Enflasyon, hayatın zorlukları ve tükenmişlik

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Aynı kafa karışıklığındayım ben de. Ama şöyle söyliyim, emeklilikten hiiiiiiç umudum yok. Bir ümidim var belki bize de eyt gelir, onu da isteme sebebim sigorta için yani hastane, ilaç vs giderleri için yoksa maaş kuş kadar olacak şaka gibi.
annemin şuan aldığı maaş 45 bin bağlanan emekli maaşı 12. amcam emekli oldu 7 alıyor. yıllardır sigortası asgariden yattığı için.... mecbur çalışıyorlar hala gençler. babaannemin aldığı emekli maaşı ona tutulmak istenen bakıcıya bile yetmiyor mesela. ailem sscbden gelmiş orada bile böyle zulüm yoktur eminim ki. ben de yıllardır çalışıyorum en son çalıştığım iş yerinde 25 bin maaş alıyordum memur maaşından daha fazlaydı. ve evet sigortam asgariden yatıyordu.... hatta part time yatıyordu uzaktan çalıştığım için. muhtemelen 90 yaşına kadar çalışırım

Ben onlar kazanmasın demedim ki herkes hakkını alsın dedim. Ayrıca okuyan 4 sene okumuyor 16 sene + bir sürü sınavlar.
Meslek için okunan liseden sonrası. Şimdi senin yaş grubunda olup hangi işte olursa olsun liseyi bitirmeyen yok zaten varsa da nadiren.
Kapı ustası arkadaşım bile benden çok kazanıyor demek ben daha çok kazanmalıyım demek. Neye göre? Daha mı kolay işi? Daha mı az süre çalışıyor? Sen öğretmen olmak için 4 5 yılını verdiysen o da usta olabilmek için kimbilir kaç senesini verdi. Böyle Bi karşılaştırma saçma.

işte birikimin de elinde bitiyor ama sorun burada. biriktir 70 bini alacağın şey oluyor 130 bin. bu yüzden büyüklerin böyle laflar söylemesi canımı sıkıyor. aynen biriktirip ev araba alırız. sıfır arabada bulursanız alırsınız. en kötü sıfır araba olmuş 1.2. en boş paket. bir de kampanya yapıyorlar şaka gibi ödemeler. zaten bu bedava dağıtılan krediler ülkenin bu duruma gelmesine sebep oldu. annemin çevresi hep böyle asgari ücretli çalışan karı koca 45-50 yaşında. onların bile evleri arabaları var. birinin maaşı kredilere gitmiş birinin maaşı geçim gayet de geçinmişler. ben memur olduğum sene Beşiktaş'ta ev tutmuştum. araba almıştım. şimdi memur olanlar kira ödeyemiyor
Krediler konusunda dediklerine katılıyorum.ancak artık bankalar kolay kolay kredi vermiyor ki 70000 ceksem 70000 ile napabilirim.tl gün gün eriyor.artık elime ne geçerse o gün ya dövize çeviriyorum ya da altına çevirip biriktirmeye çalışıyorum en azından kazandığım paranın değerini korumak adına.birikim sizin için anlamsızdır keza eşim de sizin gibi düşünüyor saygı duyarım.ancak ben bu şartlarda birikimin zorunlu olduğunu düşünüyorum.18 yıllık bir öğretmen olarak paramın her kuruşunu hesap etmek, indirim kovalamak,stok yapmaya calışmak zoruma gidiyor.en azından cocuklarim sıkıntı içinde olmasın en iyi şartlarda eğitim görsünler diye kendimi avutuyorum

Meslek için okunan liseden sonrası. Şimdi senin yaş grubunda olup hangi işte olursa olsun liseyi bitirmeyen yok zaten varsa da nadiren.
Kapı ustası arkadaşım bile benden çok kazanıyor demek ben daha çok kazanmalıyım demek. Neye göre? Daha mı kolay işi? Daha mı az süre çalışıyor? Sen öğretmen olmak için 4 5 yılını verdiysen o da usta olabilmek için kimbilir kaç senesini verdi. Böyle Bi karşılaştırma saçma.
Ben daha çok kazanmalıyımı tam olarak nerede yazmışım çarpıtmayın. Okumak da bir emektir evet. Kapı ustası olmak da bir emektir. Herkesin hakkını doğru şekilde versinler demenin neresi yanlış? Bir emek tartma yok burda. Kime göre saçma neye göre saçma? Lütfen sözlerinizi tartın.

