Eşim, k.Pederim ve organ nakli

Yoo zaten birlikte konuslmus 10. Sayfada ustelik esine kirgin kizgin degil kobusmadan sonra gaz verip ortaligi bulandirmanin anlami yok.
Adam ameliyata yatmadi kendince versem fikrinde taktire sayan.konu sahibi seneryo yazmis ilk duydugunda bensiz karar alinmis diye ama konusunca yanildigini gormus.

kimsenin kimseye gaz verdiği yok. ortalığı bulandırdığı da. bireysel bir karardır diyenlere yaptım ben yorumumu. daha fazla cevap vermek istemiyorum.

Hanimlar aradaki birkac yorumu okudum, bir de konu sahibinin bahsettiği 10. Sayfayı
Bakın bobrek veren insanın bakıma muhtac olacak durumu pek yok, bir haftada toparlanır
Her ameliyat risk taşır ama bu konuda canlı donör minimum duzeyde zarar görür, vücudundan bir organ alınır hasta olana nakledilir.
Kişi bir hafta on gün kadar istirahat eder sonra ayaga kalkar hayatina devam eder ama bir yila yakin bir sure agir kaldirmamasi gerekir ama oyle büyük bir sorun yasamazlar
Nakilli hastalar bir yıl sonra cinsel hayatlarina devam eder, kadinsa iki sene sonra dogum da yapabilir
Ama donör /verici olan kişi icin bu kısıtlamalar cok daha azdır bir iki ay gibi hatta daha az

Hanimlar aradaki birkac yorumu okudum, bir de konu sahibinin bahsettiği 10. Sayfayı
Bakın bobrek veren insanın bakıma muhtac olacak durumu pek yok, bir haftada toparlanır
Her ameliyat risk taşır ama bu konuda canlı donör minimum duzeyde zarar görür, vücudundan bir organ alınır hasta olana nakledilir.
Kişi bir hafta on gün kadar istirahat eder sonra ayaga kalkar hayatina devam eder ama bir yila yakin bir sure agir kaldirmamasi gerekir ama oyle büyük bir sorun yasamazlar
Nakilli hastalar bir yıl sonra cinsel hayatlarina devam eder, kadinsa iki sene sonra dogum da yapabilir
Ama donör /verici olan kişi icin bu kısıtlamalar cok daha azdır bir iki ay gibi hatta daha az

Ben tabi bunları bilmeyince ilk başta çok telaş ettim. Inşallah atlatacagiz.

Iyi, kötü yorum yapan herkese teşekkür ediyorum. Burada bir çok görüşten, hayat standartindan insan var. Elbet hepimiz olaylara aynı pencereden bakamayacagiz.

Zaten yazı ile anlatım, konuşarak anlatımdan çok farklı. Konuşurken göz teması, vurgu vb demek istediklerinizi daha iyi anlatıyor. Belki de kelimeleri farklı algilayisimız nedeniyle ben çok da iyi kendimi ifade edemedim.

Yalnız özellikle şunu söylemek istiyorum, böyle hassas dönemlerde ""salak sende, sana mı soracaktı, sen kimsin"" vb. Yorumlar emin olun hiç fayda etmiyor. Insanlar genelde fikir almak istiyor övgü ve eleştiri değil. ""Yaptığını doğru bulmuyorum, eşine bu konudan bahsetme bile"" tarzında bir yorum emin olun daha yapıcı olacak.

Ben dün eşimle konuşurken buradan aldığım fikirlerle daha sakin, onun fikrine saygı duyduğumu belirterek endişelerimi söyleyebildim. Sağolsun eşim de söylediklerimi anlayışla karşıladı, bu endişeleri ortadan kaldırmak için bir yol haritası çizdik. Ama o kötü yorumlar aklıma geldikçe de içim içimi yedi, uyuyamadim, mideme kramplar girdi. Ben kötü biri değilim arkadaşlar. Birilerinin hayatı söz konusiyken onların hayatı pahasına bir hareket yapmam ama bu esnada kendi hayatımın sonrasını da düşünmek zorunda hissettim kendimi. Bunun yanlış olduğunu düşünmüyorum.

Bu arada şunu da belirtmek istiyorum, hastalık nedir, hasta bir insanla ugrasmak( kötü anlamda söylemiyorum) hem hasta hem ailesi için ne kadar zordur emin olun bir cogunuzdan daha iyi biliyorum. Genç ölüm nedir çok iyi biliyorum. Ve hayatinizda bu travmalari yaşayınca sevdiklerini kaybetme korkusu daha fazla oluyor. Sadece benim fikrimin geçerli oldugu bir durum varsayın, olmaz evet ama sadece ve sadece ben karar verebilsem buna eşinin hayatı mi; k.pederinin mi dense hangisini seçerim sizce???
Vurgulamak istediğim buydu benim. Ben o bir günde hep bu muhasebeyi yaptım. Tabi yine bazılarımiz ters düşecek ama yine nacizane şunu söyleyeceğim, yorumlarınızın kenarlarıni yumuşatın.

