düğün takı kavgası

burda bahsedilen ailelerin taktigi takilar sulalenin degil
bakın ister sülale taksın ister aile taksın isterse yedi kat el taksın, benim yazmış olduğum şey hukuki birşeydir, bunun ahlaki yönüne girersek sonuç yine aynıdır, takı takılan kişinin rızası alınmadan onun takılarını almak doğru değil

bahsettikleriniz sadece geleneksel hale getirilmiş toplum baskısı...

sizinki baskaymis bilemedim simdi karsilikli oturup anlasmaniz en iyisi..bu arada mutluluklar dilerim..

Bence para-altın her neyse düğünde damat tarafının ailesine taksınlar bütün sorun bitsin. Onlar evli çiftin hediyesi tabi isterse sadece damat kendine takılanlardan verebilir.

o yazdiginiz yazidaki zihnet esyalari ailelerin taktigi takilardir dedigim gibi digerleriyle hic alakasi yok bence..

senın durumun farklıymıs canım bence kendınıde nısanlınıda uzmek yerıne acıkca dusuncelerınızı belırtın sımdı dusunlcelerını soyleymezsen ılerde hız soyleymezsın uzulmek bosuna bence orta yol bulunur ınsallah mutluluklar

cnm masrafı sen yaptığına göre, onların bu konuda söz hakları çok yok gibi...
ben evli değilim ama az çok gelenek göreneklerimizi de biliriz hani...
nişan alışverişi, bohça hazırlığı (ne kadar hazzettiğim bişey olmasa da...), gelinlik, düğün erkek tarafına aittir, ev düzme de genelde paylaşılır aileler arası
ama anlattığına bakılırsa, o takılanalr zaten senin hakkın olan

o yazdiginiz yazidaki zihnet esyalari ailelerin taktigi takilardir dedigim gibi digerleriyle hic alakasi yok bence..

diğerleri ne ben o kısmı anlayamadım:44:
benim yazmış olduğum yazıdaki şey, düğünde takılan altınlar... (şu bu taktı değil, düğün boyunca takılmış tüm ziynet, takı vs )

kızlar kendi ailemeböyle bir şeyin konuşulduğunu anlatsammı. olayların üyümesinden de endişeliyim . çünkü bu gerçekten ninenin boş boğazlığıda olabilir . eski bir kadın çünkü. annme anlatıp fikir almalımıyım.

Dügünde takilan altinlar ve paralar tabikide gelin ve damata aittir.
Yoksa niye gelin ve damada takilsin ??
Yeni evlenenlere kolay gecinsinler sIkintiya girmesinler jestidir bu, gelen misafirlerden (para takiyorlar nede olsa)

Eger kaynana kayinbabanin hakki olsaydi o para, onlarin yakasina takilirdi

Kesinlikle böyle biseyin görgüsüzlük oldugunu düsünüyorum
resmen cahillik
benim arkadasiminda basina geldi,
dügünde bilezikleri taktilar, ve 10 dakka sonra gelini yan odaya sürükleyip bütün altinlarini geri aldilar, borc olarak aldilar görümcesinden, ve oda geri aldi
yani cok tuhaf bisey ne anladimki bu isten:)

bazi kaynanalarda ayni gün parayi alip kaciriyor

cok onursuz bir davranis, senin cocugun evleniyor onlara kalsin birikimleri olsun diyecegine, koskoca insanlara para kaciriyor yazikk...

diğerleri ne ben o kısmı anlayamadım:44:
benim yazmış olduğum yazıdaki şey, düğünde takılan altınlar... (şu bu taktı değil, düğün boyunca takılmış tüm ziynet, takı vs )

digerleri yani konu komsu akraba..
bakis acilarimiz farkli sanirim...

canım bence şimdi anlatma, nişanlınla konuş eğer sorun olacak gibiyse o zaman anlatırsın, şimdi belki nişanlın halledecek ve bu konu gündeme bile gelmeyecek boşuna aileni de üzme

aynen katılıyorum yazdıklarına... madem ki onlar masraf yaptı diye takılıyor o zaman onlara verilmesi gerekirdi.
ben bir örnek vereyim
bazen biz düğünlerde yeni evli çiftlere bişey takmayız (misal bir akraba) o zaman babam da düğün sahibine para verir, masraf ettiniz diye... çünkü çocuklarını tanımıyoruzdur bile...