Ben daha çok kazanmalıyımı tam olarak nerede yazmışım çarpıtmayın. Okumak da bir emektir evet. Kapı ustası olmak da bir emektir. Herkesin hakkını doğru şekilde versinler demenin neresi yanlış? Kime göre saçma neye göre saçma? Lütfen sözlerinizi tartın.
Kapı ustası arkadaşım benden çok kazanıyor ne demek? Bu karşılaştırmaya girince ben daha fazlasını hak ediyorum demek oluyor. Çarptırdığım bir şey yok. Herkes hakkettiğini kazanamıyor evet bu kısma yorum yapmadım zaten. Sadece yaptığın karşılaştırmaya yorum yapıyorum.

Kapı ustası arkadaşım benden çok kazanıyor ne demek? Bu karşılaştırmaya girince ben daha fazlasını hak ediyorum demek oluyor. Çarptırdığım bir şey yok. Herkes hakkettiğini kazanamıyor evet bu kısma yorum yapmadım zaten. Sadece yaptığın karşılaştırmaya yorum yapıyorum.
Onunki emek ise benimki de emek demek istedim. Ve evet okumak bana göre daha çok emek. Ve yine evet daha fazlasını hak ettiğimizi düşünüyorum. Bu hususta kimseyi aşağıda görmüyorum. Senin düşüncen sana benim düşüncem bana.

Krediler konusunda dediklerine katılıyorum.ancak artık bankalar kolay kolay kredi vermiyor ki 70000 ceksem 70000 ile napabilirim.tl gün gün eriyor.artık elime ne geçerse o gün ya dövize çeviriyorum ya da altına çevirip biriktirmeye çalışıyorum en azından kazandığım paranın değerini korumak adına.birikim sizin için anlamsızdır keza eşim de sizin gibi düşünüyor saygı duyarım.ancak ben bu şartlarda birikimin zorunlu olduğunu düşünüyorum.18 yıllık bir öğretmen olarak paramın her kuruşunu hesap etmek, indirim kovalamak,stok yapmaya calışmak zoruma gidiyor.en azından cocuklarim sıkıntı içinde olmasın en iyi şartlarda eğitim görsünler diye kendimi avutuyorum
ben de yatırım yapıyorum. birikim yapılmasın demiyorum da böyle akıl verilmesi aşırı derecede sinir bozucu. anlatmak istediğimi anlatamıyorum sanırım. demek istediğim eskiden insanlar birikim yaparak değil krediyle sahip oldu. şimdi kredi çıkmıyor almak istesek bile. bu yüzden gelip siz de biriktirin olsun demek saçma geliyor. döviz altın bence birikim yatırım aracı değil. çıkmıyor oynamıyor hiçbir şekilde. ben borsa yatırımı yapıyorum mesela. 4-5 sene heedefim var. 18 yıldır keşke almış olsaydınız bir araba. eskiden daha iyi imkânlar vardı. 2017de bile 2020de bile vardı yani. hatta pandemide insanlar çok iyi paralar kazandı. ama bizim geleceğimiz çok belirsiz malesef. çocuklarınıza birikim yapın çok önemli o. bizde çocuk birikimi mantığı pek yok anca evlenirse destek gösteriyor aileler. yani fiyatlar dövizle artmıyor ki döviz yatırımı mantıklı olsun. bana bu yüzden altın al döviz al tavsiyesi saçma geliyor.

ben de yatırım yapıyorum. birikim yapılmasın demiyorum da böyle akıl verilmesi aşırı derecede sinir bozucu. anlatmak istediğimi anlatamıyorum sanırım. demek istediğim eskiden insanlar birikim yaparak değil krediyle sahip oldu. şimdi kredi çıkmıyor almak istesek bile. bu yüzden gelip siz de biriktirin olsun demek saçma geliyor. döviz altın bence birikim yatırım aracı değil. çıkmıyor oynamıyor hiçbir şekilde. ben borsa yatırımı yapıyorum mesela. 4-5 sene heedefim var. 18 yıldır keşke almış olsaydınız bir araba. eskiden daha iyi imkânlar vardı. 2017de bile 2020de bile vardı yani. hatta pandemide insanlar çok iyi paralar kazandı. ama bizim geleceğimiz çok belirsiz malesef. çocuklarınıza birikim yapın çok önemli o. bizde çocuk birikimi mantığı pek yok anca evlenirse destek gösteriyor aileler. yani fiyatlar dövizle artmıyor ki döviz yatırımı mantıklı olsun. bana bu yüzden altın al döviz al tavsiyesi saçma geliyor.
Bizim arabamız vardı sattık tarla aldık şu an ki değeri 2 milyon.ancak ona dokunmak istemiyoruz çünkü satsak biliyoruz ki yeni tarla alamayacağız.kredi de çekemiyoruz artık bir şekilde biriktirerek ön peşinatla sıfır araba kampanyalarından yararlanalim tabi bayiler uygun kredi verirse

