Merhabalar, 2 yıldır aktif olmadığım kk'ya "kendini ezdirme bacım" demeye geldim.
Tabii ki bunu eşinizle güç savaşına girerek yapmayın. Konuşun, anlatın. Anlamasa da boyun eğmeyin. Çünkü siz sınır koymadıkça bu isteklerin ardı arkası kesilmeyecek. Bir iki tolere edebilirken, tolere edemeyeceğiniz sınıra gelince yani bıçak kemiğe dayandığında çok büyük bir tepki verip her şeyi darmaduman edecesiniz ve haklıyken haksız duruma düşeceğiniz şeyler yaşanacak.
Peki, sınır koymak, anlamayana/anlamak istemeyene anlatmak kolay mı? Elbette değil. Bu süreç uzun ve meşakkatli olacak ama sonunda sonuç ne olursa olsun kazanan siz olacaksınız.
Bu konular maalesef bizim kültürümüzde çok sorunlu. Ben de birkaç aylık evliyim, düğün sürecimde kayınvalidem ve eşrafı tarafından ağır haksızlığa uğradım. Yaşananlar eşimle aramızda büyük problemler yarattı. Çözmek için çok güzel bir yöntem bulduk biz: birlikte kitap okuyoruz. Doğan Cüceloğlu'nun "evlenmeden önce" isimli kitabı. Aslında nişanlıyken okumayı çok istiyordum ama koşturmacada vakit ayıradım. Geç olsun, güç olmasın diyelim. Kitabı birimiz sesli olarak okuyoruz, bir bölüm okuduktan sonra ikimiz de o bölüm hakkında fikirlerimizi söylüyoruz, sohbet ediyoruz, yeri geliyor tartışıyoruz. Sanki Doğan hocam aramızda moderatör olmuş gibi, ikimiz de hem kendimizi hem ilişkimizi tanıyoruz, değerlendiriyoruz. Kitap bize ayna tutmuş oluyor.
Eşiniz kabul etmese de siz kendiniz için bu kitapları okuyabilirsiniz. Okumak zor geliyorsa, alışkanlığınız yoksa Doğan hoca ve daha başka çok değerli hocaların youtube videolarını izleyebilirseniz.
İlk söylediğime geri dönersem, kendini ezdirmemek için atacağın en büyük adım kendini (psikolojini, iç gücünü) güçlendirmen olacaktır. Güç savaşlarının sonu ve kazananı yok. Kendini bu kör kavgalarda ziyan etme.
Sevgiler.