Eşimin paraları ne yapıyor?

mutfak alışverişini 1 ay birlikte yapın, görürsünüz ne kadar harcandığını, ona göre hesap yapma yoluna gidersiniz.
her ailenin harcamaları farklıdır, ben her ay ekstreyi incelediğimde en az 1500 tl market alışverişi görüyorum, yemeklikler, temizlik malzemeleri v.s. biz de havyar alımıyoruz :) katkı maddeli şeyler sokmuyorum eve, kola, cips, aburcubur yok. sadece normal yemek malzemeleri, şampuan, krem v.s.

markete gidip üc bes parca bir sey aldığımda bile 15tl'den fazla tutuyor
ben sunu merak ettim market alısversini beraber yapar mısınız ya da evin ihtiyaclarını esiniz mi alır?
sadece esiniz alıyorsa siz görmediğiniz icin tahmin edemiyor olabilirsiniz...bir süre annem babam evden ayrıldı alısveris bana kaldı iki haftada 700 tl harcamısım bende siz gibi ne kıyafet ne kendime özel hic bir sey almamıstım sadece market..sasırmıstım harcarken fark etmiyorsunuz

Arkadaşlar bulunduğum il ucuz. Eşim 3 gün önce çekmeceden 80lira aldı. ertesi gün bi 50lira daha aldı. İnanın çok canım sıkılıyor. Eve birşey istediğimde yok ama ben memleketteyken harcamış. Eminim ailesiyle yiyor. Memleketten döndüğüm günde balık kokuyordu. Onların ailesi kalabalık. 4-5kg balık alıp beraberce yemişlerdir.Tabi eşim almıştır. Arada yaparlar. Ben kendi aileme gittiğimde ailem elimizi cebimize sokturtmazlar. Balığıdır tavuğudur hep annem alır zorla bizim ödememize izin vermez.Ama onlarda böyle değil. Bebeğim olacak çöp alınmadı bana sadece hiç giydiremiyceğim bir örgü örüyor ilk torunları olmasına rağmen..Benim ailemse yatağıdır, yorganıdır epey aldı. Bişey beklediğimden değilde şuaralar zaten sıkışığız, hiç kullanamayacağım örgüleri örmektense neden birşeyinide biz alalım demiyorlar? Rahatsız oluyorum. Kusura bakmayın şuaralar kuruş hesabı yapmak zorundayız o yüzden böyle yazdım yoksa yedirmek içirmek sevaptır

Paralarımız bu şekilde bitiyor çekmeceden para alınıyor ama maalesef akşama eve bişey gelmiyor. Para gittiğiyle kalıyor. Sigarası yok alkolü yok kumarı yok.. Herkes eşimden yardım ister.Herkesin şöförlüğünü yapar. Sık sık kardeşlerini görmeye gider. Ne düşüneyim bu durumda? Ben bu para meselesini dile getirdiğimde çok kızıryor itimatın yok mu diyor. O yüzden bayağı kötü oluyor aramız ama benim de gelirim var ve benimde ailem var. Ailesine para veriyorsa bana söylesinki bende kendi aileme yardım edeyim istiyorum. Ben haksızlığa gelemiyorum. Ama bunu söylesem bidaha benle hiç konuşmaz. Napcamı şaşırdım. Biz kesinlikle çok alışveriş yapmayız. Kurularım vardır, baklağillerim vardır çoğunlukla onları tüketiriz. Abur cuburum da vardır ama 1000lirayı bulacak şekilde değil. Ben eşimi hergün takip etmeye başladım benzine verdiği parayı da görüyorum.Genelde benzine verdikten sonra harcıyacak bişeyi yoktur yemeğini evinde yer. Ama bu 3 gün önce aldığı 80lira ile ondan sonraki gün aldığı 50lirayı ne yaptı çok merak ediyorum

