebilrisniz
ailenizin yaninda kalirsaniz yolculuk parasi biraz harçlik yeter size herhalde tatil yerlerine gitmediginiz surece
okullar açikkende zaten okulda geçiyor gunleri vakit çabuk geçer
turklerin yogun oldugu yere ta$inmayi bi du$un derim ..
bende belçikaya gideceğim eylül de. şimdiden kurslara bakıyorum türk toplulukların buluştuğu günlere eşimin arkadaşları ile buluşacağız her hafta. inşallah sizin gibi yalnız hissetmem kendimi. ama artık aynı evde bile insanlar yalnız teknoloji yüzünden. siz avrupanın tadını çıkarsanız gezseniz birbirine yakın ülkeler hep. zaten döneceksiniz bir gün türkiyeye bunu düşünüp,orada yasadığınız zamanın tadını çıkarsanız. inşallah mutlu olursunuz
senin yerinde olsam ilk iş dil kurslarına yazılırım hem evden çıkmış olursun hem türklerle tanışırsın hem yaşadığın ülkenin dilini konuşmaya başlarsın, evde kapalı kalarak hata ediyosun bence
Oradaki hayata hakim degilsen yalnizligin bir kat daha artar zaten. Dil bilmemek, ehliyetin olmamasi, okul yok, is yok, tabii butun gun 4 duvar arasinda Turkiye'yi dusunuyorsundur. Hayata biraz daha katilsaydin bu kadar hissetmezdin bunlari diye dusunuyorum.
Ote yandan seni anliyorum, herkesten uzak yurtdisi bir yerden sonra cekilmiyor.
Sizin durumunuzda Turkiye'ye donmek cok zor. Cunku esin endiselerinde cok hakli, TR'de bir meslegi, yapacagi isi, hicbir geliri yoksa, ortada da 2 cocuk varsa ne cesaretle gidebilsin ki ulkesine? Ortada oranin sartlarina alismis iki cocuk var, o cocuklarin hayatini harcamak istemiyordur olasi maddi imkansizliklarla Turkiye'de. Duygulari bir kenara birakip mantikli dusunmek lazim burda. Turkiye'de ne olacaginiz belli degil cunku. Senin meslegin var mi?
Bu arada seni cok iyi anliyorum. Ben de yillardir yurtdisinda yasiyorum, ama 2 sene sonra yuksek lisansimi tamamlamis olarak donecegim. Meslegin, egitimin olmali, ayaklarin yere saglam basmali ki istedigin ulkede yasayabilesin diye dusunuyorum.
Ayrica hayatinda yurtdisina ayak bile basmamis ama orayi ovup duran ozentilere ben de sinir oluyorum. Hicbirsey gormemis, yasamamis, gordugu hayat yabanci filmlerden ibaret, ama haricten gazel okuyor millet. Ona gore herkesi ciddiye alma. Seni ancak yurtdisinda hatri sayilir bir sure yasamis insanlar anlar. Kendi kisisel derdini ulkeye mal edip gelme gelme diye diyenlerin laflarini iyi suzgecten gecir, hemen herkesin gazina gelme derim.
Ben 6 yaşımda kafama taş atıldı .15yaşımdada yûzüme box atıldı ilkinde hastanede gözümü açtım halen i
ızi duruyor 2. Box yiyişimd
e babamlA polise gittık yüzûm çok k
ötüydü suçumda Türk ve müslüman olmaktı
Bak kardes evvela TR degil Turkiye....Kisaltmadan da anlasilacagi uzerine Avrupa kelimesini hic erinmeden yazmissin ama Canim Turkiyeyi TR diye gecistirmissin.Zor donersiniz iliklerine kadar kendini buraya ait hissetmedikten sonra...
