Engelli doğan bebeğim hakkında

Kafayı sıyırmak üzereyim 4 aylık bebeğim doğumda oksijensiz kaldı görmüyor konuşmayacak ve yürümeyecekmiş çok kötü bir durum içimden isyan etmek geliyor bebeği yurda bırakmak geliyor yapamıyorum ama bakacak psikolojide de değilim tedavi görüyorum pskyatriden ne yapacağım bir yol sağlam bir oğlum var onun da psikolojisi bozuldu ailecek mahvolduk acil yardım
benim ilk bebeğim de hastaydı ben bile bile dogurdum ve yasamadı evlat başka bişey kıymetini bil derim ne demek yuvaya vermek oglum saglam demek ikiside evlat sabırla ve sevgiyle büyütmen dileğiyle

Engelli olarak doğmak o masum yavrunun seçimi değildi,bu kadar savunmasız ve size muhtaç kendi canınızdan olan bebeğinizi nasıl yurda bırakmayı düşündünüz çok merak ediyorum. Bir anne için çok zor ve yıpratıcı bir durum fakat her şeye rağmen o sizin yavrunuz,eğer sağlıklı doğsaydı yere göğe sığdıramazdınız ama sırf engelli diye bebeğinizden vazgeçmeye razıysanız eğer vicdanınızı sorgulayın derim.

Kafayı sıyırmak üzereyim 4 aylık bebeğim doğumda oksijensiz kaldı görmüyor konuşmayacak ve yürümeyecekmiş çok kötü bir durum içimden isyan etmek geliyor bebeği yurda bırakmak geliyor yapamıyorum ama bakacak psikolojide de değilim tedavi görüyorum pskyatriden ne yapacağım bir yol sağlam bir oğlum var onun da psikolojisi bozuldu ailecek mahvolduk acil yardım
Bu arada bi kuzenim var sapasaglamdi dogdugunda fakat 7 yaslarinda atesli menenjit gecirdi ve beyindeki tum fonksiyonlari durdu suanda yatalak ve 27 yasinda tahmin edin bakalim kim bakti bu yasina kadar?
Inanmiycaksiniz belki ama kiz kardesi bakti ve ona o kadar duskunku anlatilmaz yasanir. Siz belki 6 yasindaki oglunuzun onunla oynayamayacagi icin uzulecegini zannediyorsunuz oysaki o belkide kardesiyle bu sekilde oldugu icin daha cok ilgilenecek ve merhametli bir evladiniz olacak. Bu sekilde dusunurseniz allah sizi bir baska seyle imtihan eder ve bir sonraki sinaviniz dahada zorlasabilir. Saglam bir cocuktan bahsettim size yani diger cocugunuzun allah gostermesin ama onunda ileriki zamanlarda bu sekle donusmeyecegini bilemessiniz bu yuzden lutfen sakin olun ve kendinizi o bebegin yerine koyun dunyayi zaten goremiyor ve icinizden gecenleri ifade edemezken birde terkedilmek nasil bir duygu onu hayal edin eminim bu sekilde dusundugunuzde suanki terketme fikrinizden nefret edeceksiniz. Ve yarin sizde bu duruma gelebilirsiniz bunuda unutmayin.tabi yine soylim allah korusun ama hicbirimizin garantisi yok.

Evet doktor hatası var ama mahkemeye vermeyeceğim herşey allahtan şimdi bu nasıl annelik diyenler olacaktır ama bu gerçekten çok zor durum...
Ne demek mahkemeye vermeyeceğim,siz deli misiniz?
Ya da bu işin altında bir şey var,para falan mı aldınız?
Hem sizin hem de daha küçücük yavrunuzun hayatı kararmış nasıl her şey allahtan deyip geçebiliyorsunuz?
O çocuk anladığım kadarıyla zihinsel engelli değil,yani olan biten her şeyin farkında olacak(kaldı ki zihinsel engelli de olsa vicdan ya bu vicdan!)nasıl bırakabilirsiniz o sizin canınız kanınız.Ben anlayamıyorum sağlam bir çocuğum var ne demek...Alternatifi mi var yani? Evladın alternatifi mi olurmuş?