Arkadaşlar bulunduğum il ucuz. Eşim 3 gün önce çekmeceden 80lira aldı. ertesi gün bi 50lira daha aldı. İnanın çok canım sıkılıyor. Eve birşey istediğimde yok ama ben memleketteyken harcamış. Eminim ailesiyle yiyor. Memleketten döndüğüm günde balık kokuyordu. Onların ailesi kalabalık. 4-5kg balık alıp beraberce yemişlerdir.Tabi eşim almıştır. Arada yaparlar. Ben kendi aileme gittiğimde ailem elimizi cebimize sokturtmazlar. Balığıdır tavuğudur hep annem alır zorla bizim ödememize izin vermez.Ama onlarda böyle değil. Bebeğim olacak çöp alınmadı bana sadece hiç giydiremiyceğim bir örgü örüyor ilk torunları olmasına rağmen..Benim ailemse yatağıdır, yorganıdır epey aldı. Bişey beklediğimden değilde şuaralar zaten sıkışığız, hiç kullanamayacağım örgüleri örmektense neden birşeyinide biz alalım demiyorlar? Rahatsız oluyorum. Kusura bakmayın şuaralar kuruş hesabı yapmak zorundayız o yüzden böyle yazdım yoksa yedirmek içirmek sevaptır

Canım haklısın yardım edilecekse iki tarafta yardım etmeli Sonucta ikinizin parası sende çalısıyorsun o çekmeceye para koyuyorsun nereye gittiğini bilmek hakkın.. ya da sofralar kurulacaksa sende ailene yemek ziyafetleri verirsin.. Birde çocuk ufakken birikim yapılabiliyor sonra okula başlayınca falan para derdi masrafı hiç bitmiyor.. Babaneler genelde öyle torunum canımın canıı derler ama kız tarafı daha meraklıdır..

Bence masraflardan kalan parayı çekmecede değil cüzdanında tutmalısın eşine günlük ya da haftalık ihtiyacı kadar para ver.. hem sende görmüş olursun mutfağa ne kadar gidiyor nereye ne veriliyor..

Son düzenleme:
Allah başka dert vermesin :ssz:
ne güzel evinize 5000 lira para giriyor
eşinizle konuşun para biriktirmeniz gerektiğini bu şekilde bunun olmayacağını
sonra kesenizi ayırın kendiniz biriktirin

canım, ben de eşime benzer şeyleri çok söylerdim. kağıt kalemi alıp hesap yaptığımda, ekstraları saymadan bile çok gittiğini görüyorum. bizim sabit bir gelirimiz-giderimiz de yok, o yüzden tam hesap çıkartamıyoruz da.
ben ailesine harcamalarını pek sorun etmiyorum, çünkü ailesi dışında birçok kişiye de gereksiz bir cömertlik sergiler eşim, ona çok sinirlenirim. bizim çocuğumuz da yok, insanlar para istifliyoruz sanıyor, rahat rahat harcatıyor ama ist' da gider de anadoludan çok daha fazla oluyor. eşim bunları düşünmezken, başkasının düşünmemesine kızmıyorum artık...

konu hakkında ne yapabilirsine gelince;
evin masraflarını kabataslak çıkartın, masrafları maaşınız ölçüsünde paylaşın. kendin ayrıca birikim yapmaya çalış evladın için. ortak olunca, bilinçsiz harcamayı kimin yaptığı anlaşılmıyor. sizin hesapları ayrı yönetmeniz gerekir bir süre. sorunu bulunca, çözümü de bulursunuz.

neden sormuyorsunuz dün 80 aldın bugün 50 aldın çekmeceden ama ortada birşey yok ne yaptın diye? bunu sormak hakkınız yani..

Karşına alıp açıkça konuşman şart bence. Eğer şüphelerin devam ederse oturup hesap kitap yapın. Zor oluyor ama herkes kendine çeki düzen veriyor. Benim eşim de eşe dosta arkadaşa borç veren, ailesine sürekli yardım eden biri. İhtiyaçları olsa tamam diyeceğim ama o kadar acil ya da zaruri ihtiyaçları yok ve benden gizli yapılıyordu. 3-4 aydır excel tablosu yapıp kuruş kuruş hesap tutuyorum. En fazla 50-100 kaçırabilir artık.

Böyle şeyleri hiç sevmem ama o beni buna mecbur bıraktı. Ben çalışan biriyim. Her gün sabah sıcak yataktan kalkıp işe geliyorum hamile halimle, iş güç derken akşam oluyor, zaten yorgunum ama yemek beni bekliyor. Ben bu kadar çalışıp didinirken kazandığım paranın tek kuruşunu benden izinsiz birilerine yedirmez kimse, aynı şekilde onun bin türlü zorlukla kazandığı parayı benim aileme yada başkasına verme hakkım yok.

