- 15 Aralık 2017
- 1.514
- 1.580
- 63
- 34
- Konu Sahibi Hatice Meryem
-
Çok eşlilik doğal mı? Evet İslamda ve Musavilikte belki baska dinlerde de var. Ama bir mecburiyet degil. Osmanlida halk çoğunlukla tek eşli imiş. Bana hiç normal gelemiyor malesef.
Mesele dinde olup olmamasi degil ki. Dinde mesela kadini kocasi cinsel anlamda tatmin edemiyorsa kadin bosanabiliyor. Biz de bunu mu yazip atalim birbirimize sürekli?
Mesele dinde olup olmamasi degil ki. Dinde mesela kadini kocasi cinsel anlamda tatmin edemiyorsa kadin bosanabiliyor. Biz de bunu mu yazip atalim birbirimize sürekli?
İstatistikler ayri yapip yapmamak ayri şey. Şuan ülkemizde tek eşlilik var hukuken de. Kaç aile zorluk yaşıyor ikinci eşten maddi manevî... ikinci kadinin zaten hukukî bir dayanağı yok. Birinci kadin ve cocuklar da perisan oluyor. Yakînen görüyorum bunu. Dediğim gibi bana yanliş geliyor. Dinde var midir vardir. Ama kadinlar bunu savunduklari kadar mehir haklarini savunsalar keske. Kadin ne kadar isterse erkek vermeli. Ama nerde?....Hiç bir toplumda çok evlilik çok sayıda olamaz.Çünkü ilk başta nüfus dengesi izin vermez.Savaşlarda bile erkek-kadın nüfus oranı çok fazla bozulmaz.Her erkek 2 kadın alacak olsa,kadınların erkeklerin 2 katı olması gerekir ama böyle bir toplum yok.
Ayrıca çok evlilik yapmak ciddi maddi zenginlik ister.O yüzden Osmanlı'da da çok evli erkeklerin hiç bir zaman yüzde 5'i geçmediği düşnülüyor.
İyi ki savunmuyorsunuz.
Zira bir onceki yorumunuzda dogal bulmustunuz.
Ben de dogal degil, sebebe binaen "izin verilebilir" ancak "guc yetiremezsiniz" kismi cok onemli dedim.
Bir nevi onunu kapatmak cunku.
Bu izni islam getirmemis ancak duzenlemeye tabi tutmustur.
İslamin dogumundaki sartlari, kadinlarin haklarini, erkeklerin azginliklarini vs bir arastirirsaniz bu bir kisitlama bile aslinda.
Bunu bir ayricalik goremezsiniz demek istiyorum.
Doğrudur dinimizde var ancak bu kadar ayak altı değil bu durum. Bir eşin diğerine kıl tanesi kadar bile geçmeyecek hakkı, o derece adil adam var mı artık. Üstelik kimse kızını üstüne kuma gelsin diye evlendirmiyor. Hiç bir bayan da üstüme kuma gelsin diye evlenmiyor. Yani bu durum da rıza durumu da yok. Dinimiz öyle her erkek gitsin ikinciyi evlensin dememiş.Belki banlanacağım ama yine de yazmak istedim.Bana son derece normal geliyor böyle düşünceler.Ağzını açan yüzde 99'u müslüman olan ülke diyor ama çok eşlilik bir tabu bizlere göre.Birden fazla eş almak dinimizce erkeklere verilmiş bir ruhsat.Evet adil olması ve eşlerinin geçimini sağlaması istenir ama sonuçta erkeklerin böyle bir hakkı var din penceresinden bakarsak.Sizi rahatsız ediyorsa böyle düşünceler daha seküler insanlarla arkadaşlık yapın.Size doğru gelse de gelmese de din penceresinden bakan birisinin çok eşliliği normal görmesinden doğal bir şey yok
Hayir çok anormal. İslamla yönetilmiyoruz suanda. Madur olan yine kadin ve çocuklar oluyor. Hakki kullanmak ayridir. Agza meze yapmak ayridir. Ben böyle mezeleyen erkeklerden nefret ediyorum.Böyle bir hakkı kullanıp kullanmamak sizin elinizde.Yani sizin vereceğiniz karar önemli.Erkek de bu hakkı kullanabilir ya da kullanmayabilir.Ama demek istediğim yüzde 99'u müslüman dediğimiz bir ülkede böyle istekler çok da anormal değil
senin tek amacın dini karalamak....cariyelik ne ya? Allah akıl fikir versin.Suriye'de savaş var.Bir erkek ortada kalan bir yetim bir savaş mağdurunu 2. eş olarak alabilir o zaman sizin mantığınıza göre.Ayrıca dediğiniz şeyler evlilik için.Bir de cariyelik müessesesi var ki onda sınır yok.İstediği kadar alabilir erkek.Nikah yapmasını da gerek yoktur.
