epidural sezeryan hakkında..

berna1

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
16 Ağustos 2009
57
0
86
Elazığ
doğumuma çok az kaldı bayramdan hemen sonra sezeryan olacağım kısmetse..ama insanlar hep kafamı karıştırıyor.ben epidural sezeryan olmaya karar vermiştim ama yine vazgeçirdiler.yok uyuşmama riski varmış korkudan bayılanlar varmış az da olsa bazı şeyler hissediliyomuş...korkmaya başladım kızlar deneyimlerinizi paylaşın nolur çok az zamanım kaldı:( genel mi epidural mi sizce???

kimseyi dinlemeyin derim ben bu konuda.benim biçok arkadaşım epidural oldu hepsi de çok memnun kaldı.inşallah ben de epidural sezeryan olmayı düşünüyorum.uyuşmama riski varsa zaten uyuşmadığınızı hisseder ve doktora söylersiniz ki zaten kontrol ediyolar uyuşup uyuşmadığını.insanlar başkalarının doğumu hakkında yorum yapmasalar olmaz.hele ki böyle yakın zamanda doğum yapacak birine olumsuz şeyler anlatıp korkutmalarını hiç anlamıyorum.bana göe genel anestezi daha riskli.ayrıca uyanma süresi var.uyanınca hemen kendinize gelip bebeği kucağınıza alamayacaksınız.en son siz göreceksiniz bebeğinizi.verdikleri anestezi ne kadar az olursa da mutlaka bebeğe de gidiyo.bence epidural çok doğru bi karar.korkmayın ve böyle saçma sapan şeyler söyleyenleri de susuturun derim.sonuçta her operasyonun bir riski vardır.herkes bunun farkında.ama korkutmasınlar sizi.
sağlıkla kucağınıza alırsınız inşallah bebeğinizi.

bende bu zamana kadar hep genel anestezi olucam derdim ama artık epidural sezeryande karar verdim.uyuşmama riski bana saçma geldi.Cunki sonucta diyelimki hissettin,anestezistin hemen ilaç takviyesi yapar ve uyuşur.bayılma riskine gelince.En kötu ihtimalle narkozsuz,ilaçsız bayılmış oluruz:)) korkumuzda gider.
genel anesteziden uyanmak daha zor,sersemliği,gaz sancısı daha kötu.eğer kesin sezeryan istiyorsan bence epidural düşünmelisin..bende bugun baska bir arkadastan tavsiyeler aldım,çok rahat etmiş.Cokda kolay olmuş...

bende bu zamana kadar hep genel anestezi olucam derdim ama artık epidural sezeryande karar verdim.uyuşmama riski bana saçma geldi.Cunki sonucta diyelimki hissettin,anestezistin hemen ilaç takviyesi yapar ve uyuşur.bayılma riskine gelince.En kötu ihtimalle narkozsuz,ilaçsız bayılmış oluruz:)) korkumuzda gider.
genel anesteziden uyanmak daha zor,sersemliği,gaz sancısı daha kötu.eğer kesin sezeryan istiyorsan bence epidural düşünmelisin..bende bugun baska bir arkadastan tavsiyeler aldım,çok rahat etmiş.Cokda kolay olmuş...

kimseyi dinlemeyin derim ben bu konuda.benim biçok arkadaşım epidural oldu hepsi de çok memnun kaldı.inşallah ben de epidural sezeryan olmayı düşünüyorum.uyuşmama riski varsa zaten uyuşmadığınızı hisseder ve doktora söylersiniz ki zaten kontrol ediyolar uyuşup uyuşmadığını.insanlar başkalarının doğumu hakkında yorum yapmasalar olmaz.hele ki böyle yakın zamanda doğum yapacak birine olumsuz şeyler anlatıp korkutmalarını hiç anlamıyorum.bana göe genel anestezi daha riskli.ayrıca uyanma süresi var.uyanınca hemen kendinize gelip bebeği kucağınıza alamayacaksınız.en son siz göreceksiniz bebeğinizi.verdikleri anestezi ne kadar az olursa da mutlaka bebeğe de gidiyo.bence epidural çok doğru bi karar.korkmayın ve böyle saçma sapan şeyler söyleyenleri de susuturun derim.sonuçta her operasyonun bir riski vardır.herkes bunun farkında.ama korkutmasınlar sizi.
sağlıkla kucağınıza alırsınız inşallah bebeğinizi.