Sana tavsiyem her ay gelir-gider hesabı yapın. Çekmeceden para alacak olan nedenini de söyleyip haber vererek alsın

ayyy valla esım bana sorsa cekmeceden para almıssın naptın dıe cok uzulurum heraalde
lazım olmus kı almısım:)
ya 3 kurus 5 kurus hesabı olmamalı bence
ıhtıyacı varsada versın aılesıne ana baba ıhtıyac halındeyken yardım etmemek gunahtır
ben ıstemem yanı ole olmasını.
yardım ettıgını ben dusunmuorm ama edıosada belkı tepkınden cekınıodur..
daha oncede dedıgım gıbı bosuna kacırıosn huzurunu

bızımde borcumuz var ama ben aıleme para versem esım demez neden verdın
bende demem helal hos olsun
ınsanlar bızı okutuolar soraneymıs efendım 3 kurus para aılesıne gıtmısmıs
helal hos olsun gıdıosada
bak bızde anne olcaz

neden sormuyorsunuz dün 80 aldın bugün 50 aldın çekmeceden ama ortada birşey yok ne yaptın diye? bunu sormak hakkınız yani..

Haklısın cnm 50lirayı bi arkadaşına vermiş. Bugün geri vermiş arkadaşı. Sormadım ama kendi arkadaşından bahsederken anlatmış oldu. Yani fazla olarak sadece 80lirayı harcamış.O da olabilir diye düşünüyorum artık. Muhtemelen yemek yemiş yedirmiştir. Bu da kötü bişy değil. Hayır yapmak,sadaka vermek,yemek yedirmek güzel şeyler..Bunu daha sık yapmamız lazm ama gizli olması üzer insanı.

Öncelikle şunu söyleyim eşime güvenim sonsuz. Kendisi çok dürüst, iyimser, herkesin ama herkesin iyiliğini isteyen, kötü alışkanlıkları olmayan, merhamet duygusu ağır basan Allah yolunda güzel bir insandır. Herkesin yardımına koşar. Öyle bir insandır. Gel gelelim para meselesine. İkimizde çalışan insanlarız ve aylık gelirimiz 5000i buluyor. Bu gelirin yaklaşık 2500-2700lirası borçlara gidiyor. Geriye 2000kalıyor diye hesaplarsak bize sadece 500lira kalıyor birikim olarak. Bu çok az değil mi? bana kendisi 1000lira mutfak masrafımız var dedi ama ben öyle sucuklar salamlar havyarlar alan birisi değilim pazar alışverişimiz arada market alışverişi olur. Ben o zaman bişey demedim mutfak masrafının 1000lira olmasına ama şimdi bana ikna edici gelmiyor 1000liranın mutfak masrafına gittiğine. Paralarımız çekmecede durur isteyen alır harcar bana asla kısıtlama getirmez ama ben üstüme kıyafet bile almazken bu paralar nereye gidiyor anlamıyorum. Kendisinin benden gizli işler çevireceğini kesnlikle aklımın ucundan geçirmezdm ama sanki ..offf... Arkadaşlar kardeşleri okumamış,para yönünden sıkıntılı insanlar. Acaba onlara mı veriyor diye içimden geçiriyorum. Bunu nasıl sorabilirim ona? Açık açık sorsam çok mu kötü etmiş olurum?

Vallahi sizi bilmem ama ben eşime kuruşumuzun hesabını sorarım hiç çekinmeden.
Hatta daha geçen ay konuştum onunla bu konuyu, internetten benden habersiz siparişler veriyordu kıyafettir gitardır cddir filan, kargo kapıya gelince haberim oluyordu.
Biz de ikimiz çalışıyoruz aynı maaşı alıyoruz ve ikimizin de kredi kartları var.
Kendi kredi kartından dahi olsa bir daha benden habersiz asla netten alışveriş yapmayacaksın dedim.
Bırak neti, marketten dahi birşey alacakken bana sormalısın çünkü ben sana soruyorum dedim.
Bu saygıdır, çirkeflik değildir bence.
Eşler birbirine danışmalı birşey alırken.Müşterek bir hayatı paylaşıyoruz..
Tamam haklısın dedi eşim.
Son bir aydır marketten çikolata alsa(ikimiz için), arar sorar-bilgi verir.
Biraz abartılı gelebilir bazılarına bu denli sorması veya bilgi vermesi fakat olması gereken bu,benim eşim için.
Çünkü harcamayı bilmiyor benimki, bıraksam iki günde çarçur eder maaşımızı.