Ayrıca yanlış anlamayın ben bunları savunmuyorum ama dinde çok eşlilik ve cariyelik kurumu vardır.İsteseniz de istemeseniz de
Ya din alimi mi sanıyorsunuz kendinizi, vasfınız ne? Kim %99 müslüman, Kuran'dan 2 ayetin manasını sor 1000 kişiden 2 si çeviremez, farklı farklı kadınlarla sevişmeye gelince mi müslüman bir toplum oluyoruz?Böyle bir hakkı kullanıp kullanmamak sizin elinizde.Yani sizin vereceğiniz karar önemli.Erkek de bu hakkı kullanabilir ya da kullanmayabilir.Ama demek istediğim yüzde 99'u müslüman dediğimiz bir ülkede böyle istekler çok da anormal değil
Dini açıdan doğal mogal diye diye ne anormallikler yaşanıyor oldu ülkemizde farkında mısınız? Oyle dinin arkasina saklanip abuk sabuk fikirleri dile getirmek yanlış anlayın artık.Benim doğal bulduğum şey çok evlilik değil.Çoğunluğu müslüman olan bir ülkede bir erkeğin bunu dile getirmesi.Herkes böyle düşünen bir erkeğe vebalı gözüyle bakıyor ama dini açıdan erkeğin bunu söylemesi doğal
senin tek amacın dini karalamak....cariyelik ne ya? Allah akıl fikir versin.
Ya din alimi mi sanıyorsunuz kendinizi, vasfınız ne? Kim %99 müslüman, Kuran'dan 2 ayetin manasını sor 1000 kişiden 2 si çeviremez, farklı farklı kadınlarla sevişmeye gelince mi müslüman bir toplum oluyoruz?
Isararla saçma sapan fikirlerinizi savunmayın, yok cariye varmış dinde falan...siz kendiniz razı olursunuz böyle çok eşli bir evliliğe. Ki zaten dini yorum yasak. Kibledim.
Benim doğal bulduğum şey çok evlilik değil.Çoğunluğu müslüman olan bir ülkede bir erkeğin bunu dile getirmesi.Herkes böyle düşünen bir erkeğe vebalı gözüyle bakıyor ama dini açıdan erkeğin bunu söylemesi doğal
Ben okuyorum zaten...ama senin gibi kendimi alim sanıp saçma sapan fetvalar vermiyorum...Cariyelik kuranda var olan bir kurum.Ben de onaylamıyorum ama benim ya da sizin onaylamamanız bunun olmadığı anlamına gelmez.Açın biraz islam tarihi okuyun.Biraz kuran okuyun
Kesinlikle doğru!Belki banlanacağım ama yine de yazmak istedim.Bana son derece normal geliyor böyle düşünceler.Ağzını açan yüzde 99'u müslüman olan ülke diyor ama çok eşlilik bir tabu bizlere göre.Birden fazla eş almak dinimizce erkeklere verilmiş bir ruhsat.Evet adil olması ve eşlerinin geçimini sağlaması istenir ama sonuçta erkeklerin böyle bir hakkı var din penceresinden bakarsak.Sizi rahatsız ediyorsa böyle düşünceler daha seküler insanlarla arkadaşlık yapın.Size doğru gelse de gelmese de din penceresinden bakan birisinin çok eşliliği normal görmesinden doğal bir şey yok
Ben okuyorum zaten...ama senin gibi kendimi alim sanıp saçma sapan fetvalar vermiyorum...
Kesinlikle doğru!
Çok şükür ki şer’î hükümlerce değil çağdaş kanunlarımızca yönetiliyoruz. Eksik bulduğumuz birçok yönü olsa da Medenî Kanun’umuz kadın ve çocuk haklarını koruyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?