Dr. Melike Erdem..

...................yazdım yazdım sildim.ne de olsa düşünmeye mecalimiz yok.dr mükemmeldir,sadece atlamıştır,hata yapmamıştır.

bakın daha 10 gün önce ameliyat oldum.mükemmel bir doktorum vardı.akşama kadar kaç tane ameliyat yapmıştı.büyük ihtimalle sonuncu hastasıydım.ameliyathanenin kapısında beni güler yüzle karşıladı.sağlık sorunum vardı kontrol etti.beni sakinleştirerek ameliyata aldı.o kadar yorucu gün geçirmesine rağmen ertesi sabah 8'de benim başımdaydı allah razı olsun.her dr kötü demiyoruz.işini layıkıyla yapmayanlar da var diyoruz

bu konu her gündeme geldiğinde aynı şeyi yazdım devam da edicam
öncelikle Allah rahmet etsin..yakınlarına da sabır versin....

hangi meslek olursa olsun vicdanını,insanlığını kaybetmeden,aldığı 3 kuruşun hakkını veren,kendine yapılmasını istediği muameleyi, başkasına gösteren
ve burnu kaf dağına çıkmadan işini gören her çalışan baştacıdır....
ama aradaki çürük elmalardan da şikayet etmenin nesi yanlış anlamadım..

Son düzenleme:

36 saat git durmadan çalış sen güleryüz göster.
ayrıca herhangi bir devlet dairesinde güleryüz beklemiyorsan burda da bekleme.
güleryüz işini iyi yapmak değildir.

Bu yaziyi okuyunca aklima kontrol icin gittigim doktorlar geldi. Su an takibimi 2 doktor yapiyor. Birisi prof ve nasil desem yuzu gulmuyor, hersey yolunda olsa bile beni rahatlatacak seyler soylemiyor. Diger doktorum cok guleryuzlu, cok ilgileniyor hastalariyla ama diger doktorum kadar deneyimli degil. Normal kontrollerim icin bu doktora gidiyorum. Hep mutlu ayriliyorum. Bebegimle ilgili cok guzel yorumlari oluyor. Ama dogum icin diger doktorumu dusunuyorum: cunku dogumda da ona guveniyorum ve rahatliyorum.

Uzun lafin kisasi bir doktorda hersey ayni anda olamayabiliyor.Olabiliyor da. Ilk doktorum( istanbul a gitti) Faruk Bey o kadar iyi bir insandi ki. Guleryuzlu, isini cok iyi bilen biri. Yani boyle doktorlar da var.

Kendi anneniz, canınız, yavrunuz illet hastalığa yakalandığında siz ona bakmaya kıyamazken bir doktor yüzüne "6 ay yaşarsın"ı pat diye söyleyince demek ki hiç içiniz acımayacak sizlerin?

Evet üstüne bastıra bastıra doktorlarda iki ve kötü diye ayrılır diyorum. Kusura bakmayın meslek etiğini hiç bir meslek çiğneyemez diye de altını çiziyorum tekrardan.

Şimdi beddua edenleriniz vardı, varsın etsin. Gördüklerimden sonra insan sıfatını bile yakıştıramadığım doktorlara "iyi" ve ya "doktor" yakıştırmasını yaparsam "işini layıkıyla yapan" doktorlarımızın hakkını yemiş olurum.

Çevremde kaç tane doktor, tıp okuyan komşum, arkadaşım var onlarla bu konuyu konuştuğumuzda bile "of sorma bazılarını ben bile şikayet etmek istiyorum" derken sizler nasıl sıfır eleştiri bekliyorsunuz 2 konudur ben anlamıyorum.

Böyle düşündüğüm için bu ölüm haberinde vicdanımı sorgulamamı bekliyorsanız söyleyim; Vicdanım çok rahat.

Zira iki konu arasında bir bağ yok.

