Endometrıozısı olan arkadaslar buraya

mirjam

Elhamdulillah..
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
30 Mayıs 2013
3.295
4.558
448
41
Endometrıozısı olan arkadaslar ve cocuk sahıbı olmak ısteyen arkadaslar veya cocugu olan ama endometrıozısle yasamak zorunda olan arkadaslar fıkır alıs verısınde bulunalım..
Mesela nasıl beslenmelı ve endonun etkısını azaltmak ıcın neler yapmalıyız tecrubesı olan arkadaslar tecrubelerınızı paylasırsanız cok sevınırım..
Allah hepımızın yardımcısı olsun..

kimsede endometriozis yokmu yani tek benmiyim :50:

bende var canım 4 cm dedi doktor bebek istiyorum olmuyor.. ameliyat olman gerekli dediler ne yapacağımı şaşırdım moralim çok bozuk:50: sen evlimisin kisttin ne kadar

bende var canım 4 cm dedi doktor bebek istiyorum olmuyor.. ameliyat olman gerekli dediler ne yapacağımı şaşırdım moralim çok bozuk:50: sen evlimisin kisttin ne kadar

evet canim bende 6 yillik evliyim ve 4bucuk yildir cocugum olsun istiyorum benim 4. seviyede endometriozisim var 3 defa ameliyat oldum yine yayildi :50: benim tuplerim endo yuzunden tikali :50: ve bagarsagimda 5cm kistim var 3 tane ameliyat oldum ama doktorum ona dokunmadi cunku onu alirsam bagarsagin bir bolumunude almak zorundayim dedi..
hic moralini bozma ben suan icsi tedavisi goruyorum ve transferimin 3. gunu..
kistin tam olarak nerde?
onun yeri onemli.. adet olurken agrilarin nasil? ben adet olurken gecen sene morfin haplari aliyodum ve yinede ise yaramiyodu :50:
ama son 6 aydir felan adet olmayayim diye lucrin depot kullandim

merhaba kızlar bende de endometriozis var. sol da 7cm'e kadar ulaştı. ilk öğrendiğimde 2,5 cm'di. daha sonra giderek büyüdü. geçen yıl ağustosda öğrendim o günden beri bebek için uğraşıyoruz bir türlü hamiş kalamyınca eşim de çıktı dr.a onda da azosperm varmış. ergenlikten sonra kabakulak geçirmiş meğer. bu yüzdenn tüp bebek'e yönlendirdi dr. ama bildiğim kadarıyla endometriozis tam anlamıyla engel değil gebeliğe. ben de şimdi büyük olduğu için d.k. hapı kullnıyorum küçülmeye çalışıyoruz eğer küçülürse tüp bebeğe başlıyacaz, küçülmezse ameliyat olucam:((

merhaba kızlar bende de endometriozis var. sol da 7cm'e kadar ulaştı. ilk öğrendiğimde 2,5 cm'di. daha sonra giderek büyüdü. geçen yıl ağustosda öğrendim o günden beri bebek için uğraşıyoruz bir türlü hamiş kalamyınca eşim de çıktı dr.a onda da azosperm varmış. ergenlikten sonra kabakulak geçirmiş meğer. bu yüzdenn tüp bebek'e yönlendirdi dr. ama bildiğim kadarıyla endometriozis tam anlamıyla engel değil gebeliğe. ben de şimdi büyük olduğu için d.k. hapı kullnıyorum küçülmeye çalışıyoruz eğer küçülürse tüp bebeğe başlıyacaz, küçülmezse ameliyat olucam:((

canim oncelikle gecmis olsun endometriozisin ilerlemisi buyuk bir engel hamilelige canim cunku yumurta kalitesini bozuyo senin demekki cok ileri seviyede degil o yuzdendir doktorumun dedigine gore 1. ve 2. seviyedeki endometriozisi olan kisiler endo. su oldugunu bile bilmezmis..
canim bu arada ben cok arastirmistim antioksidan diyeti diye bisey var oda kistleri ve endonun etkilerini azaltiyor diye duymustum
ben bir ara denemistim ve agrilarim hafiflemisti..

canim oncelikle gecmis olsun endometriozisin ilerlemisi buyuk bir engel hamilelige canim cunku yumurta kalitesini bozuyo senin demekki cok ileri seviyede degil o yuzdendir doktorumun dedigine gore 1. ve 2. seviyedeki endometriozisi olan kisiler endo. su oldugunu bile bilmezmis..
canim bu arada ben cok arastirmistim antioksidan diyeti diye bisey var oda kistleri ve endonun etkilerini azaltiyor diye duymustum
ben bir ara denemistim ve agrilarim hafiflemisti..

