Epıdural normal dogum yapanlar- bır bakar mısınız lutfen?

youngmom

Bebisim seni bekliyoruz..
Kayıtlı Üye
3 Mart 2011
591
3
46
Ankara
32+6 gunluk, ikinci cocuguma hamileyim. Ilk dogumumu normal dogumla gerceklestirdim. Suni sanciyla oldugundan kisa ama zor bir dogum oldu. Bu kez epiduralli normal dogumu denemek istiyorum. Epidural normal dogumla ilgili ogrenmek istedigim bazi detaylar var. Eger epidural normal dogum yapanlar sorularimi mumkun oldugunca detayli bir sekilde cevaplandirirlarsa cok sevinirim. Eminim bu dogum yontemini sececek anne adaylarini da yanitlarinizla aydinlatacaksiniz. Sorularim:

1. Kacinci dogumunuzdu? Sanci donemi ve dogum ne kadar surdu? Ozellikle de epidural takildiktan sonra..

2. Epidural takildiktan sonra hep yatakta miydiniz? Epiduralden sonra sanci doneminde ayakta dolasabildiniz mi?

3. Lavman yapildi mi? Lavman sonrasinda, ilk dogumumda en az 20 kez tuvalete gittim ben. Eger ayaga kalkamiyorsak tuvalet ihtiyacimizi nasil gideriyoruz?

4. Epiduralden sonra tuvalet ihtiyacinizi(idrar) nasil giderdiniz? Epidural normal dogum yapan bir arkadasim, sonda takildigini soyluyor. O ayaga kalkamamis. Ama sonda takilmayan hastalar da varmis.

5. Epiduralin yan etkisini yasadiniz mi? Tavsiye ediyor musunuz?

Son düzenleme:
bunları bende çok merak ediyorum:)epidural normal doğum yapan birileri anlatsın nolur, korkutmadan:)

canım, ben daha hiç doğum yapmadım. yanlış bilgilendirmek istemem. ama 2 gün önce hacettepede doktor olan en yakın arkadaşımla konuştuk. doğum şekilleri,vs.
aklımda kalan notları ve uyarıları:

---"sezeryanın riski çok ama hastalar paniklemesin diye söylenmiyor--ki ben mecburum benim için kötü haber
---epidural normal doğumda zararlı olabiliyor. çünkü anne sancı ve acı hissetmediğinden bebeği ne zaman iteceğini bilemiyor. ebenin yönlendirmesine kalmış.şahit olduğum çoğu doğumda bebek morarmış çıkıyor havasızlıktan..
---hastananenin ya da doktorun özel olması, sana iyi davranması önemli değil. araştır, normal doğum anında bir terslik çıkarsa, seni anında sezeryana alabilecek donanımları varsa, o en iyi hastane ve doktordur. ki bu en çok dikkatimi çeken oldu.
ben devlet hastanesinin sezeryan yatış servisi çok kötüydü, koridorda tek tuvalet falan demiştim. ona binaen;
---kadın doğum zaten pis bir servis. ama önemli olan orada geçireceğin iki günde tuvalet maceran değil, bebeğine ve sana gereken zamanda gereken müdahaleyi yapabilmeleri"
dedi...

dediğim gibi henüz kendi tecrübem yok. belki epidural olan arkadaşlar sorun yaşamamıştır. ama arkadaşım hacettepe ing. tıpı dereceyle bitirdi ve orada şuanda...yani ben güvenirim.sadece uyarmak istedim..
inşallah kolay bir doğum nasip olur.

işi bilen birinin ağzından çıkan sözler olduğu belli. yazdıklarına daha doğrusu arkadaşının söylediklerine aynen katılıyorum. insanlar gereksiz ayrıntılara takılıp asıl dikkat etmesi gereken kriterleri arka plana atıyor. gerçi bende sağlıkçıyım bunları biliyorum ama iş başa gelince insan bira zdaha ayrıntılı düşüniyor. doktor hastane fiziki şart vs bunlara daha fazla önem veriyor gebelik psikolojisi herhalde. neyse herkese kolay ve hayırlı doğumlar

Bilgiler icin tesekkurler!

Epidural normal dogum zararli olabilir demis arkadasin ama, her hastane ve doktor epidurali ayni sekilde uygulamiyor. Bazilari uyusmayi tam hissedecek veya hastanin kendi kontrolunde epidurali uyguluyor. Ama benim doktorum epiduralin cok fazla verilmesine izin vermeyecek. Epiduralden sonra da ayakta gezebilecegimi soyluyor. Cunku yercekiminin de dogumu kolaylastirdigini dusunuyor. Ayrica yatarak sanci cekmenin zor oldugunu ve dogumu geciktirecegini soyluyor. Bence epidural cok verilirse ikinma ve itme hissi zorlasabilir.