benim de ilk çocuğum doğum sonrası hidrosefali ye yakalandı kafa sürekli büyüyor ve doktor bitkisel hayatta yaşayacağını söyledi ona rağmen 3 ay boyunca yanından ayrılmadım ,zaman zaman ötanazi bile geçirdim aklımdan çünkü çok ağrısı oluyordu konuşamayan bir bebek sonuçta dayanamıyordum ağlamalarına fakat yasak olduğunu biliyorum ,son zamanlarda ameliyat olması gerektiğini söylediler fakat kilosu ameliyatı kaldıracak kadar değildi.ve bu acıya 3 aydan sonra 2 gün daha dayanabildi ve gecesi vefat etti.içimde vicdan azabı varmı hayır çünkü ben elimden gelen herşeyi yaptım he yapmasaydım işte o zaman vicdan azabından ölürdüm.Allahım çok çektirmedi bu şekilde olmayı hiç kimse istemez ve onu siz doğurdunuz siz kendi çocuğunuza acımazsanız hiç kimse acımaz.bu bir ömür vicdan demek yapmayın

Peki sizlere bir sorum olacak 6 yaşında bir çocuğunuz var sağlıklı ,bir de yeni doğmuş engelli bir oğlunuz konuşmuyor görmüyor yatalak sadece nefes alıyor sizden 2si arasında seçim yapmanız isteniyor allah için doğru cevap verin bir peygamberin çocuğu olmuyor çocuğum olursa kurban edeceğim diyor siz hangisini kurban edersiniz allah gökten koç indiriyor ya tam kurban edecek iken..bilirsiniz bu hikayeyi buna cevabını ne olacak çok merak ediyorum
Keşke böyle şeyler düşünmesiniz,şu an düşünmeniz gereken şeyler çok ama çok farklı.Çocuğunuzun daha rahat yaşaması için neler yapabilirsiniz?Nasıl okullara gönderebilirsiniz?Tazminat davası ile bütün masrafları nasıl karşılarsınız.Sadece biraz mantıklı davranın lütfen,eğer o çocuğu büyütüp bakarsanız ileride böyle şeyler söylediğiniz için çok ama çok pişman olacaksınız.

benim de ilk çocuğum doğum sonrası hidrosefali ye yakalandı kafa sürekli büyüyor ve doktor bitkisel hayatta yaşayacağını söyledi ona rağmen 3 ay boyunca yanından ayrılmadım ,zaman zaman ötanazi bile geçirdim aklımdan çünkü çok ağrısı oluyordu konuşamayan bir bebek sonuçta dayanamıyordum ağlamalarına fakat yasak olduğunu biliyorum ,son zamanlarda ameliyat olması gerektiğini söylediler fakat kilosu ameliyatı kaldıracak kadar değildi.ve bu acıya 3 aydan sonra 2 gün daha dayanabildi ve gecesi vefat etti.içimde vicdan azabı varmı hayır çünkü ben elimden gelen herşeyi yaptım he yapmasaydım işte o zaman vicdan azabından ölürdüm.Allahım çok çektirmedi bu şekilde olmayı hiç kimse istemez ve onu siz doğurdunuz siz kendi çocuğunuza acımazsanız hiç kimse acımaz.bu bir ömür vicdan demek yapmayın

başınız sağolsun.

Genellemek istemiyorum ama yurtlarda her gün nelerin yaşandığını göre göre nasıl vereceksiniz?özellikle de engelli çocuklara olan tutumlarda.Çocuğunuz göremiyor konuşamıyor kendini de ifade edemeyecek,ben burada çok kötü oldum siz nasıl vereceksiniz?Ben engelli kedi baktım büyüttüm,gözleri görmüyordu.Tabii ki kedi ile çocuk bir olur mu olmaz,ama olmaz işte o bir insan! ben o kediyi bile bir can diye gözünün içine baka baka baktım,yürüyemiyor kafasını her yere vuruyordu.O da derdini anlatamıyordu.Bir kediyi bile sokağa atmaya barınağa bırakmaya kıyamadım,siz çocuğunuzu nasıl vereceksiniz,yapmayın.

size şuan o kadar çok saygı duydum ki...Yaşayan bilir elbet,ben yaşamadım ama yaşamayacağımın garantisi var mı?konuya tek yorum yazmıştım o da ilk sayfalarda konunun gerçek olmadığı izlenimini almıştım,konu sahibi sanırım hala şokta ve onun etkisiyle yorumları çok tutarsızdı........Anladığım kadarıyla karmaşık düşünceler ve vesveselerle de sınanıyorsunuz, bu tip durumlarda.. ama bu durumda düşüncelerden çok ne yaptığımız önemli....Konu sahibi ne yapacak bilmiyorum ama doğru olanı yapmasını,o meleği bağrına basıp,sonuna kadar yanında olmasını temenni ediyorum tıpkı sizin gibi....Size sabır diliyorum,konu sahibine sabır ve güç......

