düğün takı kavgası

yorumların hepsini okumadım sadece bu yazıya göre birşey sormak istiyorum. siz nerelisiniz? eşiniz olacak kişi nereli? bazen adetler şehirden şehire değişiyor. sormak istedim.

Yorumları okumadım ama buna benzer bir şey biz de yaşadık.Eski eniştemin ailesi onların adetlerinde erkek tarafınındır lafını taa nişanda bize duyurdu ciddiye bile almadık.
Öyle bir niyetleri oldu aslında ama ablam kasa tutmuştu, düğünün ertesi günü hemen gidip kasaya koydu ve bir tek onun giriş izni vardı.Kimse de yüzsüzlük yapıp onları çıkar getir diyemedi, soruldu naptınız nettiniz diye kasadalar deyince susup kaldılar
Kanunlarımızda ise takılar tamamen geline aittir, damada takılan geline takılan diye bir ayrım yok.Boşandığında hakim hakkı olan takıları ablama verdi yine herkes sustuğuyla kaldı
Öncelikle siz sakin olun ve nişanlınızla bu durum için aranızı bozmayın hatta böyle bir şey yaşanmamış gibi devam etmeye çalışın.
Emin olun kimse bu devirde getir kızım altınları demeye pek cesaret edemez hele de siz düğünden sonra onları bir şekilde yanınızdan uzaklaştırırsanız hakkı olmayan şeye kimse el süremez.Eğer nişanlınız bu konuda zaten ciddi olsaydı bugüne kadar hal ve tavırlarından bunun olacağını anlardınız.Boş yere tadınız kaçmasın.

kaynananin kayin babanin yada kizin anne babasinin taktigi takilar geline ait zaten,
ben akrabalarin getirdikleri paradan bahsediyorum bu arada :44:

Evet aynen öyle olur. Kız tarafı nişan yaptığında da nişanda takılan takılar kız tarafına aittir. Yani bir nevi nişan ve düğünün masraflarını karşılar o takılar. Tabi anne-baba gibi yakınların taktıkları hariç. Eskiden böyle yapılırdı. Babaanne de ona istinaden söylemiş olabilir. Sorun çıkmaması için evlenmeden evvel aile düğünü takılarla mı karşılayacak kendi mi karşılayacak diye konuşulur.

simdi diyelim ben ne etliye ne sutluye karistim butun masraflari erkek tarafi yapti dugun ev esya vs.
ben nasil o para benim hakkim diyebilirim...

Düğünde takılan atınlar evlenen çifte takılır ve onların hakkıdır. 3.üncü kişilerin hakkı değildir asla. O altınlar ve paralar yeni evlenen çifte destek olsun diye takılıyor kimseyi ilgilendirmez. Aileler 3 kuruş masraf yaptı diye bu onlara altınları sahiplenme hakkını vermiyor. Tabiki masraf yapılacak bi şekilde evlat evlendiriyosun bide bunun için karşılık mı ödenecek nasıl bi zihniyettir bu bide bayan olarak savunuyosunuz bu düşünceyi.

benimde düğünde takılan para ve küçük altınlarımı aldılar düğün gecemde.adetimiz böyle dediler.eşim ordulu oranın adetlerini bilmiyoruz biz ama ben epey mücadele ettim kavga çıktı vs...ama vermediler 1500tl para verdiler sadece bende kalanları haram olsun çünkü bizim hakkımızdı dedim .eşimin ailesiylede artık görüşmüyorum.bence terbiyesizlik hepsi bu

Konu sahıbının yazdıgından cok genel olarak bunun normal karsılanmasına sasırdım...
Kendı etrafımda boyle bırsey gormedım cunku hıc...

