Düğünde takılanlardan gelinin annesi alır mı?

hani olur olmadık her şeye çıkarı için adet'i yapıştıranlar var ya, annen onlardan. böyle bir şey olabilir mi? yok şunu takın bizim adetimiz, yok bunu yapın bu adetimiz... onlardan. :)

annen başkalarına neden takıyor? gösteriş olsun diye mi?

yok öyle bir adet.

döngü şöyledir: evin kızı/oğlu evlenir. eş dost destek için gider takısını takar. sonra takı takan eş dostun çocuklarının düğünü olur. sonra onların çocuklarına takılır yine destek olsun diye. çocuğu olmayanlar çocuklarına takılmayacak diye takmasın o zaman? saçmalık. insan destek olsun diye takar. doğal olarak eşdosttan da imkanları dahilinde destek amaçlı takılmasını umar.

yani her takılan takı ebeveyne dönecekse buradaki anlam ne? çünkü her ebeveyn tüm evlilik masraflarını karşılıyor diye bir şey yok. öyle olsa çocuklara ne faydası var takı takmanın? böyle saçmalık olur mu? ancak aile düğüne katkı sağladıysa VE düğünden sonra sıkışıyorlarsa gelin damadın takılarla destek olmak kendi takdirleridir. birilerinin takısına el koymak anne de olsa çağdışıdır. çünkü o gelinle damadın hanesine yardım içindir.

anneninki burada çıkarcılık. yani annenin niyeti sizin rahatlamanız olmalıyken geçmiş takılarımı alır diyor.

İçanadolu'da yapılabiliyor öyle. Ama gelinin annesinin önceden altın taktıgı aileler düğün öncesi ona gelip, altını sana elden mi verelim yoksa düğünde mi takalım diyor, kadın altını kendisi için istiyorsa düğün öncesi elden alıyor ve düğünde o kişiler bir daha bir şey takmıyor, yok kadın altını düğünde takın derse o zaman altın gelinin oluyor...

Offff takı muhabetiiiii :14: valla benim düğünümde kayınvalidem eşime takılan bütün altınları ve paraları aldı :52:
hatta ve hatta düğünün hemen ertesi günü bizi çağırıp bana taktıkları 3 bileziği de istediler Allahtan eşim buna izin vermedi.Annem de sağolsun bana takılan hiç bir şeyi almadı borçlarınıda hep kendisi ödedi canım annem benim :54:

ben şöyle düşünüyorum, eger kiz tarafinin maddi durumu kötüyse, buna ragmen elinden gelenin fazlasini yapipta kizinin başini yere egdirmediyse, milletin karşisinda ezdirmediyse, takilan paralari alsa gelinin ici rahat eder, öyle anneyi babayi borç harc içinde birakip gidecegine en azindan masraflarinin bir kismini öderler, özelliklede geride bekar kardeşler varsa ve bu ablalari yüzünden maddi yönden sorunlari olursa, tabiki verecek, ama dügünden tek kuruş masraf etmeden ben takilari alayim derse o zaman bunun adi resmen aç gözlülük

İçanadolu'da yapılabiliyor öyle. Ama gelinin annesinin önceden altın taktıgı aileler düğün öncesi ona gelip, altını sana elden mi verelim yoksa düğünde mi takalım diyor, kadın altını kendisi için istiyorsa düğün öncesi elden alıyor ve düğünde o kişiler bir daha bir şey takmıyor, yok kadın altını düğünde takın derse o zaman altın gelinin oluyor...

dipnot olarak düğünde geline takılan altınlar HUKUKEN geline aittir.