Bizim arabamız vardı sattık tarla aldık şu an ki değeri 2 milyon.ancak ona dokunmak istemiyoruz çünkü satsak biliyoruz ki yeni tarla alamayacağız.kredi de çekemiyoruz artık bir şekilde biriktirerek ön peşinatla sıfır araba kampanyalarından yararlanalim tabi bayiler uygun kredi verirse
ama onların ödemesi de 40 bin ve vermiyorlar. parası olana bile araba vermiyorlar maalesef. valla şuan kredi verseler ben bile çeker arabamı yükseltirim. arsa en iyi yatırım olmuş en iyisini yapmışsınız. zamanında annemin arkadaşı hobi için bir yer almıştı ekip biçiyordu o bile o kadar değerlendi ki. şuan aslında kredi veriyorlar belirli sınırı var. sevgilim yakın zamanda çekti çünkü kredi araba için. ben şuan çalışmıyorum ama çalıştığım dönemlerde keşke kenara üç beş bir şey koymuş olsaydım. benim de altınlarım vardı annemi dinleyip ceyrek alıyordum. keşke biraz daha araştırıp farklı yatırım alanlarına kaymış olsaydım. çok şükür ben de atanınca araba almıştım kredi çekip ailem ödedi yeni bitti 1800 tlydi. şuan arabam var geçen motoru bozuldu o bile o kadar zorladı ki beni. bozulacak diye binmeye korkuyorum. zaten otomatik olduğu için belirli bir süre sonra sıkıntı çıkarıyorlar. başladı benimki de. çok yaşlı değil ama değiştirilmesi şart. evleniyorum ben de masraflar ordan buradan çıkıyor. ailemle konuşurduk hep şunu yapmayı düşünüyorum derdim ailem saçmalama derdi. o zaman onu yapmış olsaydım şuan milyonlarım olurdu. ailemi dinledim altın aldım. arsayı sakın satmayın. pişman olursunuz

ama onların ödemesi de 40 bin ve vermiyorlar. parası olana bile araba vermiyorlar maalesef. valla şuan kredi verseler ben bile çeker arabamı yükseltirim. arsa en iyi yatırım olmuş en iyisini yapmışsınız. zamanında annemin arkadaşı hobi için bir yer almıştı ekip biçiyordu o bile o kadar değerlendi ki. şuan aslında kredi veriyorlar belirli sınırı var. sevgilim yakın zamanda çekti çünkü kredi araba için. ben şuan çalışmıyorum ama çalıştığım dönemlerde keşke kenara üç beş bir şey koymuş olsaydım. benim de altınlarım vardı annemi dinleyip ceyrek alıyordum. keşke biraz daha araştırıp farklı yatırım alanlarına kaymış olsaydım. çok şükür ben de atanınca araba almıştım kredi çekip ailem ödedi yeni bitti 1800 tlydi. şuan arabam var geçen motoru bozuldu o bile o kadar zorladı ki beni. bozulacak diye binmeye korkuyorum. zaten otomatik olduğu için belirli bir süre sonra sıkıntı çıkarıyorlar. başladı benimki de. çok yaşlı değil ama değiştirilmesi şart. evleniyorum ben de masraflar ordan buradan çıkıyor. ailemle konuşurduk hep şunu yapmayı düşünüyorum derdim ailem saçmalama derdi. o zaman onu yapmış olsaydım şuan milyonlarım olurdu. ailemi dinledim altın aldım. arsayı sakın satmayın. pişman olursunuz
Altın döviz bile paranın değerini yüzdeyüz korumuyor ki.işte geleceğimizi garanti altına alalım kötü gün parası diye birşekilde değerlendirelim diye birşeyler yapmaya çalışıyorum
Bankaların fon yatırımları var.şimdi onlara merak saldım.senin için sepet yapıyorlar.
Bakalım az daha para biriktireyim fonlara yönelmek istiyorum

