Düğünde takılanlardan gelinin annesi alır mı?

bekarken bende çali$iyordum
babam kaandigimi vermezsem evlenmeme izin vermeyecekdi ( e$im ba$ka $ehirden diye bi bahanesi vardi)
bende kabul etmek zorunda kaldim
annecigim demi$ti asla kuru$unu ne babana ne kocana bana bile verme demi$ti .. ama omru fazla deilmi$ , o gidince destegim olmadi babam ne dediyse yapmak zorunda kaldim
evlendim kurtuldum dermi$im :))
koca evide çok matrak bi$ey deil
ha baba evi ha koca evi fark yok
hatta baba evini tercih ederim :27:

herkes yapmıyor ama gelinin aileside damadın aileside alabiliyor var yani böyle birşey. hatta gittim bir düğünde hatırlıyorum damadanın ailesi ayrı anons edildi gelinin ailesi ayrı anons edildi ya ne saçma dedim annemde kızım takıları paylaşıcaklardır onun için yapmışlardır dedi herkes kendi tarafından geleni alacaktır dedi.

herkes yapmıyor ama gelinin aileside damadın aileside alabiliyor var yani böyle birşey. hatta gittim bir düğünde hatırlıyorum damadanın ailesi ayrı anons edildi gelinin ailesi ayrı anons edildi ya ne saçma dedim annemde kızım takıları paylaşıcaklardır onun için yapmışlardır dedi herkes kendi tarafından geleni alacaktır dedi.

ciddi misin :53: ben ilk defa senden duyuyorum :26: o zaman takı töreninde gelinle damat boşuna ayakta beklemesin gitsinler otursunlar gelinin annesiyle damadın annesinin boyunlarına kurdela asılsın takılar onlara takılsın hemde sorun yaşanmaz herkes üzerine takılan parayı altını alır evine gider :27:

Son düzenleme:
Annenizin çok ilginç bir yaklaşımı olmuş konuya.Dahaönce hiç duymadım,karşılaşmadım desem...
Kız tarafı olarak durumu olmaz borç harç alışveriş-çeyiz yapılır.Anneniz kendi yakınlarına akrabalarınıza dügünden önce takıları kendisine vermesini söyler ve bu borçları ödeyebilir.Bu akla yatkın.
ama bunlar benim daha önce eşe dosta götürdüm mantıgı tuhaf.O eş dost evlenmedi ki onlarında çocukları aldı bu takılanları yada hediyeleri.Yani bir çeşit gönül borcu,evlatlara yardım ,yuvayı derip kurmak için dayanışmak.

Annenizi şimdiden bir kenara çekip söyleyin anlatın düşündüklerinizi.Benim tavsiyem bu sözleri ERKEK TARAFI DUYMADAN hale yola koyun.Kim ne takacak ,siz ne kadarı vermek taraftarısınız organize etsin önceden.
Sonra Yıllar yıllar boyu temcit pilavı gibi dinlersiniz.BİZE TUHAF GELEN KAYINVALİDE ,GÖRÜMCE,ELTİ--- GİLLERE NE GELMEZ:((

Hakkınızda hayırlısı olsun umarım sorun çıkmadan kurarsınız yuvanızı...

Aslında bu oldukça otoriter halim. Annem ilk işe gi(rdiğim sene borç istedi ben de verdim. Sonraki sene ise her harcadığımı bilmek istedi. Sürekli sorup duruyordu nereye harcadın, ne kadar borcun var, şuna ne kadar verdin vs. Ben bunları bertaraf etmeyi başardım artık sormuyor ve bilmiyor bu bile büyük bir şey benim için.
Ama söylendiği gibi düşünüyorum da elimde avucumda yok. Kardeşim bile aynı hesaplarda; bana pahalı bir telefon aldırmıştı( malum ablayım). Sonra aynı telefonu bana yarı fiyatına geri sattı :) [/COLOR][/B][/QUOTE]

