• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eşimin soyadı

Ben ikisini birden kullanıyorum.. Ve bundan sadece eşim ve benim haberim var.. Bir kez kimliğimle eltimin bi işlem yapması gerekiyordu o gördü, biliyor..
Yani kaynananın komşusu dıdısının dıdısı sizin kimlik bilgilerinizi mi istiyor da biliyorlar...
Bence kayınvalideniz sırf kendi size laf söylememeiş olmak için başkalarının adına laf uydurmuş....

Ayrıca avrupadan düntyyadan örneklerle soyadı işine bulaşmayın, dünyanın her yerinde evlilikle beraber kadın erkeğin soyadını alır, yada ikisini birlikte kullanır.... Sadece bekarlık soyadını kullanması mümkün olan ülkelerde ise gelenek görenek gibi kavramlardan dolayı pek tercih edilen bir sistem değildir...
Kızlık soyadını bırakıp eşin soyadını almak özgürlükle yada özgür olmamakla yakından uzaktan alakalı değildir.. Keşke evliliklerdeki tek sorun kimin soyadının kullanılacağı olsaydı....

ısteyen istediğini kullansın... ÇOk büyütülecek bi konu değil bence...

Bu eski konu nereden açılmış da nasıl bu hırgüre dönmüş anlamadım. Aslında anladım. Her konuda olduğu gibi bu konuda da konuyu bir takım noktalara çekmek için gayretler sarfedilmiş.

Maksat üzüm yemek değil bağcı dövmek. Ya da şöyle diyebiliriz, maksat kadın kadına dertleşmek değil cumhuriyet kazanımlarına çamur atmak bazıları açısından. Hiç yılmayacaklar.

Konuya gelirsek, iki soysimimi de kullanıyorum. Babamdan aldığımı kullanmaktan da kocamdan aldığımı kullanmaktan da gurur duyuyorum. Yasalar izin verseydi annemden aldığımı kullanmak da gurur sebebi olurdu benim için. Kararımı verriken de eşim dahil kimseye sormadım, sadece bilgi verdim kararımla ilgili.

bazı ortadoğu ülkelerinde hem soyad hem de baba adı soyad olarak 2 soyadlı doğar çocuk. evlenince kadın kocasının saoyadını ve adını alır adının arkasına..

böyle bir uygulama bence çok saçma ve gereksizdi.
bizim soyadı devrimimiz böyle olsa da eleştirilse anlarım.

bir de çağa uygunluk söz konuydu devrimler yapılırken.. zaten pek çok devrim,direnişlere karşı zor koşullarda gerçekleşti. o devirde Türk erkeğine mümkün müydü eşinin soyadını aldırmak..

ama Atatürk bu devrimi 2010da yapsa, kesinlikle ispanyanınki gibi bir uygulama olurdu. çiftler birbirlerinin soyadlarını alırdı. çocuk hem anne hem babanın soyadını taşırdı..ama soyadına kadar çok daha ciddi sorunlar vardı o dönemde...

bir de aklınız kesiyor mu kadının toplumsal yeri konusunda art niyeti olan birinin tüm dünyadan önce kadına seçme ve seçilme hakkını vermesi??

Bu herkesin özgür kendi iradesi kim nasıl isterse onu kullansın. Kimsenin de karışmaya hakkı yok. Benim iradem eşimin soyadından yanaydı onu kullanıyorum.

bence kullanılmamalı. eğer bir çevren yoksa mesela bi dr olursun esnaf olursun şöhret olursun seni tanımakta zorlanan insanlar olur onu önlemek için kullanılabilir. diğer türlü ne gerek varki diye düşünüyorum.

yasalar böyle bir hak vermişse eğer isteyen kullanır isteyen kullanmaz bu kadar basit

amaaa iki soyismini kullanacak bir insanın da çevreyi takmayan kendine güveni olan biridir diye düşünürüm hep. özellikle de kayınvalideyi :)

yasalar böyle bir hak vermişse eğer isteyen kullanır isteyen kullanmaz bu kadar basit

amaaa iki soyismini kullanacak bir insanın da çevreyi takmayan kendine güveni olan biridir diye düşünürüm hep. özellikle de kayınvalideyi :)

evliliğimde ben doğrudan kendı soyadımı kullandığım zaman kayınvalidem ayrılırken " senin ayrılacağın belliydi, soyadımızı bile adının yanına yakıştıramadın" demişti. sen bunu yazınca aklıma o geldi.

valla bence insanın bir tane adı ve soyadı olur.