S.a
Hayatın gün geçtikçe zorlaştığını düşünüyorum ve kendi kendime yetemediğimi hissediyorum. Herkes kendi yağında kavrulurken anasını kuş kapmış cücük gibi ortada kalmış gibiyim.🧿 Çalışıyorum çalışıyorum yıpranıyorum ortada bir şey yok. Herkes sanki 4-4lük hayat yaşıyor da ben tek başımayım gibi. Aslında benim gibi olan arkadaşlar da var bu duruma alışmışlar. Hepsi kendi kendine yetebilmenin derdinde. Herkeste bir mutsuzluk, herkeste bir bezmişlik, robotlaşmışlık. Bir şeyler üreten insanların durumu bu mu olmalı diye kendime soruyorum. Öylesine canım sıkıldı işte. Saygılar. 💐

Geçen gün hesapladım ayda net 50 bin maaşla çalışsam bile ev almam zor, yani sonuçta maaşın, hepsini birikime atamam, ister istemez insanın gideri oluyor. İstanbul'da yaşıyorum burada ev işi baya hayal. Bugün tek başıma bekarken böyle ileride evlensem de anca kocam ayda benim gibi 50 alacak, pek masrafımız olmayacakki ortalama bir ev alıp, asgari düzeyde yaşayalım.

Altın döviz bile paranın değerini yüzdeyüz korumuyor ki.işte geleceğimizi garanti altına alalım kötü gün parası diye birşekilde değerlendirelim diye birşeyler yapmaya çalışıyorum
Bankaların fon yatırımları var.şimdi onlara merak saldım.senin için sepet yapıyorlar.
Bakalım az daha para biriktireyim fonlara yönelmek istiyorum
ben borsada yapıyorum artık yatırımı. bir senede iyi de kazancım oldu. bakalım. evlenince düğününde takılan altınları bile borsaya yatırmayı düşünüyorum 🤭🤭

ben borsada yapıyorum artık yatırımı. bir senede iyi de kazancım oldu. bakalım. evlenince düğününde takılan altınları bile borsaya yatırmayı düşünüyorum 🤭🤭

Şu borsaya bi ikna olamadım gitti yahu :D Eski eşimden herhalde, sıkı borsacıdır, kendisini ekonomist olarak yazmış eski twitter yeni X 'e. Ben de bi ucundan tutsam iyi olurdu aslında, altın döviz öylece yatıyor orada valla bir getirisi yok pek.

Şu borsaya bi ikna olamadım gitti yahu :KK70: Eski eşimden herhalde, sıkı borsacıdır, kendisini ekonomist olarak yazmış eski twitter yeni X 'e. Ben de bi ucundan tutsam iyi olurdu aslında, altın döviz öylece yatıyor orada valla bir getirisi yok pek.
Borsada bu yaz yatırımcısına iyi kazandırdı.ben de eylülde niyetlendim.borsa düşmeye basladı.neye elimi atsam kuruyor

Şu borsaya bi ikna olamadım gitti yahu :D Eski eşimden herhalde, sıkı borsacıdır, kendisini ekonomist olarak yazmış eski twitter yeni X 'e. Ben de bi ucundan tutsam iyi olurdu aslında, altın döviz öylece yatıyor orada valla bir getirisi yok pek.
valla ilk zamanlar almış olsaydım şuan milyoner olurdum. çok param yoktu çalışırken zaten 26 yaşındayım. 3 yıldır aktif olarak çalışıyordum. o zaman işte anneme uydum altın aldım. tamam altınlar da değerlendi de. almayı düşündüğüm şeylerin uçtuğunu görüyorum. suan yaklaşık 100 bin tl var. düştükçe ekleme yapmaya devam edemiyorum çalışmıyorum. işe girdiğim an kendime düzgün bir plan yapacağım. aslında yurtdışındaki insanlara bakmak lazım onlar yatırım amaçlı altın döviz almıyor borsadalar hep. altın döviz almak hem ülke ekonomisine zarar. ama borsalar öyle değil. bir şey üretiyorlar. dolarda tek kazanç tlnin değer kaybetmesi. o da yine bize zarar. ama tabii borsada da çok sıkıntı var. herkes borsa konuşuluyor mahalledeki dayı bile tab almış konuşuyor. nefret ediyorum halka arzlardan. benim arkadaşım şuan bir kurumda çalışıyor yatırım danışmanı olarak. düğün takılarını vericem ben de onun kurumuna. şuan mesela elimde olanlar hep artmış.