Allah allah nasıl yani...Canım kullandırtma kendini...pesss dedim okuyunca bu nedir böyle?Benim de ailemin durumu yok sürekli elimiz üzerlerindedir ama böyle mecbur koşulmak?Bir daha yazmadan duramadım.Lütfen sınırlarını kurmayı korumayı ögren.Sonra bu hayatta kimler kimler ezer kullanır seni.Aşkla evlensende evlilik çok kolay yürüyen bir müessese degil-koca bir sülale olacak karsında.Keseni,hayatını,hesabını kendin tut,kendin yönet.
Yaşım elbet büyüktür senden ben 17 yıllık evliyim.Tekrar verebilecegim en güzel tavsiye annen bu fikrinde sabit olursa karsı taraf duymadan en yakınlarınızdan alsın hakkını.Yoksa canın sıkılır.Hakkını kimsye yedirme.tuhaf...
Allah a emanet ol...sevgiler...

Yani bizde de biz 3 kız kardeşiz 24,23 ve 10 yaşında olmak üzere ben ortancayım ve hemen hemen her düğüne gidip takı, para takan babamlara "of sanki akraba, yok sanki yakınınız he gitmeyiverin" derim babam da bi'döner ve o keskin cümleyi söyler hep "kızım ona gitme buna gitme sizin düğününüze kim gelip ne takacak ozaman kimsenin sizi tanıdığı yok ki:27: Şimdi davetiye gelince gitmiyo musunuz derim:9:

Ama evet annen alırsa saçma. Çevremde de dolu insan var böyle yarın öbür gün bizim evlatlarımızda evlencek diye düğünlere giden ama bu takı merasimi zaten yeni evli çift rahatlasın diye yapılıyo. Madem aileye verilecek ben niye düğün yapıyorum nikahımı yapar arkadaşlarımla da bi'yere gider eğlenirim sanki bayılıyoruz boynumuzda kırmızı kurdele okadar kişiyi öp:27:

Okadar yardım etmişsin gören de hayırsız evlatsın sanacak, uygun dille anlat düğün istemiyorum ozaman falan de. Kaç yaşında düzenini oturtmuş kadın senin üç beşini alıp ne yapacak sen dardayken.:19:

bence bi şekilde anneni ikna et takılanları verme çünkü ilerde kısmet olursa bebeğin olucak ona da altın,para filan takılıcak o zaman da annen filancının bebeğine altın taktım para taktım onlar benim hakkım vericeksin bana der :50:

ben adetlerden yaka silkmiş biri olarak, bu adeti dediğin gibi saçma buldum, böyle bi adet olduğunu da hiç duymadım:44::44:
o takılara kimse elini süremez, o senin ve eşinin bi bakıma güvencesi olcak, hayatında belki bi daha o kadar parayı bi arada bile görmeyeceksin.. o yüzden sahip çık.. ama çok başın ağrıyacak gibi, Allah yardım etsin sana

annen vermiş mi peki annesinin hakkını (geçmişini) kendisine takılanlardan?

biraz çıkarcı bir anneyle karşı karşıyayız galiba:26:

evlilik için yardım etmeyip bir de köstek olunması analık yasalarına biraz ters.

Aslında bu oldukça otoriter halim. Annem ilk işe girdiğim sene borç istedi ben de verdim. Sonraki sene ise her harcadığımı bilmek istedi. Sürekli sorup duruyordu nereye harcadın, ne kadar borcun var, şuna ne kadar verdin vs. Ben bunları bertaraf etmeyi başardım artık sormuyor ve bilmiyor bu bile büyük bir şey benim için.
Ama söylendiği gibi düşünüyorum da elimde avucumda yok. Kardeşim bile aynı hesaplarda; bana pahalı bir telefon aldırmıştı( malum ablayım). Sonra aynı telefonu bana yarı fiyatına geri sattı :)

kötü ya hem de durum baya kötü.

net ol tavrını koy.

kırmadan ben bildiğim düdüğü öttürücem de.