Düşün bak biz bunları düşündük, karşı taraf senin ve ailenin hakkında neler düşünecek ve bunlar önüne zaman zaman nasıl gelecek.. Annenin yaptığı bir anneye yakışır cinsten değil kusurabakma lütfen.. Kimse karşı duramaz demişsin anneme ama karşı durması gereken tek ve asıl kişi sensin zaten, aksi halde cidden bu mide bulandırıcı birşey, bir anne bu kadar düşmemeli, kızını düşürmemeli.. Ve son olarak İnşallah şaka yapıyordur da bu yazdıklarımın hiç hükmü yoktur..

haklısın canım ama ben çok duydum alanları. hatta şöyleki yakınlarına takmanıza gerek yok zaten yeteri kadar takan oldu onları bana verin diyeni de duydum. o kadar garipsemeyin neler var neler. hatta geçen gittiğim bir düğünde tek tek isim okuyup ne taktığını söylüyorlardı.

tamam o konuyu biliyorum hatta bazı kişiler gelinin damadın annesine zarfın içinde parar verirler ama geline takılan altınları istemekte saçma geldi anneme söyledim verilebilir eşya alındığı için borç yapılmıştır borcu kapatsın diye verilir anlaşmaya bağlı dedi ama eşyaları kızla çocuk alıcak onun haricinde kimse bişey almıcak yinede verilir mi dedim hayır verilmez isteyen olursa da aç gözlü denilir dedi

Allahım ne adetler var yahu! bazen kendimi başka biyerde yaşıyor gibi hissediyorum. o değil de bu meseleyi müstakbel damat ile mutlaka konuşmalısın annen ciddiyse eğer. yoksa bide kocanla, onun ailesiyle uğraşırsın bir ömür boyu dillerinden düşürmezler haklı olarak.

Takılar gelin ile damada takılır..
Annelere takılmaz..

Ama düğünde takı merasimi başlayınca,
anneniz kurdelayı boynuna takarsa,misafirler altınları ona takmaya başlayabilir
O zaman korkarım gitti altınlar :34:

Son düzenleme:
Ben evlenirken bizim taraftan gelen bir çok takıyı anneme vermek için çok ısrar ettim, yıllar boyunca onun düğünlere götürdüklerinin geri geldiğini biliyorum sonuçta. Almadı ama hala da çok kendimin saymam onları. Aileniz emekliymiş, çok fazla biriktirme şansları olmuyor emeklilerin, onları da anlamak gerek. Ben de bu açıdan vicdan azabı duyuyorum açıkçası. Kimse bana evlendim diye servet transferi yapmak zorunda değil ki, bilakis ben onları rahatlatmalıyım...

Bence siz de annenizin fıtratına ve bu tercihine saygı gösterin, anneyle, hele anneyle ara bozmaya değmez bence...

var öyle bir adet, aslında adet değil olması gereken bence. şöyle ki annen başkalarının düğününe gittiği için başkaları da senin düğününe geliyor. yani annen takısını götürdü onlarda şimdi karşılık olarak götürecek. aynı şekilde evleneceğin kişinin tarafındakilerde karşılık getirecekler. Bizim buralarda kız tarafı kına gecesi yapar kız tarafına takılanlar o gün takılır ve kızın annesigilde kalır. düğünde sadece kızın anne-baba- kardeşlerinin takıları takılır.

Ayrıca 12 bin lira verdim filan demişsin aşk olsun yaa, okuyunca dedim ki bi an anne baba ne 12 binler harcamıştır ama gık demezler. biz evlatlar kalem kalem hesap tutuyoruz :1: neyse annene bişey deme çünkü onun taktıklarının karşılığı geliyor takı olarak sana. heee düğünde masraf eder etmez orasını bilemem.
Ben daha yeni işe girmişim bir maaşımı almamışım, senin paran bizde birikmiş olsun gel araba kredisinin yarısını sen öde dedi. Tamam demek zorunda kaldım. Sonuçta isteyerek verdiğim bir miktar değil. Herkes ilk maaşıyla etrafa hediye alır, ben ilk maaşımı göremedim bile :)
Takı konusunda da ailem masraf yapacak olsa durumları kötü olsa dediğini anlarım ama şu durumda ben evlenmek için bin liranın hesabını yaparken onun böyle demesi hoş değil. 24 binlik araba alındı ama hastalandığımda da bana "otobüse bin git" dendi. O araba kardeşimin kız arkadaşını yurduna bırakması, arkadaşlarıyla fink atması ve abbamı okula götürmekten başka hiç bir işe yaramadı. Maddiyattan ziyade maneviyat var ortada. Ve ben burada o kadar sıkıntı çekecekken, evi, arabası üstüne bir de yazlığı olan iki maaşlı anne babama istemeyerek verdiğim parayı tabiki de söylerim.Zamanında evden mi kovulmadım, kavga mı etmedim.