Bir de, "hastananenin ya da doktorun özel olması, sana iyi davranması önemli değil. araştır, normal doğum anında bir terslik çıkarsa, seni anında sezeryana alabilecek donanımları varsa, o en iyi hastane ve doktordur" demis arkadasin. Hastayi aninda sezaryene alamayacak hastane kaldi mi ki? Hic boyle bir olay veya hastane duymadim.

Benim son 15 dakikasında epidural verilmiş bir normal doğumum bir de tam epiduralli sezeryanım var. Normal doğum ilk doğumumdu ben epidural falan istemedim, sonra hastane personeli fazlaca ısrar etti, eşimle de konuşmuşlar, neyse paldır küldür epidural verildi ve ben 15 dakika sonra doğum yaptım, yani özetle hiç vurulmasa da olurdu, çünkü sezeryanda anladım ki epiduralin etki göstermesi için en az 25-30 dakikaya ihtiyaç var. Doğuma kadar olan sancı dönemim 5 saat sürdü, fakat doğumhaneye alınmamla doğum arasındaki süre 1 saat kadar, bunun öncesinde hep ayaktaydım ve bence çekilmeyecek bir ağrı değildi. Suni sancının normal doğum sancısına göre çok daha şiddetli olduğunu söylüyorlar, ben suni sancı almadım ve galiba gerçekten öyle.

2. soruna son 15 dakikada vurulması nedeniyle cevap veremeyeceğim ama odaya alındığımda gayet odada dolaşabiliyordum. Herhalde epidural vurulmasından yarım saat 45 dakika sonrası falandır. Çünkü doğum bittiktn sonra da doğumhanede bir 15-20 dk kaldım plesenta için.

Lavman yapıldı sonda takılmadı, dediğim gibi epidural normalden sonra gayet ayaktaydım. Ama epidural sezeryanda sonda takıldı çünkü 2-3 saat ayağa kalkmama izin vermediler, tabii sezeryanda kesi var dikiş var ağrı var sızı var ıvır zıvır var, can sıkıcı.

Normal doğumdan sonra bir yan etkisini yaşamadım ama szeryandan sonra bel ağrım arttı, bir de sağ bacağımda halen geçmemiş bir eziklik hissi var (son doğumdan bu yana 3 ay geçti). Sanki bir yere çarpmışım da morarmış gibi, morluk falan yok yani de, sadece hissi var, doktor olan eşim bunun nedeni epidural esnasında sinir zedelenmesi olabilir dedi.

merhabalarben 1 yıl önce 40+0da epidural normal doğum yaptım:
ilk doğumumdu,akşam üzeri6 gibi nişanımgeldi sancım yoktu hemen hastaneye gittik,4cm açıklık olduğunu söyledi doktorumve yatış yaptık,8de doğumhanedeydim ve hala 4cmdi,ama sancım falan yoktu,hemen sunnisancı verdiler ve epidural taktılar,kızım sabah 04:26da doğdu.epiduralden sonra dolaşabildim,sadece kasık bölgemde çok az hissizlik oldu onu ben bile farketmedim ama genelde yattım,lavman yapıldı,evet ama epiduralden önce taman bağırsaklarım temizlenmişti artık.öncesinde takıldı benim arkadaşınınkini ters yapmışlar ama öyle olsabile ben kalktım tuvaletedegiderdim yani.ben hiçbir yan etkisini görmedim,gayet rahattım sancım oldu ağrıu hissetmedim değil ama dayanamıcak yatak yastık yırtıcak şiddetde değildi,son yarım saati dışında.kesinlikle tavsiye ederim..sevgiyle kalınn..

