Epilepsi biriyle?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Epilepsi irsi degil mi? Yani ilerde cocuk isterseniz.. haricinde asik olsan goZun gormezdi bencede.. hepimiz birer engelli adayiyiz diyorlar.. yarin kimin ne olacagi ne belli?
 
Zaten sizin için demedim. Dediğim gibi kronik hastalığı olan biriyle evlenmek herkesin yapacağı iş değil. Kendinizi en iyi siz tanırsınız yapamayacaksınız hiç girismeyin.
 
Merhaba, 3 yaşında epilepsili bir çocuğun annesiyim. Epilepsi dediğiniz rahatsızlığın 100 den fazla çesidi buna oranla bir o kadar da tedavi şekli vardır. Endişenizi anlıyorum, lakin bu rahatsızğın ilerde sizde cıkmama garantiside yoktur. Genetik ergenlik bebeklik ya da travma sonucu oraya çıkabildiği gibi sebepsiz olanlarda mevcut. Epilepsi hastalarının bazı yiyecek içeçek uyku kullanmaması gereken ilaçlara dikkat edip zamanlı ilacına devam edip kontrollerini yaptırırsa sıkıntı yoktur. Bu rahatsızlık eeg denen bir tetkikle tesipt edilir. EMAR ile de yapısal bozukluğun olup olmadığına bakılır. İnsanların %70 de eeg bozuk dahi olsa nöbet geçirmezler kimileri de bu saydığım sebeplerden dolayı nöbeti yaşamaya başlar. Arkadaşınızın ki dirençli epilepsi olduğunu sanmıyorum nöbet süreleri uzun çünkü. Kızım 3 yıl önce geçirmişti. Epilepsi hastalarının korkulacak bir yanı yoktur. Nöbet anında yapman gereken sadece başının altına yumuşak birsey koyup zarar görmemesini sağlayıp beklemek. Dirençli olmadığı takdır de kısa sürede sonlanıp hayatlarına kaldığı yerden devam edebilirler. Ayrıca akademik anlamda da bu rahatsızlığı taşıyıp dünyaca ünlü olan Büyük İskender, Napolyon Bonaparte, Van Gogh, Leonardo da Vinci, Alfred Nobel ve Dostoyevski örnek verebiliriz.
not: Anne baba ve tüm sülalede bu rahatsızlığı taşıyan yok sadece kızımız da var. Evet aile de olduğunda olması riski artıyor ama olmama ihtimali de her zaman mevcut bunun da örnekleri var
 
Offf böyle laf eden, hasta birini üzen insanların da Allah’tan bulmalarını diliyorum. Hem hasta kişi için hem ailesi için hayat zaten çok zor değil mi? Birde yetmezmiş gibi ağzı olan konuşuyor, üzüyorlar insanları.
 
5 dakika sonra tekerlekli sandalye ile yaşamaya mecbur olmayacağınızı bana garanti eder misiniz ?
 
Epilepsinin derecesine bağlı desem?

Günde 10 kere kriz geçirip hastaneden çıkamayan da var eş adayınız gibi uzun yıllar geçirmeyen de.

Eş adayınızın durumuna gelirsek.
Günlük normal yaşamlarına gayet de güzel devam ediyorlar, zaten krizin geldiğini genelde farkettikleri için kafa yaralanmaları daha az oluyor, durup dururken yere düşmekten farklı.

Her türlü aktiviteyi yapar yalnız dalgıçlık/pilotluk gibi meslekleri yapamaz, yalnız yüzemez. Uzun yıllar kriz geçirmemişse araba da kullanabilir, mesela şu anda kullanıyor mu? Sağlığıyla ilgili en önemli gösterge o.

En kötü yönünü düşünelim diyelim ki tekrar kriz geçirmeye başladı arabayı siz sürersiniz.

En güzeli bir doktora ya da bu konudaki rehberlere danışın, beklenenden daha yönetilebilir bir hastalık.
 
Tüm epilepsisi olanlar için birkaç dakikalık nöbet, sonrasında günlük hayata devam edebilir demek yanlış bir yaklaşım. Her hastanın nöbeti de, sonrasındaki iyileşme süreci de kendine özgü.

Bir arkadaşım nöbet boyunca kasılmadan etrafta hareket edip konuşabiliyor ama bunları hatırlamıyor. Bilinci açıldığında günlük hayatına devam edebiliyor. Başka bir arkadaşımın baygınlık gibi geçiyor, sonrasında 1-2 gün istirahate çekiliyor.

Annemde demans ile birlikte çıktı ortaya mesela, annemin kasılmaları çok yoğun. Tuvaletini kaçırıyor. Beyni tamamen resetleniyor resmen ve kasılmaların tamamen bitmesiyle bilincinin açılması arasında saatler geçiyor. Nöroloğun bize söylediği, ilaç kullanılmadığında oluşan her nöbette kalıcı felç riski var. İlaç kullandığı halde nöbet geçirirse de ölüm riski var. Çoğu epilepsi hastası için geçerliymiş bu durum.

Kolay bir rahatsızlık değil. Sevdiğiniz kişiyi bu şekilde görmek de sizi etkileyebiliyor. Güçlü durup her şeyde onun yanında olabilecek, düştüğünde kaldırabilecek, tuvaletini kaçırdığında temizleyebilecek ya da temizlenmesine yardım edebilecek bir hayat arkadaşına ihtiyacı var çoğu epilepsili bireyin. Çok sevmeden, aşık olmadan da zor bunlar.
 

Aynen öyle, konu sahibinin bu konuda bilgi toplayıp öyle ilerlemesi lazım. Epilepsi diye direkt kafadan elemek çok yanlış ancak yaşam kalitesi devamlı gelen krizlerle şekilleniyorsa ona göre fedakarlık yapıp yapamayacağına karar vermeli.
 
Yalnızca hastalığın ismini duyup çekinmişsiniz, yol yakınken dönün derim.

bir tanıdığım var, sevgilisi kanser teşhisi alınca 1 yıl sonraya planladıkları düğünü erkene çektiler. doktorun söylediği tablo zorluydu... düğünün ertesi günü kemoterapi için yatış yaptı eşi. kemolarla, ağrılarla geçen 2 yılın ardından bilincini kaybettiği bir kaç günden sonra vefat etti eşi. pek çok kişi "evlenme sakın, yapma bunu kendine, daha gençsin" demişti. ama eşinin vefatından sonra görüştüğümüzde şunu söyledi, "verdiğim en doğru karar evlenmekti, böylece her anında yanında olabildim. doyamadım ama..."
bu kız kör kütük aşıktı, ne hastanede olmayı taktı ne de "dul kalırsan...." söylemlerini. epilepsi ile ilgili fazla bilgim yok, bu tanıı olan bir kaç kişi tanıyorum ama günlük yaşamlarında bir aksamaya şahit olmadım. ama sevdiğin birinin hastalıkla boğuşmasını ağır ağrılar çekmesini izlemek ne demek bilirim. o anlarda yanında olabildiğin için bile şükredebilmek için çok sevmek lazım bence.

Allah ikinizin de gönlüne göre nasip etsin dilerim.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…