bana seviyesiyle ilgili bir şey demediler. onu neye göre söylediler. ca 125 testim 1000lerde ona göre mi biliniyor seviye. sen biiyo musun peki? yumurta rezervini azalttığını biliyorum bu yüzden dr.um ameliyat olmamı istemedi. ameliyat çok zarar veriyormuş.

bana seviyesiyle ilgili bir şey demediler. onu neye göre söylediler. ca 125 testim 1000lerde ona göre mi biliniyor seviye. sen biiyo musun peki? yumurta rezervini azalttığını biliyorum bu yüzden dr.um ameliyat olmamı istemedi. ameliyat çok zarar veriyormuş.

ameliyat zarar veriyo evet cunku endonun temizlendigi yerler iz olarak kaliyo benim besela sol tupumu actilar ameliyatla sol once sonra asilama tedavisinde baktilarki geri tikanmis ve icine su birikmis sismisti yumurtaliklarimin ustundeki kistleri temizlediler ve yumurtaligimin bir bolumunude aldilar suan 2. tup bebek denemesindeyim sadece 4 yumurta olustu ve hepsi sag yumurtaligimdaydi..
benim seviyesini laparoskopie yontemiyle anladilar normal ultrasonla cikmiyodu..

Son düzenleme:
anladım canım çok geçmiş olsun inşallah en kısa zamanda bebeğine kavuşursun... sen ne kadardır uğraşıyorsun peki? bu arada çikolata kisti dedikleri şey bu dimi? şimdi bi sayfa buldum google da çikoata kistiyle endometriozıs i farklı şeyler gibi anlatmış da...

anladım canım çok geçmiş olsun inşallah en kısa zamanda bebeğine kavuşursun... sen ne kadardır uğraşıyorsun peki? bu arada çikolata kisti dedikleri şey bu dimi? şimdi bi sayfa buldum google da çikoata kistiyle endometriozıs i farklı şeyler gibi anlatmış da...[

sagol canim cikolata kistine endometriozis sebep oluyormus canim..
endometriozis dedikleri sey rahim tabakasinin rahim disinda buyumesi ve her adette orasida kaniyor mesela yumurtaliklar uzerindeki endo da kaniyor ve o kanlar kistlesiyor icindeki kan cikolataya benzedigi icin cikolata kisti diyolar..
istersencikolata kisti nasil olusuyor diye aratir goreceksin..

Endometriozis Diyeti

Beslenme şeklinizi değiştirmeniz, sadece endometriozis semptomlarını zayıflatmak ve fertilitenizi tekrar kazanmak için değil, aynı zamanda genel anlamda sağlığınıza kavuşmanız, daha enerjik ve zinde hissetmeniz, uyku düzeni edinmeniz, metabolizmanızı düzene koymanız, sağlıklı seviyede bir kiloya ulaşmanız ve hastalıklarla daha kolay savaşabilmeniz için de önemlidir. Birazdan bahsedeceğim diyeti uygulamaya başladıktan sonra 2-3 hafta içinde vücudunuzdaki değiklikleri farketmeye başlayacaksınız. Bu diyetle bizim ilk hedefimiz hormonları dengelemek, östrojen seviyesini düşürmek, endometriozisin neden olduğu sancıları yok etmek (en azından azaltmak) ve hamile kalmak olacaktır! Nihai hedefe ulaşırken izleyeceğiniz yol aynı zamanda ruhsal dengenize kavuşmanıza da yardımcı olacaktır.

Öncelikle yediğiniz herşeyin organik olmasına özen göstermelisiniz. Eğer organik besin bulma şansınız yoksa zehirli kimyasal ihtimalini elemek için meyvelerin ve sebzelerin kabuklarını soyarak yemelisiniz. İkinci önemli nokta da bol miktarda su tüketmek. Günde en az 3 litre su içtiğinize emin olmalısınız.

Aşağıda endometriozisi yenmenizde yardımcı olacak bir takım diyet önerileri var. Fertilitenin diyetle ilgili bölümünde hepsine ayrıntılarıyla tekrar değineceğim.