size şuan o kadar çok saygı duydum ki...Yaşayan bilir elbet,ben yaşamadım ama yaşamayacağımın garantisi var mı?konuya tek yorum yazmıştım o da ilk sayfalarda konunun gerçek olmadığı izlenimini almıştım,konu sahibi sanırım hala şokta ve onun etkisiyle yorumları çok tutarsızdı........Anladığım kadarıyla karmaşık düşünceler ve vesveselerle de sınanıyorsunuz, bu tip durumlarda.. ama bu durumda düşüncelerden çok ne yaptığımız önemli....Konu sahibi ne yapacak bilmiyorum ama doğru olanı yapmasını,o meleği bağrına basıp,sonuna kadar yanında olmasını temenni ediyorum tıpkı sizin gibi....Size sabır diliyorum,konu sahibine sabır ve güç......

çok teşekkürler 3 ayımı kelimelerle ifade edemem cnm ben kafası büyüdüğü için bebek şapkaları taktığımda belli olmuyordu ve hiç hasta muamelesi yapmadım çocuğuma ,şuan konu sahibinin düşündüğü olay varya işte ben ötanazi yaptırırım ama yurda vermezdim asla

elbette ki çok zor bir durum yaşadığınız.en zor kısmın kabullenmek olduğunu biliyorum..bu aşamayı atlatırsanız,daha sonra bebeğim için ne yapabilirim kısmına geleceksiniz..öncelikle kendinize acımaktan vzgeçin.böyle bir durumda değilsiniz..sizi bu durumdan kurtaracak öncelikli şey de "sevgi"..bebeğinize sarılın kucaklayın doyasıya sevin onu..büyük oğlunuza da aynı şekilde.kardeşini sevmesini bunu göstermesini sağlayın..
bebekte görme işitme kaybı dışında başka bir durum var mı? zihinsel bir engel gibi?? gerçi henüz 4 aylık o kadar küçük ki..zaman size farklı şeyler gösterecek emin olun..
özge uzun u biliyor musunuz? lütfen araştırıp okuyun. sizin hiç maviniz var mı? isimli kitabı var.kendi oğlu da engelli..ama yıllardır doktorların yapamaz dediği şeyleri yapıyor oğlu.bir de kızı var üstelik sonradan doğurduğu..azimle sevgiyle ,herşeyin üstesinden gelinebilir bu hayatta..
ayrıca eş,anne,baba lütfen destek almaktan çekinmeyin..
bir de bebeğiniz annenizde mi? sanki öyle anladım ,sizden uzakta yaşıyor yani şu anda öyle mi? neden peki?? üstelik henüz 4 aylık size ihtiyacı var onun..

Konu sahibi sizi yargılamak asla kimseye düşmez, ama yazdıklarınızdan şu çok net pskolojiniz , hiç iyi değil.
Durumunuz çok zor evet belki ben bunu anlayamam ama evlatlarım arasında ,seçim nasıl yaparım yada ikinci,cocuğum engelli doğsaydı onunla ilgili nasıl sizin,düşüncelerinizi düşünürdüm, bu mümkünmü asla tam tersi ona daha çok sarılırdım, canımdan bir parça o benim ötesi varmı yok, bazı yorumlar ağar ama haklı olanlar da var siz bebeğinizden çok kendinizi, ve diğer oğlunuzu düşünüyorsunuz.
Hastaneden şikeyetçi olmamınız ve ailenizin desteğini geri itmeniz den bu anlaşılıyor ,birde bu durumda bebeği anneniz bakıyor siz çalışıyorsunuz, öylemi ben olsam k.valdemle ne kadar kötü bile olsam bu durumda bebeğim için , her şeye göz yumardım gerekirse k.valdemle bile kalırdım hani maddiyat anlamında allah yar ve yardımcınız olsun, o minik bebeğe çok üzüldüm.

ilk olarak bir filmde izlemiştim "black "filmin adı hint filmi .duymayan börmeyen konusamayan bir kızın hayatını anlatıyordu . komsularımızdan birinin torunundada varmıs annem söylemişti cocugun cok hırcın oldugundan bahsetmişti. ozaman da cok üzülmüştüm kendimi cocugun yerine koymustum sanırım en büyük iyilik ona sevgiyle dokunmaktı onu sakinleştirmekti. dün konunu okuyunca bir anne adayı olarak hözyaslarıma engel olamadım sana ve küçük yavruna dua ettim .en cok da bebeğinin yerine koydum kendimi. hepimiz bedenlerimizi yönetemiyoruz .o durumda herkes olabilirdi hatta bu uzuvlar sonradanda kaybedilebilir. elinizde degil hiçbir sey . benim dusunceme göre cok agır bir sınav ama nelere ne müjdelere gebe bilemessin .bebeginin insanlardan en çok sana ihyiyacı var en cok senin kucagına bagırına basmaya egitimine . ımarım bu depresyondan bir an önce kurtulursun .bebebğinin yanında onu en iyi sekilde egitirsin ona sartsız sefkat merhamet göstermeye güven vermeye devam edersin .Allah yardımcınız olsun