Bende Almanyada yasiyorum
Dediginiz yalnizlik bendede var
Ama Tr donmeyi dusunmem
Egitim,haklar vs bir cok sey cok iyi ve duzenli Avrupada
Hicbiryer Turkiye gibi olmaz
Cunku memleketimiz
Havasi bile ayri evet
O yuzden cok sIk ziyaret ederim
Ama mutlaka 3 gun sonra evimi ozlerim
Bence mutlu olmaya calisin
Canım aslında oradaki hayatını zehir eden sensin. Türkiye gerçekten katlanılacak bir yer değil ve gittikçe kötüye gidiyor. Eğitim dibe vurmuş durumda emin ol çocukların buraya geldiğinde çok bocalayacak ve toparlayamayacaklar. Ha durumunuz olur düzgün bir okula yollarsın büyük şehirde yaşarsın ne ala ama Türkiye mahvolmuş bir durumda. Sen İsveç gibi bir yere alıştıktan sonra Türkiye de yapamazsın. Hani davulun sesi uzaktan hoş gelir derler ya o hesap. Boşver orada yalnız ol buradaki sahte dostluklardan çok daha iyidir. Benim de eşim dostum yok tek başıma yaşıyorum ama hiç şikayetçi değilim insanlar öyle sahte ki.
Yalnızlık bahane değil Türkiye'de ne güzel geziyorlar diyorsun İsveç'te gezmek yasak mı? Al çocuklarını yanına gez dolaş. Gezmek demek sinema demek değil. Çocuklarını al parka götür bahçelere gidin yeşillik görün tarihi yterlere götür onları. Senin dermanın çocukların onlarla ilgilenmezsen kendini de aileni de çok mutsuz edeceksin. Kaç çocuğun var? Diyelim iki çocuğun var tut ellerinden bir parka götür onları, koşup oynarken izle çocuklarını. Bundan büyük mutluluk var mıdır? Burada akrabanın evine gideceksin ne olacak? Türlü türlü dertleriyşle seni boğacak sonra e hadi yemek yapmam lazım diye kalkıp eve döneceksin. Ayrıca sen insanlara yakınlaş kimse git biz grubuz demez. Bana kalırsa insanları boşver çocuklarından iyi arkadaşın olamaz.
Ha çocukların kızsa hele sakın ama sakın dönme. Mahvetme onların hayatını.
Selam canmm sanırım cogu arkadas donme demıs ama ben yerınde olsaydım kesınlıkle donerdım.. Bazen erkek arkadasım yurt dısında yasarız orada calısırım fln dıyor bazen bende sana gule gule dıyorum. Bılemıyorum ben yapamazdm ama sen ıyı dayanmıssn canmm gercekten, iyi aksamlar.. Ins hersey gonlunce olur
Dönme.. yurtdışında yaşama alışan bir insan yapamaz geri dönüp.. trafiğinden, gürültüsüne çileden çıkman 1 haftanı bulmaz..
bu arada TR'de yaşayıp yurtdışına özenen insanlara hiç sinir olmuyorum ben.. hiç görmemiş olmak, oradaki ortamı bilmemek anlamına gelmiyor.. artık 1980 lerde yaşamıyoruz arkadaşlar, hiç kimse filmlerdeki Times Square manzarasından etkilenip Amerikaya yerleşmeye falan kalkmıyor.. Çoğu insanın ailesinden birileri var illa ki zaten, kalan da internet yoluyla öğreniyor, yetmiyor gideceği yeri sokak sokak geziyor.. non-stop göçmen alan ülkelere adapte olmak, 15 yıl sonra TR'ye dönüp adapte olmaktan çok daha kolay.. size tavsiyem çocuklarınız büyüyene kadar sıkın dişinizi.. zaten 13 sene kalmışsınız, düzeninizi bozmayın..
ps: Bu arada ülkenin adını kısaltmak, o ülkeyi beğenmemek değildir.. kısaltmalar hayatı kolaylaştırmak için var.. ne kadar takılmışsınız yahu..
Arkadaşa tamamen katılıyorum,bence bu zamana kadar yalnız olmanızın sebebi büyük oranla size ait.Çocuklar okula gittiğinde bu şehrin neresinde ne var diye bir çıkıp turlayabilirdiniz,illa para harcamanız şart değil,bu gün bir sokak öteye yarın bir cadde ileri gidebilirdiniz.Bulunduğunuz yeri sevmediğinizden merak etmemiş olabilirsiniz ama unutmayın hala orada yaşıyorsunuz ve oranın imkanlarına,düzenine muhtaçsınız.Çat pat diliniz de varmış eminim oranın hükümetinin de sosyal sorumluluk ve kalkınma anlamında kursları vardır onlara katılıp hem dilinizi geliştirip hem de arkadaş edinebilirdiniz.Tabi bize konuşmak kolya yine de siz bilirsiniz.
