Yöresel Tarif Ege'nin Kralı Manisa Kebabı...(Lambrusco'nun Asistanlığında)

Yöresel Yemekler

Usha

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
10 Ağustos 2011
2.810
210
173
Merhaba
İlk yarışma heyecanıyla karşınızdayım

Önce sizlere biraz Manisa Kebabımızdan bahsetmek istiyorum

Manisa Kebabı 1900’lü yıl.la.rın ba.şı.nda, o dönemde ilk ola.rak Mı.sır’dan ge.len ve Manisa’ya yerleşen Halepli bir us.ta ta.ra.fın.dan ya.pıl.mış ve yanında yetiştirdiği İbrahim Usta tarafından yaygın hale gelmiştir… Kalfa ve çırak yetiştiren İbrahim Usta, yaptığı demir şişe sarılmış köftenin adını da Manisa Kebabı koyarak isimlendirmiş… Arap ve Osmanlı kültürü karışımı bu kebap, zaman içerisinde bu şehirle bütünleşmiş ve seneler boyu yetişen ustalar bugünlere kadar devam ettirmişlerdir…

Dana ve kuzu karışımı kıymanın, hiç bir baharat kullanılmadan sadece tuz ilave edilerek demir şişlere sarılması ile hazırlanan Manisa Kebabını farklı kılan en önemli özelliği tabii ki kıymasının hazırlama şeklidir… Dana etinin kol veya kapak tabir edilen kısmından alınan etlere, sinirleri temizlendikten sonra belli bir oranda kuzu eti ilave edilerek hazırlanır… Et iki sefer kıyıldıktan sonra kararı ayarında sadece tuz ilave edilerek iyice yoğrulur… Daha sonra özel şişlere saplanarak hazırlanır…

Manisa Kebabı servise odun kömürü üzerinde pişirilerek hazırlanır… Bu yöntem ile pişirilen ve yağını salan köfteleri yemesi çok daha lezzetli ve hafif bir hal alır…

Odun kömüründe şiş köfteler pişerken, pideler şişlerin üzerinde atılır ve köftelerin dumanı ile ısıtılıp lezzetlendirilir… Pideler doğrandıktın sonra kendine özgü bakır tabaklara konulur… Tabakların bakır olmasının nedeni kebabın çabuk soğumasını önlemektir… Daha sonra şişlerdeki köfteler pide üzerine çekilir… Son olarak da eritilmiş sıcak tereyağı üzerine gezdirilerek, sumak ve ince kıyılmış maydanoz serpilir…

Manisa Kebabı bu aşamalardan sonra servise hazır hale gelir.
Yanına garnitür olarak mevsimine göre; köz domates, köz yeşil biber, sumak ile yoğrulmuş soğan ilave edilebilir…

Evimizin mutfağında ne yapabiliriz diye düşündüm
:44: ve odun kömürü yerine elektrikli fırın, demir şişler yerine çöp şişler ile bu enfes lezzeti denemeye karar verdim…

MANİSA KEBABI

Kebap Pidemizin Malzemeleri;

4 Su bardağı un
1 Paket yaş maya
1 Yemek kaşığı şeker
2 Tatlı kaşığı tuz
1,5 Su bardağı ılık su

Önce yaş mayayı şeker ve tuz ile birlikte ılık suda çözerek 10-15 dakika mayalanması için bekliyoruz

Daha sonra mayamızı bir miktar unumuzun içerisine ilave edip elimize yapışmayacak hale gelene kadar yavaş yavaş un ilave etmeye devam ederek yoğuruyoruz. Hamurumuzun elimize yapışmaması gerekiyor ama yumuşaklığını da kaybetmemeli. Yani elimize yapışmasın diye çok fazla un ekleyip hamuru sertleştirmiyoruz

Hamurumuzun üzerini bir bez ile kapatıp 45 dakika mayalanıp kabarmasını bekliyoruz

Mayalanan hamurumuzdan bezeler koparıp elimizle çekiştirerek genişletiyoruz. Küçük bir pasta tabağı boyutuna getirdiğimiz hamurumuzu, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize alıp üzerine çok az sulandırılmış yumurta sarısı sürüyoruz

230-240 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar ( yaklaşık 20 dakika ) pişiriyoruz

Servis tabağımıza aldığımız pidemizi küp küp kesiyoruz:104:

Köftemizin Malzemeleri;

500 gr kıyma (1/3 kuzu eti, 2/3 dana eti karışımı)
1 Tatlı kaşığı tuz

Kıymamızı sadece tuz ilave ederek 5-10 dakika kadar yoğuruyoruz. 15-20 dakika dinlendirip ceviz büyüklüğünde parçalar alarak şişlere diziyoruz.