Mensturasyon sırasındaki ağrıların sorumlusu prostaglandin denilen, doğal olarak oluşan yağ asitleridir. Yağ asitlerinin kaynağı da besinlerdir. Vücudumuz değişik türlerde prostaglandin üretir. Bizim istediğimiz; bize zarar veren prostoglandinleri eleyip iyi olanlarıyla kalmak olmalıdır. Bunun için de yararlı yağ asitlerini tüketmeliyiz. Yararlı yağ asitleri OMEGA-3 üreten yağlardır. Başlıcaları:

- Işıldak Bitkisi yağı(Eşek otu olarak da bilinir)
- Ceviz yağı
- Keten Tohumu Yağı
- Aspir tohumu yağı

Bu yağları istediğiniz biçimde tüketebilirsiniz. Mesela hepsi de salatayla gayet güzel olur. Yalnız yemek pişirirken kullanmanızı tavsiye etmem. Tercih edeceğiniz yöntem çiğ olarak tüketmek olmalı. Zamanla bu yağlar ağrılarınızı azaltır, rahim sağlığı için ve hastalıklı dokuları iyileştirmede etkilidir.

Diyetinizde lifli gıdalara yer vermeniz gerekir. Bunlara en iyi örnekler; tamtahıllar (buğday ve çavdar hariç) baklagiller, mercimek, kahverengi pirinç, meyveler/sebzeler ve yulaftır. Hardal yaprağı, brokoli, karnıbahar, brüksel lahanası ve lahana gibi sebzeler karaciğerdeki fazla östrojeni yok etmede çok etkilidir.
• Mümkün olduğunca bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye çalışmalısınız. Bu konuda size en yardımcı olacak besinler sarımsak, soğan, havuç, probiyotik yoğurt, pazı, zencefil, yeşil çay ve bazı tohumlar ve çekirdeklerdir.
•Fitoestrojenler edometriyozisle savaşta önemlidir. Bunlar bitkisel kaynaklı östrojenik etkiye sahip yiyeceklerdir. Örnek: bezelye, baklagiller, sarımsak, elma, maydanoz, rezene, lahana, karnıbahar, kereviz, havuç, adaçayı, ceviz, badem ve fındık.
Otlar ve baharatlar

Öncelikle; eğer fertiliteyle ilgili herhangi bir tedavi görüyorsanız ya da ilaç kullanıyorsanız bu otları denemeden önce doktorunuza danışmalısınız. Hatta daha iyisi kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Hayıt otu (Vitex agnus castus). Bu ot bilhassa prolaktin hormonunu düzenleyerek normal bir seviyede tutmada etkilidir. Benim prolaktin hormonum normalde 50 civarındayken hayıt otunu kullandıgım zaman 20 ve aşağısına kadar düşebiliyor. Normalde doktorlar bu hormonun haddinden yüksek olması durumunda ilaç verirler ama otla kontrol edilebildiği müddetçe ilaca gerek yok diye düşünüyorum.
Şevketibostan ve biberiye fazla östojeni yok etmede etkidir.
Şakayık, meyan kökü, Dong Quai (angelica sinensis), Helonios Kökü (Chamaelirium luteum), aslanyağı krizantem, aynısafa çiçeği ve zencefil endometriozise iyi gelmektedir.
Yine, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve endometriozisin rahatsız edici etkilerini azaltmak için echinacea ve yüksük otu kullanabilirsiniz.

Endometriozisde asla tüketilmemesi gereken yiyecekler

Endometriozis Diyeti -2

Endometriozisde asla tüketilmemesi gereken yiyecekler
Buğday ve buğday ürünleri (ekmek, pasta, makarna dahil)
Şeker, şekerli ürünler (bal dahil)
Alkol
Kafein (kahve, siyah çay, kola ve benzeri içecekler)
çikolata
Süt ve süt ürünleri
Kırmızı et
Kızarmış yiyecekler
Hidrojene yağlar ve margarin
Konserve yiyecekler
Donmuş yiyecekler
Katkı maddeli ve koruyuculu yiyecekler
Soya ve soya ürünleri

Endometriozis Diyetini Desteklemek İçin

Endometriozis Diyeti başlıklı yazımda bahsettiğim diyeti tek başına uygulamak yeterli olmayabilir. Bazı fiziksel aktivitelerle bu diyeti desteklemekte fayda vardır. Sağlıklı bir kiloda olmak, aktif olmak, düzenli egzersiz yapmak bu rahatsızlığı yenmek için çok önemli. Bunun için yoga ya da pilates yapabilirsiniz. Fertilite konusunda uzmanlaşmış, endometriozisi bilen bir doktora akupunktur için gidebilirsiniz ve aromaterapi yapabilirsiniz. Akupunktur dışında saydıklarım için evden çıkmanıza bile gerek yok. Maliyeti de düşük olacaktır. Önemli olan başladığınız programı düzenli olarak devam ettirmeniz. Çok kısa bir sürede vücudunuzdaki değişikliği farkedeceksiniz, daha zinde, daha enerjik, daha mutlu hissedeceksiniz. Elbette bunun fertilitenize yansıması da olumlu olacaktır.