Biz evlendıgımızde nıkahtan sonra butun takıları kayınvaldeme emanet ettım, balayından dondukten sonra da oturduk hep beraber saydık, goturduk bankaya koyduk. Ne kendı tarafından takılanları ıstedıler ne de paralar bızım dedıler... Sonradan getırılen dugun hedıyelerınden bıle verdı anne kalsın senın goturcegın yerler vardır dememe ragmen, bunlar sızın dedı, ben sadece ayıp olmasın dıye gelenlerden bı cerceve aldım sonra hepsını gıtcegın yerlere goturursun anne dedım...
Ne bıleyım bana garıp gelıyor boyle seyler... Sonucta bı yuva kuruluyor...

Bazı yorumları şaşkınlıkla okudum.
Ya gerçekten bu konuda insanlarımız bilgisiz ya da kafalarına göre adet diyerek kanıksamışlar bu durumu.
Dinen de kanunen de düğünde takılan tüm takılar geline aittir.
Kadının güvencesidir onlar. Bir gün boşanma ya da vefat durumu olursa elinin altında toplu para/takı/birikim olsun diye durur. Öyle ki; gelin bu takıları mehir olarak bile isteyemez yani istememeli. Zaten benim olanı neden isteyeyim ki? Mehirde hac ya da ev istenmesinin sebebi de budur.
He benim takım ailesine gitsin diyorsanız zaten takınızı el altından gençlerin ailelerinin avucuna bırakmanız yeterli. Ki bence bu çok komik ve saygısızca. Bu zamanda gençlerinn evlenmesi,ev geçindirmesi,evlilik sürdürmesi zaten çok zorken neden büyüklere yardım edildiği iddia ediliyor ki?
Gelin isterse o takıları damatla paylaşabilir isterse oturup hepsini çatır çutur yiyebilir.

düğünde size takılan hediyeler sizindir. haa aileler borç edip yardım etmişse, o borçlarını ödemeleri için siz de onlara yardım edersniz orası ayrı. ama takılar paralar sizindir. ne münasebet yaa niye bir taraf alsın ki..

bana da böyle bir düşünce çok saçma geliyor. ne demek düğüne yardım ettik altınlar bizim. en baştan deselerdi madem düğünü biz yaparsak masrafları karşılamk için takılanları alırız diye. eminim baştan söylenseydi herkes ona göre bir tavır sergilerdi. ev mobilyası almak için yardım eden kayınvalide ve kayınpederlerde gelen ev hediyelerini alsın madem....

evlilik değil ticaret yapıyorlar sanki.nefret ediyorum ailelerin böyle tutumlarından.
takınlan altınlar damadın ailesinin hakkıymış mış mış?
neye göre kime göre arkadaşım?
ne damadın ne gelinin ailesinin hakkıdır.
takılanlar damat ve gelinin hakkıdır.
eğer onlara göz diken aileler varsa onların anne babalığından şüphe ederim ben!!!

pardonda hanimefendii bu benim dusuncem bizde adet boyle sizdede oyle benim dusunceme zihniyetime laf vuramazsiniz...
3 kuruslami yapiliyo bir dugun dernek...
iyi o zaman siz hic birseye el surmeyin dugundeki altinlarinizida siz alin banane benim dusuncemede saygi duyun...
ben zaten dedim masrafi kim yaparsa onun hakki diye ana baba yapiyorsa tabiki haklari,
ha ana baba elini birseye surmemistir dugunu kendisi yapmistir gelin damat zaten o zaman vermezler...

Muhim olan huzur canim, para pul inanki gelip geciyor..ve bu altin para pul mevzusu gencler evlenmeden daha huzurlarini kacirmaya yetiyor.

Kaldiki dugunde takilanlar tabiiki gelin ve damat adayinin. Ama tek derdin bu olsun guzelim, ilerde kim bilir nelerle karsilasacaksin.

Ve sunu soyleyeyimki sana…nisanlin simdi herseyi hallederim diyor ama hic birsey hallolmayacak ve sen herseyi icine atacaksin. Ya bu deveyi gudeceksin ya bu diyardan gideceksin maalesef.