Ayrıca Türkiye'ye dönmeyi düşünmeyin hele bu ara buralar oldukça karmaşıkken,kendiniz için olmasa bile çocuklarınız en azından belli bir eğitim seviyesine ve yaşa gelene kadar sabredin derim ben.
Sevgiler.
Siz gurbet gurbet diyerek oraya uyum sağlamamakta direnmişsiniz.
Mutsuzluğunuzu ve yalnızlık duygusunu çocuklarınıza yansıtmışsınız.
Çocuklar orada doğmuş ve orada okula gidiyorlar.Dil biliyorlar.
Aslında çocuklarınızın yabancılık veya yalnızlık çekmesi için bir sebep yok.
Kişi doğduğu-yetiştiği çevreyi bilir ve benimser.
Sizin söylemleriniz ve tavırlarınız,çocukları etkiliyor.
Düşünün ki burada olsaydınız,çocuklar kimlerle görüşecekti ?
Kuzenler,akrabalar bir yere kadar.Zaten herkes kuzenleriyle yakın veya aynı şehirde olmayabiliyor.
Bir de sınıf arkadaşları olacaktı.Onları okul dışında siz anneler biraraya getirecektiniz.
Siz sosyal hayattan elinizi eteğinizi çektikçe,çocuklarınız yalnız kalır.
Onları diğer çocukların katıldığı etkinliklere katmanız gerekir.Spor,doğumgünü vs....
Sizin oradaki hayatı kabullenip benimseme zamanınız çoktan gelmiş de geçmiş bile.
Şimdiden sonra,en azından çocuklarınız için çaba gösterin.
Yurtdisinda yasamis geri donmus biri olarak seni cok iyi anliyorum
Gurbet acisi yakici
Ama arkadasa katiliyorum
Burda egitim bitti akrabalik desen nostalji oldu bayramlar bile tatil modunda
Esime diyorumki eger cocuklar yurtdisinda olsaydi donmezdim
Aglar ozler katlanirdim
Emin ol brdada onlar icin uzulursun
yalnis düsüyorsun.bencede yerinden kipirdama.su zamanda Türkiyeye dönmek delilik diye düsünüyorum ben.herseyden önce esinin meslegi yok.para önemli degil diyorsun ama cocugunun yeni ayakkabiya yada pantalona ihtiyaci oldugunda ne diceksin , cocum para önemli degil diye haytalik yapiyor baban iste bulamadi zaten kücülmüs yirtilmis ayakkabinimi giy diceksin? yada aileden birinden cocugumun suna ihtiyaci var borc mu ver diceksin? esinin bir meslegi olsa isi garanti olsa neyse dicem.sen tutturmussun yalnizim diye tutup koca aileyi maceraya sokmaya calisiyorsun. yalniz olmak senin tercihin ki.bir dünya kurs vardir katilabilcegin.okul aile birligi toplantilarinda cocuklarinin arkadaslarinin aileleriyle iletisim kur mesela.hem birde kimseye ihtiyacin yok ki.ailen var senin orada.benimde kalbimde Türkiye var , her zamanda olucak.ama unutma nerde cokluk orda b...kluk derler.cevrende bir sürü insan olsaydi bu seferde ne cok dedikodu var falan filan dicektin :)))
gercek su: dogdugun yer degil, doydugun yer vatanindirbence elindeki firsatlar icin sükredip evde bogulmak yerine yasadigin yere adapte olmaya calisman gerekiyor.cocuklarini ziyan mi etmek istiyorsun geri dönüp?
Merak ettim, etrafinizda hic mi türk aileleri yok?
Kendinize biraz cevre edinseniz?
Cünkü o dediklerinizi Isvec'te de yapabilirsiniz, yani sinema'ya gitmek, gezmek tozmak...
Isvec cok güzel bir ülke, hangi sehrindesiniz bilmiyorum ama bence oraya cok haksizlik ediyorsunuz.
Stockholm'de iseniz eger, daha ne ister ki insan?
Bir de cocuklarinizin neden sikildiklarini anlamadim, onlarin okuldan arkadaslari yok mu??
Olmasa bile bunun nedeni yasadiginiz ülke olacagini sanmiyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?