valla ilk zamanlar almış olsaydım şuan milyoner olurdum. çok param yoktu çalışırken zaten 26 yaşındayım. 3 yıldır aktif olarak çalışıyordum. o zaman işte anneme uydum altın aldım. tamam altınlar da değerlendi de. almayı düşündüğüm şeylerin uçtuğunu görüyorum. suan yaklaşık 100 bin tl var. düştükçe ekleme yapmaya devam edemiyorum çalışmıyorum. işe girdiğim an kendime düzgün bir plan yapacağım. aslında yurtdışındaki insanlara bakmak lazım onlar yatırım amaçlı altın döviz almıyor borsadalar hep. altın döviz almak hem ülke ekonomisine zarar. ama borsalar öyle değil. bir şey üretiyorlar. dolarda tek kazanç tlnin değer kaybetmesi. o da yine bize zarar. ama tabii borsada da çok sıkıntı var. herkes borsa konuşuluyor mahalledeki dayı bile tab almış konuşuyor. nefret ediyorum halka arzlardan. benim arkadaşım şuan bir kurumda çalışıyor yatırım danışmanı olarak. düğün takılarını vericem ben de onun kurumuna.

Valla aynen öyle. Fiziki altın tamam kenarda biraz olsun da döviz ve bankadaki altın öylece yatıyor, gr getirisi yok. Ben birazcık anlasam keşke, bir sene daha kredi borcum var aslında borsada yazın birşeyler yapsam onları bile öderdim belki de. Borsada risk işte, riski alan kazanıyor. Ben risk alabilecek bir pozisyonda değilim yazık ki.
Şu arkadaşın kim bize de bi el atsın :D

Valla aynen öyle. Fiziki altın tamam kenarda biraz olsun da döviz ve bankadaki altın öylece yatıyor, gr getirisi yok. Ben birazcık anlasam keşke, bir sene daha kredi borcum var aslında borsada yazın birşeyler yapsam onları bile öderdim belki de. Borsada risk işte, riski alan kazanıyor. Ben risk alabilecek bir pozisyonda değilim yazık ki.
Şu arkadaşın kim bize de bi el atsın :D
ay yasak diyee bana bile el atmıyor ki hain. bir de onlar çok büyük paralarla yatırım yapıyorlar. ben de anlamıyorum paradan yatırımdan. çok para harcıyorum malesef. bu sene başladım işte küçük küçük. benim sevgilim de anlar sağolsun ondan da kopya yapıyorum. kriptoda kopyalama var mesela işlem yapanı kopyalama hakkın var. ben tüm paramı gezmeye alışverişe harcıyorum. altını sadece takı olarak seviyorum. evet hani uzun senelerde şaşırtmaz. ama altının artmasının sebebi zaten dolar. bakalım sonumuz hayırlı olsun. benim de kredi borcum var yeni bitti. evlilik masrafları vs çok yoğun. ama bakıyorum yine bugün çoğu hissem yüzde 3 artmış mesela. benim çevremde herkes şakır şakır bu riskleri alıyor + kumar oynuyorlar 🤣

annemin şuan aldığı maaş 45 bin bağlanan emekli maaşı 12. amcam emekli oldu 7 alıyor. yıllardır sigortası asgariden yattığı için.... mecbur çalışıyorlar hala gençler. babaannemin aldığı emekli maaşı ona tutulmak istenen bakıcıya bile yetmiyor mesela. ailem sscbden gelmiş orada bile böyle zulüm yoktur eminim ki. ben de yıllardır çalışıyorum en son çalıştığım iş yerinde 25 bin maaş alıyordum memur maaşından daha fazlaydı. ve evet sigortam asgariden yatıyordu.... hatta part time yatıyordu uzaktan çalıştığım için. muhtemelen 90 yaşına kadar çalışırım

En yüksek memur maaşı ile emekli olan annem 13500 alıyor şu an çalışsa minimum 50.000 kazanır rahatça ama yaşlandı artık 77 yaşında (mesleği psikolog) reva mı bu paralar bu insanlara?

En yüksek memur maaşı ile emekli olan annem 13500 alıyor şu an çalışsa minimum 50.000 kazanır rahatça ama yaşlandı artık 77 yaşında (mesleği psikolog) reva mı bu paralar bu insanlara?
Şaka gibi gençlikte çalışacaz o kadar yaşlaninca rahat bile edemeyecez o paralarla yaşli insanlar nasil kira verecek ne yiyecek ne içecek çok yazik gercekten

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X