Annemle bir muhabbet arasında bana "düğünde sana takılanlardan, benim geçmişimi ben alıcam" dedi. Arkadaşlarının veya akrabalarına götürdüklerinin karşılıklarını kendisi alacakmış. Onlar sana değil bana geliyor aslında dedi. Ortada düğün olduğu falan da yok ama böyle bir şey söylemesi çok saçma geldi. Biz sonuçta düğünü falan hep kendimiz yapmayı düşünüyoruz, kendileri hiç bir şey harcamayacak. Bu durumda bir anne gelenlerden şu da benim payım diye alır mı :) Yani bir aile çok masraf yapar o zaman kız isterse verir, alın biraz rahatlayın gibi ama ben çok şaşırdım annemin böyle söylemesine. Kendisi inatla böyle bir adet olduğunu söylemişti benim de aklıma takıldı var mı gerçekten böyle bir şey?

cnm bız evendıgımızde annemler hıc bısey ıstemedı esım ıle bıze kaldı
annemler hala oduyorlar bızede odetmıyolar

Anneme derim demesine de henüz evlendiğim yok böyle bir hesaba girmesi çok garip gerçekten. Hayır nişanlı falan olsam da düğün yakın olsa yine tamam :)
Anneme hiç bir şey takılmamış bildiğim kadarıyla, bazı para getirenlerin parasını da kaynanası alıp geri vermiş sahiplerine :)

Biz de 3 kardeşiz, ben 4 yıldır çalışıyorum. Ortancamız erkek benden 3 yaş küçük, yıllardır üniversitede hala bitiremedi. Yer, içer, gezer. Kız arkadaşı, sigarası derken annemin verdiği haftalık 50 yetmiyor ona, annemden habersiz ben de veriyorum. Verdiğimi duyarsa "sen kaç verdiysen ben o kadar eksik vereyim" diyo:) Bir de orta 1'de bir kız var. Onun da bazı ihtiyaçlarını ben alıyorum. Annem sebze ve meyve almayı pek sevmez onları da ben alırım genelde. Yani aileme alın bu para sizin demesem de katkım oluyor ama baksanız en hayırsız ve içten pazarlıklı olan benim :)
Geçenlerde de sevgilimle nişan isteğimize karşı çıkınca ben "anne bu çocuk ileride ailen beni istemedi diye tavır alırsa daha kötü yerlere gider. donuçta ben bununla evlenicem zora koşmayın. Sonra gelmez, gitmez iyi olmaz" dedim. Bana verdiği cevap şuydu "Kendi öyle yapmak istiyorsa yapsın. Zaten 1000 km öteden bana ne faydan olacak, kaç senede bir gelirsin onu da gelme nolmuş. Tek çocuğum sen misin ki sadece seni düşüncem".

cnm bız evendıgımızde annemler hıc bısey ıstemedı esım ıle bıze kaldı
annemler hala oduyorlar bızede odetmıyolar
canım sizinkiler neler yaptı mesela borçç ödüyorlar?
Ben bizimkilerin bir şey yapacağını sanmıyorum sadece takı takarlar onu da ben ödeyecek değilim.
Nişan bile olmayacak evde sadece anneler ve babalar olacak, öyle bir yüzük takılacak. Bunun masrafı da bana ait zaten.
Düğün de yapmak istemiyoruz nikah sonrası yakın çevreyle bir yemek ki onları da ortak yapmayı düşünüyoruz. Yani ailelere hiç bir şey kalmıyor sadece her iki taraf da takısını takacak ve arada bilmediğimiz ufak tefek harcamalar olacak.

düğünde takılanları erkek tarafının komple iç ettiğini de kız tarafının kızın annesine takı verdiğini de gördü bu gözler:20:
onun için insanoğludur yapar diyorum ,artık herkesten herşey beklenir
kimse de düşünmez ya bunlar sıfırdan yuva kuruyolar paraya en çok ihtiyacı olan onlar diye

haaa madem iş buralara kadar gelmiş de anne- baba evladından 5-10 altını esirgiyor ben olsam cıngar çıkarırdım!!!
ya hiç gelip de takmasınlar ya da üstüme takılanı çıkarıp da kimseye veremem
olmadı anneniz piste çıksın takı kurdelesini de onun boynuna dolasınlar
gece gece sinirlendim yineeee :4::4::4::4:

Canım öz çocuk olduğuna emin misin?Birde öyle annenin alması gibi bir durum söz konusu bile olamaz.Düğün erkek tarafına aittir eğer ki düğünü eşin karşılıyorsa takılanlardan tabi ki karşılanabilir ama aileye altın verme vs.. öyle bir durum yok.Kaldı ki düğünde takılanların amacı zaten şudur yeni evlenen çiftlere destek.Bu yüzden annen sana şaka falan yapmıştır yani akla başka birşey gelmiyor.

Benim geçmişim derken, ben insanların düğününe falan götürdüm onlar da benim hatrıma getiriyorlar demek istedi.Sana değil bana geliyor onlar benim hakkım dedi resmen. Bana çok garip geldi ama böyle bir adet olup olmadığını bilmediğim için bir şey diyemedim.
Evet anneme zamanında hiç bir şey takılmamış kendisi biraz da paragöz bir insandır.Asla kabul etmez ama öyledir benim gözümde.
Ayrıca ben zaten ilk sene onlara 12-13 bin lira para vermiştim araba aldılar falan. Bana da her zaman maaşlı insansın düğününü kendin yaparsın gibi bir şeyler söylüyor. Kendileri hiç bir masrafa girmeyip, üstüne 12 bin liramı alıp, üstüne de altınları da ver derler mi gerçekten çok merak ediyorum :)

var öyle bir adet, aslında adet değil olması gereken bence. şöyle ki annen başkalarının düğününe gittiği için başkaları da senin düğününe geliyor. yani annen takısını götürdü onlarda şimdi karşılık olarak götürecek. aynı şekilde evleneceğin kişinin tarafındakilerde karşılık getirecekler. Bizim buralarda kız tarafı kına gecesi yapar kız tarafına takılanlar o gün takılır ve kızın annesigilde kalır. düğünde sadece kızın anne-baba- kardeşlerinin takıları takılır.

Ayrıca 12 bin lira verdim filan demişsin aşk olsun yaa, okuyunca dedim ki bi an anne baba ne 12 binler harcamıştır ama gık demezler. biz evlatlar kalem kalem hesap tutuyoruz :1: neyse annene bişey deme çünkü onun taktıklarının karşılığı geliyor takı olarak sana. heee düğünde masraf eder etmez orasını bilemem.

Bizim adetimize göre eğer kızın ailesi maddi olarak çok iyi durumda değilse. Düğünde takı töreni sırasında bazı misafirler altını geline değil anneye verirler. Bu altınlarda dilerse annede kalır. İsteyen kızına geride verir..

ciddi misin :53: ben ilk defa senden duyuyorum :26: o zaman takı töreninde gelinle damat boşuna ayakta beklemesin gitsinler otursunlar gelinin annesiyle damadın annesinin boyunlarına kurdela asılsın takılar onlara takılsın hemde sorun yaşanmaz herkes üzerine takılan parayı altını alır evine gider :27:

haklısın canım ama ben çok duydum alanları. hatta şöyleki yakınlarına takmanıza gerek yok zaten yeteri kadar takan oldu onları bana verin diyeni de duydum. o kadar garipsemeyin neler var neler. hatta geçen gittiğim bir düğünde tek tek isim okuyup ne taktığını söylüyorlardı.

Olur mu canim oyle sey?
Bu dugun dernekleri para alisverisine cevirenlere sinir oluyorum, bu tur mubabbetlerden de dugunlerden de igreniyorum ben ya.

bende bunu duydum ancak şöyle izah ediyim
dügündünde kim takarsa taksin, altin gelin ve damadindir
dügünde kiz tarafi (dayi teyze hala vesayre) para takmak isterse eger, isterse bu parayi direkt olarak kizin annesine verirki, yatak odasina çegize falan bir katkisi olsun

Back
X