- Konu Sahibi MeLeZGuZeL
-
bu dönemlerden hepimiz geçtik,sakince konuşmak ve baskı yapmamak gerekir ya da bir uzman yardımı
zor bir durum bu yaş gençler için
benimde 14 yaşında bir kız kardeşim var neredeyse hemen hemen aynı sorunlar
hemde aklıma acaba erkek arkadaş problemi olabilir mi diye geldi
yani erkek arkadaşı olduğu için değil sadece, eğer arkadaşları arasında böyle durumu olan birileri varsada olabilir.
Kendine güveni olmayabilir.
Bence ona böyle kişisel gelişim kitapları alabilirsiniz ya da eğlenceli kitap ve dergiler
hatta birlikte bir uzman yardımıda alsanız olur
Zor dönemleri geçer giderde herhangi bir kalıntı bırakmadan geçsin :))
Yaşım çok büyük değil benim de, üni. yeni bitti, ben de çok iyi anlıyorum kendisini. Zaten okulunu değiştirmek
isteyince kalması için baskı yapmayıp hemen değiştirdik. Ama böyle tamamiyle bizden kopmasını da istemiyorum.
Evde mutsuz, okulda mutsuz, ders çalışmak istemiyor konuşmak istemiyor...
Birinden mi hoşlanıyor acaba diye düşünüyorum ama sorunca da cevap vermiyor ki
Mrb kızlarrr. Büyük bir sorunumuz var ve ben,annem,babam ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız.
Özellikle ergenlik döneminde ya da bu dönemi geçirmiş çocuğu olan anneler yardımcı olursa çok sevinirim
Kız kardeşim lise 2. sınıfta, 15 yaşında.Geçen seneye kadar hiç bir sorun yoktu, gayet mutlu ve pozitif bir insandı.
Bu sene başında daha iyi bir okula nakil oldu ve ne olduysa bundan sonra oldu:26: Hergün bebek gibi ağlamalar, okula
gitmek istememeler, agresif hareketler, anneme ve babama öfke (ben kendisine hem anlayışlı hem de biraz dominant
olduğum için bana hareketleri değişmedi), alınganlık vs vs vs. Kendisiyle konuştuğumda arkadaşı olmadığını, yalnız
kaldığını söyledi. Ben de kendisine 1-2 gün daha okula devam etmesini, alışamazsa eski okuluna alacağımızı söyledim.
Sonuç olarak yine aynı şekilde ağlama nöbetleri mutsuzluk vs sonucu kaydını eski okuluna aldırdık. Ama değişen birşey
olmadı. Eski arkadaşları eski ortamı olduğu halde değişen birşey olamadı. Yine her gün ağlıyor, okuldan eve gelince hemen uyuyor,
ne olduğunu sorunca "okulla ilgili bir problem yok evde de mutsuzum, sıkılıyorum" diyor. Artık ne yapacağımızı şaşırdık.
Dershaneye gidiyor haftasonları, hanfendi ona da gitmek istemiyormuş hiç dinlenemiyormuş, zaten hocalarda anlatamıyormuş
vs vs vs bahaneler. Ama okulların da eğitim kalitesi ortada, öyle değil mi?...
Ben zaten evdeyim, sık sık beraber gezip alışveriş yapmaya çıkıyoruz, herşeyini bana anlatabileceğini biliyor, sosyal aktiviteleri
bol bir sitede oturuyoruz istese boş zamanı bile kalmaz,arkadaşlarıyla vakit geçirmesini istiyoruz ama ona da yanaştığı yok...
Daha ne yapmak gerekir lütfen bir yol gösterin bana:44::44::44::26:
Zaten kafama göre iş bulamadığım için yeterince kafam bozuk bir de üstüne bu eklenince kardeşimden önce ben depresyona
gireceğim
Kızkardeşiniz yeni okula nakil olmadan önce sınıf arkadaşları arasında popüler miydi? Arkadaşlarıyla iletişimi nasıldı? Anne babanız genç mi? Tavırlarının dışında bir değişiklik oldu mu?(giyim, makyaj, para harcamasında çoğalma)
Ergenlik döneminde çocuklar kendilerini ispata giderler, yaşadıkları evi, ebeveynleri beğenmezler, arkadaşlık kurdukları insanlar arasında kendisinden daha rahat ortamda yetişenlere özenirler, istediği herşeyi istediği anda yapmayı özgürlük ve olması gereken sanırlar.
En büyük asilikleri, öfke patlamaları anne-babalarına olur, onlar ne derse zıttını yaparlar, hayattan hoşnutsuzluk söz konusudur, beğendikleri biri varsa dikkatini çekmeye çalışırlar, dikkatini çekemezlerse çirkin olduklarını zannederler, onların yaşında herkesin sevgilisi olmalıdır, olmamasını eksiklik olarak görüp ayıplarlar.