Haklısın cnm 50lirayı bi arkadaşına vermiş. Bugün geri vermiş arkadaşı. Sormadım ama kendi arkadaşından bahsederken anlatmış oldu. Yani fazla olarak sadece 80lirayı harcamış.O da olabilir diye düşünüyorum artık. Muhtemelen yemek yemiş yedirmiştir. Bu da kötü bişy değil. Hayır yapmak,sadaka vermek,yemek yedirmek güzel şeyler..Bunu daha sık yapmamız lazm ama gizli olması üzer insanı.

Ben de öyle çok sanmıyorum oraya buraya verdiğini.Ben de güya excele yazıyorum gelen giden vs. her ay 400-500 açık çıkıyor inan bulamıyorum nereye harcadığımızı:) Bu arada maaşlarda benim hesapta durur. Ama biz şöyle yapıyoruz maaşları alınca hesabımızı yapıyoruz ne kadar lazım olur diye, birazck fazlasını ayırıp gerisini bankaya yatırıyoruz. Bu durumda yatırım yapmak istediğimiz kısma ay başından el koyuyoruzki harcanmasın diye. Sizde öyle yapabilirsiniz. Ay sonu kalanı değilde ay başı şu kadar artırabiliriz dediğiniz kısmı biriktirin.

Zaric, eminim bu şekilde davranmanı gerektiren şeyler yaşamışsındır. Ama bunlar bana fazla geldi. Bu kadar hesap verirken boğulur insan. Ne eşim ne ben harcamalara karışmayız, sadece çok yüksek harcamalara ve fuzuli harcamalara müdahale edip birbirimizi uyarırız. Kredi kartı çok oldu mesela bir dahakine dikkat et deriz. Sonuçta çalışıp kazanıyoruz, harcamak da hakkımız.

Benim eşim çok kendine harcamaz ama bir bakmışım hiç gereği yokken birilerine para gitmiş, bir bakmışım arkadaş için kredi çekilmiş. Ben bunlara kızıyorum. Yoksa imkanlar dahilinde kaynımları da, kayınpederleri de, görümcemi de destekleriz. Nadir de olsa ben de kendi aileme ufak tefek şeyler yaparım bir şey demez.

Sorun bence şeffaf olunmaması. Gizli yapılan şey insanı sıkıntıya sokuyor.

ne yazık ki bizde öyle sorunlar yok herkes kendi parasını harcar :)) cidden öyle mesela eşim bankadan kredi çeker ne yaptığını bilmem ailesinden para alır ne olduğunu bilmem yani ben evde ha varım ha yokum oda öyle herkes kendi parasını harcar ben ortak bütçe yapalım demiştim eşim oo sen ne kadar akıllısın sen benden az kazanıyorsun dedi o günden sonra bende bir şey demedim ev alalım dedim sen ev kredisi çek ben sana veririm dedi bende çekmedim sonuçta aldığımız ev ikimizin olacak ben maaşımın tamamını krediye yatırıp onun eline bakmak bana harçlık versin diye beklemek istemedim. anlayacağınız 3 yıllık evliyim kiradayız paraları da ayrı ayrı harcıyoruz o yüzden o bana sormaz bende ona sormuyorum ne güzel evlilik değil mi? :))

Yardımsever demişsiniz eger cevresinde yardıma ihtiyacı olan insanlar varsa yardım etme olasılıgı yuksek ama niye bunu sizden gizli yapsın? Birbirinize karşı güveniniz tamsa sizden birşey saklamaz herhalde. Bence açık açık konuşun bize neden bu kadar az miktar kalıyor çok harcamadıgım halde diye.

Back
X