Ben epidural doğum yaptım üstelik normal doğumdu benimki.
- Önce suyum geldi, Hemen hastaneye gittim. beni yatırdılar. altıma bez açıp bütün suyumun bitmesini bekledirler..
- Daha sonrra sancım gelmeyince suni sancı verdiler, sancımın çok ve dayanılmaz olmasına rağmen, açılma olmuyordu,
- uzun süre sonra sancılar şiddetlendi ve ağrıya katlanamaz oldum. 2 seçeneğim vardı ya epidural yada sezeryan. İlk doğumun cahilliği sezeryan asla istemiyorum dedim. Epidurale karar verdik.
- Ağrı uzmanı geldi ve yatakta oturur konumda olacaksın. iğne yapaken kesinlikle kımıldamayaksın yoksa sakat kalabilirsin dedi.
- Tabi sancılar içinde sabit durmak zor işte ve durmayı başardım.
- İğne yapıldıktan yarım saat içinde hiç bir sancım kalmadı. 10. sonra azalmaya başladı.
- Yorgunluktan uyuyup kalmışım. hemşire muayene edip açılmış hadi doğuma dedi.
- Doğumda sancı hissetmediğim ve suyum bittiği için kuru kuru ıkındım. DOğuma girdikten 45 dakika sonra çıkmıştım ( kuru kuru doğumdan dolayı iyileşmeyen hemoroide sahip oldum)
- Normal doğum yapmanın mutluluğunu yaşadım

Sonraaaaa...
- geceleri ağrılar içinde uyanmaya başladım.
- Bir kaç ay sonra vücudumda kilitlenme başladı( felç gibi oldum. başımdan aşağısı tutmuyor, çığlık içinde uyanıyordum. Kaç tane doktora gittim fizik tedavi ve kilo vererek süreci atlattım. hala acısını çekiyorum o başka

2. doğumu normal doğum süreci geçtikte ve doğm gerçekleşmediğinden sezeryana girdim. bilseydim ilkindede yapar o kadar işkenceyi çekmezdim. bana 2. doğum ameliyatında doktor dediki epidural yapalım kesinlikle hayır dedim. Olanları anlattım, Doktorun dediği, İşini iyi bilmeyenler bizi nasıl zor durumda bırakıyor görüyorsunuz arkadaşlar dedi. Yayındakiler bu doktorumuz şurdan mezun şudur budur dedim hayır deidm. Sezeryanda 1 hafta çektim. iyi bir bakımla ayağa kalkıp yurtdışına çıkıp evime döndüm. Epidural mi Allahım benden ve sevdiklerimden uzak tutsun... Ona mecbur etmesin.

Gözünüzü korkutmak istemem ama başıma gelenide yazmazsam kendimi suçlu hissederim...

cevap 1: ilk dogumumdu. epiduralin dogumumu uzatma gibi bir etkisi olmadi. ikinmama da engel olmadi.

2: tabi ki yataktaydim . sancilar arttiginda ayakta gezmek isteyecegini zannetmiyorum :) dogrusu ben epiduralden once de ayakta gezinerek sanci cekmedim. yataktaydim hep.

3: tuvaletim var tuvaletim var diye 100 kere soyleyince ebe hanim mudahale etti.fakat lavman degil, sonda. inanilmaz rahatlatiyo
ama, altima kurek gibi birsey koydular once. tuvaletini yapabilirsin buraya akitmaz dedi. yatakta yapabilirdim, eger yapabilseydim! yapamadim neden bilmiyorum igrenc bir duygu! ona bir cozzum buluyorlar zaten
yani bana lavman yapilmadi ama bebek indikce tuvaletiniz varmis gibi hissediyorsunuz zaten ve o ikinmayla olanlar oluyor.

4:dogumdan sonra hicbirsey takilmadi bana. dedigim gibi sanci cekerken yaptilar.

5: yan etki olarak ilk donemler bel agrisi oluyor ve igne yeri aciyor. cok buyuk bir igne zaten.
tavsiye etmek konusunda hicbir sey soyleyemem. ben memnun kalmadim cunku sancimi kesmedi. hic kesmedi herseyi ani anina hissettim. bu yuzden belki de; ikinmama hic engel olmadi. ama cok memnun olanlar da var. zaten benim uyusma sorunum var. dis dr bile damagimi uyusturmak icin cok ugrasiyor degilki dogum

yaptirip yaptirmayacagina o an karar versen?

ayrica sunu da belirteyim; ben bu konuyu druma danistigimda bana ilk dogumlarda tavsiye ettigini, sonrakilerde gerek olmadigi soylemisti.

Son düzenleme:

Cevabin icin tesekkurler! Hem normal dogumu hem de sezaryeni yasamissin.
Yalniz normal dogumda epidural takilmasa da olurmus gercekten. Son 15 dakika icin degmezmis. Ama belki plasentanin cikmasi ve dikis dikilmesi anindaki acilarin azaltmis da olabilir. Bazi kimselerin plasentasinin cikmasi da acili ve uzun surebiliyor. Ya da dikis dikilme sureci. Benim ilk dogumumda dikisim coktu. 45 dk surdu dikme. Ve canim cok sIkIldI o anda. Bir an once bebegimi gormek ve kucagima almak istiyordum. O anda epidural olsa kesinlikle "hayir" demezdim. Ben bir de suni sanci aldigim icin sanci donemi benim icin cok zordu. Suni sanci beni resmen "kudurttu". Birinci dogumdaki tecrubelerim boyle olunca, haliyle, ikinci dogumda epidurali dusunuyorum.