Sınıfta, okulda popüler değilse cebindeki tüm parayı çevresine harcayarak maddiyatla popülarite elde ederler.
Büyük ihtimalle kardeşiniz çevresindeki arkadaşlarına göre çirkin ve antisosyal görüyor kendini, kardeşinizle bıkmadan usanmadan konuşun, ağız aramak gibi değil, laf lafı açmış gibi yaparak konuşmasını sağlayın, evdeki memnuniyetsizliklerini yargılamadan dinleyin, ona sağlanan imkanları yüzüne vurmayın, çocuklar bunada tepki gösteriyor.
Benim zamanımda ya da ben senin yaşındayken'le başlayan cümleler kurmayın, eğer illaki örnek verecekseniz sizin yaşadıklarınızı günümüze uyarlayarak başkası yaşıyormuş gibi anlatın.
Malesef günümüz çocukları ergenliği çok daha şiddetli yaşıyor, bunun birçok etkeni var ama şimdi bunu konuşmanın bir anlamı yok.
Kardeşiniz sizinle konuştukça, içindekileri sizinle paylaştıkça eski haline dönmezse, ki bu süreçte sabırlı ve istikrarlı olun, rehber öğretmenden yardım talep edin.
17 yaşındaki bir kızın annesi olarak ilk aklıma gelenler bunlar, ergenlik zor bir dönemdir, kimi sakince atlatır, kiminde şiddetli olur ama sabır, sevgi ve diyalogla herşey yoluna girer
Okulda birileri ona cirkin kelimeler kullaniyor olabilir mi? Bazi komplexli tipler etrafina saldirarak okulda ustunluk yaratmaya calisir. Yargilamadan dinleyin onu. Sonra konusun, arkasinda oldugunuzu hissetsin. Ozguvenini arttirin. Bir hobi edinsin kendine. Yine de birsey varsa sana soylemek istemeyebilir ama onda derin yaralar da acabilir. Daha da olmazsa bir terapiste gorunmekte yarar var.
konuyu okur okumaz işte ergenliğin tam ortasında bir genç kız dedim :)
kardeşiniz ergenlik döneminin getirmiş olduğu bazı şeyleri yaşıyor..bıkkınlk,mutsuzluk,huzursuzluk...bunlar bu dönemde çok sık görülen şeylerdir ve zamanla geçer..okul değiştirmesi de tuzu biberi olmuş sanırım.ama atlatacağını düşünüyorum.
belki bir de erkek arkadaş sorunu olabilir,size açılamıyor olabilir.o da canını sıkıyordur..
bence bir süre gözlemleyin,sürekli bu konular üstüne konuşmayın..gözünüz üzerinde olsun ama o bunu hissetmesin..biraz zaman tanıyın ona.baktınız düzelme yok konuşursunuz ya da öğretmenlerinden yardım alırsınız.
malesef aynı durumla tam da bugun bende karşı karşıya kaldım.Kendimi yiyorum sabahtan beri.Babam ayrı annem ayrı beni sıkıştırıyolar kardeşinle konuş diye.Benim kardeşimde 13 yaşında (bu arada ben 27 yaşındayım ) 7. sınıfta ve tamamen aynı problemler var.
öncelikle dershanedeki dersleri anlamadığını söyledi,okulda ki öğretmenlerin anlamadığınızı tekrar sorun dediğini ama sorunca sınıfın ortasında salak muamelesi yaptığını annemin onu anlamadığını, vs.vs.vs.
ben öncelikle size de yardımcı olur açısından neler yaptığımı ve onunla nasıl konuştuğumu anlatayım.
belki yaptığım çok yanlış ama o okuldayken odasını altüst ettim ; ve tabi bişeyler buldum.
Günlüklerini okudum ve hoşlandığı biri olduğunu öğrendim.Ama 13 yaşında ki ergen erkeklerin ne kadar tehlikeli olduğunu bildiğimden açıkca kendini sakınmasını,sadece platonik olarak hoşlanabileceğini söyledim.Kesinlikle karşılıklı diyaloğa girmemesini bunun için çok zamanının olduğunu söyledim.
bilgisayara geçtim ; face de 848 tane arkadaşı olduğunu ve yarıdan fazlasının erkek olduğunu gördüm. Silmesini istedim.Tabi içim de fırtınalar kopuyo ama çok sakin konuşmaya çalıştım.
makyaj malzemelerini buldum ; yaşından oldukça büyük makyaj yapabilecek malzemeler almış ,o gelmeden okuldan kullanabileceği sadece parlatıcı şeklinde olan lipstikleri ,ojeleri braktım.diğerlerini anneme verdim.
ve önümüzde ki deneme sınavında 350 olan puanını 400 yaparsa istediği fotoğraf makinasını annemin hemen alıcağını söyledim.