Doktorlar hata yapabilir evet; ama bu hataların abartmıyorum %80 i sistem kaynaklıdır en az..
Burada size anlatmaya çalıştığımız şey bu..
Doktor beni dinlemedi 5 dk da ilaç verdi gönderdi diye şikayet edeceğinize; sağlık bakanlığını arayıp neden bu kadar doktora bu kadar hasta veriyorsunuz bir doktor günde 200 hastaya neden bakıyor diye şikayet edebilirsiniz mesela;
Ya da doktor dikkatsiz diye şikayet edeceğinize; doktorun bizim sağlık sorunlarımızla ilgilenebilmesi için dinç bir kafada olması gerekir, uykusuz doktora nasıl canımı emanet edeyim 36 saat nöbet tutmanın mantığı ne diye sitem edin..
Geçtiğimiz hafta sınav haftamdı günde en fazla 2 saat uyuyabildim bazen onu bile yapamadım; sorulara doğru cevap verebilsem de inanın uygulama sınavında hocanın söylediği şeyleri bile algılayamadım, hangi masaya gidecektik burdan hangi masaya gidicem diye şapşal şapşal bakındım(anatomi sınavlarında masadan masaya koşmamız gerekiyor, sınav 10 dkda bitiyor).Uykusuz bir insandan ne beklenebilir ki zaten ?
Anlatmaya çalıştığımız şeyleri hala göremiyorsunuz..
Buraya açılan doktora kin kusma başlıklarında bile sitem sebepleri çok nadir olarak haklı.. Yok ben bu ilacı istiyordum şu ilacı yazdı; anneme ilaç yazdırmaya gittim annemi görmeden ilaç yazmadı, hasta ölüyor kadın nasıl gelsin ben internetten okudum o ilaç iyi gelirmiş; doktor ertesi gün gelmemişti işim gücüm var benim; acile karın ağrısıyla gittim beni beklettiler vs. vs.
Doktorların ne sebeplerden şikayet edildiklerini okuyun; ben çok güldüm kendi adıma..

insanların tümü aynı mıdır?tabiki insanların içinde kötüler vardır.bu yüzden de mutlaka doktorların da içinde kötüler olacak.bu doktorlukla ilgili değil her meslekte mutlaka kötüler var.ben de öğretmenim mesela yanlış şeyler yapan öğretmenler var bunu niye kabul edemeyim?
ama gerçekten zor bir meslek,büyük sabır istiyor.ufak tefek tatsızlıkları hoşgörüyorum ben.her zaman güleryüz tatlı dil olamaz bence.

istediğinizi söyleyin, kusun nefretinizi neden duruyorsunuz ki??
işinize geldiği zaman memuruz, işinize gelmediği zaman da neden bir tutuyoruz di mi??
neden nöbet ertesi çalışmak zorundasınız, neden bi günde 100 hasta muayene etmek zorundasınız filan diye soracağınıza neden güleryüz neden bilmem ne
ooofff, baydınız artık!
asıl gerçek konuyu anlamayanlara yazık!!!!

Bakın yazdıklarınıza katılıyorum zira dediğim gibi en yakın arkadaşım tıp öğrencisi ve komşularımız doktor. Yani içinde bulunduğunuz durumu biliyor ve gazetecilik öğrencisi olarak da gittiğim yerde genelde pür dikkat oluyorum. Evet doktorlara çok insan dışı bir çalışma programı hazırlanıyor buraya kadar tamam. Ancak altını istemdışı kirleten yatalak hastaya bile "öff çok kötü kokutmuşsun" diye azarlamayı haklı ama ne yapsın diye yorumlayabileniniz varsa tam bu noktada düşüncelerimiz ayrılıyor işte.

Çünkü insan olan insan yorgunluktan gözünü açamasa da insani duygularını bırakmamalı. Bizler altını çizerek her iki konuda da en beterleri göz önüne alarak kötü doktorlarda var dedik. Bu demek değil ki doktorların hepsini aynı yere koyup, bir tuttuk.

Aksine ben bu kötü örnekleri gördükçe, işinin hakkını veren doktorları el üstünde tutuyorum tutmak da zorundayız zaten, hakları kuşkusuz büyük...

Tabii şu da var hastalarda iyi/kötü diye ayrılıyor.

İyi doktor/kötü hastaya denk geldiğinde de kuşkusuz haklı olan doktor oluyor.