Sezaryenden sonra yan etksini hissetmen, spinal anesteziden olabilir mi acaba?

Bir ekleme daha yapmak istedim, birinci doğumunuz normal olmuş, ikinci doğum birinciye kıyasla %30-50 arasında daha hızlı gerçekleşiyor, açılma daha hızlı oluyor diye biliyorum. Kaldı ki siz birincide suni sancı almışsınız, suni sancı normal sancıya kıyasla daha keskin. Belki de bu doğumunuzu epidural olmadan çok daha hızlı yapabilirsiniz. Benim ikinci doğumumda mecburi sezeryan olmasaydı bu sefer epidural istemeyecektim, ama bebeğim ters geldi.

Ben normalde de sezeryanda da aynı şekilde epidural aldım, sadece doktorun yöntemi değişikti. Normal doğumdaki anestezi uzmanı oturur pozisyonda başım öne eğik şekilde epidural verdi, sezaryandaki anestezici yatar pozisyonda cenin şekline girmemi istedi.

Bir önceki mesajda yazdığım gibi suni sancı ve normal sancı bir değil. Kardeşim ilk doğumunu suni sancı ile yaptı ve çok zordu dedi. İkinci doğumunda bana söylediği "doğumhanede doktorlar hazırlık yapıyorlardı, en son artık "ya yeter hazırlık yapmayı bırakın bebeğı içimde tutamıyorum gelin alın" dedim".

meraba canım 6ay önce 39+0da epidural normall doğum yaptım,buradaki arkadaşlarıma doğum hikayemi anlatmıştım sorduğun herşeyin cevabı var üşenmezsen bi oku,allah kolaylıkla kucağına almayı nasip etsin inşallah,çok kolay oluyor hiç korkma ve moralini yüksek tut,yazılan herşeyi ciddiye alma herkeste farklı işliyor doğum süreci benim kötü geçmiştir senin iyi geçer yada benim iyidir senin kötü olabilir,allah hayırlısını versin,hastane ve doktorlarda çok önemli inşaallah herşeyin rast gider
http://www.kadinlarkulubu.com/arali...0-aralik-annelerinin-dogum-hikayeleri-23.html

Son düzenleme:

Doktorum da sizin soylediginiz gibi diyor. Umarim da 2. dogumum kolay ve hizli olur. Ilk dogumum suni sancidan dolayi 6 saat surmustu. Doktorum "Bu da 3 saat gibi surer" diyor. Gerci suni sanci olmasaydi cok daha uzun surebilirdi. Suni sanci, sanci suresini kisaltti ama cok yogunlastirdi.

Benim endisem ise su, bu benim ikinci dogumum, ama ilk dogumumu 10,5 yil once yaptim. Araya cok uzun sure girdi (Zaten bu kadar ara vermemin bir sebebi de suni sancili zor dogumum+ arkasindan uzun sure gecmeyen dikislerim) Acaba bu kadar uzun sureden sonra da 2. dogumum hizli ve kolay olacak mi?

1. dogum tecrubesi zor olunca, haliyle 2.sinin daha rahat gecmesini istiyorum. Insan ne yasadiysa onu biliyor. Basina yine ayni sey gelecekmis zannediyor. Bu seferki dogumu daha rahat yapayim diyorum. Epidurale "prenses/agrisiz dogum" diyorlar ya. Bu sefer de "prenses" ben olayim.

Aslinda kendimi cok da sartlandirmiyorum, ille de epiduralli olsun diye. Dogum bu ne olacagi belli olmaz. Hastaneye gittigimizde acilma yeterli olursa epidural almayi dusunmuyorum. Ama baktim gordum, acilma az, ve cok yavas ilerliyor, suni sanci verilecek, dayanmiyorum, iste o zaman epidural isteyecegim. Yani tamamen sanciya ve ne yasadigima, o ana bagli. Ama eger epiduralli de yapacaksam, basima ne gelecegini bilmem lazim. O yuzden bu kadar ayrintili sorular sordum. Artisini, eksisini degerlendirecegim.

