Endişelerim

Birgaripinsan

Nirvana
Kayıtlı Üye
23 Eylül 2016
9.780
34.251
548
Hanımlar selam. 4 yaşındaki oğlumu anaokuluna kayıt ettirdim. Geçen hafta oryantasyon süreciydi. Kafamda çok fazla soru işareti var. Çocuğunu kreşe anaokuluna gönderen anneler, okul öncesi öğretmenleri beni biraz rahatlatın lütfen.
1. Çocuk okulda yemediği zaman ne yapıyorlar? Yedirmeye çalışırlar mı yoksa kendi haline mi bırakıyorlar? Bütün gün çocuğun aç kaldığını düşünemiyorum. Bazı yiyecekleri kendi başına yiyemez mesala çorba gibi. Yada kahvaltıda kısıtlı şeyler yer peynir zeytin yemez. Ben onun yediği şeyleri veriyorum. Okulda seçme şansı olmayınca aç mı kalacak bu çocuk? Çünkü benim oğlum bütün gün aç bıraksam duracak bi çocuk, öyle neyse sevmesemde yiyeyim karnım doysun demez.
2. Terlemesini falan kontrol ederler mi? Havalar dengesizleşince triko kazakla gönderdim bi gün ama öğleden sonra baya hava ısındı. Yine de çocuk o kıyafetle geri geldi. Kimbilir ne kadar bunalmıştır. 2 tane yedek kıyafet koymuştum değişirler diye ama. Normal mi bu?
3.Bahçeye çıkarırken falan soğuksa üstlerini giydirirler mi?
4. Bu bilgileri her gün sorsam çok bunaltmış olur muyum? Ne yedi nasıl geçti gün gibi?
Tamam anne gibi bakamazlar elbet 1 çocukla baş etmeye çalışıyoruz biz onlar 10 çocukla. Ama yine de bu yaş hala bakıma ihtiyaç olan bir yaş ve benim aklım çok fazla kalıyor ne yedi ne yemedi vs diye. Öğretmeniyle konuşacağım zaten ama ben fazla mı beklentiliyim?

Çocuk bir yemez iki yemez ama 3de arkadaşlarına bakar yer. Eve geldiğinde iyi besleyin. Giyimini vs bu kadar takmayin bırakın yeri gelir ac kalır yeri gelir terler çocuk bu. Evhamlı olmaya gerek yok ömrü boyunca sağladığınız mükemmel ortamı bulamayacak hayata alışmalı. Kreşle ilgili en büyük öncelik sosyalleşmesi bence dikkat etmeniz gereken özgüveni var mı çevresine paylaşımcı mi vs

1. Ac kalir bazen ama alışır ve sonunda yer. 4 yaşındaki bir cocuk aslinda corba yiyebilmesi gerekir. Niye yiyemiyor?
2. Terlemek gayet doğal ve sağlıklı... çocuğunuz 4 yaşında. Kendi niye çıkartamıyor kazağını?
3. Bence rahat olun... çocuğunuz çiğ yumurta değil. Düşe kalka bir birey olmak zorunda.

Bizim kreste oğlumun üstünü hep değiştirirler. Terleyince ve yemekte üstünü kirletince. Zaten özellikle yedek kıyafeti onlar istemişti. Hatta hava çok sıcak diye çorap giydirmemistim. Bizimki çorap sevmez daralirsa çıkarır. Bu terliği ile çıkarmış. Bana çorap giydirin diye özellikle demişlerdi. Yemeyen çocuklara da öğretmen yardımcı oluyor hatta alternatif sunduğunu söylemişti. Gerçi benim oğlan 2.5 yaşında. Çok evhamlı olmayin bence. Yine siz aklınıza gelenleri sorun tabi.

Şu anda önceliğiniz çocuğunuzun okula ve ortama alışması olmalı.
Okulun ilk haftalarında çocuklar zaten ilk defa gördükleri insanlarla yabancı bir ortamda olmanın tedirginliğini yaşıyorlar o nedenle yemek konusunda çocuklara ısrarcı olmayız.
Süreçte öğretmeni tüm çocukları takip eder,yemedikleri yiyecekleri en azından tatmaları için onları teşvik eder.
Yemek seçen çocukların ne yazık ki bir kısmı bu konuda inatçı oluyor onlara yapacak çok şey yok.
Yeme alışkanlığı evde,ailede oluşan bir alışkanlık.
Okuldan size verilen yemek listesini her gün takip edin; diyelim ki listede o sabah sevmediği yiyecekler var, çoçuğunuzun kahvaltısını evde yaptırın, anladığım kadarıyla beslenme sizin için fazlasıyla önemli. Akşam da takviye edersiniz.
Çoçuğunuzun kendi başına yemek yeme becerisini şimdiye kadar kazanması gerekirdi evde biraz destekleyin,döküp saçsa da kendisi yesin.
Öğretmeni her gün 'ne yedi? Tuvalete gitti mi? Terledi mi?' Diye darlamayın. İletişim defteri tarzı bir not defteri olmalı okulun, verilmediyse sorun. Oraya not edilir zaten önemli hususlar.
Öğretmeninden çoçuğunuz o gün hiç bir şey yemediyse onun bilgisini vermesini rica edebilirsiniz.
Evde tek çocuğa gösterdiğiniz bireysel ilgi ve ihtimamı göremeyeceğinizin bilincinde olarak çok yüksek beklenti içersinde olmazsanız daha rahat edersiniz.