Özetlersek evet gereksiz kapris yapıp, ne dersem ben haklıyım çünkü ben hastayım diyen insanların yanında ben doktorum şartlarım kötü, oyüzden istediğim muameleyi yaparım bu benim hakkım diyen doktorlar varken iyi/kötü ayrımı hep olacaktır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende haberlerde intihar olayını duyunca üzüldüm.
Her mesleği layıkıyla yapanlar olduğu gibi yapmayanlarında olduğunu düşünüyorum
Ben doktorlardaki eksikliğinin su olduğunu düşünüyorum hastayı yeterince dinlemediklerini ve hastalık konusunda yeterince bilgi vermediklerini düşünüyorum.
Hastanın yeterince bilgi sahibi olduğunu düşünüp ona göre konuşuyorlar ve iletişim konusunda yeterince iyi degiler(tabi hepsi değil ama birçoğu öyle)
Annem hasta oldugunda onu bendoktora götürürüm kadının halı yok hastane icinde onu yap bunu yap yardım eden yok soru soruyorsunuz doktor bir zahmet cevap veriyor.
Gecen gün is arkadasım okula aglayarak geldi ne oldu dedim mide kanserimisim dedi doktor yüzüme bakarak bana bunu dedi dedi
is arkadasım 26 yasindadusunun emin degilsen neden bunu soyluyorsun karşındaki bir insan biraz empatilutfen
Bu arda arkadasim kanser değilmiş. Yorum sizin

benim oğlum doğuştan kataraklı doğdu ameliyatına profun özel hastası olarak girdi ve asistanına yaptırdı ameliyatı oğlum şu an glokom hastası ameliyattan sonra araki bulasın hiç bir hak idda edemedik çünki bizi hatalı çıkardılar nerdeyse ben 21 yıldır bu dr Allah razı olsun diye duamı edeyim şimdi aaa yada olabilir ameliyat hatası önemli değilmi diyeyim asla tabiki iyi dr var birde iyi olmayan dr var her meslekte olduğu gibi bunun 36 saatle falan ilgisi yok hatalarını kabul etmeliler.....

Çok üzüldüm gencecik pırıl pırıl bir insan evladı dünyadan göçüp gitti.

İnsanlığa zararı dokunan binlerce insan görünümlü yaratık yaşamaya devam ederken böyle birisinin intiharı insanı kahrediyor.

Benim minik kuzenim,doktorların ihmalsizliği ve yanlış teşhisi yüzünden öldü..
Kuzumu lösemi deyip kemoterapiye başlatmışlardı.. Ben o ara yurtdışında olduğum için ne olup ne bitiyor bilmiyordum. Kuzenimin ailesi de köyden yeni merkeze geldikleri için hiçbir şeyden bilgileri yoktu
Sonunda öğrendik ki lösemi falan değil! Boşu boşuna yıprandı benim meleğim.. Kuzuma ilik nakli yapılacak diye ameliyata aldıklarında orada hayatını kaybetti..
En son haberim oldu, şehire döndüğümde

Doktorlara artık asla güvenim kalmadı. Tabiki de iyi doktorlar halen var.
işlerini çok iyi yapan doktor arkadaşlarım da var. Yalnız durduk yere kim ne diye doktoru şikayet etsin ki? Yanlış ve durduk yere kimse böyle bir şikayette bulunup dava açmakla uğraşmaz diye düşünüyorum. Ve yine savunduğum bir şey iyi ve uzman çok başarılı doktorların yanında acımasız,ilgilenmeyen doktorlar da var. Sonuçta hepimizin mesleğin de zorlukları var bunları bilerek baş koymuyor muyuz bu yola? Avukatım ve günlerce uyulmadığmı insanlarla uğraştığımı bilirim ama hiçbir zaman insanı duygularımı yitirmedim.. Hiçbir insanı azarlamadım.Türlü türlü hastaların olacağını bilerek okuyor insanları tıpı, haklı haksız eleştirileri herkes alıyor illa ki iş hayatında..
Bu doktor arkadaş için de çok üzüldüm ayrıca,yazık olmuş gencecik yaşında..