Belki de, sezaryende spinal, normal dogumda epidural almissiniszdir. Uygulama sekilleri de farkli olabilir. B Turkiye'de genellikle hepsine birden epidural adi veriliyor. Aslinda, sezaryenlerde, daha cok spinal anestezi uygulaniyor. Spinal anestezi, ikinmada gerekli olan kaslari uyusturdugu icin sadece sezaryende uygulaniyor. Epidural hem normal dogumda hem de sezaryende uygulaniyor. Bu konuda cok arastirma yaptim. Ogrenmek isteyenlere de soyle bir bilgi sunayim:

"Spinal ve epidural anestezinin farkı nedir?Spinal ve epidural anestezinin her ikisinde de belden omuriliğe doğru iğne ile ilaç verilir. Yalnız spinal anestezide ilaç omurilik etrafındaki dura zarı geçilerek daha içeriye sıvının içine verilir. Epidural anestezide ise ilaç zarın dışına verilir, zarın arkasındaki sıvıya kadar ilerlenmez. Spinal anestezide etki hemen başlar, epidural anestezide etki 15-20 dakika sonra başlar. Spinal anestezinin etkisi kısa sürer, ilaç bir defada verilir, tekrar ilaç verilerek etki süresi uzatılamaz. Epidural anestezide etki süresi daha uzun sürebilir, tekrar ilaç verilerek anestezi uzatılabilir. Epidural anestezide hastanın belinde takılı bir kateter (ince boru) kalı ve ameliyattan sonra bu kateterden tekrar ilaç verilebilirböylelikle hasta ağrı hissetmez. Spinal anestezide ise anestezinin uygulandığı bel bölgesi hemen kapatılır ve kateter konulmaz. Spinal anestezide ameliyattan sonra başağrısı görülme riski epidural anesteziye göre daha fazladır.

Bel bölgesinde bir enfeksiyon varsa veya hastada kanama-pıhtılaşma bozukluğu varsa spinal ve epidural anestezi uygulanamaz.

Bazen sezaryende hem epidural hem spinal anestezi birlikte uygulanır. Buna kombine epidural spinal anestezi denir. Hangi anestezi uygulamasının sizin için daha uygun olacağına anestezi uzmanınız karar verecektir."

jinekolojivegebelik alinmistir.

Ben de su "normal" olan normal dogum sancisini cok merak ediyorum. Ben suni sanci aldigim icin, normalini hissedemedim. Simdi doktorlar, ebeler beklemiyor. Acilma azsa, dayiyorlar suni sanciyi. Allahtan su andaki doktorum suni sancidan yana degil. Hatta epidural taraftari da degil. Herseyin dogal ve normal olmasi taraftari. Bana gazi veriyor, "Kolay bir sekilde, epiduralsiz dogurursun sen!" diye ama benim ilk dogum tecrubem zor olunca, ister istemez, epidurali dusunuyorum. Insallah ben de kardesiniz gibi ikinci dogumu suni sancisiz, kolay bir sekilde yaparim.

Son düzenleyen: Moderatör:

Merhaba!
Oncelikle cevabin icin tesekkurler!
Guzel bir dogum olmus. Umarim ben de epiduralden sonra ayakta dolasabilirim. Yercekiminin etkisinden de yararlanmak lazim. Yurtdisinda normal dogumlari yatakta bekleyerek yaptirmiyorlar. Ayakta dolasarak, ya da oturarak mumkun oldugunca bebegin asagiya yerlesmesini ve de dogumun kolaylasmasini sagliyorlar. Biz ise burada yataktan cikamiyoruz. Benim ilk dogumum oyle oldu. Aslinda yatarak dogumu bekleme isin dogasina aykiri.. Bu yuzden ayakta dolasabiliyor muyuz diye sormustum.
Sagolasin cevabin icin.

Oncelikle ayrintili cevabin icin tesekkurler!
Olumlu bir deneyim yasamamissin maalesef. Sana cok gecmis olsun!
Burada olumlusuyla, olumsuzuyla farkli tecrubeleri okuyacagiz ki, epiduralin artisina eksisine karar verelim.

elbette katılıyorum. Bu işi yapan doktor ağrı uzmanıda çok önemli...

Ceavbiniz icin tesekkurler!

Merhaba!
Oncelikle cocugunuzu Allah size bagislasin!
Dogum hikayenizi de okudum. Guzel bir dogum olmus.
Dediginiz gibi, dogum surecinin, epiduralin kimde nasil isleyecegi belli degil. Ama etrafimda dogum yapanlarin hepsi memnun kalmislar. KK'daki cogu tecrube de olumlu. Onemli olan iyi bir anestezistin eline dusmek.
Insallah hersey guzel olur benim dogumumda da..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…