+++++... kesinlikle katılıyorum... hem de her cümlesine...

Merhaba sevgili hamileler,
Ben 3 ay önce epidural sezeryan ile doğum yaptım ve bende epiduralden çok korkuyordum, canım çok tatlıdır nasıl dayanırım falan diyordum. Ameliyat öncesi bulduğum her yazıyı okuyup, yaşayan birilerinden bişeyler öğrenmeye çalışırdım sizler gibi yerimseniben

Epidural olduğunuzda hiç birşey hissetmeyeceksiniz sanmayın sakın, çünkü hissedeceksiniz. Dokunmaları, ilk atılan kesiyi bile hissedeceksiniz, ama bu canınızın yanacağı anlamına gelmiyor. Dokunma hissi duyacaksınız. Bunu epidural olan herkes yaşıyor.

Uyuşmama dedikleri benim yaşadığım şey galiba. Uyuşmama doğru kelime değil, fazla hissetme diyebiliriz buna. Mesela, bebeğim karnımdan çıkarılırken içimden ağırlığın çıkışını çok hissettim, doktorların ellerinin karnımın içinde dolaştığını hissediyordum, ama bu kesinlikle acı değildi, çok yoğun bir dokunma hissiydi.Bebeğim doğduktan sonra bu his beni çok rahatsız ettiği için (tekrar ediyorum acı ya da ağrı değil bu) beni uyutmalarını istedim. Nasıl uyuduğumu bile hatırlamıyorum, uyandığımda dikişler bitmişti,asansörde odama çıkıyordum. Çok çabuk kendime geldim ve hemen bebeğimi emzirdim.

Sizlere tavsiyem belinizden epidural katateri takılırken canınız yansa bile (ki canınız yanmıyor, sadece iğne batması şeklinde hissediyorsunuz ) sakın ama sakın hareket etmeyin. Ben çok tedirgindim ve ameliyat masasına rahat oturmayı bir türlü beceremediğim için kateter takılırken azıcık hareket ettim, bu yüzden sinir kılıflarının yırtılmasına sebep olmuşum. Bu yüzden ameliyattan sonraki 2.gün başımı ağrıdan kaldıramıyordum.. Ama bunu çok kafanıza takmayın, çok çok nadir görülen bir durummuş bu. Sadece katater takılırken dikkat edin diye yazıyorum.

Epidural sonrasında kullanılan ağrı pompaları ya da kalçadan yapılan ağrı kesiciler çok işe yarıyor,öyle saatler süren acılar ağrılar çekmiyorsunuz, endişelenmeyin. Zaten bebeğinizi kucağınıza aldığınız anda birden kendinizi cennette sanıveriyorsunuz, acı, ağrı, ameliyat umursamıyorsunuz bile.

Emin olun canım çok tatlıdır, herhangi bir tahlil için kan bile verirken oturup ağladığım olmuştur, ben bile böyle söylüyorsam, hiç korkmanıza gerek yok yani kaydirigubbakcemile3

bak bu sözlerine takıldım şimdi ben dokunmaları bile hissetsem panik olurum.benim genel anesteside tek korktuğum uyanınca o ağrıyı yoğun hissetmek..yoksa başka çekinccem yok

bende epidural sezeryan oldum.hiç korkma çok rahat oluyo.evet hissediyorsun aldıklarını bebegi falan ama okdar acı yok.sadece his ..bence güzel....bebegi hemen görüyorsun herşeyi takip edebiliyorsun.yani hatırlamdıgın birşey yok herşeye tanıklık ediyorsun ilk aglaması falan..hemen emzirebiliyorsun.kucagına alıyorsun..çok avantajı var..bende dayanıklıyımdır ama igneden korkan birisiydim.omirilige vurulan igneden biraz korkuyordum ama çok çok ince oldugu için birşey hissetmedim.sonra hemen uyuşuyor zaten bedenin.yatırıyorlar bebek 5 dakkada çıkıyo.dikişler 40-45 dakkikayı alıyor.yani 50+55 dakikada herşey bitiyor.en fazla bir saatte herşey bitip.odana gidiyorsun.uyuşukluk geçtikçe biraz agrın oluyo oda olur zaten.hemen ya hap alıyorsun yada igne yapıyorlar rahatlıyorsun.o gün bitinci herşey düzelmeye başlıyor.ben kendimi çok çabuk toparlaım.ertesi günü kızımla hep kendim ilgilendim.zor degildi......