Benim kuzum o doktorun ihmalsizliği yüzünden öldü daha 6 yaşında Avukatlığımın ilk senesindeydim, ve o doktora dava açarak hayatımdaki en doğru eylemi gerçekleştirdim. Doktor 6 yıl hapisle cezalandırıldı..

Benim meleğim geri gelmedi,gelemezdi..

O yüzden o hastanedeki doktorlara lanet olsun diyorum hâlen..

Bursa'da özel bir hastanede bilindik bir doktor var. Tırnak batması için gittiğimde derdimi anlatmaya calıştım ama dinlemedi "sen sus kızım burada hekim benim!" diyerek tırnağımı bildiğiniz makasla oydu. Acıdan kıvrandım.. Hala kızım ne mızmızsın sen ya sus dedi. Şikayet etmedim ama keşke etseydim.
Sonuçta bizim sayemizde para kazanıyorlar,layıkıyla yapmalılar. Bende davalarda onca insanla uğraşıyorum, 4 saat uykuyla duruyorum ama emeğimin karşılığını büyük bir mevlayla da geri alıyorum.

Demek istediğim tüm doktorlar aynı değil,iyisi de var kötüsü de..

bahsedilen doktora çok üzüldüm insan olarak ,ancak intihar nedeni henüz belli değil ve hakkında şikayet olmadığı yazılıp çiziliyor.
Buradaki arkadaşların bu olay üzerinden neden hemen 'şu kadar nöbet tutuyoruz biz ama' falan diyerek kendilerine pay çıkarmalarını anlamadım.

Çok üzüldüm o minik yavruya.. Allah ailesine sabır versin, tabi sizede..

Son düzenleme:
Konusu gecen genc doktorun ailesine Allah sabir versin.
Her meslekte gorevini layikiyla yapan da var, yapmayan da var. Bu benim meslegim icin de gecerli. Burdaki herkesin meslegi icin de gecerli.
Bunu kabul etmek zor degil, bu yalan da degil, uzerinde niye tartisilmis anlamadim. :)

Konunun acilma nedeni, konu icerisinde kullanilan kelimeler ( hala biraz vicdaniniz varsa gibi), konuya cevap veren arkadaslara karsi sergilenen tutum hic ama hic hos degil..
Her ne olursa olsun, bir insan hayatinin baharinda, aci bir sekilde göcmüs gitmis.
Cok cok üzücü bir olay.
Ama siz kalkip burada, bu kisi üzerinden demogoji yapmaya kalkarsaniz, insanlarin tepkisini cekersiniz kusura bakmayin.
Saglik bakanliginin, hayatina son veren genc doktor hakkinda herhangi bir sikayet olmadigini aciklamasina ragmen, siz kalkmis hala sikayet edildigi icin intahar etti diyorsunuz.
Bari ölüme sayginiz olsun.

Kimse burada kalkip bütün doktorlar canidir, vicdansizdir, söyledir böyledir demiyor.
Meslegini hakkiyla yapan bütün insanlardan Allah razi olsun. ( tüm meslekler icin gecerli bu)
Ama nasil ki meslegini düzgün yapan insanlar varsa, yapmayan insanlarda var.
Neyin ispatindasiniz, neyi kanitlamaya calisiyorsunuz.
Calisma sartlari eminim agirdir, eminim emeklerinin karsiligini alamiyorlardir/ alamadiklarini düsünüyorlardir.
Bunu burada dile getirin, tüm insanlarda sagligin cok önemli oldugu ve saglik sektörü calisanlarinin calisma sartlarinin iyilestirilmesi konusunda size destek olsun.
Ama burada kalkipta, hicbir doktor kötü degildir, suclu degildir, calisma sartlari agir, doktorlar hastasina güleryüz göstermek zorunda degildir gibi seyler söylerseniz tepki cekmeniz kacinilmazdir.
Calisma sartlarinin agir olmasinin acisini hasta ve tedaviye muhtac insanlardan cikarmak kimsenin haddi degildir.
Tekrar söylüyorum isini layiki ile yapanlardan Allah razi olsun.

Son düzenleme:

Mesajınızdaki "bayağılıktan" sonra sizin doktor olduğunuzu ya da olma yolunda ilerlediğinizi artık düşünmüyorum.

