- 30 Kasım 2008
- 2.276
- 1.534
- 333
:çok üzgünüm::çok üzgünüm: :çok üzgünüm: :a015: :a015: :a015:
hala lekelenmenlerim devam ediyor korkuyorum
ne demek..ben öyle panik halinde yazıyorum işte..
sanki herkes bi anda bişeyler yazıverecek de kafam rahatlayıverecek gibi..
galiba olayın şokundayız hala.
bi ağlıyoruz,bi gülüyoruz.
sevgili nevrosky,
ben çok anlamıyorum ama okuduğum kadarıyla anneliğe çok yaklaşmışsın.
inşallah tamamına erdirir allah..
inşallah tüm isteyenler hemencecik kavuşur bebeğine..
ben de
arkadaşlar vaktiniz olursa bana da yardım ederseniz çok sevinirim.
belirsizlik öyle zor ki
canım umarım bu bilgiler bin nebze olsun yardımcı olur sana.. tese ve mikro tese farklı yöntemlermiş..mikro tesede sperm bulmu şansı daha fazlaymış canım
TESE: Menisinde hiç sperm çıkmayan hastalar için bir şans!
Yapılan sperm analizinde hiç sperm olmaması durumu azospermi olarak tanımlamaktayız. Bu durumda olan hastalara tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır.
Üroloji uzmanı tarafından değerlendiren erkek hastanın FSH, LH, Testesteron hormon seviyeleri, koldan kan alınarak tespit edilir. Ürolog tarafından testisler (erkek yumurtaları) muayene edilir. Gerek duyulursa ultrasonografisi de yapılabilir.Bu hasta gurubunun tüp bebek tedavisi ile gebeliği yakalama şansları vardır.
Kadının yumurtaları hormonlarla uyarıldıktan sonra yumurta toplama işlemi ile toplanır. Yumurta toplama işlemi öncesi, TESE (Testiküler sperm ekstraksiyonu) uygulanır. Lokal anestezi altında üroloji uzmanı tarafından gerçekleştirilen bu işlemde, spermlerin üretildiği kanallara ulaşmak için küçük bir alan açılır. Dokuya ulaşıldığında küçük parçalar alınarak, steril kap içerisinde hemen yan odada bulunan embriyologa verilir. Embriyolog tarafından parça içerisinde, özel mikroskopla, sperm hücresi aranır. Bulunan sperm hücreleri ayrılır, Mikroenjeksiyon (ICSI) işlemi için hazırlanır. Döllenmeye uygun her bir kadın yumurtası için, tek bir sperm gerekmektedir. Bu işlemlerin bir tüp bebek merkezinde yapılmalıdır.
TESE işlemi hastanın durumuna göre 30-60 dakika sürmektedir. Hastanın 1-2 gün istirahatından sonra günlük hayatına devam etmesi uygundur. Hastanın cinsel yaşamı, yapılan bu işlemden dolayı etkilenmemektedir.
Bazı durumlarda tüp bebek tedavisi öncesi bu işlem uygulanabilmektedir. Sperm çıkma şansı düşük görülen hastalarda maliyeti arttırmamak için, tüp bebek tedavi işlemi öncesi TESE işlemi uygulanabilir. Sperm bulunduğu taktirde, embriyolog tarafından spermler dondurulur ve saklanır. Daha sonra tüp bebek tedavisi için kadın yumurtaları hazırlanır. Kadının yumurta toplama günü, dondurulan spermler çözülür ve Mikroenjeksiyon işlemi yapılır.
Sperm ve yumurtanın birleştirilmesi sonucu oluşan uygun embriyolar, yaklaşık olarak 2-5 gün sonra embriyo transferi ile rahim içine yerleştirilir. 12 gün sonra kanda yapılan b-HCG testi ile gebelik oluşup oluşmadığı öğrenilir.
Menisinde sperm sayısı düşük veya hiç sperm çıkmayan hastaların en kısa zaman da bir tüp bebek merkezine başvurmalarını önermekteyiz.
Mikrodisseksiyon TESE nedir?
Mikrodisseksiyon TESE, ya da sıklıkla söylendiği şekliyle MikroTESE, testisten operasyon mikroskopu eşliğinde sperm aranması ameliyatına verilen isimdir.
Kimlere, ne amaçla uygulanır?
Menisinde sperm bulunamayan hastalarda uygulanır. Testiste üretilen spermi taşıyan kanal tıkanıklıkları ekarte edildikten sonra, testiste sperm üretimiyle ilgili sorunlara bağlı olarak gelişen azoospermi durumlarında sperm bulmak amacıyla uygulanır.
Bu tekniğin varoluş nedeni ise azoospermik hastalarda testis içinde küçük odaklar şeklinde sperm üreten bölgelerin varlığının keşfedilmiş olmasıdır. Bu buluş bize hastalardan cerrahi yolla sperm elde edilebilmesinin yolunu açmış ve bu kişilerin yardımcı üreme teknikleri kullanılarak çocuk sahibi olabilmelerini sağlamıştır.
Nasıl yapılır?
Testislerden cerrahi yolla sperm elde edilmesi, eskiden TESE denilen yöntem ile testisin açılıp yine testisin büyüklüğüne göre belirlenen sayıda parça alınması şeklinde yapılmakta idi. Bu yöntem ile testisten ihtiyaçtan fazla doku alınmakta ve testise belirli oranda bir zarar verilmekteydi. Ancak mikroTESE yönteminde, testisin açılması teknik olarak TESE aynı olmasına karşın, doku alımı sırasında operasyon mikroskobu kullanılmaktadır. Operasyon mikroskobu 20-30X büyütme sağlayarak testis içinde sperm üreten kılcal tübüllerin net olarak görülmesini sağlar. ış görür olup sperm üreten kanalların içinde üretilmiş olan yoğun sperm hücreleri nedeniyle bu tübüller, içi boş olan tübüllerden daha geniş çaplı olarak görülür. Cerrah bu tübülleri bulup topladığı zaman hem sperm bulma oranını, hem de bulunan sperm sayısını artırmaktadır. Sadece bu kılcal tübüllerin cerrah tarafından alınması testisten ekstra doku alınmasını da önlediği için böylece testis dokusu da korunmuş olmaktadır. MikroTESE ameliyatı, mikroskop altında tüm testis içindeki tübüllerin incelenmesini gerektirdiği için 2 saat kadar sürebilir, bu nedenle de genel anestezi altında yapılması tercih edilmektedir. Ancak ameliyattan sonra hasta, aynı gün gerekli öneriler yapılıp reçetesi verildikten sonra evine gönderilir.
MikroTESE’nin ne gibi avantajları nelerdir?
MikroTESE operasyonunun avantajları değerlendirildiğinde, eski TESE yöntemine göre yaklaşık yüzde 50 daha fazla sperm bulabilme şansı verir. Bir başka bakış açısıyla TESE ile sperm bulunamayan hastalarda yaklaşık yüzde 33 sperm bulunabilmektedir. Böylece sperm bulabilme temelinde eskiye oranla daha fazla hastanın baba olabilmesine olanak sağlamaktadır.
MikroTESE operasyonu uygulayıcı cerrah açısından da operasyon mikroskobu ve mikrocerrahi eğitim süreçlerini gerekli kılar. Cerrahın bu eğitimi, hastanın sağlığı ve operasyonun başarısı için çok önemli bir gerekliliktir.
Son düzenleme: