Düğünde takılanlardan gelinin annesi alır mı?

Bir annenin böyle bir şey söylemesi gerçekten üzücü... Düğünde altın niye takılır ki? Yeni evli çiftin ihtiyacı vardır, ev kuruyorlar, bizim de bir katkımız olsun diye.
Ha, böyle bir adet var bazı yerlerde ama şöyle: Kız veya erkek tarafından bazı misafirler, ailelerin de masrafa girdiklerini düşünerek hediyelerini -artık para veya altın- çiftin ailesine verirler. Aile de ihtiyacı varsa bunları alır, çifte vermez. Bizim düğünde de böyle düşünenler olmuştu ama annemler kendilerine verilenleri de çıkarıp bize verdi.
Bir kere gelenler sana takıyorsa zaten senin için takıyordur, annen için değil.
Hem böyle bir durum erkek tarafı aynı zihniyette değilse daha baştan probleme yol açar.

Kızlarrr bu konuda ben de muzdaribimmm ama eşimin tarafından dolayı :( onlarda da bu şekilde bi adet varmış ya da bana öyle söyledi eşim en azından. Düğünden önce kimse bunula ilgili konuşmamıştı benim aklıma da hiç böyle bi şey olacağı gelmemişti çünkü ne ailemde ne de çevremde gelin-damadın altınlarını alan bi tanıdığım olmadı, böyle bi şeyden haberim olsaydı baştan konuşurdum. eşimin tarafı onlara daha önce takılan altınları-çeyrekleri- borç kabul edip onlara tekrardan götürecekmiş o yüzden bize takılan altınlardan alacaklar (bana hiç bi şey söylemediler yalnız, direk eşimle konuşmuşlar), henüz vermedik ama vereceğiz yani kesin. Ne yapmamı önerirsiniz eşimle konuştum ama onun da pek bilgisi yok, sadece vereceğini biliyo detaylı sormamış niye veriyoruz falan diye, biraz düşkündür onları kırmak istemişmeiştir muhtemelen. şimdi madem biz bunları vereceğiz o zaman ben de annemlerinkini vereyim dicem eşime madem onlar alıyo, benim ailem niye almasın ? Hesaplicam annemlerin tarafından takılanları da annemlere verelim dicem. Var mı fikirleriniz ? :43:

Eğer senin adına saklamak için alacaksa sorun yok.Benim annemde kınada takılanları aldı.Fakat lazım oldukça alırım ondan.Ama yok kendi için alıyorsa saçma zaten bir sürü borç harç oluyor.Ama ona vermiyorsan erkek tarafınada vermemelisin bu durumda.O zaman sorun olur.Borçlara verilir diyebilirsin annene..

öyle bi adet falan yok tabikide işine gelen aileler yapıo bunu benim ailemde öle benim memleketimde düğünüm oldu ilk önce orda benim tarafım taktı tabi hep onları takı merasiminden sonra aldılar oynarken falan düşmesin die ertesi gün eşimin memleketine döndük orda da düğünümüz oldu ailemde geldi yine ben sandım orda takılanları getirdiler ama ne altın ne para hiçbişey vermediler dedim yol uzak bişey falan olur die almadılar heralde dedim 2hafta sonra kuzenimin düğününe gittik memlekete yine kimseden ses yok bu arada takılan bilezikler bende ama benim tarafımdan takılan neyse bayramda gidince alırım telaşeden unutuldu heralde dedim bu arada oraya gidip geldikçe eşim soruo verdi mi annenler die haklı olarak neyse bayramda gittik yine kimseden ses yok dönmemize yakın ben anneme sordum dayanamayıp neymiş efendim babannemler babama demiş ki senin kızın elin memleketine gidicek geçinicek mi bakalım anlaşırlarsa sonra ev alırken falan verirsin dersin demişler bu olucak iş mi ne yani ben ayrılıp gidersem o bizim yanımıza kar mı kalıcak hem babannemler öle dediyse bile babam susturamadı mı onları demek ki onunda işine geldi eşim bayram dönüşü sordu aldın mı altınları die bana bidaha burdaki altınları sorma unut dedim anladı heralde az çok yaşananları ses çıkartmadı hiç aradan 4sene geçti altınlardan paradan haber yok yerinde yeller esio

Annemle bir muhabbet arasında bana "düğünde sana takılanlardan, benim geçmişimi ben alıcam" dedi. Arkadaşlarının veya akrabalarına götürdüklerinin karşılıklarını kendisi alacakmış. Onlar sana değil bana geliyor aslında dedi. Ortada düğün olduğu falan da yok ama böyle bir şey söylemesi çok saçma geldi. Biz sonuçta düğünü falan hep kendimiz yapmayı düşünüyoruz, kendileri hiç bir şey harcamayacak. Bu durumda bir anne gelenlerden şu da benim payım diye alır mı :) Yani bir aile çok masraf yapar o zaman kız isterse verir, alın biraz rahatlayın gibi ama ben çok şaşırdım annemin böyle söylemesine. Kendisi inatla böyle bir adet olduğunu söylemişti benim de aklıma takıldı var mı gerçekten böyle bir şey?

Benim annem aynı bu gerekçelerle erkek kardeşime takılanların hepsini resmen (ç)aldı bana da aynısını söylüyor. Sessiz kalamam kardeşim gibi, düğünde çok büyük kavga çıkar, erkek tarafına rezil olurum ne yapıcam bilmiyorum :(

Son düzenleme:
Eğer senin adına saklamak için alacaksa sorun yok.Benim annemde kınada takılanları aldı.Fakat lazım oldukça alırım ondan.Ama yok kendi için alıyorsa saçma zaten bir sürü borç harç oluyor.Ama ona vermiyorsan erkek tarafınada vermemelisin bu durumda.O zaman sorun olur.Borçlara verilir diyebilirsin annene..