Konu, içeriği nedeniyle ilgili başlığa taşınmıştır.

benim ailem neredeyse hic masraf yapmadi. esimin ailesi de. sadece esim yapti ben de uygununa giderek ona destek oldum. takilar bize kaldi tabi bilmiyorum beklenti icine girdiler mi?

dugunumde babamin bi akrabasi 100 lira takip gostermisti babama bak 100 takiyorum diye. 2 ay sonra oglunun dugunu vardi. :) babam da ona 100 takti. gelenlerin cogu babanneme olan borclarini odemislerdi aslinda.

ama suan anliyorum bunu yoksa birazini verirdim babanneme :)

canım annen nasıl bir mantık yürütmüş anlamadım
kendisi zamanında başkalarının düğününde taktıysa,
gelinle damada katkı olsun diye takmıştır,onlarda borçlarını falan ödemişlerdir.
bu işler böyle olur yani,
ne demek şimdi takılan altınlar benim hakkım denir mi??
siz o altınlarla borçlarınızı falan kapatırsınız.

bizim tarafta düğünde takılanlardan kıza takılanları kızın ailesi alıyo damada takılanlarıda erkek tarafı alıyo yada iki ailede hiçbir takıyı almayıp evlenen çifte kalıyo takılar o arada anlaşmaya ve yapılan masrafa bağlı

ama annenin bunu peşin peşi sylemesi ayıp olmuş evladı sonuçta burda paranın lafının edilmemesi gerekir.Bende bikaç tane altın alıp kenara koymuştum annemler sağolsun onları aldı düğün yapanlara taktı onlrda senin düğünün olunca sana takıcaklar tabi vericen dedi :27:ben şimdiden kendi düğünüme yatırım yapıyomuşumda haberim yokmuş:52:

holy çok üzgünüm sizin ailenin de alçak eşeği senmişsin :)
alınmayasın hani bir laf vardır alçak eşeğin bineni çok olur diye...
diş göstermen şart, ailene tabi yardım edersin ama davranışlar hoş değil...
kullandırtma artık kendini istediği kadar dişli olsun annen...

evlenmeni zora koşar tabi çünkü evlenirsen onlara faydan kalmayacak... yazık...
bugün tvde de vardı kadın doğurup birine vermiş kızını baksın diye, kız çalışacak yaşa gelince de 'ben senin annenim çalış bana bak' demiş...
'yokkk yaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa' derler !

anne ya bu şu an üsttekiler yazdığıma inanamıyorum ama annen kim olduğunu unutmuş gibi, bi hatırlat istersen...
hatta 'düğünde kurdeleyi boynuna sen takarsın madem' de deyiver arkadaşların dediği gibi belki aklı başına gelir...
kızma sakın bana annene böyle şeyler dedim diye çok kızdım da...