Şu zamana kadar hep mutlu ve huzurluydum kendimi hep şanslı hissederim allahım ettiğim tüm duaları kabul etmişti inancım da sağlamdı çalışıp didindim haram para yemedim içki kumar yok ne suç işledim de allah bana bu cezayı verdi diye düşünüyorum
İşte Allah bu zamana kadar hep yanında olmuş. Sen de diyorsun ki her işin düzgün gitmiş. Ayağına bir çelme takıldığında hemen Allah'a küsüyorsun ne suç işledim diyorsun.
Bence inancını sorgulamalısın biraz. Bu dünya cennet hayatı yaşamak için değil. Bu dünya yalan dünya karşımıza çıkan zorluklara verdiğimiz cevaplar ahiretimizi cennetimizi cehennemimizi belirleyecek. En ufak bir sıkıntıda isyan etme boyutuna gelebiliyorsun. Allah senin sadakatini deniyor şuan. O masum evladın belki cennete gitmene vesile olacak. Dünyada çektiğin cefalar eziyetler ahirette işlemiş olduğun günahlara kefaret sayılacak.

''Sevgili Peygamberimiz (aleyhissalatu vesselam) Efendimiz bir defasinda buyurmuslardir ki:

"Insanlar arasinda ibtilaya (bela) en çok maruz kalanlar peygamberler ve velilerdir ondan sonra onlara benzeyenler ve sonra benzeyenlere benzeyenler."

Bu hadis´ten de anliyoruz ki mahiyetini bilelim veya bilmeyelim bütün peygamberler ve veliler çesitli belalara maruz kalmislardir. Mü´minler de iman ve ihlaslarinin kuvveti ölçüsünde belalara maruz kalirlar. Bu Allah´in kanun ve hikmetidir. Allahu Teala dünyaya bir sinek kanadi kadar deger vermemistir, önemli olan ahiret yurdudur, Cennet´tir. Bu dünya hayatinda çekilen cefalar ahirette çesitli mükafat ve yüksek dereceler olarak mübtelalarin karsisina çikacaktir.''

Peki sizlere bir sorum olacak 6 yaşında bir çocuğunuz var sağlıklı ,bir de yeni doğmuş engelli bir oğlunuz konuşmuyor görmüyor yatalak sadece nefes alıyor sizden 2si arasında seçim yapmanız isteniyor allah için doğru cevap verin bir peygamberin çocuğu olmuyor çocuğum olursa kurban edeceğim diyor siz hangisini kurban edersiniz allah gökten koç indiriyor ya tam kurban edecek iken..bilirsiniz bu hikayeyi buna cevabını ne olacak çok merak ediyorum

çocuklarımız bize allahın emaneti hasta olan da olmayan da, ne zaman vereceğine ve ne zaman alacağına biz karar veremeyiz. ikisine de elinizden gelenin en iyisini yapmak zorundasınız. o küçücük yavrunun tek dayanağı şu anda annesi olan sizsiniz. lütfen tedavi olun psikolojiniz gerçekten harap olmuş, allah yardımcınız olsun...

S Starkadin size tek önerim tevekkül etmeniz..hiçbirimiz cocugumuzun saglık problemlı olmasını katiyen istemeyiz, fakat eger yavrumuz bu durumda ise yapmamız gereken tek şey elimizden geldiğince onu tum tedbırlerıyle rahat bir sekılde koruyup kollamak olmalı...
hiçbirimizin evladının ilerde ciddi bir sıkıntı yasayıp yasamayacgının garantısı yok.. malesef...
hal böyleyken iş ve ev durumunuzu gözden gecırerek, gerekıyorsa ısyerınızden calısma saatlerıyle ilgili destek rica ederek, ve ayrıca nacizane fikrim cocugu asla ama aslaa bı kuruma vermemenızdır...
kimbilebilir ki belkide cocugunuz bu cabalarla ıyılesek belkıde hiç beklemedıgınız bı mucıze olacak ve oda hayata sımsıkı tutunacak tıpkı yasıtları gıbı... dualarım sızınle.. lutfen sabırlı olun ve ona bakabılmek adına olumlu kararlar ve destekler alınız...allah yardımcınız olsun.. amin...