İşte benim anam olacak kadın böyle demiyor. Tamamen kendi için alacakmış. Neymiş bize takılanlar emanetmiş, aslınd aonlar bize değil anneme geliyormuş, emanetmiş o altınlar, yarın takı takan kişinin yakını evlenirse şimdiki getirdikleri altınları onlara iade edecekmiş. Evlenen kişiler bir sürü masraf yapıyor, borca giriyor, nasıl ödenecek o borçlar, aileler çeyiz aldırırken iyi ama ödemeye gelince ortadan yok oluyor, tüm borçlar yeni evlilere kalıyor, takılan altınlar işi finanse edecek ama anam olacak kadın anlamıyor. Ne yapıcam hiç bilmiyorum. Babam sen üzülme kızım senin altınlarını bu sefer anana kaptırmam diyor. Bilmiyorum artık

İşte benim anam olacak kadın böyle demiyor. Tamamen kendi için alacakmış. Neymiş bize takılanlar emanetmiş, aslınd aonlar bize değil anneme geliyormuş, emanetmiş o altınlar, yarın takı takan kişinin yakını evlenirse şimdiki getirdikleri altınları onlara iade edecekmiş. Evlenen kişiler bir sürü masraf yapıyor, borca giriyor, nasıl ödenecek o borçlar, aileler çeyiz aldırırken iyi ama ödemeye gelince ortadan yok oluyor, tüm borçlar yeni evlilere kalıyor, takılan altınlar işi finanse edecek ama anam olacak kadın anlamıyor. Ne yapıcam hiç bilmiyorum. Babam sen üzülme kızım senin altınlarını bu sefer anana kaptırmam diyor. Bilmiyorum artık

Erkek tarafından görümceye falan verebilirsiniz altınları tabi güveniyorsanız. Altınlar sana emanet dersiniz ve annene falan vermez zaten o gün almazsa daha da alamaz bence.

Erkek tarafından görümceye falan verebilirsiniz altınları tabi güveniyorsanız. Altınlar sana emanet dersiniz ve annene falan vermez zaten o gün almazsa daha da alamaz bence.

Siz nasıl yapacaksınız veya ne yaptınız? Görümceye de güvenemiyorum ben. Babama güveniyorum ama kısmet... Bir de şu var bana takılan altınları vermezsem erkek tarafına da takılanları vermemek lazım. Ama erkek tarafı da alacak altınları...

Siz nasıl yapacaksınız veya ne yaptınız? Görümceye de güvenemiyorum ben. Babama güveniyorum ama kısmet... Bir de şu var bana takılan altınları vermezsem erkek tarafına da takılanları vermemek lazım. Ama erkek tarafı da alacak altınları...

Benim düğün tarihi bile belli değil bir çözüm bulmadım :9:
Annemle tekrar konuştuğumda böyle bir şey söylemedi. Düğünde takılanları ev için peşinat yapacağımızı söyledim, o zamana baban emekli olursa biz de veririrz dedi. Muhtemelen vageçti bu fikrinden ama pek de güvenmiyorum değişebilir:9:
Ben erkek tarafına komple güveniyorum muhtemelen kaynanama falan veririm güvende olsun diye, o almayacağı gibi üzerine koyar da verir, aynı şekilde görümcelerim de...

Benim düğün tarihi bile belli değil bir çözüm bulmadım :9:
Annemle tekrar konuştuğumda böyle bir şey söylemedi. Düğünde takılanları ev için peşinat yapacağımızı söyledim, o zamana baban emekli olursa biz de veririrz dedi. Muhtemelen vageçti bu fikrinden ama pek de güvenmiyorum değişebilir:9:
Ben erkek tarafına komple güveniyorum muhtemelen kaynanama falan veririm güvende olsun diye, o almayacağı gibi üzerine koyar da verir, aynı şekilde görümcelerim de...

Aslında annem erkek kardeşime takılanları almakta haksız değil. Çünkü kız tarafı hiçbirşey yapmadı, yapmadığı gibi bize de çok masraf çıkarttılar. İstedikçe istediler. Ama bende de aynı şeyleri istemesi hoş değil. Annem dehşet paragözdür, yani hatır için parmağa işemeyen cinslerdeN. Çok üstelerse bana aldığı 2 yemek takımı, 1 sandıklı çatal bıçak takımı, kahvaltı seti parasını altın olarak ona veririm ama diğerlerini ona kaptırmam. Çeyizi kendim yapmışım düğüü eşimle yapmışız, o altınlar hakkım, hakkımız yani :)

vay arkadaş daha neler duyucaz bakalım
erkek tarafının biz altınları alıcaz dediğine şahit olmuştumda
kız tarafının dediğini hiç duymamıştım
biz cok şanslıymışız demekki düğünden sonra ne var ne yok kayınvaldeye verdim
hiç düşünmedim alırlarmı diye
düğün sonu koşa koşa gelip geri verdi
bide üstüne gunlerce eşten dosttan sonradan gelenleri gelin alın diye haber verdiler

senin durumun çok fena
madem erkek tarafıda alıcak diosun seninkileri vericek birini bulman lazım

babanın arka çıkması iyi olmuş.Ben olsam o durumda veririrm anne ama bir şartla derim bütün borçları üstleneceksin.Bana borç bırakmayacaksın anca o zaman diye şart koşardım.Ama yine de çok saçma ya annenin böyle düşünmesi:44::44:

Back
X