Ben 3 ay önce epidural sezeryan ile doğum yaptım ve bende epiduralden çok korkuyordum, canım çok tatlıdır nasıl dayanırım falan diyordum. Ameliyat öncesi bulduğum her yazıyı okuyup, yaşayan birilerinden bişeyler öğrenmeye çalışırdım sizler gibi yerimseniben

Epidural olduğunuzda hiç birşey hissetmeyeceksiniz sanmayın sakın, çünkü hissedeceksiniz. Dokunmaları, ilk atılan kesiyi bile hissedeceksiniz, ama bu canınızın yanacağı anlamına gelmiyor. Dokunma hissi duyacaksınız. Bunu epidural olan herkes yaşıyor.

Uyuşmama dedikleri benim yaşadığım şey galiba. Uyuşmama doğru kelime değil, fazla hissetme diyebiliriz buna. Mesela, bebeğim karnımdan çıkarılırken içimden ağırlığın çıkışını çok hissettim, doktorların ellerinin karnımın içinde dolaştığını hissediyordum, ama bu kesinlikle acı değildi, çok yoğun bir dokunma hissiydi.Bebeğim doğduktan sonra bu his beni çok rahatsız ettiği için (tekrar ediyorum acı ya da ağrı değil bu) beni uyutmalarını istedim. Nasıl uyuduğumu bile hatırlamıyorum, uyandığımda dikişler bitmişti,asansörde odama çıkıyordum. Çok çabuk kendime geldim ve hemen bebeğimi emzirdim.

Sizlere tavsiyem belinizden epidural katateri takılırken canınız yansa bile (ki canınız yanmıyor, sadece iğne batması şeklinde hissediyorsunuz ) sakın ama sakın hareket etmeyin. Ben çok tedirgindim ve ameliyat masasına rahat oturmayı bir türlü beceremediğim için kateter takılırken azıcık hareket ettim, bu yüzden sinir kılıflarının yırtılmasına sebep olmuşum. Bu yüzden ameliyattan sonraki 2.gün başımı ağrıdan kaldıramıyordum.. Ama bunu çok kafanıza takmayın, çok çok nadir görülen bir durummuş bu. Sadece katater takılırken dikkat edin diye yazıyorum.

Epidural sonrasında kullanılan ağrı pompaları ya da kalçadan yapılan ağrı kesiciler çok işe yarıyor,öyle saatler süren acılar ağrılar çekmiyorsunuz, endişelenmeyin. Zaten bebeğinizi kucağınıza aldığınız anda birden kendinizi cennette sanıveriyorsunuz, acı, ağrı, ameliyat umursamıyorsunuz bile.

Emin olun canım çok tatlıdır, herhangi bir tahlil için kan bile verirken oturup ağladığım olmuştur, ben bile böyle söylüyorsam, hiç korkmanıza gerek yok yani kaydirigubbakcemile3

Bu anlattıklarınız bile ürküttü beni akannehir

Sipinal anestezi nedir?
Anestezik ve ağrı kesici maddelerin dura zarının çevresine değil de zarı geçtikten sonra omuriliği çevreleyen sipinal sıvının içine verilmesidir.
Epidural anestezinin etkisi yaklaşık 15-20 dakika içinde başlar ve uzun süre devem edebilir. Oysa sipinal anestezi hemen etki eder ancak etkisi daha kısa sürelidir. Bu nedenle sezaryen ameliyatarından önce hem epidural hem de sipinal anestezi bir arada yapılır buna kombi ya da kombine anestezi adı verilir.