Aşağıda takip edilmesinin kolay olacağını umduğum bir örnek program bulacaksınız. Programı uygularken erken kalkmanız, erken yatmanız, ritmik ve düzenli bir hayat sürdürmeniz çok önemli.

Örnek Program
- Uyanır uyanmaz büyük bir bardak su. Günün geri kalan kısmında da saat başı su içmeye özen gösterin.
- 1-2 saatlik yoga/pilates ya da başka bir egzersiz
- Kahvaltı: Kereviz suyu, hafif pişmiş domates, elma, yeşil çay, istediğiniz kadar yeşillik
- Zencefil, salatalık, maydanoz, dereotu, elma ve havuç karıştırıp hazırladığınız sebze suyu
- Mercimek çorbası
- Biraz ceviz ve adaçayı
- Bol sarımsaklı karnıbahar ya da brokoli yemeği
- Otlar ve baharatlar kısmında bahsini ettiğim bir otun çayı.
- Bir kase yoğurt
- Yatmadan önce yine büyük bir bardak su

Yoğurdu diğer tüm süt ve süt ürünlerinden ayrı tutmakta yarar görüyorum. Süt ürünleri endometriozis hastalığında tüketilmemelidir ama yoğurdu ayırmak gerekir. Yoğurt sütün fermente olmuş halidir. Besin değerleri hemen hemen aynıdır ancak yoğurtta süte bu değerler miktar olarak daha fazladır. Bilhassa kalsyum endometriozis diyetinde bulundurulması gereken bir mineraldir. Ayrıca yoğurtta sütte bulunmayan yararlı bakteriler mevcuttur.

Yukardaki programı endometriozis diyetini bozmayacak şekilde degiştirip çeşitlendirebilirsiniz. Önemli olan diyete sadık kalmak ve kendinize hazırladığınız programı bozmadan devam etmek. 2 hafta, belki de daha kısa sürede vücudunuzdaki değişiklikleri farkedeceksiniz.

BU ARADA ARKADASLAR DIYETLE ILGILI BU YAZILAR BIR INTERNET SITE NDAN ALINTIDIR
Ama ben denedim bende agrilarima cok yardimci oldu adet oldugumda morfin haplari kullaniyodum bu diyeti yaptigim surede normal agri kesiceler bile ise yariyodu suan tedavim surdugu icin biraktim diyeti ama eger tedavim negatif sonualanirsa (insallah pozitif olur) hemen baslayacagim yine..

BU ARADA ARKADASLAR DIYETLE ILGILI BU YAZILAR BIR INTERNET SITE NDAN ALINTIDIR
Ama ben denedim bende agrilarima cok yardimci oldu adet oldugumda morfin haplari kullaniyodum bu diyeti yaptigim surede normal agri kesiceler bile ise yariyodu suan tedavim surdugu icin biraktim diyeti ama eger tedavim negatif sonualanirsa (insallah pozitif olur) hemen baslayacagim yine..

ooo hiçbir şey yiyip içmemek gerekiyor galiba:) yaa çoğunu zaten tüketmiyorum ama benim çok fazla ağrım olmuyo sadece adet döneminde 3 gün çekiyorum ağrı. bir de şimdi d.k. hapı kullanıyorum yaa rahatım. ağrım sızım yok şükür. hapı bırakınca başlar gibi...

ooo hiçbir şey yiyip içmemek gerekiyor galiba:) yaa çoğunu zaten tüketmiyorum ama benim çok fazla ağrım olmuyo sadece adet döneminde 3 gün çekiyorum ağrı. bir de şimdi d.k. hapı kullanıyorum yaa rahatım. ağrım sızım yok şükür. hapı bırakınca başlar gibi...

sen sanslilardansin canim ben oluyodum resmen agridan :50: ama dogum kontrol hapi kullaninca cok agrin olmuyo bende 1 ay kullanmistim..
diyet gercekten cok zor ama yapinca ise cok yariyo gercekten ben denedim iyi geliyo gercekten hatta doktorumda farketmisti degisimi..