analık böyle bişey herhalde
ama çocuğunuz 4 yaşında
acıktığında söyleyebilir, sıcak gelince de ya da üşüyünce de.
hem onu yemez bunu yemez önyargıları hep ailelerin yüzünden oluşuyor.
ben de yemek seçerdim çünkü bi kere peynir yemem desem adım o peynir yemez e çıkıyordu. :) aslında bir iki yemem üçüncüye yerdim yani.

1- Yemek konusunda ısrarcı davranmazlar ve kendinin yemesini beklerler. 4 yaşındaki çocuğun çorba içememesi kötü açıkçası, içebilmeli idi. Bu yönden anaokulu ona iyi gelecektir. Döke saça öğrenmesine izin verilir çünkü.
Okulda yemek seçme şansı olmayacak ama başka bir alternatifi de olmadığını zamanla öğrendiği için ne bulursa onu yemeye başlayacak. Kızım evde ağzına sürmediği sebze yemeklerini kreşte yiyor, bir çok çocukta da durum böyleymiş. Etrafında aynı şeyi yiyen bir sürü çocuk olunca farklı davranıyorlar.
2-Terlemesini tabi ki kontrol ederler. Yedek kıyafetleri onlar istedi değil mi? İşte yemek, boya yapma gibi aktiviteler ve terlediğinde değiştirmek için istiyorlar.
3- Bahçeye çıkarken tabi ki üstlerini giydirirler. Siz çocukları hasta edip üşüteceklerini mi düşünüyorsunuz? Öğretmenler hiçbir işe elini sürmeden sadece çocukların başlarında bekleyen bekçiler değil ki, elbette ihtiyaçlarını bilip ona göre müdahale edecekler. Ama 4 yaşındaki çocuk da ben üşüdüm der, kazağını montunu giymek ister gerekirse. Siz çok mu müdahale ederek büyüttünüz, kendi kendine yetmesine engel oldunuz acaba? Yazdıklarınızdan öyle bir anlam çıkıyor sanki ama yargılamak da istemem asla.
4- Bizim kreşte veli ve öğretmen arasında her gün gelip giden bir defter var. O gün hangi aktiviteleri yaptığı, neler yediği, çiş kakasını yapıp yapmadığı gibi ayrıntıları her gün yazıyorlar. Demek ki bunları bilmenin bir ebeveynin ihtiyacı olduğunun farkındalar. Sizde böyle bir bilgilendirme yoksa öğretmeniyle konuşup, bunu nasıl öğrenebileceğinizi öğrenin. Ne yediğini bilmek şunun için önemli, mesela o gün hiç protein almadıysa siz akşam yemeğinde bunu takviye etmeye yönelik bir yemek hazırlarsınız çocuğunuza... Kısaca abes bir şey değil istediğiniz.

Dökmesin diye ben yedirdim çünkü. Yer ama dökerek yer. Bi de iştahlı bi çocuk olmayınca iki kaşık alır bırakır.
Terleyince evde çıkarır ama oyun oynadığı bi yerde dünya umrunda olmaz, oyuna dalar.

Sosyalleşmesi konusunda sıkıntım yok, eğitimi konusunda da. İyi bi okul, diğer konularda içim rahat. İşte tek derdim aç mı yedi mi terledi mi üşüdü mü. :/

Ozaman zamanla öğrenir canim. Hic sorun etme.
Takip etmekde sakinca yok ama yavrunuz kesinlikle yukarida yazdığıniz sorunları çözebilecek yaşa gelmiş

Bizden de yedek kıyafet istediler ama henüz hiç değişmediler. :)) inşallah güzel bakarlar.