Merhaba. Benim eşim bir donor. Dolayısıyla ben hastanenin organ nakli bölümünde haftalar geçirdim. Onlarca donor ve alıcı ile tanıştım. Onlarca tuhaf hikaye gordum. Bahsettiginiz kadar kolay değil. Birkaç ornek sunayim.

30 yaşlarında bir kadın babasına karaciğer verdi ki bu nakil bir organ kaybı değildir. Kendini yenileyen bir organ olması münasebetiyle organın %70'lik bir kısmı alınır. Kadın ameliyat sonrası iki ameliyat daha oldu karninda oluşan fıtiklar ve yerinden oynayan bağırsakları yüzünden. Hala tamamen sağlıklı bir birey değil. Uç ay çalışamadı.

Bir başka donor safra kacagi yüzünden 1.5 ay hastanede yattı. Ciktiginda bir sure daha çalışmayacak.

Gelelim benim esime. Ameliyata girmeden önce doktor yuzunuze tüm riskleri söyler. Ölüm, alerjik reaksiyon , safra kacagi , kalan organın işlev kaybi, kan kaybı, fıtık, böbrek nakli ameliyatlarında tek böbrek kaldığı için olası bir böbrek hastalığında acil nakil gerekliliği vs...

Ameliyat sonrasında bol ağrılı bir sureci yaşar donorler . Ağrı kesiciler fayda etmez ve bu surec bir hafta surer. Rutin kontroller vardır ve bu da bir sene surer. Agir kaldirilmaz ağır iş yapılmaz anı hareketler yapılmaz. Yani bir çocuğu varsa uzun sure onu kucağına alamaz.

Ben bu sureci yaşadım. Yaşayan onlarca kişiye tanıklık ettim. O kadar da kolay değil anlayacağınız.

Merhaba. Benim eşim bir donor. Dolayısıyla ben hastanenin organ nakli bölümünde haftalar geçirdim. Onlarca donor ve alıcı ile tanıştım. Onlarca tuhaf hikaye gordum. Bahsettiginiz kadar kolay değil. Birkaç ornek sunayim.

30 yaşlarında bir kadın babasına karaciğer verdi ki bu nakil bir organ kaybı değildir. Kendini yenileyen bir organ olması münasebetiyle organın %70'lik bir kısmı alınır. Kadın ameliyat sonrası iki ameliyat daha oldu karninda oluşan fıtiklar ve yerinden oynayan bağırsakları yüzünden. Hala tamamen sağlıklı bir birey değil. Uç ay çalışamadı.

Bir başka donor safra kacagi yüzünden 1.5 ay hastanede yattı. Ciktiginda bir sure daha çalışmayacak.

Gelelim benim esime. Ameliyata girmeden önce doktor yuzunuze tüm riskleri söyler. Ölüm, alerjik reaksiyon , safra kacagi , kalan organın işlev kaybi, kan kaybı, fıtık, böbrek nakli ameliyatlarında tek böbrek kaldığı için olası bir böbrek hastalığında acil nakil gerekliliği vs...

Ameliyat sonrasında bol ağrılı bir sureci yaşar donorler . Ağrı kesiciler fayda etmez ve bu surec bir hafta surer. Rutin kontroller vardır ve bu da bir sene surer. Agir kaldirilmaz ağır iş yapılmaz anı hareketler yapılmaz. Yani bir çocuğu varsa uzun sure onu kucağına alamaz.

Ben bu sureci yaşadım. Yaşayan onlarca kişiye tanıklık ettim. O kadar da kolay değil anlayacağınız.

Çok çok geçmiş olsun, acil şifalar diliyorum size.

Ben sadece bobrek naklinden bahsettim ve son iki paragrafta yazdiklarinizi ben de yazdım zaten
Yani bir haftada toparlanır dedim ama bir yıl kadar agir kaldiramaz /agir isler yapamaz diye de belirttim
Burada konu sahibi arkadaş olasi olumsuz senaryolari zaten kurmuş ve korkmus
Bense elimden geldigince yumusatarak durumu izah ettim
Hali hazırda, ülkemizde bir çok kişi organ bagisi konusunda yeterince bilinçli değil ve burada yaptığımız her yorum, nakil sürecinde olabilecek insanları etkileme potansiyeline sahip. Dedigim gibi diger nakilleri bilemem ben böbrek nakli konusundaki bilgimi paylaştım.

Back
X