doğru anladıysam ailenin durumu gayet iyi ve sen bir de üzerine onlara araba alırken yardım ettin. tamam buraya kadar güzel. durumları iyiyse niye senin düğününde yardım etmiyorlar kii. sonuçta çocuğunu evlendirmek, büyütmek okutmak gibi ailenin görevidir. durumları olmasa anlarım. mesela biz düğünümüzü ailelerden yardım almadan yapıcaz çünkü durumları belli iki tarafında. ama takılan altınlar da bizde kalacak. hiçbir masraf yapmayacaklar sonuçta. neyin karşılığı olarak vericem ki altınlarımı. annen biraz mantıksız konuşmuş. bence sende al karşına konuş annenle. bir de maneciyet eksikliği var diyosun sanırım kardeşlerinle aranda ayrımcılık yaptıklarını düşünüyosun. senin annen altınları alırsa kayınvaliden de alır haklı olarak. sonra yıllarca düğün borcu ödemek zorunda kalırsınız ve elinde avucunda da hiçbirşey olmaz canım benden söylemesii. umarım seni kıracak birşey söylemeişimdir...

Bizde de nisanda takilanlar kızın çeyizine katkı olur.Kınada takilanlar ve anneye verilenler kızın annesinin insafına kalmış benim annemde kuruşu kuruşuna altın yapıp vermişlerdi hatta üstüne para koyup bi tam altın daha yapıp vermişlerdi para olarak kalmasın harcanir diye aynı zamanda kayinvalideme verdim düğün zamanıda düğün bitimide hiç ellemeden eve girerken elimize verdiler o konuda şanslıymisiz gerçekten.
Sizin annenizde kendi de şimdi düğünlerde taktiği için öyle düşünmüş olabilir. Ama gelinle damada hediye olarakta düşünebilirdi.

ANNem Ev verdi tadilatını yaptı.kaç binlira paralar harcadı.bir tek mobilyayı eşim aldı.ki oonun taksitlerini de eşim ödüyor hala, ama takıları erkek tarafı aldı.Burda bence önce evlenenler düşünücek bu altınlar kimin hakkı diye.yok çok masraf yaptı şu tarafa veerelim derse vermeliler.Yoksa iki taraf da istememeli.Bana hiçbir şey takmayıp takılanları da topladıkları için Ben o altınlarımı helal etmiyorum onlara.Bana sormadan aldıkları ve diledikleri gibi harcadıkları için!!

kAYNANADAN Beklerim bu davranışı ama.kızın da kendi annesi isteyemez yani ciddi ciddi:S

Çok sinir olduğum bir muhabbettir.Bekarım ve bu durum beni de düşündürüyor.Bizim bir tanıdığımız geçen yaz evlendi ve rezil oldular düğünde sırf bu takı olayı yüzünden.Damat Kütahyalı, gelin İzmirli.Nişan istemiş kız.Benim bildiğim nişanı kız yapar.Damat yaptı tüm masraflarını ve takıyı kız tarafı aldı.Sonra düğün zamanı geldi Kütahyada düğün yapıldı ve takıları yine kız tarafı aldı...İzmirde bir düğün daha yapıldı kına gecesiyle beraber.Yani Kütahyadakiyle beraber 3 gün oldu toplamda.Onun da takılarını kız tarafı alınca damadın annesi fenalaştı...Şekeri falan yükseldi.Damat borçla yapmış düğünü.Ve kız arkadaşlarıyla yakın çevresiyle akrabalarıyla vedalaşamadan paldır küldür arabaya bindi gitti.1 saat falan millet kendi kendine oynadı ve düğün bitti...Şimdi o damat ikide bir dile getirse kızın annesigilin aç gözlülüğünü haklı...Ne lüzmu var sen çocuğunun geçimiyle oynuyosun takı uğruna...Bi kere zaten aileler arası baştan zıtlık olunca o hep sürüp gidiyor... :19: Benim şahsi fikrim düğünü yaparken 2 tarafın ailesi de karışmamalı masraflara.Gelinle damat karşılamalı tüm masrafları ki zaten maddi anlamda ayakta duramayan insanların aileler tarafından evlendirilmesi de çok saçma bence.E gelinle damat da karşılayınca masrafı haliyle takılar üzerinde söz sahibi bi tek onlar olur diye düşünüyorum ben...Şahsen ben böyle düşünüyorum... :34:

Back
X