Epidural anestezi ne zaman ve nasıl yapılır?
Vajinal doğumda rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra ya da rahim açıklığı 4 santimetreye ulaştığında epidural anestezi yapılabilir. Kasılmalar düzensiz ise ya da erken dönemde takıldığında kasılmaların durmasına neden olabileceğinden bu konuya dikkat edilmelidir.

Anne adayı yan yatar ya da oturur pozisyondayken kateterin takılacağı alan antiseptik solüsyonlar ile temizlendikten sonra steril örtüler ile örtülür. Kateter bel bölgesindeki omurgaların arasından girilerek yerleştirilir. Önce bu bölgedeki cildi uyuşturmak için lokal anestezi yapılır. Ardından ince bir iğne ile iki omurga arasından geçilerek epidural zara ulaşılır. Eğer sipinal anestezi de uygulanacaksa çok ince biriğne ile bu zar da geçilerek subaraknoid boşluğa girilir ve beyin omurilik sıvısının geldiği gözlendikten sonra ilaç verilir.Epiduralde ise iğnenin arkasından çok ince bir kateter (boru, tüp) girilerek uygun mesafeye kadar itilir ve bu kateter dura zarı çevresindeki epidural aralığa yerleştirilir. Daha sonra iğne çıkartılır ve kateterin dışarıda kalan ucu flasterler ile hastanın sırtı boyunca sabitlenir. Dışarıda kalan uçtan enjektör yardımıyla ilaç verilebileceği gibi sürekli belirli dozda ilaç pompalayan otomatik cihazlar da kullanılabilir. Kateter yerleştirildikten sonra ilk önce az miktarda ilaç test dozu olarak verilir. Burada amaç olası bir alerjik ya da aşırı reaksiyonun olup olmayacağını gözlemektir. Bu tür bir reaksiyonun olmadığı gözlendikten sonra tedavi dozu verilir. Vajinal doğumlarda genelde sipinal anestezi uygulanmaz. Bu nedenle kateter yerleştirilip tedavi dozu verildikten 15-20 dakika sonra anne adayı kasılmaları hissetmesine rağmen ağrı duymamaya başlar. Doğum uzadığında ve ilacın etkisi azalıp hasta ağrı duymaya başladığında ek dozlar verilir. Bu şekilde doğum gerçekleştirildikten sonra epizyotomi de ek bir anesteziye gerek kalmadan kolaylıkla dikilebilir.

Vajinal doğumu takiben hemen, sezaryeni takiben ise 24 saat sonra kateter çıkartılarak uygulmaya son verilir. Kateterin çıkartılması sırasında hasta hiçbir rahatsızlık duymaz.

Epidural kateter takılması hasta açısından kolay tolere edilebilir, acısız ve rahat bir uygulamadır. Kateterin epidural boşluğu girdiği anda bacakta elektrik çarpmasına benzer bir his oluşması dışında hastaya ratahsızlık vermez. Epidural anestezi uygulamasında en önemli nokta işlemi yapan anestezi uzmanının tecrübesidir.

alıntı: mumcu.com

epidural ya da spinal anestezi ile sezeryan yapamam ben bunları hissedince tedirgin olurum kesin doktorum da panik olabilirsin dedi.birçok hasta ameliyat masasında bayılmış.sanırım genel anestezi olacağım.

dişçiye gittiğimizde örneğinkanal tedavisi yapacak, anestezi yaparak dişi uyuşturur, o ağzınızın içinde çalışırken acı hissetmezsiniz ama tüm dokunuşları, o aletlerin oymalarını falan hissedersiniz... Sonuçta doğum normal ya da sezaryen gerçekten ürkütücü geliyor, acı derdi bi yandan, bebek ve kendimizin sağlığı diğer yandan.. hassas bir konu.. her yöntemin de epidural ya da genel anestezi olsun kendine özgü riskleri, komplikasyonları var.. bence hiçbir yöntem bir diğerine üstün değil, çünkü her birimiz farklı bireyleriz, alışkanlıklarımız, olaylara tepkilerimiz, sağlık durumumuz (fiziksel ve psikolojik) doğum şeklimizi de etkiliyor. Ben herşeyi gözönünde bulundurduğumda kendim için epidural sezeryani düşündüğümden yaşayacağım şeyler ürkütücü gelmiyor, doktorumla da konuşarak kendimi buna hazırlıyorum.. ama örneğin bana da genel anestezi ürkütücü geliyor...

