düğün takı kavgası

Canım aslında adete yörenize göre örf adetinize göre değşir.
Bizim adetlerimizde tum altını gelin tum nakit parayı damat alır. Amaçsa altın geline yakışır gelin onu ister koluna tek model bilezik yapar ister bankaya atar. Isterse evin zevki dekorasyonuna felan harcar. Damatta o nakitleri salon parası nikah düğün sonrası eğlence yada balayı masrafı olarak değerlendirir yada cebinde kalır.

Biz evlenirklen nişanda eşim 7 bilezik 1 set yapmıştı işleri iyiydi.
Düğündede dar zamanıydı herşeyimızı çektiğimiz krediyle aldıktı altın olarak 2 bilezik yapabilmişti.çok uzuldu ,ezildi.
Konuştuk anlaştık.
Gönlümü almak için maldivlere balayına gitmeyi yada tum parayı alıp koluma istediğim kadar bilezik yapabileceğimi söylemişti.
Bende önce aldım 1 1bucuk ay şıngır mıngır takıp takıştırıp gezdim hevesimi aldım .sonrajestine alçakgönüllülüğüne karşılıksız kalamayıp hepsini bozdum borçlarımızın kapatabileceğimiz bütün bölümüne harcadık.
çok şükür allah razı olsun eşimden...
Bu işler karşılıklı hoşgörü anlayış işi ....allah huzur bulmak nasip etsin

EVET 2 yakınımızı kapının önüne koyduk nöbetçi konuşuyolar, salon yönetimi var, gelinin tansiyonu düşmüş gelinliğini çıkardı biras dinleniyo gibi bahanelerle odaya kimseyi sokmamak çok iyi fikir.
böylece paralarınıza kimsenin çökmemesi ,miktarı kimsenin öğrenmemesi için önlem almış olursunuz .
Sonuçta o paralar takılar gelin damadın çevresinden gelen bütçelerine katkı sağlamak amacıyla takılan gelin damadın bizzat kendilerine ait hediyelerdir.
MAHREMDİR KİMSENİN BİLMESİNE ,KORUMA ALTINA ALMASINA İHTİYAÇDA YOKTUR.
EVLENME YUVA KURMA KARARINI VEREBİLME AKIL OLGUNLUĞUNA ERİŞMİŞ O KİŞİLER PARALARINI SAYMA ,KOLLAMA, KORUMA ,DEĞERLENDİRME,HARCAMA KAPASİTESİNEDE SAHİPTİRLER.
AKSİ BİR TALEPLERİ OLMADIKÇA KİMSE MÜDAHELE ETME YETKİSİNE SAHİP DEĞİLDİR.

ASLINDA ANNE BABALAR hatır gönül mutluluk paylaşımının yanında
YATIRIM AMAÇLI YAPARLAR ŞÖYLEKİ; eşinin dostunu yada onların çocuklarının törenlerine katılıp bütçeleri ölçüsünde taktıkları şeyleri yarın öbür gün kendi çoluk çocuk torun sünnet doğum olaylarında geri gelmesidir aslolan olması gereken ...anne baba evlenmediği için kendi çoluk çocuk torun torbasına katkı olur...
Fakat gelin damattan geri istemek el koymak çok büyük ayıptır, adetleri yozlaştırmaktır, kötü niyete alet etmektir.

Arkasim yanlis anlama ama Evet dugundeki takilanlar erkek tarafin oluyo ... Ha bazen gelin damata verilir,bazen de kayinpeder alir...
Olabilir yani dert etmeyin keske nisanliniza oyle davranmasaydiniz

düğünde takılan altınlar gelinindir söylediğiniz şey nerenin adeti acaba ?

Ne olursa olsun benimde bildiğim düğünde takılanlar gelin ve damadındır . Gelin ve damat isterse aileye yardım eder ama tabiki kendi rızaları var ise .

marzey arkadasım sana tavsıyemm afedersın k.çını yırt kıyametı kopar ama buna ızın verme cunku aynı seyı abna yaptılar ben aman gergınlık olmasın para onemlı deıl dedım
ne ardı bıttı ne arkası..
gelınle damadın takılarına kadar dusuyolar..eger yapamıyolarsa dugun kendılerıne guvenemıyolarsa cıkmasınlar ortaya kaynana kayınpeder babane..
bıde dugunde salınırlar erkek tarafıyız dıye

tam konuyu okumadım ama bu altınlarda nasıl hak iddia edebiliyoruz ki (bilezikler hariç)
bu takılar vaktinde annelerimizin babalarımızın ve eşimizin ailesinin de taktığı hediyeler değil mi? bir karşılık sonucunda geri geliyor.

bir taraftan da yeni evlilere destek olunması amacıyla takılır zaten.
bende vereyim vermeyeyim diye ikileme düşüyorum. ama harcanıcak yerde sonuçta yine düğün giderleri olur. (bazı aileler hariç onların amacı başka hiç birşey yapmazlar söz konusu takı olunca seviyelerini gösteririler)

Son düzenleme:
Konu eski, konu sahibi evlenmiştir heralde ama yorumlar beni çok şaşırttı, benim bildiğim düğünde takılar gelinle damada takılır ve kullanım hakkı da onlarındır, ne kızın ailesine ne erkeğin ailesine verilmez, zaten aksi olsa geline damada değil, kayınvalidelerle kayınpederlere altın takılırdı