Doktor değilim, hayatımın hiç bir anında da olmayı düşünmedim. O sorumluluğu kaldırabilecek biri değilim, bunu çocukluğumdan beri söylerim.
Asla hayatımın tek bir anında bile, doktorlara (mesleğin içindeki seviyesi ne olursa olsun) sıradan memur olarak görmedim.

Bu arada bundan sonrası sizi ilgilendiren kısmı değil.

Söylediğimizi anlamamakta ısrar eden, empati yoksunu doktor arkadaşlara.
"doktorlar" hiç yormayın kendinizi, hastalar hem kendi haklarını, hem de sizin haklarınızı korumak için seferber olsunlar.
Hasta şikayet etmeli, benim doktorum niye günde bilmem kaç hastaya bakıyor diye. Normali bu çünkü.
Empatiyi hasta yapmalı, çünkü doktorlara yazık çok yoruluyorlar. 36 saat nöbet tutuyorlar...

Ayrıca, asık surattan bahsedildi.

Hiç bir hasta doktoruyla "naber hacı" muhabbeti yapmıyor diye şikayette bulunmuyor heralde.
Ya da her hastaya bir fıkra kampanyası falan istemiyor...

Hala gülümsemek zorunda mıyız, doktor da insan deyip durmayın. Komik oluyorsunuz.
Hastayı terslemeyin, dinleyin ve hastalığıyla ilgili "yeteri kadar" bilgiyi verin yeter.

Başka bir şey istemiyoruz.

Elinize sağlık...

Allah rahmet etsin. intihar için büyük bir birikim olduğunu düşünüyorum, herşey 4-4 lük iken, bir insan bu kadar kolay intihar edemez.

Tıp fakültelerinde ağır tıp derslerinin yanında bir de ayrıntılı olarak Hasta psikolojisi ile ilgili ders verilmeli. Ben de bazı dr ların bu konuda çok eksik olduğunu düşünüyorum ancak asla doktorları karalamayı düşünmem. her meslek grubunda işi layığıyla yapmayanlar var, hep olacak. birkaç kişi yüzünden doktorluk gibi kutsal bir meslek için atıp tutmayalım bence. yine başımız sıkışınca onlara koşuyoruz (hacı hocaya gidenlere sözüm yok)

sağlık sorunlarımdan dolayı ben de dr lar ile sık görüşüyorum. şu anki dr um inanılmaz suratsız. önemli mi, değil. işini yapsın, derdime çare olsun, çok iyi bir dr, derim, dua bile ederim... işini iyi yapmıyorsa, memlekette dr mu yok, mutlaka iyi yapanı bulurum...

insanlar ile uğraşmak gerçekten zor. ben de eğitim camiasındayım. bu forum dahil, birçok olumsuz yoruma denk geliyorum. daha iyisini yapacaklarına inanan varsa, kazansın, okusun, o mesleği en iyi şekilde yapsın. klavye başında hakaret etmekle buna çözüm üretilmez...

aslında, siyasetçiler bile, tıp ve eğitim camiasında çalışanlar ile ilgili açıklamalarında birçok olumsuz cümleye yer verdikten sonra, vatandaşların bu meslek gruplarına saygı duymasını beklemek, mesleğin önemini anlatmaya çalışmak zorlaşıyor...

şikayetler olmasın demiyorum, eleştiri yapılırsa insanlar hatasını görür, ve düzeltir. hep haklısın demek bir çözüm olmadığı gibi, empatiden yoksun eleştriler de fayda sağlamaz...

Son düzenleme:
Bu konuya yazdığım son cevap.Beni okulu bırakma raddesine getirdiniz ya helal olsun sıze.Siz kininizi nefretinizi kusmaya devam edin.insanları doktorluktan soğutun iyice. Başarılı öğrenciler çok daha az çalışıp çok daha fazla kazanacakları bölümleri tercih edecekler.Zaten şu son yılda acayip düştü tıp puanları.Bundan bi 10 yıl sonra şu insan müsvettelelerini mumla aramazsınız umarım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…