6 eylülde kızım beklenenin öncesinde geldi 4 cm açılmam olmuştu öyle korkup panik oldum ki sezeryana dönüş yaptık. Spinal oldum ancak doktorum uygun gördüğüm anestesi uzmanı varsa yaparım yoksa genel yaparım dedi. neyseki umduğu kişi vardı..

ınanın en ufak bir dokunuşu bile hissetmedim belinizden yapılann bi iğne ile kısa sürede belden aşşağınız un çuvalı gibi oluo şişmiş gibi hissettim biraz midem bulandı sonra doktorla sohbet ederken kızımı görüverdim inanılmazdı 10 felan sürdü biz onla bakışırken dr. karnımı kapamaya başlamıştı. hastabakıcının video kaydını izlerken ben bile şaşırdım inanılmaz güzeldi 10 kere doğursam 10 kere spinal yaparım ne başağrısı ne dikiş ağrısı hiç bişim yoktu şükür 4 saat sonra ayak uyuşması gibi bi hisle uyuşukluğum geçti. benimde bi kaç yakınım tavsiye etmedi hissedersin felan dedi ama sanırsam iş anestezi uzmanında doktorunla konuş mutlaka canım

başka sorun varsa özelden yazablirsiniz

ben medicana bahçelievlerde doğum yaptım doktorum düzgün korkmaz

24 günlük bebeğini sorulan yöntemle dünyaya getirmiş bir anne olarak cevap yazmak istedim.rica ediyorum size anlatılan hikayeleri unutun.herkesin ayrı bir hikayesi var.benimde oldu ve de henüz bebişiniz dünyaya gelmediyse sizinde olacak.bu şekilde doğum yapmama hekimimin yönlendirmesiyle karar verdik eşimle.bunu duyan çevremdeki "uzman anne"ler ne yorumlar yaptılar bir bilseniz.psikolojim alt üst oldu.zaten herkesin hikayesi en gerçek ,en doğru olandı.
ben anlatmayacağım kendi hikayemi.söyleyebileceğim tek şey size anlatılan olumsuzlukları unutun lütfen.

24 günlük bebeğini sorulan yöntemle dünyaya getirmiş bir anne olarak cevap yazmak istedim.rica ediyorum size anlatılan hikayeleri unutun.herkesin ayrı bir hikayesi var.benimde oldu ve de henüz bebişiniz dünyaya gelmediyse sizinde olacak.bu şekilde doğum yapmama hekimimin yönlendirmesiyle karar verdik eşimle.bunu duyan çevremdeki "uzman anne"ler ne yorumlar yaptılar bir bilseniz.psikolojim alt üst oldu.zaten herkesin hikayesi en gerçek ,en doğru olandı.
ben anlatmayacağım kendi hikayemi.söyleyebileceğim tek şey size anlatılan olumsuzlukları unutun lütfen.

Yani canım tavsiye ediyormusun epidural sezeryanı anlamadım?

canım,nasılda uzun uzun yazmışsın hiç üşenmeden,ağzına sağlık..İçim rahatladı baya,bende zaten hissedileceğini düşünüyorum.Mesela dişimizde uyuşuyor dolguda falan,acıyı hissetmiyoruz ama dişte olduğunu dokunmayı anlıyoruz.Değişik bi duygu.Sadece işte o başağrısı korkusu beni düşündürüyor.Sen nasıl hareket etmiştin.Ben iğnedne hiç korkmam mesela,ama ilk batırılışta bi zıplarım.sende böylemi kımıldadın.birde başağrın ilaçla falan geçmedimi..

bak bu sözlerine takıldım şimdi ben dokunmaları bile hissetsem panik olurum.benim genel anesteside tek korktuğum uyanınca o ağrıyı yoğun hissetmek..yoksa başka çekinccem yok

bendede bi panik olur kesin.Ya acaba sakinleştirici bişey yapamazlarmıki bize.

Back
X