evet canim bende 6 yillik evliyim ve 4bucuk yildir cocugum olsun istiyorum benim 4. seviyede endometriozisim var 3 defa ameliyat oldum yine yayildi :50: benim tuplerim endo yuzunden tikali :50: ve bagarsagimda 5cm kistim var 3 tane ameliyat oldum ama doktorum ona dokunmadi cunku onu alirsam bagarsagin bir bolumunude almak zorundayim dedi..
hic moralini bozma ben suan icsi tedavisi goruyorum ve transferimin 3. gunu..
kistin tam olarak nerde?
onun yeri onemli.. adet olurken agrilarin nasil? ben adet olurken gecen sene morfin haplari aliyodum ve yinede ise yaramiyodu :50:
ama son 6 aydir felan adet olmayayim diye lucrin depot kullandim

geçmiş olsun canım ya seninki çok kötü durumdaymış benim ağrım sadece adetin 1ve 2. günü oluyo ağrı kesici yutuyorum iyi geliyo çok şükür. bende 5 yıllık evliyim 3 buçuk senedir istiyorum son 1 buçuk senedir tedavi görüyorum.. benim kist sol yumurtalığımda doktor bilemedi benim kistti normal over kist diyodu hep 1 ay dk hapı 1 ay çatlatma iğnesi falan kullanıyodum en son emar çekildi orda anlaşıldı.. ben dahada güvenemiyorum doktorlara artık bir tüp bebek merkezine gidicem galiba.. sen nerde tedavi görüyosun

sen sanslilardansin canim ben oluyodum resmen agridan :50: ama dogum kontrol hapi kullaninca cok agrin olmuyo bende 1 ay kullanmistim..
diyet gercekten cok zor ama yapinca ise cok yariyo gercekten ben denedim iyi geliyo gercekten hatta doktorumda farketmisti degisimi..

denemeye çalışıcam diyeti. sen şimdi başladın mı tüp bebek tedavisine peki???

geçmiş olsun canım ya seninki çok kötü durumdaymış benim ağrım sadece adetin 1ve 2. günü oluyo ağrı kesici yutuyorum iyi geliyo çok şükür. bende 5 yıllık evliyim 3 buçuk senedir istiyorum son 1 buçuk senedir tedavi görüyorum.. benim kist sol yumurtalığımda doktor bilemedi benim kistti normal over kist diyodu hep 1 ay dk hapı 1 ay çatlatma iğnesi falan kullanıyodum en son emar çekildi orda anlaşıldı.. ben dahada güvenemiyorum doktorlara artık bir tüp bebek merkezine gidicem galiba.. sen nerde tedavi görüyosun

cok tesekurler canim ben Hollandada yasiyorum memleketim Ankara canim benimde ilk basta anlamadilar pcos var dediler bana ama internetten pcosun ne oldugunu arastirdim ve bende onun belirtilerinin olmadiginin soyledim ve enson doktorum laparokopie yapalim dedi laparoskopiede anlasildiki 4. seviye endometriozis :( tabi benim durumumu doktorum bulana kadar agrilarim iyce artti :(
once istersen rahim filmi felan cektir cunku bazen tupler tikanip icinde su birikebiliyormus ve bu su rahime akiyormus eger tup bebek yapincada o su embiryoyu olduruyormus once onu bir arastir canim
bende hic guvenmiyorum doktorlara artik ben ilk gittigimde anlasalardi bu kadar ilerlemekdi nerdeyse 5 yildir oldu doktora gitmeye beslayali ve son 2,5 yildir endo oldugunu ogrendim oysa her gecen gun bizim aleyhimize geciyor..

Son düzenleme:
denemeye çalışıcam diyeti. sen şimdi başladın mı tüp bebek tedavisine peki???

benim ilk tup bebek tedavimde 7 yumurta gelisti ve hicbiri dollenmedi doktorum yumurtalarda bozukluk olabilir dedi simdi icsi tedavisi goruyorum 4 yumurta gelisti cok sukur 1 tanesi transfer yapilacak kadar iyiydi simdi transferin 5. gunu heycanla bekliyorum bakalim ne olcak..
Rabbim herkesin emegini bosa cikarmasin insallah..

benim ilk tup bebek tedavimde 7 yumurta gelisti ve hicbiri dollenmedi doktorum yumurtalarda bozukluk olabilir dedi simdi icsi tedavisi goruyorum 4 yumurta gelisti cok sukur 1 tanesi transfer yapilacak kadar iyiydi simdi transferin 5. gunu heycanla bekliyorum bakalim ne olcak..
Rabbim herkesin emegini bosa cikarmasin insallah..

inşallah bebeğine kavuşursun canım... o zaman sen yurtdışında mı görüyorsun tedaviyi?

Back
X