İsterse yüzmeye yazırabileceğimi söyledim,çok iyi yüzüyor.bi alana yönelsin ki kafası meşgul olsun istedim ama istemedi.
benim kardeşimin asıl hırçınlığının sebebi annemin ve babamın mersinde ev almış olması seneye orada başlıycak liseye .günlüğünde hep bu yazıyodu.
umarım düzelirler. Bu arada nereyi karştırdıysam ona da söyledim. Nedense hiç kızmadı niye yaptın diye. Sanırım biraz anladı.Sonunda ikimizde ağladık öptüm sarıldım ama ...İlerde yanlış yollara sapıp anam babam ağlıycağına şimdi o ağlasın.
bence en yakın arkadaşlarından bir veya birkaçının erkek arkadaşı olmuştur yada onlara arkadaşlık teklif eden birileri olmuştur bu dönemde ve kız kardeşininz kendisinin yanlız kaldığını ona kimsenin teklif etmediğini falan düşünüyordur. yada okulda hoşlandığı bakıştığı bir çocuğu başka bir kızla samimi bir şekilde görmüştür veya onun başkasından hoşlandığını öğrenmiştir...
bence bunu şu şekilde sorabilirsiniz, eee okulda hoşlandığın birileri var mı falan deyin, sonra onla ilgili fazla üstelemeden en yakın arkadaşlarının isimlerini sayın atıyorum ayşe nasıl onun var mı erkek arkadaşı? fatma nasıl o napıyor? tenefüsleriniz 10 dak. dimi yetiyor mu kantine inip bişiler yemeye mesela gibi, sınıfta mı kalıyorsunuz tenefüslerde, ayy bizim zamanımızda herkes birbirini keserdi, hep koridorlara çıkardık vs gibi gibi.. biraz kendinizden örnekler vererek biraz arkadaşlarını sorarak anlarsınız.. emin olun sıkıntısı depresyonunun büyük çoğunlupu bundandır..
tatlım senden çekinirken bile senle konuştuktan sonra böyle davranması garip.
kardeşine hak veriyorum bende lise de bir ara okulumu değiştirmiştim gitmek istemiyordum ağlıyordum ergenlikle ilgisi yoktu alışamamıştım evimin çevresinde bir okul değildi insanlar bana garipti ben onlara gariptim gözüme kalem çeksem yada önceki günden biraz kalem kalsa garip davanıyorlardı 1 dönem boyunca hiç arkadaşım olmadı anadolu lisesndeydim ama düze bile geçmeye razıydım yeterki o okula gitmiyim diye düşünüyordum. hiç zayıf gelmeyen karneme zayıf gelmişti lise sondaydım derslerime daha çok çalışmam gereken dönemde dersi geçtim okula bile gitmiyordum . 2. dönem eski okulma naklimi aldırınca herşey normale döndü =)
Üzerine düştüçe daha çok bunalıma giriyor malesef, haklısınız:44: Olumszlukları konuşmaktan, sorular sormaktan çok (daha önce çok denemedim olmadı)Biraz kendi haline birakin bence. Kendi icinde her ne yasiyorsa yasasin, hissetsin. Oyle yapma, boyle hissetme, sunu yap, arkadasini gor, psikologtu bilmemneydi bogmayin kizi. Simdi bunalima girmistir, bir zaman sonra duzelir. Hepimiz girmedik mi ergenlik bunalimina? Gecici bir surec bu. Ben de bunalimli, sorunlu bir ergenlik gecirdim. O donemlerde babam bana karisirdi "kizim niye eve kapatiyorsun kendini, arkadaslarinla gezsene yine, insanlara katilsana" cart curt diye butun gun kendince beni duzeltmeye calisirdi. Inanin ki cok bayiyor boyle baskilar, her ne kadar niyetiniz iyi de olsa. Birakin kiz biraz ergenligini yasasin, bunaliminin dibine vursun, sonra nasilsa duzelir. Ha cevresinde herhangi bir sorun varsa, bir dis etken varsa bilemem. Size derdini anlatabilecegini biliyorsa, oyle birseyde de isterse gelir anlatir. Velhasil, ustune dusmeyin.
Aslında böyle davranması benim çok hoşuma gitti. Ne güzel ergenliğini rahat yaşayabiliyor..İlerde bu hallerini hatırlayıp gülecektir. Hatta sizin aranızda anı olarak kalacaktır..
Bende ergenlik yaşadım, bende sinirliydim, asiydim, mutsuzdum ama ne bileyim bende ayrı bi saflık vardı.Karakter olarak, tip olarak vs. Ergenlik dönemime ait hiç resmim yok. O yüzden kardeşinizin geçirdiği evreyi ben çok tatlı buldum.. Sanırım sorun bende. :44: :44:
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?