Son düzenleme:
3 sene evvel bizde abimi evlendirdik. mesala biri biri bişey mi taktı. annem aibme yengeme der( annem çalışmıyor) sonuçta falanca şu kadar taktı . simdi onun kzı evlendiyor sizde şu kadar verin diye. hatta bunu annem değil kendileri söylerler. ama onların takılarına hiç bier zaman göz dikmedik.

digerleri yani konu komsu akraba..
bakis acilarimiz farkli sanirim...

elbette bakış açımız farklı olabilir bu konuda her görüşe saygım sonsuz lütfen yanlış anlaşılmasın
ben olaylara çok yönlü bakmaya çalıştım
dediğiniz şey belki de süregelmiş gelenekselleşmiş adet haline gelmiş br alışkanlıktır
ama ben bu tarz bişey görmedim
bir de olaya hem etik açıdan hem hukuki açıdan bakmaya çalıştım
evli olmadığım için ve etrafımdaki gözlemlerimde de rastlamadığım için hoş bulmadım bu takının ailelere verilme olayını o kadar...,

bir de arkadaşlar sadece takılardan bahsettik, para da aynı kefede değerlendirilmekte...

"Davacıya düğünde takılan altın ile para bağış niteliğindedir ve davacının mülkiyetine geçmiştir. Medeni Yasa hükümlerine göre evin ihtiyacını karşılamak kocanın yükümlülüğü altındadır. Bunun içindir ki davalının altınları ailenin gereksinmeleri için harcanmış olması, bunları aynen veya bedelini ödeme yükümlüğünden kurtarmaz."

daha önce boşanma anında erkek tarafının takıları talep etmesi üzerine, verilmiş karar yukarıdaki gibidir.
burada davacı taraf kadın olup düğünde takılanların kadının mülkiyetine geçtiği ve erkeğin kendisi veya ailesi tarafından masraflar için alınmış olsa bile, bunu kadına ödeme zorunluluğundan kurtulamadığını belirtmektedir.
bilginize...

valla bu konuda ben de çok düşündüm kız tarafı olarak bana takılan altınlar paralar bende kalacak ben burdaki borçlarımı kapatırım o parayla

erkek tarafının taktıkları da nişanlımda kalacak ama ister ailesine gitsin isterse nişanlımda kalsın paranın gideceği yer belli düğün masrafına gidecek borçlara gidecek

bizim ailelerimizin durumu müsait değil her şeyi kendimiz alıp yapıyoruz bu yüzden onlara verme gibi bi durum bile söz konusu olamaz zaten

Burda bazi arkadaslarda savunmuslar bu durumu
saniyorumki yakin zamanlarda abilerinin yada erkek kardeslerininin dügünü var :))

Insan böyle biseyi nasil savunur ?
Kendi basiniza gelse,
kollarinizdaki bilezikleri zorla cikarip alsalar
takilan altinlari adeta kacirircasina götürseler
sahiplenseler
hosunuza gidermi ??
Kimsenin hosuna gitmez
Benim erkek kardesim evlensin, bizde öyle bisey söz konusu bile olamaz.
Onlarin olsun birikimleri olsun, Sikintiya düsmesin isterim, normalide bu.
Ama bu kesinlikle Görgü meselesi, ben buna cok inanirim..

herkesin orf ve adetleri farkli demekki...
yakinda evlenecek kimsem yok bizde ve cevremde olani soyledim...

herkesin orf ve adetleri farkli demekki...
yakinda evlenecek kimsem yok bizde ve cevremde olani soyledim...

Bunun örf ve adetle alakasi oldugunu pek sanmiyorum,
bi arkadasinda dedigi gibi
toplum baskisindan baska bisey degil
Birkac kisi malesef yapmis,
hosuna gidende devam etmis, ben böyle görüyorum

Alman kanalinda türkler hakkinda belgesel gibi bisey izlemistim,
ordada türk dügünlerini gösterdiklerinde
para altin konusunu gösterdiler
ve hatta orda bile, misafirlerden gelin ve damada para yardimi jesti gibi laflar kullandilar
yani herkes biliyor aslinda böyle oldugunu ama degistirmeye calisiyorlar, adet böyle diyip isin icinden cikiyorlar ne yazikkii...

simdi diyelim ben ne etliye ne sutluye karistim butun masraflari erkek tarafi yapti dugun ev esya vs.
ben nasil o para benim hakkim diyebilirim...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…