Ayrica erkek tarafinin filan diyenler olmus…sasali dugun yapmayi zaten genelde aileler istiyor bu yuzden iki tane takilan altina goz dikmeseler iyi olur. Ya butcene gore yapacaksin ya da susacaksin istemeyeceksin.

Düğünde takılan takılan takıların amacı bir destek, yardımdır. Bugün senin darda olduğun zaman ben sana takayım, yarın benim ihtiyacım olduğunda sen de bana takarsın dır buradaki mantık. O takılar kimsenin değildir, sadece emanettir. Zamanı geldiğinde de sahibine geri gitmesi gerekir. Ailenin geline taktığı set, bilezik vs. zaten geline hediyedir. Onlarda gelinin hakkıdır.

para için birbirinizi kırmayın diyen arkadaşları anlamakta güçlük çekiyorum gerçekten.şuan nişanlıyım ve neler çektiğimi bir ben bir allah biliyor.hem nişanlım hem ben aldığımız paranın tamamını borçlara veriyoruz.şuan çalışmaktan başka hiçbir şey yapmıyoruz çünkü paramız olmuyor cebimizde.
takılanlar neden mi önemli?
çünkü şu devirde ne kadar çalışırsan çalış para biriktirmek mümkün olmuyor malesef.takılan takılar şu türkiyede bir çok çiftin sahip olabileceği tek yatırım.yarın öbür gün bi ev almak isterler peşinatını verirler o paralarla.

niye takılar evlenen çifte aittir ne isterlerse onu yaparlar
hep erkek tarafı bi takıya sahiplenme bizim onlar deme hakkına sahip kız deseki ailem masraf yaptı ben vericem bana takılanları aileme oh oh ne kıyametler kopar
ama erkek tarafı göğsünü gere gere bizim hakkımız deme cesaretini buluyo
çok almak isterlerse
sizde deyin ozaman benim üzerime takılanlarıda ben annemlere vericem bakalım ne tepki verecekler
*

Bazı yorumları okuyunca şok geçirdim resmen
Bir anne baba düğünlere gidip altın takar çünkü evladım evlendiğinde ona da takılsın altın der.
Peki kendi çocuğuna neden altın takılmasını ister? Evliliğinin ilk zamanlarında borçlarla boğuşmasın diye veya bir ihtiyacını gidersin diye.
Eğer anne baba kızının veya oğlunun altınlarını alıyorsa kimse kusura bakmasın da anneyim babayım diye ortalıkta gezmesinler.

bence takı merasimi sırasında siz masada oturun k.valideniz ve k.pederiniz çıksın onlara takılsın ne takılıyorsa.zaten onların hakkıymış ya,kız ailesi de saksı vazifesi görüyor nasılsa..hatta sadece babaanne dursun,herşey ona takılsın..fikir babası o nasıl olsa!

konunuzu okuyunca aklıma geldi, bizim düğünde de takılan altınlar bizde kaldı ama ben takılan paraların esamesini bile görmedim. kayınpeder alıp mekan sahibine verdi sanırım. şimdi gidip hır çıkarsam mı acaba paraları aldınız diye

Walla bir dügünde de sunu gördüm sok oldum Kiz tarafi nisanda takilanlari kiza vermemisler. Dügün de kiz tarafinin annesi ve kardesleri hediye takti. Baska kimse takmadi kiz tarafindan. Sonra kiz tarafindan biri dediki biz gelin evden gitmeden annesine verdik. Sonra oglan tarafi bunu duymus. Kizi damatla arka tarafa götürdüler. Kizin üstündekileri almislar. Gelinde benim cantama koyalim demis. Bos ver cantan kücük demisler. SOnra gelin le damat geri geldi. Gelinle kiz kardesi dügünün ortasinda birbirine girdi. Kavga ettiler nasil olurda sen altinlari damat tarafina verirsin diye...Planlari sumus . DÜgünde ne takilirsa gelin ailesine gidecekmis...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…