Ben egeliyim eşim iç anadolulu, ikimizin tarafında da böyle bir adet yok, hiç duymadım, çevremde de duymadım hiç arkadaşlarımdan, evlenen kuzenlerimden falan.
:26:

bunların hepsi atıyorum sözde takılanın yada nişanda takılanın geri alınıp bi sonraki törende baştan takılması..aslında şöyle deli huylu olup her seferinde ayrı ayrı 10tane taktıracan ama ona da vicdan el vermiyor ah kızlar ah biz bu kafayla daha nelerle karşılaşırız..ne saçma şeyler bunlar yaa belki normal hayatta bu konuları aklına bile getirmeyen insanlar iş evlilik ve safhaları olunca kendini kaybediyor evrim geçiriyor resmen..yazık yaa sen zaten çocuğunun mutluluğunu yapıyosun ki yarın bigün ölürüm hayatını düzene koyayım diye öte yandan senin oğluna karılık yapacak kız almışsın onun gönlünü hoş tutman lazım bi de düğünün amacı yeni evli çifte destek olabilmektir ne yozlaştı bu meseleler yaa evlenmekten korkar oldum..acaba konu sahibi yazar mı sanıyorum ki evlenmiştir şimdi nasılmış durumlar acaba merak ettim doğrusu umarım herşey yolundadır

Benim düğünümde takılar takıldıktan sonra ailemden kimse gelin odasına gelmedi yakışmaz diye.sadece görümcem ve eşimin halası geldi onlara emanet ettim herşeyi.sonra onları takıları unutup eğlenmeye daldım.ertesi sabahda çantaya koyduğum gibi elime verdiler takılarımı.sadece alon parası ödenmiş içnden ki öyle yapacağımızı konuşmuştuk zaten.daha sonrada bir kısmını bozdurup borçlarımızı kapattık eri kalanınıda kasaya koyduk.kimse kimeyi kırmadı düğün günümü mutlulukla hatırlıyorum

valla düğünde takılan benimdir bide eşimin diğerleri hiç lafını bile açamaz ne seviyesizlik ya..bi bayan isterse eşine verir ki eşi bile el koyamaz hak iddia edemez yani kuran da bile yeri var bunun..ama dünya tuhaflaşıyor insanları anlamak mümkün değil artık

aklıma geldi..

benim takılar takılırken kaynana tam karşımda elini ağzına şaşkınlıkla kapatmış iştahla beni izliyordu

ay ne günlerdi :d

bence aileler yardım etmiyorsa para altın hepsi gelinle damadındır...aileler yardım etse dahii araba mı almazlar ev mi almazlarr bıraksınlar da işlerine baksınlar o paralarla daa...

ben valla hiç onun bunun hakkı diye duymadım, boyle soyleyenlere de pes yanı ıyı guzel kandırmıslar sızı... hayata yenı baslayan bır cıft var,tabıı kı onların hakkı, anne babalar bunu alıyorlarsa cok buyuk vıcdansızlık dıye dusunuyorum... valla dugun masraflarını tabıı kı dogal olarak erkek tarafı yaptı, altınları da gayet bız alarak esımle evımızı aldık, bu sozkonusu bıle olmadı, olamaz da, sımdı arabamızı alacagız.bu kadar basıt.

erkek tarafı kadar kız tarafınında masrafı oluyor o zman bana takılanları bende kendi aileme mi vermeliydim?
hayır 2 taraf ta ne istedi nede verdik .
düğn günü küçük kilitli kurum vardı salona onu götürdüm takılar takıldıktan sonra benim erkek kardeşim ile eşimin erkek kardeşini çağırdık gelin odasına bize yardım ettiler saydık herşeyi koyduk kutuya kilitledim kutuyu eşimin babasına vberdim kilidini de iğne ile gelinliğimn içine tutturdum balayı dönüşü de aldım babasından yanında açtım anahtarım ile gittim kasa tuttum kasaya koydum
yani ben yeni bir hayata başlıyorum he nasıl verirdim erkek tarafı oğullarınba ev alıp öyle masrafa girseler evet belki verirdim

Aaa ne kadar sacma erkege takılan takılar erkegın aılesıne verılırmıs .
Boyle bırseymı varmıs , cok sasırdım .
Bızde dugunde takılan takılar erkege olsun kıza olsun hepsı onların olur .
Ayrıyetten bızım nısandada takı oldu ve kv'ler yarime takılan paralarında hepsını bana verdıler
Ceyizine bırseyler al dıye
Babaanneyle bıraz ısın var canım sanırım

Son düzenleme:
nişanlınla ne güzel konuşmuşsun hoşuma gittl genelde damat ve annesi işbirliği içinde oluyor sana yutturamamışlar, altın konusunda kızlarımız uyanık olmalı , bence bu konuyu gevşek tutma , bilslnlar ne kadar biliçli olduğunu,taviz yok
senin durumdada babaannesl karşılıklı iş birliği içinde seni aptal sanmasınlar

ben geri canlandırıdm galibaaa:)...bu konularla meşgul olunca geçmiş zaman da olsa gündeme geliyormuşş

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…