İşte Allah bu zamana kadar hep yanında olmuş. Sen de diyorsun ki her işin düzgün gitmiş. Ayağına bir çelme takıldığında hemen Allah'a küsüyorsun ne suç işledim diyorsun.
Bence inancını sorgulamalısın biraz. Bu dünya cennet hayatı yaşamak için değil. Bu dünya yalan dünya karşımıza çıkan zorluklara verdiğimiz cevaplar ahiretimizi cennetimizi cehennemimizi belirleyecek. En ufak bir sıkıntıda isyan etme boyutuna gelebiliyorsun. Allah senin sadakatini deniyor şuan. O masum evladın belki cennete gitmene vesile olacak. Dünyada çektiğin cefalar eziyetler ahirette işlemiş olduğun günahlara kefaret sayılacak.

''Sevgili Peygamberimiz (aleyhissalatu vesselam) Efendimiz bir defasinda buyurmuslardir ki:

"Insanlar arasinda ibtilaya (bela) en çok maruz kalanlar peygamberler ve velilerdir ondan sonra onlara benzeyenler ve sonra benzeyenlere benzeyenler."

Bu hadis´ten de anliyoruz ki mahiyetini bilelim veya bilmeyelim bütün peygamberler ve veliler çesitli belalara maruz kalmislardir. Mü´minler de iman ve ihlaslarinin kuvveti ölçüsünde belalara maruz kalirlar. Bu Allah´in kanun ve hikmetidir. Allahu Teala dünyaya bir sinek kanadi kadar deger vermemistir, önemli olan ahiret yurdudur, Cennet´tir. Bu dünya hayatinda çekilen cefalar ahirette çesitli mükafat ve yüksek dereceler olarak mübtelalarin karsisina çikacaktir.''

Yorumun çok güzel kardeşim. Konu sahibesi artık bebeğini düşün , İlk senin başına gelmiyor sonda olmayacak , sağlıklı olan herkes ama herkes yeryüzde ki tüm engellilerden sorumluyuz, anne veya baba olmamıza gerek yok ! İçinde bulunduğun psikoljiyi anlamaya çalıyorum , empati kurmaya çalışıyorum, aynı durumda bizim evde de vardı. Birebir gördük, şahit olduk, yaşadık, napalım çocuğa sırtımızı dönelim, bağrımıza bastık, sevdik elimizden geldiğince koruduk . Ablam 17 yaşında anne oldu ve ilk çocuğu oksijensiz kaldı ve %90 engelli olucak dendi. Ona rağmen o küçük kız, tüm sevgisi ile oğluna sahip çıktıysa ve şuan çocuk 14 yaşında gayet sağıklı okula gidiyor maç'a gidiyor vs.vs. düzeldi ise senin çocuğunda düzelir evet süreç zor ama sen bebeğine sahip çıkmak zorundasın sevginle ilginle o bebek iyileşecek güçlü ol her şey biz insanoğlu için var. Yazmicam diyorum ayyy dayanamıyorum.

niye birinden vazgeçmek durumunda olduğunuzu düşünüyorsunuz orasını anlamadım. Sizin durumunuzda olan birçok anne var ve evlatlarının 2 sini birden sahiplenip bağrına basıyor neden tercih yapmak durumunda hissediyorsunuz kendinizi?

Bir komsumuzun çocuğu da her sey güzel giderken bir anda dogum sirasinda oksijensiz kaliyor. Simdi 14 yasinda bir cocuk. Yürümekte zorlaniyordu konusmak neredeyse hic yoktu. Ancak annesi herseye ve herkese ragmen dik durdu güçlü oldu.ozel gidalarla besledi, terapilere harfiyen uydu. Internetten özel olarak görüştü insanlarla oglu icin yasadi yasiyor. Onun da bir kizi vardi. bir de oğlu.. ama herseyi..
Ve inanc noktasinda ciddi sıkıntıları olan bir aile idi. Ondan sonra hersey degisti. Sığınacaklarinin allah oldugunu farkettiler. Bu hayatlarinda bir baska iyilik olarak geri döndü. Isyan etmek bir yana inanclari yeniden dogdu.imtihanlarina sahio ciktilar.
gercekten zor bir durum. Ancak söyle düşünün. Oglunuz sizin ahiretinizide kurtaracak kisi.. allah sevdigi kuluna imtihan verirmis. Zor bir imtihan allah kaldiramayacagimiz yük yüklemesin omzumuza..etrafinizdan gelecek sadece güzel sözlere kulak acin. Her iki oglunuzun da esinizinde size ihtiyaci var. En cok kendinizin size ihtiyaci var. Egilmeyin dik durun.

Back
X