Uygun bir tepsi veya ızgara üzerinde 275 derecede şiş köftelerimizi kızartıyoruz. Kızaran köftelerimizi ters çevirip diğer taraflarını da kızartıyoruz

Şişler demir olmadığı için köfteleri çıkarmakta zorlanırsanız bir bıçak yardımıyla bir yönden çizip çıkarabilirsiniz

Kebabımızın üst malzemeleri;

Bir tutam ince kıyılmış maydanoz
Sumak
Tereyağı

Köftelerimizi pidemizin üzerine alıp kızdırdığımız tereyağını tüm köfteleri ıslatacak şekilde gezdiriyoruz

Sonra köftelerimizin üzerine birkaç tutam sumak ve maydanoz serpiyoruz:119:

Ve közlenmiş domates ve biber eşliğinde Manisa Kebabımızı servis ediyoruz

Haydin yiyin gariii

Geldi bizim yemeğimizellerine sağlık canım bol şanslar

ama bu muhteşem olmuş en kısa zamanda hatta bu akşama deneyecem tarifini canım ellerine sağlık yarışmada başarılar dilerim

Efser aklımdan geçirmiştim bu yemeği yapabileceğini hatta ilk tarifinin bu olabileceğini düşünmüştüm kebab filan deyince aklıma direkt manisa kebabı gelmişti ama demek o değilmiş ama yine onu yapmak kısmet olmuş. Burada asıl merkezi İzmirde olan kırçiçeği diye bir yer var süper yapıyor ama o yoğurt ve sosta koyuyor çok süper bir lezzet gerçekten ayrıca evde de deneyebilirim. Ben bunu normal köftelerle yapmıştım şişe geçirmeden. Çok canım çekti şimdi ellerine sağlık yarışmada başarılar dilerim.

Ellerine saglik..
Cok lezzetli görünüyor,eminim tadida öyledir..
Basarilar..

Geldi bizim yemeğimizellerine sağlık canım bol şanslar

Teşekkür ederim canım Bende sana başarılar dilesemmi bilemedim

ama bu muhteşem olmuş en kısa zamanda hatta bu akşama deneyecem tarifini canım ellerine sağlık yarışmada başarılar dilerim

Teşekkür ederim Tavsiye ederim denemenizi ama kıymasını alırken mutlaka kuzu-dana karışık olmalı tarifte yazdığım gibi

Onunda adı aynıydı ama ev usulü olanıydı

İsteyen yoğurt ile servis ediyor da tarifin orjinalinde yoğurt yok Yani Manisa'da bir Manisa Kebapçısına gidersen sen sipariş vermeden yoğurt soslu getirmezler... Eee bende lokanta usulü çalışıyorum

Bekliyorum canım senide sanada şimdiden başarılar

Ellerine saglik..
Cok lezzetli görünüyor,eminim tadida öyledir..
Basarilar..

Teşekkür ederim

Harika gözüküyor ellerine sağlık başarılar diliyorum

Teşekkür ederim abla

Kebaba bak kebaba
Eline sağlık canım bak gene Ege'yi özlettin bana zaten hasretim tavan olmuş
Başarılar ushacım

Ushaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)

Derslerden firsat bulup girememistim. :) Lambrusco`nun asistanliginda yazmissin gören de tarifi ben verdim sanir Ufacik bir karar/kararsizlik asamasinda fikir beyan ettim ama... tesekkür ederim!!!! :):):):):)

Uff cok güzel görünüyor!!!! :) Masallah cidden cok "hamaratsin2 da Usha, sana dair kafamdaki karakteristik özelliklerine bunu da ekliyorum o zaman! :):):) Ben aslinda bu tarz yemeklerin evde yapilabilecegini düsünmüyordum hic ama masallah pideler de kebap da harika görünüyor!!!!!

Manisa`nin asil kebabini da ögrenmis olduk. Hem bilgilendik, hem karnimiz doydu (pardon gözümüz ) daha ne olsun!!! :)

Ögle vakti yaklasmisken bir de karnimi doyurabilseydim ne güzel olacakti :):):):):)

Ellerine ve emegine saglik!!! Cok begendim, cok cok basarilar diliyorum!

Senin yokluğunda asistanın olur konuna bakarım demedin mi sen

Sağol canım da o kadar da değilim özellik olarak ekleme

Söz verdim yapacağım diye yaptım yoksa akşam yemeklerinde yumurta yenir bizde

Tavada yapıyordum da şişte bu şekilde bende ilk kez denedim ve şansıma güzel oldu

Bu taraflara yolun düşerse kendi ellerimle yaparım sana da

Aaaa dogruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :)
Ama para konusunda anlasamadik ya
Yok yok tamam merak etme bugün ödevimi bitirdim, konuna asistanlik yapacagim
Para da istemiyorum.

Gelenlerle tek tek ilgilenecegim! :)

Siste ilk kez mi denedin, o zaman hamaratsin iste, tek seferde tutturmussun! :)

Ayy nasil sevinirim valla.. :) Umarim bir gün gerceklestirebiliriz!

Son düzenleme:

Alacağın hediyeye saymadık mı

Evet ilk kez yaptım hamarat değil acemi şansı diyorlar ona da

Neden olmasın...Evrene olumlu mesajlar gönderelim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…