1. ben yemek yerken karışmayın demiştim (kızımda ters tepiyor) karışmadılar, ama diğer çocukların yediklerini kontrol ediyorlardı. bizim de defterimize her gün neyden ne kadar yediği yazıyordu.
2. bizim öğretmenimiz terleme kontrolü yapıp üzerini değiştiriyordu.
3. bahçeye çıkarken hava koşullarına göre üzerlerini giydiriyorlardı
4. yardımcı öğretmenimiz her gün deftere kısa notlar alıyordu, ne yaptıklarını takip edebiliyorduk.

şu an ilkokula başladı ve yine haftalık bültenlerle haberdar edildik (her hafta da paylaşılacak) ayrıca rahatsızlanması durumunda anında bilgilendirilmeye devam ediyoruz.

Evet biraz müdahale ederek büyütmüş olabilirim. Tabi okulda bu kazanımları elde etmesi fikri güzel ama bi yandan da hasta olsun aç kalsın da istemiyorum tabiki.
Sizin okulun sistemi güzelmiş, tam istediğim şey. Ben de böyle bir şey rica edecektim günlük kısa notlar, ama böyle bi uygulamaları yoksa çok da bunaltmak istemiyorum insanları.

benim de 4 yasinda oglum var ve ilk kez gidiyor bu sene. ac kalmasini sorun etmeyin bence de. en kotu ihtimalle evde yer. hastalik konusuna gelince bu sene ne kadar dikkat etsek de epey bi hasta olacaklar diye dusunuyorum.cocuklar bu kadar kalabalik ortama ilk kez giriyolar ve okullarin ilk senesinde cok fazla hasta oluyorlar.

biraz akisina birakmak gerekecek galiba. bunlardansa ogretmenlerin calisanlarin cocuklara davranis bicimleri onemli. umarim hep iyi egitimcilerle karsilasiriz bundan sonra.

Güzel bi sistem. En azından içiniz rahat olur. Ben de en iyisi bu şekilde not yazılmasını rica edeyim.

İnşallah. İlk hastalığımızı atlattık bile. :/

Kimse çocuğu aç kalsın, hasta olsun istemez ama inanın bol bol hasta olacak ve bunun üşütüp üşütmemesiyle de hiç alakası olmayacak. Okula başlayan çocuklar bir süre birbirlerine bulaştıra bulaştıra hasta olup duruyorlar. O yüzden hazırlıklı olun ve bunların normal olduğunu düşünerek azıcık rahatlayın.

Anaokuluna başlamadan anlatmış olmaları lazımdı nasıl bir sistem izlediklerini. Defter, not gibi bir şeyden bahsetmedilerse, herhalde yok. Bu forumda biri yazmıştı, onların kreşinin telefon uygulaması varmış, oradan yazıyorlarmış bu bilgileri. Umarım çözersiniz bu işi, çünkü gayet gerekli bir şey istiyorsunuz.

Pazartesi tekrardan görüşeyim aklımdaki soruları. Ben mi pimpirikliyim dedim ama çoğu okulda da bu bilgi verme sistemi varmış demek ki bütün anneler aynı. :)

Normalde hastalıktan korkmazdım çocuğumu doktor yüzü görmeden büyüttüm diyebilirim. Ama bi kaç ay önce ateşli havale geçirince şimdi ateşten özellikle çok korkuyorum.

Merhaba benimde bu sene çocuğumun ilk senesi, dökmesin diye çorbayı ben içirdim demişsiniz ona takıldım çocuk dökmeden nasıl alışsın ki? İki çocuğuma da 1 yaşında kaşık verip mama sandalyesine oturttum altına sofra bezi serdim her seferinde üzerini de değiştirdim her yerde battı ama önemli olan kaşık tutmayı yemek yemeği öğrendiler. Siz her konuda ben yapayım diye herşeyi kendiniz yaparsanız öğrenemez. Öğretmen de 4 yaşındaki çocuğa yemek yedirmez. Okulda dökerek de olsa öğrenir. Evde yemedikleri şeyleri bile arkadaş ortamı olunca genelde yiyorlar ama baskı olursa ve çocuğumdan duyarsam öğretmene yemezse ısrar etmemelerini söylemeyi düşünüyorum. Terleyince üzerini değiştirirler yardımcılar genelde üst değiştirme tuvalet gibi şeylere yardım ediyorlar. Sakin olalım lütfen benimde çocuğum ilk defa gidecek aynı yaşta sizinkiyle ama ne ilk giden olacaklar ne de son kendimi böyle düşünerek sakinleştirmeye çalışıyorum :)
Hasta da olacaklar ama bağışıklık sistemleri güçlenecek bu seneyi bi atlatsak alışırız inşallah :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…