kendi soyadımı da seviyorum ama iki ismim olduğundan ve aşırı uzun olacağından kullanmayı düşünmüyorum ama bi kez konusu açılmıştı nişanlımla..
benim için fark etmez sen bilirsin demişti..
ama ben onun soyadını almak isterim şahsen..
kendiminki bekarlık yıllarımda kalsın her hatıra gibi :)

eşim bana da sormuştu ben konusu bile açmamıştım ama düşündüm benim soyismim erkek ismiydi eşiminkide öyle ve benim adımla birlikte üç tane isim gibi duracaktı. benim hoşuma gitmedi birde bebeğim olursa o da babasının soyismini kullanacak. ben neden dış kapının mandalı durumuna düşeyimki diye düşünmüştüm teee 5 yıl önce :)

birde bekarken hep soyismimi karizma bulurdum. evleneceğim insanın da soyismini beğenmezsem evlenmem derdim. neyseki beğendim :)

bende ikisini kullanmak isterdim.ama adım uzun.nişanlımın soyadı da uzun.sık sık resmi işler yaptığım için bana eziyet olacak.o yüzden sadece nişanlımın soyadını kullanacağım

millet ne gıcık ya.eski köye yeni adet diyolar bide
sizene.çok sinirleniyorum bunlara ya.millet tepki vermesini çok iyi biliyor.bence sakıncası yok.

Kızlık soyadım harika olsaydı kullanırdım eşimin soyadına uyan kısa falan ama değil maalesef o yüzden kullanamadım eşimde ztn istemedi kullanmadım ama bence çok güzel bir durum çift soyad.

Ben dünyaya X Y olarak geldiysem evlenince birden X Z olmasi bana sacma geliyor :bbo:
Cünkü ben X Y olarak dogduysam ölene kadar ayni insan olacagim icin, ismimin X Y kalmasini isterim.
Ama cocugumla ayni soy adini tasimak icin hem kendi soy adimi hem de esimin soy adini tasimak isterim.
"Esimin soy adini tasimaktan gurur duyarim" sözünü de anlamiyorum. Bunda gurur duyulacak ne var ki kafamçokkarıştı

Kızlık soyadım Türkiye'de akrabalarımız dışında kimsede yoktur ve anlamı mükemmeldir. İki ismim olmasaydı ya da eşimin soyadı kısa olsaydı kesinlikle eşiminki ile birlikte onu da kullanırdım. Nüfus cüzdanımın arka kısmında da olsa yazması benim için gurur verici. Kızlık soyadıma aşığım :asigim:

kesinlikle 2 soyad. mavis87 çok güzel anlatmış. ayrıca özellikle iş hayatında belli bir şekilde tanınıyorsunuz kızlık soyadınızla, daha sonra farklı soyadla insanların sizi hatırlaması/tanıması imkansız belgelerden. ben yorgun savaşçı olarak bunca yıldır varsam, bütün diplomalarım sertifikalarım vb hepsi bu isimleyse, eee yorgun mutfakta olunca ne anlamı kalacak di mi:delphin:

Çalışmaya başlamadan evlendim. İlk soyadımı kullanmayı düşünemedim. Bir teleşla çıkartıldı nüfus cüzdanım. Öyle pişmanım ki... Eski eşimin soyadını kullanmama babam karşı, babamınkine dönsem ... İnsanların tanıdığı isim farklı olacak, bir sürü sıkıntı..Herşey karman çorman olacak.. Nüfus müdürlüğüne gitmem gerek artık..Ne yapacağımı bilmiyorum..

Eşimin soyismini kullanıyorum..
çok severek ve isteyerek..

İki soyadımı da kullanıyorum
Biri geçmişim biri geleceğim ikisinden de vazgeçmem
Ayrıca aileler dahil olmak üzere kimseye de bilgi verme ihtiyacı duymadım
Hele elalemi hiiiç ilgilendirmez
Ben mutluyum eşim mutlu gerisi sinek vızırtısı

ben de iki soyadımı da kullanıyorum sahruda benzer nedenlerle eşimle evlenip yeni bir aile kurduğum için onun soyadını da almayı çok sevdim ama evlenmem tamamen ailemden geçmişimden kopmak değil onun simgesi olarak da evlenmeden önceki soyadımı kullanıyorum

ama enteresan olan eşim bana karışmaz hatta ne yapmak lazım derken iki tane kız arkadaşım kendi soyadımı kullandığım için laf etmişlerdi kadınlar bazen gerçekten enteresan oluyor daha enteresan olanı onlara eşlerinin önceki soyadlarını da kullanması için izin vermemiş olmasıydı

Back
X